fbpx

Foreign Affairs: “BiH treba reforme i zato je sljedeća meta Rusije”

Dragan Čović - Milorad Dodik

Rusija se i dalje nada da će uspjeti održati neutralni status bivših jugoslavenskih republika, to jest, držati ih podalje od EU i NATO pakta, piše utjecajni američki časopis Foreign Affairs. Makedonija, koja je ovog ljeta dobila novu vladu,  za ciljeve si je postavila je integraciju zemlje u EU i NATO. Nakon dugog procesa pristupanja, Crna Gora je ušla u NATO. Kako piše Foreign Affairs, cilj sljedeći ”balkanskog gambita” Moskve je Bosna i Hercegovina, gdje će Rusija učiniti sve kako bi spriječila ulazak zemlje u EU i NATO.

Nakon dvije godine krize, Makedonija je u lipnju konačno formirala novu koalicijsku vladu lijevog centra, koja je preuzela obvezu nastavka procesa  integracije zemlje u EU i NATO. Istog mjeseca je, nakon napornog procesa pristupanja koji je trajao oko deset godina, Crna Gora postala nova članica NATO saveza. Ovi događaji će donijeti ukupnu stabilnost u regiji zapadnog Balkana, koji je opterećen međureligijskim sukobima i provincijalizmom”, navodi američki časopis.

Prema članku, ovi događaji su bili veliki udarac za Rusiju, koja se nadala da će očuvati neutralni status bivših jugoslavenskih republika, to jest, držati ih podalje od EU i NATO pakta.

Moskva aktivno pokušava spriječiti prozapadne promjenu u Makedoniji i Crnoj Gori, ponekad prilično teškim metodama, što znači da će se i dalje uplitati u poslove dviju zemalja. Ali cilj sljedećeg balkanskog gambita Rusije se nalazi u strateškom centru regije. To je Bosna i Hercegovina”, piše Foreign Affairs.

Na ruski plan za Bosnu će utjecati na dva glavna čimbenika. Prvi je dugogodišnja veza s Kremlja s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, autonomne regije Bosne i Hercegovine. Drugi, posebno uznemirujuće faktor, jesu veze između Moskve i Dragana Čovića, lidera Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Ruski cilj je jednostavan. Kako bi se spriječio ulazak Bosne i Hercegovine u EU i NATO, Rusija pokušava uspostaviti savezničke odnose s Dodikom i Čovićem”,  nastavlja američki časopis.

Dodik, koji glasno podržava interese Rusije i protivi se utjecaju EU, NATO saveza, a posebno Sjedinjenih Država, ruski je adut u regiji. Tijekom protekle tri godine Dodik često posjećuje Moskvu, a zbog sve lošije ekonomske situacije Republici Srpskoj treba financijska pomoć Rusije”, nastavlja Foreign Affairs.

Dragan Čović, koji puno više djeluje iz sjene, teško se može odvojiti od svojih pokrovitelja u Zagrebu. Kao i srpski nacionalisti, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica u Zagrebu se nikada nije odrekla prava na područja Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati većina stanovništva. Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, podružnica stranke, sredstvo je izražavanja ultranacionalističkih stavova Zagreba, koji se drži inozemne diplomatske pristojnosti. Hrvatska je povijesno oprezna prema prisutnosti Moskve na Balkanu. Na kraju, Rusija glavni međunarodni podupiratelj Srbije, protivnika Hrvatske. Zagreb je uvijek više privlačio Bruxelles i Washington. I dok se srpski ekstremisti bore za Rusiju u Donbasu, hrvatski radikali podržavaju Ukrajinu. Istovremeno, Hrvatska je blizu najgore političke i ekonomske krize od osamostaljenja. Agrokor, najveća tvrtka u Hrvatskoj i na kojoj se temelji njeno gospodarstvo, na rubu je kolapsa, a ruska Sberbanka, najveći vjerovnik Agrokora, čeka da mu se slome krila. Drugim riječima, Moskva je spremna uzeti veliki dio hrvatskog gospodarstva u jednom naletu, što Zagreb dobro zna. Stoga, umjesto da se konfigurira protiv ruskog utjecaja na Balkanu, Hrvatska se suzdržava kritizirati Kremlj”, stoji dalje u članku.

Republika Srpska i Rusija će učiniti sve da spriječe ulazak BiH u NATO. U isto vrijeme, Kremlj razmišlja o sljedećim izborima u zemlji 2018. godine. Ako je u 2018. u zemlji pobijedi oporba, Bosna i Hercegovina, kao i Makedonija, brzo će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu, što je jednostavniji i važniji projekt od ulaska u EU. članstvo u NATO savezu je garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sarajeva. I SAD i Europa, gdje raste strah od Rusije, mogu pomoći Bosni i Hercegovini da prođe kroz proces pristupanja. Međutim, teško je da će Rusija dopustiti da joj Bosna i Hercegovina pobjegne kroz prste. Čak i jaki odnosi sa Srbijom bit će uglavnom beskorisni, ako izgubiti kontrolu nad ranjenim balkanskim centrom. U svakom slučaju, iduća godina će biti prekretnica za ruske planove u regiji. Ako Rusija i nakon izbora nove vlasti 2018. godine zadrži kontrolu u zemlji, vjerojatno će i dalje djelovati iz sjene, jer ne Moskvi glavni cilj spriječiti da BiH uđe u NATO i EU. Ali ako će reformske snage naprave iskorak, Moskva će biti prisiljena odgovoriti na bilo koji način”, upozorava Foreign Affairs.

Čitajući navedeno se stječe dojam da Rusija pokušava upravljati svim procesima u regiji, ali ”gubi bitku” jer jačaju takozvane”reformske snage”, što se nedavno dogodilo u Crnoj Gori i Makedoniji.

Ovdje treba naglasiti kako Foreign Affairs nije časopis koji pojašnjava globalnu i američki vanjsku politiku, nego daje ili otkriva smjernice američkog utjecaja u svijetu. Riječ je o časopisu američkog Vijeća za inozemne poslove, utjecajne skupine koju čine bivši političari, više od desetak državnih tajnika, direktori CIA-e, bankari, odvjetnici, profesori i najvažniji medijski moguli.

Na sastanke Vijeća za inozemne poslove se pozivaju američki državni dužnosnici, istaknuti članovi obavještajne zajednice, kreatori vanjske politike i globalna poslovna ”elita” kako bi se razmotrila međunarodna pitanja. Foreign Affairs je glasilo CFR objavljuje dvomjesečni dnevnik Vijeća za inozemne poslove, koje ujedno vodi program ”David Rockefeller Studies” i utječe na vanjsku politiku Washingtona, dajući ”preporuke” predsjedničkoj upravi i diplomatskoj zajednici, Kongresu, te surađuje s medijima o vanjskopolitičkim pitanjima.

Ako sagledamo stvari iz ovog ugla, stvari postaju drugačije. Istina je da će Rusija vjerojatno učiniti sve da u BiH vlast drže oni koji će kočiti ulazak zemlje u NATO, dok je ulazak BiH u Europsku uniju ionako daleka i neizvjesna perspektiva, na koju, barem u ovom trenutku, nije potrebno trošiti vrijeme i resurse.

Iz članka kojeg je objavio Foreign Affairs se da zaključiti da će SAD učiniti sve da na sljedećim izborima u BiH na vlast dođu ”reformske snage, koje će podnijeti zahtjev za ulazak u NATO, jer je to brži i lakši put od ulaska u EU”.

Osvrt na politiku Dragana Čovića je prilično nejasan. Čović i HDZ BiH su, navodno, pod utjecajem Moskve, a strateški cilj Hrvata u BiH bi bio ući u NATO i EU, kako bi se uklonile granice s Republikom Hrvatskom.

Zaoštravanje odnosa triju naroda u Bosni i Hercegovini

U svakom slučaju, nakon ovog članka je jasno da Bosni i Hercegovini prijeti scenarij etničke i religijske podijele društva, koji će zaoštriti odnose između tri naroda, a onda će se kao ”spasitelj zemlje” pojaviti novi naraštaj mladih i reformskih političara koji će se predstaviti kao snaga koja zemlju može izvući iz, kako piše Foreign Affairs, ”međureligijskih sukoba i provincijalizma”.

Washington, sa svim politolozima, stručnjacima i think tankovima, nikada nije razumio realnost ovih prostora, kao što je ne razumije u Afganistanu, Iraku, Libiji, Ukrajini ili bilo kojoj drugoj zemlji kojoj je pokušao ”pomoći” da se ”osamostali, očuva suverenitet i integritet i da se nastavi demokratski razvijati”.

Stoga uskoro možemo očekivati pojačan angažman američke administracije, medija, nevladinih udruga i drugih aktera, vidljivih i nevidljivih, koji će u BiH promovirati ”reformske snage”, koje su već predodređene za preuzimanje vlasti u zemlji. Hoće li im to poći za rukom, teško je reći, ali se iz citiranog članka da naslutiti koja je zemlja odabrana kao sljedeća meta za ”demokratizaciju i uklanjanje snaga koje koče reforme”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
123 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Vruci kesten za komentatore. Ako komentatori na portalu logicno ne budu znali postaviti dijagnozu, sto li ce tek oni koji “micu usnama dok sricu”. Idem sjesti u zadnji red, da vam ne smetam i da mi stogod ne promakne.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Andrej

Sacuvaj još jedno mjesto ,evo i mene.??

