Francuska i Njemačka sukobljavaju se oko politike nuklearne energije i automobila

13 komentara

Neslaganje između Pariza i Berlina oko politike nuklearne energije i motora sa unutrašnjim sagorevanjem baca senku na predstojeći samit EU o Ukrajini, izvještava Politico u ponedjeljak, pozivajući se na više izvora.

Prema pisanju lista, strahuje se da će ćorsokak između Njemačke i Francuske poremetiti sastanak lidera EU u četvrtak u Briselu, na kojem će zvaničnici razgovarati o ekonomskoj konkurentnosti, kao i o isporuci municije Kijevu.

Najnovija svađa prvobitno je zapaljena nakon što je Njemačka pokušala postaviti kasnu blokadu zakona EU o nultim emisijama, što uključuje zabranu prodaje zagađujućih automobila i kombija do 2035. Berlin želi jasno sročeno izuzeće za e-goriva – a sintetička alternativa fosilnim gorivima koja je korisna za njemačku automobilsku industriju. Međutim, zahtjev Berlina je već dva puta ranije odbijen u Evropskom parlamentu, jer su države članice prošle godine odbile podržati obavezujuću rupu za takva goriva.

Pokušaji Njemačke da blokira usvajanje zakona EU o čistoj tehnologiji izazvali su frustraciju u Francuskoj, koja, zauzvrat, sada pokušava progurati izuzeće od nuklearne energije u zelenim pravilima bloka. Pariz želi da uključi referencu u zaključke samita EU koja bi naglasila važnost nuklearne energije za dekarbonizaciju industrije EU, kažu dvojica diplomata upoznatih s tim.

To je, međutim, izazvalo protivljenje Berlina, gdje se nuklearno skeptična vlada obavezala da će u potpunosti ukinuti nuklearnu energiju, budući da bi posljednje preostale nuklearne elektrane trebalo da budu zatvorene sljedećeg mjeseca.

Njemačka je također ranije vršila pritisak na Evropsku komisiju da smanji ulogu nuklearne energije prema Zakonu o neto nulti industriji, čiji je najnoviji nacrt predstavljen prošle sedmice. Francuska je bila ogorčena tim potezom i sada traži da se vodiku baziranom na nuklearnoj elektrani da veća uloga u ciljevima EU u pogledu obnovljive energije.

Njemački kancelar Olaf Scholz navodno je rekao da bi želio riješiti to pitanje prije samita u četvrtak kako bi izbjegao da to postane veća politička rasprava među liderima, prema tri izvora koja su razgovarala za Politico.

Očekuje se da će se predstojeći samit fokusirati na finaliziranje sporazuma vrijednog 2 milijarde eura za zajedničku obnovu zaliha ukrajinske municije koja je sve manja uz dopunjavanje vlastitih zaliha bloka. Plan je prvobitno predložio visoki diplomata EU Josep Borrell, a odobren je u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova i odbrane EU.

francuskaNeslaganjanjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Mislim da trebate pitati SAD pa sta gazda kaže, tako a ne da vi nešto sami odlučite. Ne znate vi to.

GoCro
1 godina prije

Francuska je čvrsto odlučila da neće pomoći njemačkoj u pokušaju uništenja vlastitog gospodarstva.

tihobl
1 godina prije

Jedino se mogu dogovoriti da iz penzionog fonda uzmu pare za kupovinu municije.

Ivan
1 godina prije

Scholz je jos veca konjina od on trule Merkelice. Zahvaljujuci njima i onoj glupaci Ursuli koju su doveli u EU komisiju, cijela Europa je u kurcu. Slijedi raspad EU i osvariti ce se kolonijalni san Amerike.

tihobl
1 godina prije

Јапански премијер позвао Зеленског да присуствује самиту Г7 онлајн

„ Као председавајући Г7, одлучни смо да бранимо светски поредак. Спремамо се да дамо јасну поруку на самиту “