Novi a star
Gost
Novi a star
3 godine prije
Reply to  Andrej

Pa, šta nakon svih ovih komentara kažeš, postaviše li dobru dijagnozu, ili ne. Novi sam na portalu pa da imam mjeru.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Andrej

Koliko sam gluposti pročitao ovdje oko NATO! BiH je nezvanično u NATO od prosinca – decembra 1995. kada su US Army forsirale rijeku Savu i ušle u BiH! Sjedište NATO za ovaj dio Europe nije ni u Zagrebu, ni u Ateni, nego na Trgu Austrije u Sarajevu(BiH)! Oko Tuzle se u ovim momentima događaju najveće NATO vježbe sa OS BiH(“vojska” države BiH)u povijesti na ovim prostorima! Ko će da spriječi ulazak BiH u NATO, Dodik, Rusija i Srbija? Dajte, ne budite smiješni, “probudite” se, ruski BDP je kao i uskoro bankrotirane Italije, ruski “MIG”-ovi(6) dolaze u Srbiju već godinu dana, a US Army helikopteri Kiowa Warrior(16) su došli bez velike pompe u Hrvatsku još prije par mjeseci! Kako će “MIG”-ovi ući u Srbiju? Nikako, jer je Srbija okružena NATO državama i nijedna neće dozvoliti prelet! BiH, nažalost nije Švicarska, da može biti neutralna jer smo svi mi u ex YU mali i slabi, nažalost! Nego narod(i) u BiH po meni trebaju se okrenuti jedni drugima dok nije kasno za to, najpreći su jedni drugima bez obzira na sve, jer daleko su Istanbul(Ankara), Beograd i Zagreb! BTW Predsjedatelj Predsjedništva BiH (“šef” države) Hrvat Dragan Čović je izjavio prije par dana da će se aktivirati MAP program o ulasku BiH u NATO u prosincu-decembru ove godine! Off topic ...

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Željko

Jedina je greška što ima netko da te čita.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Željko

I šta ćemo sad Željko?Pa i ako je portparol Kremlja,neka je.Pogledaj koliko ima glasnogovornika b.kuće na ovom feudalnom posjedu Bila Klintona ( odmilja zvanom * region*).Nema šta,prava invazija dušobrižnika koji pate i plaču za N1 i indeks.hr objektivnošću.Vaše kmečanje je melem za naše oči i uši.Već se polako formirala ekipica vas koji bi rado ovdje čitali pamflete koje potpiše lik poput Matije B. ili onih plaćenika sa b92 ali ne ide …pa ne ide…

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

@ Tadmur Palmirović Niste me razumjeli, volio bih da postoji( advance.hr je malo) jedan neovisni portal u ex YU ali mislim da ga nećemo još dugo “vidjeti” !! Ne želim polemizirati sa vama, poštujem vas kao osobu!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Željko

Slažem se Željko.Ne bi smjeli polemizirati ,nije tema ali se moramo poštovati.To stoji.Ako te nisam razumio,moje izvinjenje.Ja nisam ni advokat ni portparol/ glasnogovornik ovaga portala ali konstantni napadi određenog broja ljudi bez ikakvih opipljivih argumenata meni su neprihvatljivi, pogotovu kad vidim u kakvom kontaminiranom medijskom prostoru živimo.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

@ Tadmur Palmirović Laku noć i ugodan vikend vam želim, sve najbolje!

Mak
Gost
Mak
3 godine prije
Reply to  Andrej

Dijagnoza je sledeca, da su Ameri toliko bolesni da zele pokupiti sve, poput Crne Gore, sve toboz zbog boljeg zivota i sigurnosti, a pravi razlog je bjesomucna ekonomska eksploatacija i unistavanje prirodnih resursa! Hrvati hoce prodati Jamnicu coca coli, Vucic rasprodao sva rudna nalazista, KiM okupirali 1990, danas je Beograd evropski Tajland, u BiH sve manje sume, sumarije ih unistavaju kao teroristi Siriju ostavljajuci samo suva,suplja i stabla od 10 godina! GMO stigla uveliko, normalan paradajz ne mozete pojesti, Srbe i Hrvate pale na stare price iz 19 vijeka i 1941, a Muslimane na drevne iz 1683! Dobro je sve to, ali jos hoce da idemo i ginemo po ruskim bespucima da bi se neki majmun sutra hvalio naftim, gasnim i nalazistima zlatne rude! Naravno mi ne bismo bili vojnici vec nasi unuci i praunuci dok ih ideologija malo ne obradi, da im postane normalno da ginu za tudze interese na tudjoj zemlji i drzavi

Mak
Gost
Mak
3 godine prije

Fali Izetbegovic, to bi onda bio velicanstveni trio iz BiH (najbogatiji ljudi u BiH) ili za nas tri jahaca apokalipse!

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
3 godine prije
Reply to  Mak

Zapad će se kao i obično pobrinuti da sve strane imaju dovoljno municije i oružja

dormeo
Gost
dormeo
3 godine prije

zapadna medijska propaganda pokusava zakuhati bosanski lonac na ruski jeftini plin tu kuhinju bi trebalo ignorirati

GER
Gost
GER
3 godine prije

Dobro je to Babić skužio. Zavadi tri naroda, optuži Ruse i na kraju postavi svoje ljude. Idem ovo podijeliti na Facebooku.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  GER

Eto, baš sam htio napisati. Imamo u rezervi ”progresivne snage”, ove nacionaliste ćemo već lako, reći ćemo da šuruju s Rusima, SDA nije mogao navesti zato što je Erdoganov, pa će se i za njega naći, onda se u prvo plan gurnu spasitelji koji će brzo, brzo BiH ukrkati u NATO i bit će sigurna dovijeka. Mantra je i da ih tako spašavaju od ”ruskog agresora”. Vrlo jednostavno . Samo uzmeš članak i malo bolje razmisliš, okreneš ova lupetanja i vidjet ćeš tko će destabilizirati BiH do izbora. No, Bosna je Bosna i to sto Vijeća za inozemne poslove ne može razumjet. Baš da vidimo koje su im to snage. Usput, Bože sačuvaj da branim ove, ali ako nema boljih , a oni pripremljeni iz američke ambasade to sigurno nisu, neka njih.

Arijel
Gost
Arijel
3 godine prije

https://youtu.be/DeSyUZhv9Go

Francuska? – ne! Belgija ? – ne ! Sirija ? – opet ne!
” Rusija ” i Putinovi prijatelji i posinak….
Bog nek je na pomoci Rusima i Rusiji , od botoksiranog i njegovih lopova , od Ruse i Rusija nece ni podmoskovlje ostati !
Prvi put u istoriji pobednik placa pobedenog , dotira ga i finansira iz drzavnog budzeta , naoruzava ga ( valjda Kako bi u buducnosti ubijao sto vise Rusa ! ) , daje pare iz budzeta za sto vise da se kote , daje im naftna polja …..
Ali sta bulumentu u Kremlju briga za Rusiju ( njihovu zlatnu koku i kravu muzaru ! ) , ionako pare i decu cuvaju i skoluju na zapadu , imaju tamo nekretnine….

I onda cujem cionisti , jevreji , naseljavanje muslimana i neevropljana u Evropi i vidis sta se u Rusiji i Moskvi desava… i shvatis da je sve propaganda i da su ovo mainstream staljinove portale i praonice mozga !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Arijel

Ma kani se toga i drži se teme. To je bilo oko Bajrama i ljudi su čitali što se događa u Mianmaru, dan kasnije su organizirali mirni prosvjed. Ruski muslimani imaju svoj islam i vehabije su pokušale probojna Kavkazu, ali ni to nisu uspjeli. To su državljani Rusije i muslimanska plemena oduvijek. Dakle, smiri strasti i informiraj se.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

O strategiji Kremlja za muslimansku manjinu u u zemlji. O toms e informiraj, mislio sam…

Arijel
Gost
Arijel
3 godine prije

Da se informiran !? Aee….
Pa u Rusiji ( a narocito Moskvi ! ) sam skoro pa na svakih 3 meseca po desetak dana !
Pa da to su plemena sa Kavkaza , oni uopce ne vole Rusiju i Ruse I cesto su njih ubivali i napadali !
Inace u Ceceniji ne da su prosli vahabisti , nego je tu na snazi serijat i vahabisticko- salafisticki sistem ( a ono Rusija bese sekularna zemlja , a!? ) !
Gde si TI video na uniformama americke vojske druge zastave osim americke !? E to imas na cecenskim vojnicima , gde osim ruske Imas I cecensky zastavu !

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Arijel

U bosni i hercegovini.. Imas zastava kakvih hoces na kome hoces i gfje hoces…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Arijel

Imaš i Izraelskoj vojsci arpsku jedinicu i postroje se s Kur’anom i na uniformi imaju na arapskom nešto ispisano i na hebrejskom ime. Čečenija je autonoma rapublika i ima po ustavu određena prava za lokalnu primjenu. Bilo jest nekih zakona koji bi se kosili sa saveznima , pa su vođene rasprave i uvijek se našao zajednički jezik. Ma ne da mi se gubiti vrijeme. Kad proučiš islam, posebno kakav se uči u ruskim džamijama, javi se.

Arijel
Gost
Arijel
3 godine prije

Moze link ili nesto oko ovo u izraelskoj vojsci ?
Ti tvrdis da se Islam razlicno uci u dzamijama u Rusiji ( to nisu ruske dzamije , Rusi su pravoslavci ! ) negoli igde drugde po svetu !? Aeee
A interesantno da se pozivas na ustav koji se krsi u Ceceniji i Jos proizvolnije kazes as-hoc onako da su vodjene rasprave i diskusije ( zbog cega , Kako su vodjene , Kako su zavrsiti !? ) i jos kazes ” NASAO SE ZAJEDNICKI JEZIK ” – kakav je to ” zajednicki ” jezik Ako krse ustav i uvode serijat !? Priznajes da odstupa Kremlj i to u svojoj drzavi !
Jeftin pamflet , jeftina propagande je tvoje pisanje !
O Islamy znam vise od tebe iako sam pravoslavni hriscanin i odgovorno tvrdim da se u Ceceniji sprovodi isti onaj Islam kao u ID ili Saudijskoj Arabiji – salafisticko-vehabijski i da je to maltene drzava u drzavi i sto je najgore Jos sponzorirana i podrzavana od strane Kremlja!!!

Arijel
Gost
Arijel
3 godine prije

Mislim da bi se ti trebao informirati o tome kako Ceceni terorisu po Moskvi i ubijaju koga hoce i Jos imaju podrsku od Kremlja i nisu osudjivani !

http://www.motika.com.mk/ruskite-policajci-im-se-plashat-na-chechencite/

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Arijel

O čemu ti . Čečeni? U Moskvi ima bandi svih vrsta. Kao u New Yorku ili Baselu. Milano recimo drže bane albanaca, Talijana iz četiri različita klana, Marokanci i Tunis su podijelili teriorij, Nigerijci drži dio prostitucija, ”Jugovići” su ok, oni se bave krađama bez nasilja, ako je ikako moguće, ali drugi???? Nestaneš u dvije sekunde, bio policajac ili iz druge bande.Dakle , reći da je to samo Moskva i samo Čečeni je notorna glupost. Čuo sam da su u Beču, ako se ne varam, čak i Židovi prije nekoliko desetaka godina imali jaku bandu. Ako nje Beč, negdje jest. Stoga, KRIMINAL je opća pojava i vezati ga za islam je idiotluk.

Arijel
Gost
Arijel
3 godine prije

Vidi se da nisi nikad bio u Moskvi i da apsolutno ne poznajes prilike , niti ih pratis!
Link o tome kako se postrajaju u izraelskoj vojsci uz arapske natpise na uniformama i Kuranu !? ( ovde je bilo dosta ” bisera ” ali je ovaj ” biser ” milenijuma ! ) .
Cudno da su muslimani u klincu sa budistima , hindusima , pravoslavcima , katolicima , jevrejima , protestantima , komunisticku Kinu….
I nemoj da nameces !! – nisam Ja rekao da su samo myslimani lopovi , a pricao sam o Cecenima !!

Dvoglavi jahač apokalipse
Gost
Dvoglavi jahač apokalipse
3 godine prije
Reply to  Arijel

@Arijel

A šta bih sad ja trebao povjerovati da ti fakat ideš svako malo u Moskvu ili u to da si izuzetan poznavatelj islama?
Od priča o čečenskom kriminalu si odjednom prešao na ovakve tvrdnje->
“Cudno da su muslimani u klincu sa budistima , hindusima , pravoslavcima , katolicima , jevrejima , protestantima , komunisticku Kinu….”

I čečenski kriminal je po tebi najveća prijetnja ruskoj egzistenciji? Aah, izgleda da ih je milostivi gospodin zaboravio uporediti sa Cosa nostrom.. a i to će uraditi. Samo mu dajte vremena.

Arijel
Gost
Arijel
3 godine prije

Ne , ko je uopce spomenuo cecenski kriminal !? To ste vi , a Ja se nadovezao !
Ceceni maltene kontroliraju Moskvu , trguju belom robjem ( prostituisu Ruskinje ! ) , drogom , maltretiraju po Moskvi i niko im nista ” ne moze ” ( u dilu su sa njima i Kako bi sacuvali mir u kuci I produzili pljacku Rusije ! ) , uvode serijat u Ceceniji ( a kao Rusijia je nezavisna drzava i u ustavu joj pise da je sekularna ! ) . Mada dobar nacin da se skrene sa mog pisanja …

Najveci problem Rusije i samih Rusa kao nacija ( jer da nije etnickih Rusa i Rusija ne bi postojala kao zemlja , logicno ne !? ) je banda nesposobnih lopova koji se prikazivaju kao nekakve ” patriote ” i ” spasioce ” od zapada ( a zamisli deca im tamo zive , tamo kupuju vile i nekretnine , tamo drze pare …. ) i koji ponizavaju Rusiju I unistavaju je , dok ruski narod pati se i muci u svojoj kolevci ( Ukrajina ! ) , dotad botoksirani lopov iz Kremlja ratuje u Siriji za Arape i lopova iz Gazproma I naftne I industrije gasa , a najcestitiji Rusi ( koji su pride ustali da se bore za tu Rusiju i Ruse !!! ) dobivaju ” pomoc ” na kadicicu , kolko da prezive i Kako bi botoksirani mogao sa njime da trguje , dok Cecenima daje obema rukama , a moli zapadnjaka da kupuju u bescenje ruske resurse ( naravno kada je izvrsio deindustralizaciju !! ) .
E ta bulumenta iz Kremlja na celo sa botoksiranog je pretvorila Rusiju u zemlju poput arapskih zemalja , zemlja zavisna od prodaje surovina i puna lopova i korupcije gde glavnu rec vodi ubica Rusa , a danas ” patriota ” Kadirov, a istinski ruski heroji poput Strelkova su predstavljeni kao ” izdajice ” !

p.s.: Botoksirani radi sve Kako bi sankcije trajale sto duze , Kako bi inace objasnio onoliki ekonomski pad ( a ruski dobri ekonomisti su to predvideli da pocinje 2012 i stvarno je pocelo , nezavisno od krize u Ukrajini i sankcija ! ) i sve gori i gori zivotni standard ( ni prije nije bio Nista posebno , ali bar je bila neka nada ! ) !!

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Arijel

strijelkov heroj :D:D čovjek je pas rata i jedan od petokolonaša. srećom da ima mnogo mudrijih od nas koji su ga prokužili. on sam je bio dovoljno mudar da zbriše iz donbasa jer bi u protivnom bio mrtav.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije

Hrpa gluposti, ako su citati točni ovoj je elementarno nepoznavanje trenutnog stanja u BiH od strane novinara foreign affairsa. Nikakvi mladi reformisti ne postoje, ovdje je sve zabunkerisano i vrlo jasno podijeljeno. Što se tiče Dodika on jasno zagovara ulazak u EU, ali ne pod svaku cijenu (cijenu gubitka suvereniteta RS). Za NATO je isto jasan BiH će u NATO kad, i ako, Srbija uđe u isti. Prepreka ulasku u nato je i neriješeno pitanje bivše vojne imovine koju RS nikada neće dati pod državnu ingerenciju. Čović se formalno deklarira za ulazak u zapadne integracije, posebno EU. Najveća glupost je pretenzija hrvatske na teritorij koji drže hrvati bosne i hercegovine, hrvatskoj je u strateškom interesu stabilna i cijela BiH i normalno (ili bi bar trebalo biti normalno) da se brine za položaj svojih državljana tamo i to joj je kao potpisnici Daytonskog sporazuma i obaveza. Stabilnos BiH i u konačnici njen opstanak uvjetuje rješavanje nacionalnog pitanja među njenim konstitutivnim narodima na državnoj razini, a pogotovo u federaciji. Svima je jasno da je jedina moguća budućnost u sporazumnoj kantonizaciji po švicarskom modelu, što bi riješilo nacionalno pitanje i smanjilo masivnu postojeću administraciju i birokraciju koja guši državu u cjelini. Jedina prepreka tome je trenutno ekspanzionističko vodstvo Bošnjaka koje podsjeća na ono Srpsko iz kraja 80-ih koje je i uništilo Jugoslaviju (i sam je Dodik to izjavio). Stalno izigravanje apsolutne žrtve i apsolutnog pravednika, preuveličavajući svoje žrtve i minimalizirajući tuđe ogledan je primjer te poitike koja ama baš nikad i nigdje nije donijela ništa dobrog i trenutno je najveća opasnost opstanku BiH. Ta fašistička, odnosno islamistička, politika familije Izetbegović (mladomuslimanski pokret ogranak muslimanskog brastva) gdje se promovira teza o unitarnoj državi i da ostali konstituivni narodi su okupatori koji imaju svoje “matične” rezervne zemlje, koja je potpomognuta nametnutim organima međunarodne zajednice je pravi izvor nestabinosti, sve ostalo su , kako sam već naveo, obične su gluposti. I da još navedem Srbi i Hrvati koji žive na teritoriju BiH nemaju svoje rezervne domovine, to je naše i mi to nikome nećemo dati. Ako je išta pozitivno izašlo iz ove samodestruktivne politike Izetbegovića je prestanak neprijateljstava između Srba i Hrvata tamo. Jednostavno mržnje više nema (osim par glasnih, ali beznačajnih debila), ne osjeti se više ni tamo gdje je bila najjača. Srpski svatovi i srpske zastave u hrv. dijelu hercegovine, e da mi je to netko pričao prije 15-ak godina…

Brik
Gost
Brik
3 godine prije
Reply to  Koba

@Koba, točno tako. I još nešto si zaboravio, a to je da Dodik, tj. RS (BiH), gradi auto-cestu od Banja Luke prema granici sa Hrvatskom. Dakle, prema Zagrebu. Auto-ceste i mostovi se ne grade zbog neprijateljstva nego zbog prijateljstva i komunikacije, ma što god netko mislio o tome.

gost
Gost
gost
3 godine prije
Reply to  Brik

nema sta graditi ta cesta od banjaluke do zagreba postoji otkad je vijeka.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Brik

Naravno da grade to je od krucialne ekonomske važnosti za srpsku, to su im vrata europe. Dodik odavno pruža ruku hrvatskoj ali ga s druge strane odguruju. Nikad nije spominjao nikakve ratove, čak je to svaku pomisao na njega čvrsto odbacivao kao nerealnu i svoje ciljeve želi ostvariti čisto političkim putem.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Koba

Jel to moguce da hercegovci grade ponovo bratstvo i jedinstvo.. Ma ocima da ne vjerujem.. Pa sad i dodik valja ( za neupucene obecao im entitet )..
Ahahah

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Alen

To si u pravu, ali prije smijanja, zašto im nudi entitet, gdje ničega srpskog danas nema? I zašto Hrvati u Večernjem listu Mostar za čovjeka godine izaberu Dodika? Bilo bi bolje da se u središtu Fed BiH pitaju zašto je tako, a ne da se jogune što je tako.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Laki da pravo pitanje.. Da li je plan dodik-covic dio njihove samostalne igrarije ( u koju je ukljucen i bakir naravno ),koju koriste u ovaj ludi vakat zarad vlastitih ciljjeva, ili dio igrarije “medjunarodne ” zajednice … Ili je neko treci u pitanju…
Cim se sarajavo ne pita to nego prati igru mislim pod 1 ili 3..
Sta mislis…

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Alen

Prijateljstvo sa svakim, ali samo uz jasne pozicije i otvorene karte. No činimi se da ođe niko ništa ne gradi, već netko bez prijašnjeg iskustva s oružjem zapeo, pa zapeo da puni pušku nevesinjku. Jadan slabo mu ide i za nadati se da ne uspije. Jer što bi bilo da je kojim slučajem napuni, ili nedo bog, još repetira. Ko bi onoliki trezor okrečio.

Aegon
Gost
Aegon
3 godine prije
Reply to  Koba

Pa sigurno,ja sam Bosanski Hrvat i imam X prijatelja Srba. Prije mjesec dana prijatelj srbin i nas 3 hrvata idemo u Sarajevo. znaci zivim u Bosni 27 godina i prvi put sam u zivotu otisao u Sarajevo,a bogme i zadnji. Zasto? Nisam mrzitelj muslimana,cak i par ih imam s kojima kave ispijam,ali da me onako gledaju kad izlazim iz Strossmayerove katedrale ili kad sjednem na cevape a ono nema engleski prijevod neko samo arapski sve vam je jasno u kom smjeru ide Bosna. Inace kako agrokor ilti konzum propada,Bakir je jedva docekao da dozvoli saudijcima uvoz svega arapskog u “bingo” itd…samo nece mu bit lako kad moradne birat,Turska il SA

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Aegon

E iz koje ti ksenofobicne sredine zaluta u sarajvo.. I to nakon 27 g.. Boze sacuvaj zar ima i takvih…

Aegon
Gost
Aegon
3 godine prije
Reply to  Alen

Nije ksenofobicna nimalo. inace sredina koja ima nogometnu skolu jacu nego pola balkana. od osvojenih turnira u Danskoj i Nizozemskoj,do nastupanja u Francuskoj,Njemackoj,Rusiji,Austriji i Poljskoj 😉 oprosti al neprivlaci me to danasnje Sarajevo 😉

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Aegon

Tvoj problem nije ti SA krivo , niti sto si hrvat nema veze ,niti koga briga sto izlazis iz katedrale .. Stvarno …
Samo ksenofibcna sredina je problem…
Nisi sam , puno naroda ima takve komplekse

Aegon
Gost
Aegon
3 godine prije
Reply to  Alen

Momcino procitaj dole komentar pa ces vidjet o cemu pricam,nista protiv SA i bošnjaka kako god,ugodan dan!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Aegon

Aegon , a jelde nemas hahaha..hajde bokkkk…

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Aegon

Oduvijek je lakše bilo vidjeti ksenofobiju i šovinizam kod drugih nego kod sebe. Mislim da tu nema razlike kod tri naroda.

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije
Reply to  Alen

Ima brate, ima! I nemoj da se cudis ovakvim izjavama. Nije njegova zelja da pokaze kako se fino zivi u Bosni, nego da naglasi ono sto nije vidio i dozivio nigdje, jer nije nikuda ni isao.
Stariji sam od ove djece sto pisu ‘nebuloze’, ali sa svojih 27 godina sam obisao citavu Evropu, i to tamo nekih 70-tih godina.
Al’ bice bolje, ne ‘prikidam’ se !

Jafar
Gost
Jafar
3 godine prije
Reply to  Aegon

Ti si jarane zreo za Hicin jungerkind. “Je li ti to na celu pisalo Ustasa koji 27 g. nije bio u Sarajevu – pa su te svi cudno gledali.” Svi drugi kada dodju u Sarajevo pricaju o tolerantnom bosanskom duhu (Trener Vujosevic, G. Milic, M. Hrga..) tamo, samo okorjeli fasisti tamo vide fasizam.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Jafar

Jarane Sarajevo je bilo ustaška tvrđava, ne nasjedaj na “Valtere”.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Koba

druze koba Sarajevo je bilo glavni grad republike BiH u sklopu SFRJ , ustase , cetnici i isilovci skrivali su se u misjim rupama i tamnim hladnim prostorijama odnosno kanalizaciji a narod je zivio zajedno u slobodi i bratstvu , kad je macka umrla (citaj Tito ) pacovi izadjose na svijetlo dana i napravise dar mar i krvoprolice ….. kad macke nema misevi kolo vode , odnosno na mrtvog lava i misu se kujac dize 🙂

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Zukov koba samo djeluje po planu covic-dodik…
Odjednom ( po komandi ) neizreciva ljubav jednih prema drugim , te bosnjaci smetaju te nevaljaju te smeta mz i ostali folklor..
Kadrovik draganceta..

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Druže maršalu što je bilo malo prije u logoru francetića…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Koba

Koba sve ok , nema rez. Domovine osim u fudbalu,kosarci,tenisu,ostalom sportu,navijanju ,dvojnom drzavljanstvu itd da ne nabrajam…
Zato govori u svoje ime ,mozda ti nemas ali ostali ne misle tako…

Aegon
Gost
Aegon
3 godine prije
Reply to  Alen

Alene ti il nezelis da shvatis ili nemozes? Evo da ti jednostavno pojasnim.Ja sam Bosanski Hrvat. Da imam dvojno drzavljanstvo. To se nesvidja ni Bošnjacima,pa cak niti mnogim hrvatima u hrvatskoj.E gle sad,znaci 27god zivim u Bosni,volim svoj kraj i svoju zemlju mozda vise nego 90% njenih stanovnika,cak se nekad stidim sto sam hrvat kad sagledam HDZ i ostalu ekipu. Problem sto se tice tog tvog nabrajanja uvezi sporta je taj da npr,Hrvatska igra,Bošnjaci preko puta svi u turskim dresovima. Nebitno koji sport se igra,nebitno koji dogadjaj,sve te provokacije pate Bošnjake(barem u mome gradu,nezanima me Mostar/BL/SA da se razumijemo). Kada si vidio da se Hrvat u Bosni veseli bilo kakvom porazu Bosne? Mi smo svi dio Bosne i Bosna je dio nas i dok god nas Bošnjaci ne prihvate takve,njima na muku.Cak mi je brat i BiH reprezentativac bio,tj imao debitantski nastup za BiH repku nogometnu jbt,ne mjesaj lonce molim ljepo,do Hrvatskog naroda u Bosni nikad nije bilo i mi smo ti koji smo i pomagali Bošnjake samo sto se to nepamti 😉 Komšije cemo biti vjecito,cemu se mrziti?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Aegon

Sve ok… Vidjeh dole gdje zivis ,imate zbilja puno problema tamo i jedni i drugi.. Nek vam Bog dragi pomogne da rjesite sve probleme ,da se urazumite i jedni i drugi i da sretno i bericetno zivite jos dugo godina u lijepoj nasoj BiH…

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Alen

Ništa ti te kontaš, džava je potrošan umjetan okvir koji sam po sebi ne znači ništa. Dom je nešto drugo, to je mjesto odakle potičeš i gdje pripadaš zvao li se on Federacija, Srpska ili Zanzibar svejedo. Ne možeš imati dva doma, dok država možeš imati više, pogledaj samo koliko smo ih promijenili u proteklih 150 godina. Dvojno državljanstvo imam lud bi bio da ga nemam, ima ga i tona tvojih Bošnjaka. Što se tiče sporta ne pratim te gluposti otkako sam odrastao a tome ima već godina, ali mogu ti reći da tu “BiH” ili bolje reći Zenica-Sarajevo reprezentaciju ovdje nitko ne prati. Jednostavno nas ne zanima, za razliku od nekih koji aktivno prate hrvatsku, pogotovo ako je na drugoj strani neka bratska zemlja poput turske, a može i brazil proći. Ne zanima nas ni naseljvanje Arapa u Sarajevu, jer kad se kod njih zapuca i kad turisti postanu stalni rezidenti vi ćete morati živjeti s njima, to nije naš problem. Ne zanima nas ni Sarajevo, pa ni mene koji sam rođen u njemu, taj multietniĆki, multi kulturni, multi konfesionalni grad u kojem ni picu sa standardnom šunkom ne možeš dobiti, a da ne govorim što bi se dogodilo da u mesnici pitaš kilo svinjetine.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Koba

Jao koba pa vidi se iz aviona da si kadrovik/simparizer velikog ti vodje i da dosljedno pratis program voljenog draganceta…
Ne glumi providno je ….

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Alen

Prijatelju ja sam vuk, kad već čoban ne mogu da budem, u tor međ ovce idem samo da jedem. Prastara sam hercegovačka kamena sorta ni jednom vođi se ne služim, ni jednom bogu ne molim, a sva vrata otvaram… Crven sam od glave do pete, zahvali Alahu što ti ja nisam na Draganovom mjestu.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Koba

Meni vise djelujes zeleno…. Jako zeleno… Kao nezrelo voce…

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Alen

Možda, djelujem, ali nisam naivan život, me naučio. Ne padam na lijepe riječi, niti priču iz dijaspore.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Koba

Hebiga pao si na draganovu…

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Alen

Jašta bolan, svak tko ne sanja moj san je hitler (pardon čović, dodika neću spominjati da ne dobiješ napadaje). Tvoj problem je što od snova ne vidiš realnost. A moj problem je što ti, i kolege sanjari, u tim snovima ne vidite mene i mnoge druge. Nego nisi mi pokušao osporiti niti jednu iznešenu tezu, već odmah ad hominem. Zašto nisi rekao da hrvati (ili srbi) na stadionu u Zenici ponosno mašu turskim zastavama ili pozivaju na istrebljenje židova, zvižde na minutu šutnje za terorističke napade i mnogo drugih finih stvari. Ili si barem mogao navesti da navijaju protiv BiH i javno proslavljaju njene poraze. Zašto nisi spomenuo i čuvenu sarajevsku kulenijadu… E moj meleče pogledaj dom svoj, pa zamjeri tuđemu

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Koba

Hrvatskoj, Srbiji i svim ostalim bližim i daljim susjedima BiH, je u interesu stabilnost tog područja, odnosno dobri odnosi između naroda koji žive na tom području. Kakvo će državno uređenje postojati na tom području je manje važno. Koliko će država postojati na tom području je manje važno. Bitan je odnos ljudi i naroda na tom području, jer ako je on kvalitetan, pošten, uz uvažavanje svih postojećih interesa, imati će dobar suživot. U suprotnom, možeš imati samostalnu BiH, ali dok mržnja u njoj tinja, neće biti sreće za njene stanovnike. Isto vrijedi za EU, dok god u njoj tinja želja za iskorištavanjem novopridošlih zemalja, neće biti sreće za njene stanovnike. No, to se sve već može naučiti iz primjera obične obitelji i odnosa među braćom i sestrama. Poznato je da “Složna braća kuću grade a nesložna razgrađuju”. Još ostaje vidjeti koji su to zajednički interesi oko kojih se ljudi mogu složiti. Također, postoji mogućnost sloge oko krivih interesa, kao što se elita slaže oko interesa za iskorištavanjem ostatka ljudi, ili kao što se vodstvo razvijenih zemalja slaže oko interesa za iskorištavanjem nerazvijenih zemalja. U tom slučaju, složna braća grade Kulu Babilonsku, koja nema budućnosti.

Zaključak je: rješenje će u osnovi biti onoliko dobro koliko su mu dobri njegovi moralno-etički temelji, odnosno koliko će se ti temelji poštivati i provoditi u praksi. Pravo rješenje je kvalitetno moralno-etičko rješenje. Sve drugo je iluzija. Isto vrijedi na bilo kojem nivou, nivou čovjeka kao osobe, obitelji, grupe ljudi, naroda, države, Zemlje/Svemira, a u duhovnom smislu i na nivou Boga.

Čađo
Gost
Čađo
3 godine prije
Reply to  Koba

Ni u Siriji nije postojala “umjerena demokratska oporba” pa su je izmislili i naoružali…

Aegon
Gost
Aegon
3 godine prije

To je logicno za pretpostavit. Rusima je bitan mediteran sto su Krimom i dobili,ali isto tako i Jadran je strateski bitan,a Bosna samo srce balkana(tzv. bure baruta u Europi).
Inace,imam 27god i Bosanski hrvat sam,zivim u mjesovitom gradu(vise selo nego grad,cca 10k stanovnika). Situacija u Bosni je da prvo HDZ sluzi samo za pljacku hrvatskog naroda. Tom istom HDZu je svejedno hoce li Bosna uci u NATO/EU ili ne,jedino njima bitno je bacati kost nama hrvatima o toj jebenoj “HR-HB” od koje je i moj otac kao ranitelj davno digao ruke. Nije uopce upitno dali ce Bosna uci u NATO,naravno da hoce a naroda se nece ni pitati. Bitno da oni nas izjedaju temama kao sto je 3i entitet po medijskom prostoru gdje samo raste mrznja i 25 godina nakon rata a dok iza toga izgladnjavaju jadni narod. Inace kod nas u gradu je tzv. “nevidljiva linija” izmedju hrvata i bošnjaka i cak postoje 2 gradska naziva(cak i dvije skole pod jednim krovom). To je smjesno da se razmislja uopce o europskom putu ni NATO shitu kad je obicni suzivot katastrofa. Dok god se mi kao narod nebunimo protiv toga nema nam spasa,a kad se pobunis,stigne demokracija sa zapada

čokolino
Gost
čokolino
3 godine prije

Standardni mosus operandi SADističnih prodavača magle: Divide et impera

basso
Gost
basso
3 godine prije

Ulazak Crne Gore i Makedonije u Nato se u zapadnim medijima se predstavlja kao velika pobjeda amerike i zapadne evrope.Mislim da Rusija nije nista uradila da Crna Gora ne udje u Nato a takodje ne rade apsolutno nista da eventualno sprijece makedoniju da to isto uradi.Prije nekog vremena je Crna Gora izgledala kao Ruska pokrajina,vise se moglo vidjeti Ruskih nego Crnogorskih zastava,a u restoranima i prodavnicama se sve vise koristio Ruski jezik.Djukanovic je ozbiljno shvatio rezoluciju skupstine Kosovo da se granice moraju pomjeriti na on iz 1974.Znao je da albanci imaju jake pomagace tako da je morao nesto uraditi da bi sacuvao zemlju u sadasnjim granicama.Posto Rusi nisu reagovali okrenuo se prema Nato-u.Makedonija isto tako zeli u Nato radi unutrasnjih problema.Sto se tice Bosne tu se Rusi isto nece mijesati,jer je Dejton i sadasnja Bosna zajednicki projekat Amerike,zapadnih zemalja i Rusije.Najbolja potvrda da Ruse ovaj prostor ne interesuje je cinjenica da se Srbija nudi Rusiji,ali Rusi su isto i ovdje nezainteresovani.

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije

Molim vas…ne budite naivni kao sto smo bili 90-ih.
Jedini nacin da se, kad-tad, ponovo udruzimo ili, ako nista drugo, da zivimo kao sujedi ilitiga komsije koji se drze Zajedno, miroljubivo i da pomazemo jedni druge, jeste da BiH odradi izdajice.
No, ko su izdajice?
Da li su izdajice oni koji navijaju za sujedne drzave i ne vode racuna da je BiH “Bosanski lonac” sa mnogo vise zacina, ili su izdajice oni koji traze da se BiH razvali jos vise i podjeli na tri dijela (od koji ce se najmanje dva pripojiti “maticama”)?
Znate, interesantno je da i u CG, a evo i u BiH imamo svercere cigaretama…Ronhil, Marlboro…kao moralne velicine koji odlucuju da li ce BiH i CG biti u NATO-u ili sa Rusima.
I sada se oni upinju da objasne obicnim, malim ljudima kako i gdje trebaju ici???? I zasto???
Molim vas…jeste…rat u BiH je bio uzasan. Bio sam, vidio sam…izgubio sam.
Raspad SFRJ nisam zelio, ali ga nismo mogli zaustaviti…Srbija, na celu sa Milosevicem i JNA, igrala je takvu igru. Veoma lako je bilo napraviti haos u Hrvatskoj, a pogotovu u BiH takvom igrom.
Rusija priznaje Hrvatsku medju prvima???
NATO zaustavlja ofanzivu na Republiku Srpsku???
Da li vam je jasno da je jedini nacin da se svi Zajedno izvucemo iz govana i pomognemo nasoj djeci i unucima taj da pomognemo BiH da se oslobodi ovih nacionalista i nacista koji vec evo 25 Godina odlucuju o buducnosti sviju nas?
A ako u BiH njeni stanovnici uspiju prevazici ovo isparanje mozga koje traje vec decenijama…jos od Andrica Ive, a i prije…tada ce i sve ostale republike bivse SFRJ doci u situaciju da kazu…jebite se i Rusi i Zapad.
Mi cemo i sa jednima i sa drugima..u zavisnosti sta nam nudite…

znam…znam…ponekad sam toliko naivan da se gadim sam sebi.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Sarka

Svi smo mi izdajice ili saucesnici minimum..saucesnici sutnjom i neznanjem i nebrigom…

neko ime
Gost
neko ime
3 godine prije
Reply to  Sarka

Slažem se s tim idealističkim shvaćanjima iako mislim da su, nažalost, neostvarivi u postojećem geopolitičkom kontekstu. Treba priznati da je BiH bila protektorat od Berlinskog kongresa (pa i ranije), pa na ovamo. Smjenjivali su se samo titulari suvereniteta (Istanbul, pa Beč, pa par puta Beograd u različitim formatima, pa na kraju Washington/Istanbul ili tu negdje), koji nikada nisu realno bili u samoj zemlji. Ako gledamo i razdoblje pod SFRJ, i tada je ona bila protektorat savezne države. Tada je to bila neka vrsta projekta i pokusa koji je trebao ideološki pomiriti ratne sjekire iz WWII, odnosno prvenstveno Srbe i Hrvate. Stoga je ekonomsko-demografska transformacija iz ruralne u industrijsku zemlju („greenfield“ bi danas rekli za tadašnje investicije u temeljne industrijske grane, energetiku, rudarstvo i dr.) bila u funkciji dokazivanja mogućnosti i potrebe da Srbi i Hrvati (i ostali naravno) trebaju i mogu živjeti zajedno u miru. I da samo u takvoj situaciji mogu prosperirati i BiH i Hrv. i Srb., odnosno savezna država u cjelini. Mislim da Bih stoga može funkcionirati kao država samo u situaciji dugoročnog održivog mira između Srb i Hrv. Koliko današnji politički akteri rade na tome, a koliko u ime tuđih interesa upravo suprotno, mislim da ne treba pojašnjavati publici s ovog sajta…

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

NATO bombardira Srbe pa bi sad Srbi tribali trčat u NATO . . . a to će osigurat ”reformske” snage.
Čisti Orwel 1984;
War is Peace, Freedom is Strenght, Ignorance is Slavery

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Ameri odnosno ”međunarodna zajednica” rešetaju Bosnu od Daytona, nema di je nisu probili i sad upozoravaju kako je Bosna sljedeća meta Rusije . . . koja psihopatska inverzija . . . i to Bosančerosi iz sva tri plemena ne primjećuju a svaki dan im je sve gore i sve su obespravljeniji . . .

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ovde u bosni rusi ih mogu matirati kao od sale…. Idealan trenutak , idealna pozicija za pocetak vracanja uticaja na balkan…
U bosni se i drugi veliki dobio …

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Ma svi (Makedonija, BiH, Srbija) će u NATO, prije ili kasnije, osim ako neko pritisne crveno dugme prije toga. Nema veze ko je na vlasti. Druge će se metode primjenjivati ali rezultat će biti isti. Ako slučajno ne uspiju s ovom vlasti dovest će drugu. Ako je “pozitivno ozračje” možda bude referendum ali već je ušlo u praksu da se odluči po kratkom postupku.
Možda je Milo popušio priču o zaštiti granica, ali NATO im to sigurno neće garantirati sa Albancima, nego će to čuvati kao adut u eventualnom pokušaju da se CG otrgne iz NATO. Isto je i u Makedoniji, svi će dobiti nešto od Makedonije a njima šta ostane. U svakoj Ex YU državici je izdajnička vlast i samo ih poslušnost drži na položaju. Oni to dobro znaju i učinit će sve da ostanu na vlasti. Možda Dodik misli da Srbija neće nikad u NATO pa je odluku vezao uz njih a možda je već i on “legao”. U svakom slučaju, Vučić bi već ugurao Srbiju u NATO da je klima malo povoljnija, ovako mora još da palamudi i prosipa demagogiju. Priče o agresivnoj politici Rusije i potrebi zaštite NATO protiv njih, puše još samo teške budale. Rusiji svakako nije u interesu da su Ex Yu države u NATO, ali ne vidim da nešto vele pokušava da ih spriječi, niti mislim da bi mogla bez da i sama potegne za zapadnim metodama demokratizacije.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

“I SAD i Europa, gdje raste strah od Rusije, mogu pomoći Bosni i Hercegovini da prođe kroz proces pristupanja” vjerojatno po povoljnoj cjeni, ahahahahahahahahahaha, a sad ozbiljno: krepajte vise ubojice indijanaca i svih drugih naroda, pa dokle ce gurati smrdljive pokvarene prste. Marš prokleti USrAni žmukljari !

stefan
Gost
stefan
3 godine prije

Imam neki osjećaj da sva tri naroda ovaj put već imaju dovoljan broj utakmica u nogama a i selektori su pročitani tako da se neće dati naći u zaleđu

dormeo
Gost
dormeo
3 godine prije
Reply to  stefan

mozda narod ima dovoljno utakmica u nogama ali dzaba kad je glava prazna a ionako narod o nicem ne odlucuje kad su sudac i treneri kupljeni i rezutati su namjesteni za strane kladionicare

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  stefan

@stefan
Ako bi BiH znala sloziti nogometnu ekipu u kojoj bi bili jednako cijenjeni i podjednako zastupljeni virtuozi iz sva tri naroda, BiH bi bila prvak svijeta. Ali, ona to nije, zar ne? Ako u BiH ne znaju sloziti tronacionalnu homogenu zajednicu na razini nogometne momcadi koja broji 11 igraca, kakvi su im tek izgledi na kladionici ako u igru uvucemo 4 miliona igraca?
Apsolutno sam siguran da svaki narod u BiH moze pronaci bezbroj razloga da upre prstom u preostala dva, pa je u stvarnosti malo vjerojatno da ce prepoznati zajednicki interes. Zato ce politicki nestati, bas kao i Etruscani, a pokal svjetskog prvaka u nogometu ce uzdignuti netko mudriji.

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije
Reply to  stefan

Cestitam majstoru ‘driblinga’ . Sto vise ‘guzve pred golom’ manja je sansa da lopta ‘uleti izmedju nogu’ .

Nil1
Gost
Nil1
3 godine prije

Meta Rusije? Uvodit reforme među 3 sportska i ratnicka naroda (roba s greskom) najebali su s nama…

Marshal
Gost
Marshal
3 godine prije

Bosna je kao rubikova kocka, insan se satere dok je spoji, znaci sastavis je i sav ponosan je stavis negdje na stranu i onda poslije odredjenog vremena uvijek dodje neka budala ako ne pazis koja je ponovo promjesa i tako opet ispocetka je moras sastavljati, a najvise je trebati pazit od vlastitih ukucana. Zadnji kojem je uspjelo sastavit tu kocku je bio Maršal Broz, pa su poslije njega dosli ukucani i svi je opet pomalo promjesali. Sad opet cekamo novog majstora koji ce opet poslozit Rubikovu kocku zvanu Bosna. Pa ce poslije tog odabranog opet doci imbecili i tako sve u krug dok se juzni slaveni ne istrijebe. Gledano kroz historiju, velike promjene u Bosni su se uvijek desavale neocekivanom brzinom i odjednom. Bice jako zanimljivo u skorijoj buducnosti sta ce biti sa Bosnom. Al jedno je sigurno, ko god je bude pokusao sebi prisvojiti, taj ce gadno najebati, proklet je uvijek bio onaj ko ju je pokusao zauvijek pokoriti i Osmanlije i Austro-Ugari, a muslimani, srbi i hrvati trebaju se dobro pazit da ne bi to prokletstvo preslo i na njih. Mada odavno smo mi proklet narod, prokleti jer ne cijenimo sami sebe, jer da cjenimo nikad ne bi mogli mrzit nekog drugog.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Marshal

Nije nikakva sramota otici u Bec i sljednicima habsburgovaca vratiti kljuceve od Bosne. Predstavnici triju naroda bi rekli da im je zao sto su sebe i druge zavaravali da znaju voditi drzavu, te da se ispricavaju zbog nastalih neugodnosti. Medjum, od iznimnog je znacaja da do Beca putuju razlicitim prijevoznim sredstvima i u razlicito vrijeme, da ne bi dosli u priliku za novi konflikt prije predaje kljuceva.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Andrej

Brinu nas losa iskustva hrvatske pa nije problem sacekati malo…

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Andrej

@Andrej, ovaj komentar je suštinski toliko jak, toliko istinit, da se naježiš.E sad to treba progutati i svariti i to je teško. Preteško za mentalitet – drugi su nam krivi.
Hvala i u ime svih onih koji će odmahnuti rukom i frktati.

kokoko
Gost
kokoko
3 godine prije

nikada bosna nece uci u eu, ali nikad, kao niti turska.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  kokoko

Amin… Daj Boze da ne udje ni u EU ni u NATO…

stefan
Gost
stefan
3 godine prije

Samo da vam ispriča moj jedini posjet sarajevu. Prije tri godine sa jednom udrugom sam imao priliku otići. Ugradu i na baščaršiji se vidi očiti utjecaj islama. meni nije problem ok vjernici muslimani u džamije .katolici u kat. crkve . inače je sarajevo pun svih religija ali ja sam primjetio puno mladih djevojaka da nose one marame i momci specifične brade. Dođemo konačno ja i šogor u kafić gdle se toči pivica i na šanku konobarica i šefica razgovaraju i lagano piju pivicu .puše. Pitam ja njih dali se poklapaju njihov život , mislim vjera i pivica. Kaže mi konobarica ma pusti .ove današnje preko dana nose marame i feredže . glume nešto a kada padne mrak jedva čekaju da skinu tu feredžu puše .piju i jebese gdje ko stigne

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  stefan

Ti misljenje konobarice uzimas za relevantno… E moj brate dok se pamet hvata po birtijama nema nam napred..
Nije tebe ni briga kako to funkcionira samo podhebavas…jel tako…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Drugovi shvatite da nama na balkanu pa tako i u bosni i hercegovini vise nikada nece biti bolje ,iz jednostavnog razloga jer je nama vec bilo bolje u Jugoslaviji , imali smo sve ono o cemu danas mozemo samo sanjati .

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Dio smo mi puno vece agende zapada… Slabo to razumijemo..

stefan
Gost
stefan
3 godine prije

Alene šta sam trebao otići u džamiju kod imama da mi on to objasni., znaš da je ulica najsigurniji izvor informacija

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  stefan

De ne sprdaj se svega ti…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Da bih docarao pogotovo mladjim narastajima kako su se Titovi partizani obracunavali sa izdjanicima i lopovima , prepisati cu vam sadrzaj proglasa komande mjesta grada koprivnice …pa kaze !

PROGLAS
Tko bude uhvacen u pljacki ili mu se naknadno dokaze da je pljackao narodnu imovinu biti ce javno streljan! SMRT FASIZMU -SLOBODA NARODU
Koprivnica 16. studenog 1943.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Dakle, najbolje će biti da u ime mira i bratstva i jedinstva svi odemo u 3pm i kolektivno uletimo u NATO i EU i onda, ko nekada, svi se na kraju priče ufatimo u kolo od Vardara pa do Triglava , ovaj put i s Albanijom, …… do novog krvoprolića…. Naravno. Ovdje treba ići logikom mrzim Dodika, npr, ali NATO još više i podržavam njegov veto za ulazak u taj savez. Ima li RS veto? Mislim da ima. E sad, ako je SDS američki pijun, onda će oni doć na vlast i neće ga iskoristiti. A jesu li ili nisu, ja to ne znam,.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Pa rjesili bi valjda nato do sada da jesu.. Opet mozda se cekalo lomljenje srbije pa da bude sinhrono..
Srbija je slomljena pa moze i to biti jel prica da je dodik ruski igrac moze ga samo ucvrstiti.na vlasti kod njegovog birackog tijela

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Iz nacionalistickih vukojebina nastalih raspadom SFRJ , valja bjezati na isti nacin kao sto bjeze kurve iz zapaljenog kupleraja.

dormeo
Gost
dormeo
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

a kamo bjezati g zukov jedino na antartiku

meda
Gost
meda
3 godine prije
Reply to  dormeo

zato narodim u bih dati pravo na samoopredeljenje pa neka ide svako gde hoće,zna se ko je gde većina u kojoj opštini i tako se podeliti-otprilike.pa ako hoće neki savez to bi možda bolje funkcioniralo,zar ne.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Kako se u BiH odmah lijepo vidi, multi-kulti trend, suživot, razumijevanje, odanost svojoj domovini, spremnost za izgradnju bolje budućnosti, ….
Čudo jedno.

Kissinger zvani Henry
Gost
Kissinger zvani Henry
3 godine prije

Poštovani autoru, puno je bolje navestu originalno ime udruge: Council of Foreign Relations (CFR), nego prevoditi “Vijeće za inozemne poslove”… jer se prevođenjem malo zamagle stvari, uloga ove masonsko-jezuitske grupe iza koje stoje čisto okultne, veoma zle, grupe…
Pošto se s njima družim, pomalo znam te stvari.
Vaš,
H.

Istina
Gost
Istina
3 godine prije

Ne vjerujem da će se, barem u dogledno vrijeme, dogoditi značajnije političke promjene u BiH, čak i uz ujedinjenu opoziciju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.
Nije problem ogromna emigracija, no što prijespomenuta predstavlja, što je činjenica u svim balkanskim državicama, snagu socijaldemokratske promjene.
No mjesta pesimizmu nema: gledati svoj novčanik, kao i uvijek kroz historiju, a vlast neka priča šta i kako hoće.
U budućnosti će na južnoslavenskim prostorima, najvjerovatnije, biti uspostavljena neka vrsta neomonarhizma — vladajuća desnica, ili u najboljem slučaju centar, dugoročno, ni ekonomski ni kulturološki, neće moći opstati bez simplifikacije svoje vlasti.
Jačanje nepolitičko-kapitalističkog sektora, koje se i trenutno odvija, će svemu spomenutom također doprinijeti.
Transparentno financiranje političkog života, profesionalno-školovana i talentirana diplomacija, tehnologizacija, moderno obrazovanje, neadministrativno dobro plaćeno zdravstvo, njegovanje domaćih energetskih i kulturnih resursa će biti proizvod takvih nastojanja.
Radna snaga će uvijek, pogotovo u današnjem globalnom svijetu, moći biti uvezena, a miješanje domicilnog i imigrantskog stanovništva ne mora značiti i gubljenje državotvornosti i autentičnoga građanskog mentaliteta.
Naposljetku, bh. pitanje se može jednostavno i brzo riješiti, dočim ratno-novonastaloj sarajevskoj eliti to ne pada na pamet.
Banja Luka i Široki Brijeg ili Mostar, whatever, mogu biti zakonodavni i administrativni ili administrativni i zakonodavni (kako se bos. Srbi i Hrvati dogovore) glavni gradovi BiH (Sarajevo neka ostane najposjećeniji turistički centar, kao i do sada), dok upotreba pisma i kulture svih naroda i narodnosti treba biti zajamčena na prostoru čitave države (ako postoji novac raznih nebuloznih nevladinih ili civilnih projekata i putujućih vjeroučitelja, a o vjerskim objektima, izgrađenim da bi se vjeroučitelji imali gdje uposliti, i da ne govorimo: onda ima novac i da svi građani u svakom kutku zemlje budu svoj na svome u svakom kulturnom i duhovnom pogledu), pa da vidimo ko će onda opstruirati reintegraciju zemlje.
No vjerovati je da će sve to, uz snažnu međunoradnu superviziju, prije ili kasnije doći na svoje, ne samo u BiH nego i na cijelom području bivše Jugoslavije.
U cijelu priču treba uključiti i Rusku Federaciju i nastojati da regija bude mjesto susreta Istoka i Zapada, a ne njihovog sukobljavanja.
😉

amerikanac
Gost
amerikanac
3 godine prije

najbolje bi bilo da se rs.lipo odvoji
imali bi sa srbijom granicu od 2000 i više km.a onda bi svi stanovnici te države bili po cili dan na granici.
i zvali bi se graničari. lip posal . lova do krova a ništa radit .eto dodigu rijesenja.

Nitko bitan
Gost
Nitko bitan
3 godine prije

Pitanje BiH integracija u NATO ce odluciti stav Bosnjaka, tj nakon Erdoganovog ogromnog zaokreta i nakon sto Njemacka zeli prekinuti pregpvore sa Turskom, da li Bosnjaci zele EU i NATO? Ako je odgovor negativan, to ce Srbi docekati rasirenih ruku.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Nitko bitan

Odlučit će stav Bošnjaka na vlasti a on je već izrečen, isto kao i Hrvata na vlasti. Dodik je još neodređen ali fakat nije ni bitan. Šta god se odluči sa strane Bošnjaka, uz pomoć međunarodne zajednice, će biti i sprovedeno, kao i sve do sada. Ako Dodik ne želi, koja je alternativa? Rat? Sumnjam.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Nitko bitan

Preko 50% stanovnika bih, svih sorti nije za ulazak u nato…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Alen

Alene,taj postotak je puno,puno veći.Što se tiče srba sigurno svaki eventualni referendum o ulasku u nato bio bi besmislen( ako se narod bude išta pitao) …ili će nam prodati foru kao u HR ,veliko je pitanje kako bi sve prošlo da je tamo bilo takvog izjašnjavanja.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije

Tadmure referendum za tako nešto se mora raspisati, znači potreban je koncenzus predstavnika sva tri naroda. Ako bi se “teoretski” proveo kao inicijativa građana (lupam) bio bi blokiran od dodika dok kažeš “povreda vitalnog nacionalnog interesa”.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Alen

Alene, naravno da nije. U CG je bio i puno veći procenat pa nije pomoglo. SAD žele Balkan pod svojom čizmom, ako ništa drugo da potpuno istisnu Rusiju, a vlast svake od naših Ex Yu prćija će ponizno ispunjavati sve zahtjeve. Nažalost NATO više ne drži do svojih principa i sad prisiljava sve, koji još nisu, da uđu u njega jer su svjesni da više niko to ne želi. Stvarat će se uvjeti da se promijeni svijest ljudi ali ako ne uspiju, jednostavno će ih zanemariti. Stvorit će se nesigurnost na granicama, zaprijetiti terorizmom, pritisnuti ekonomski, …. Sve to znaju oni na vlasti, i zato nam govore da taj put nema alternativu.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije

Počitao sam većinu komentara i mogu zaključiti da ekipa iz hrvatske nema blage veze o uređenju države s kojom dijeli najdužu granicu, a misle da znaju nešto o svijetu. Ukratko BiH nije država u punom smislu te riječi, već protektorat međunarodne zajednice. Sastoji se od muslimansko(bošnjaci)-hrvatske federacije i republike srpske, te distrikta brčko koji je pod direktnim pokroviteljstvom mz. Država je podjeljena na kantone(županije) koje su uređeni kao države u malom (imaju ministarstva). Administrativni aparat je nezamislivo glomazan i dijeli se na entitetski i državni, imamo i tri predsjednika i pored toga od MZ namtnutog visokog predstavnika s diktatorskim (bonskim) ovlastima. Da ne duljim jer bi otišao u nedogled BiH je svezana kao mumija i donošenje bilo kakvih odluka je teško i vrlo sporo. Vidim da vas zanima uloga RS u odlučivanju. Ona je u stvari država u državi, ima svoju zastavu, himnu i predsjednika. Tu u državnim institucijama nećete vidjeti službene državne deytonke. Bez saglasnosti RS (čitaj Dodika) nema ništa na državnom nivou, ništa zero. Problem između hrvata i bošnjaka proizlazi tedencija potonjih da biraju hrvatske predstavnike u državne institucije. Pa tako za hrvatskog člana predsjedništva biran je željko komšić ptsp-ovac, pripadnik armije bih koji od hrvatskih osjećaja ima samo bol od metka hvo-a. Čovjek je bošnjački nacionalist, što i ne skriva, i u mandatu se nije pojavio u većinski hrvatskim krajevima. Zanimljivo je da je u uredu drža bistu tita i sliku blaža kraljevića (ustaše hosovca i generala armije bih ubijenog od strane hvo-a). I da, u bih nema jasno definiranih “građanskih” opcija jer one po uređeju nisu ni moguće.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Koba

a zasto bi se recimo komsic morao osjecati kao hrvat , sto ti je to?kakav je to osjecaj , neki blazeni , nadnaravni?kakav je to osjecaj kad se neko osjeca kao srbin , hrvat ili Bosnjak?aj mi opisi matere ti .

Hrvat
Gost
Hrvat
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

De nam reci Žukov kako se ti osjećaš?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Hrvat

hrvatko ne budi prost , ti si posljednja rupa na svirali kojoj bih se ja mogao ispovjedati kako se osjecam, 🙂 budalasu jedan .

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Maršale možda zato što se kandidira za HRVATSKOG člana predsjedništva. Nisam nacionalist i organski ne podnosim “velike” hrvate, ali to ne znači da ću protiv “velikih” hrvata koalirati s “velikim” muslimanima. To bi bilo stupidno, a to je upravo ono što hrvatski liberali rade. Rade bogami i ustaše, zbog svoje zaostalosti i mržnje prema srbima. Opis bolje potraži od nekog stručnijeg ja bih ga mogao pokušati definirati kao određene kulturološke specifikume koje čine i vežu određenu grupaciju a strani su i (možda) neprihvatljivi drugoj grupaciji ljudi.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Koba

misliš oni veliki hrvati koji su do demokracije bili partijski aparatčiki, a onda su u kući dodali uz sliku maršala dodali poglavnika?

crobex
Gost
crobex
3 godine prije
Reply to  Koba

koba dobro je da si se potrudio objasniti situaciju u bih ali pogresan ti je zakljucak o nepoznavanju ustroja i situacije ali zaboravio si reci da je i frderacija bih drzava u drzavi koja uz to svojata drzavu bih odnosno bosnjacki faktor uz pomoc stranog faktora uzima prinadleznostii srpskom i hrvatskom narodu sklopljene ugovorom u dajtonu sto se tice bisih ju republika to su sve redom vazalne drzavice poput bih upravljane izvana i tu nema nekih bitnih razlika osim u izvedbi organizacije protektorata

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  crobex

Ma imam posla pa sam to malo usput napisao, prava analiza bi trajala danima. Nepoznavanje situacije u BiH je vrlo izražno u Hrvatskoj, gdje mediji vijesti objavljuju na kapaljku i kroz kontrolirane kanale. Ljudi tamo ne shvaćaju koliko je rasplet situacije u bih važan za Hrvatsku. Bošnjački faktor ne može srbima ništa, i to shvatite već jednom, potpuno su nemoćni i sva ova priča je izraz slabosti bošnjačkih političara koji ne smiju to priznati svome narodu, jer onda mit na kojem počivaju pada u vodu. Nemoć u odnosu na srbe pokušavaju nadomjestiti preko leđa hrvata iskorištavajući svoju brojnost u odnosu na njih. SDP bih je sekularna NACIONALISTIČKA bošnjačka stranka koja se do svog raspada lažno predstavljala kao tvz. građanska opcija. I kao takvi su dali kadnidata za mjesto hrv. člana predsjedništva, koji je izabran glasovima bošnjaka. Istinito si naveo da su se sustavno oduzimala ugovorena prava, ali tu je glavnu ulogu odigrao strani faktor preko visokog predstavnika. No danas su neka druga vremena i to više ne prolazi. Jebi ga stari svim malima se upravlja iz vana, ako pogledaš u historiju vazda je bilo tako. Jedina šansa nam je bila ta nesretna Jugoslavija, ali falilo je pameti, osjećaja, razumjevanja… i još mnogo toga. Slično kao i u BiH danas.

crobex
Gost
crobex
3 godine prije
Reply to  Koba

ma ljudi na ovom portalu znaju da mainstream mediji su upravljani i citaju ih samo da vide sto lazu i za koga potrebno je poznavati vlasnicku strukturu medija pa ti je onda lako razumjti citas izmedju redova ali zabrinjavajuce je to sto gotovo da nema nijednog medija ili portala koji ima znacajniju posjecenost da nije na ovaj ili onaj nacin preuzet i kontroliran ukljucujuci i ovaj nazalost

Mudrac
Gost
Mudrac
3 godine prije
Reply to  crobex

Crobex slabo će ti proći ti perfidni pokušaji. Uvukao si se kao hulja kako bi trovao. Hajde ti tamo odakle su te poslali, ovdje plodnog tla nećeš naći, huljo pokvarena.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Ok.Sada imamo umjesto jednog imamo dvije babaroge.Dodik vise nije sam.Tu je Čović.Nisam se baš načitao kritika na račun Bakira od komentatora koji su ovdje u BiH a svi znamo koliko je njegovo ponašanje i politika devastirajuća i pogubna za samu državu i narod.Jadno i licemjerno.

crobex
Gost
crobex
3 godine prije

tadmure u pravu si inace od bosnjaka je na portalu tesko cuti kritike na svoju elitu dok mi ostali zaista dobro pljujemo po svojima naravno zasluzeno ali i portal nama ostalima ne dozvoljava kritiku ni bosnjaka ni muslimana i to se odmah proglasava islamofobijom i brise premda je na portalu zanemariv broj ljudi koji bi bili nacioalisti

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  crobex

Što se tiče komentara ja nisam puno puta brisan a kava su tvoja iskustva to neznam.Ovo ostalo moram ti crobex priznati da si u pravu.Nažalost.Ove priče o odcjepljenju RS su obične piz…rije.Od toga nema ništa i netreba da bude.S druge strane sačuvaj me bože Bosne kakvu je želi stvoriti lik poput Bakira Izetbegovića.

ivo
Gost
ivo
3 godine prije

the bosnia was once christian and the turks called us bosniaks moja stara se preziva bosnjak istotine familja se prezivaju bosnjaci prema tome bakir trezorski mora rijesiti problem prvo sa sobomi i sa americkim istoricari erdogan ionako sve zna

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  ivo

Da svi smo mi bosnjaci/bosanci..

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

“Foreign Affairs” je službeni časopis “Vijeća za vanjske poslove” (Council on Foreign Relations”-CFR). CFR iza kojeg stoji Rockefeller je stvarna vlada SAD-s u sjeni. CFR je neka vrsta političkog krila lihvarske mafije iz Federal Reserve i Wall Streeta. CFR, je osnovan 1921. u New Yorku i najvažnji je i najveći takozvani “think tank” lihvarsko-oligarhijske mafije, koja vlada sa SAD-om. Sestrinski think tank CFR-a je britanski Chatham House, osnovan u dogovoru sa CFR-om, godinu dana ranije u Londonu, dakle 1920. U CFR-u caruju Rockefelleri u Chatham Houseu Rotschildi. Ostala 2 velika think tanka lihvarsko-okligarhijske mafije , povezana sa CFR-om i CH-om, su Brookings Insitution (također Rockefellerov, sa sjedištem u Washingtonu) i Carnegijeva zaklada za međunarodni mir (Carnegie Endowment for international Peace), osnovan još 1910. A osnovao ga je tadašnji industrijalac “kralj čelika”, i masončuga, Andrew Carnegie, koji je iza Johna D. Rockefellera bio 2. najmoćniji čovjeku SAD-u, Na polju biznisa JD Rockefeller i A. Carnegie bili su rivali, ali su na polju politike i kontrole vlasti u SAD; uvijek usko surađivali, a njihovi nasljednici surađuju i danas. Poznat je slučaj, kada su JD Rockefeller, Carnegie i bankar John Pierpont Morgan (po kojem je nazvana banka JP Morgan, ali koja je danas u vlasništvu Rockefellera, jer čini se da JPM nije imao nasljednika), pred američke izbore 1908. sklopili pakt da kupe i potplate predsjedničkog kandidata Johna Bryanta, koji je tada bio prijetio da će ovim oligarsima i bankarima nametnuti poreze i uvesti socijalne mjere za zaštitu radnika, koji su tada na naftnim komapnijam Rockefellera i čeličanama Carnegieja radili u neljudskim uvjetim, po 16 sati na dan, i mnogi su i umrli. Ali, ova trojica su naprosto kupili Bryanta i od toga nije bilo ništa.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

ovdje nije pomenut vazan podatak, da je autor te analize u Foreign Affairs izvjesni Jasmin Mujanovic, ocito aktivist lihvarske mafije podrijetlom sa ovih prostora.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  alan ford

Pa to mi reci majstore, našao sam originalni tekst i još neke radove dotičnog autor. Babić je prešutio autora i mnogo iznešenih finesa, pogotovo o hrvatima koje karakterizira kao glavni uzrok problema, i to ujedno objašnjava nespominjanje SDA i drugih Bošnjačkih faktora u tekstu. Posebno je zabrinut mješanjem ruskog ambasadora u “hrvatsko pitanje” (kako ga on naziva), ili bolje reći brine ga strana koju podržava.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik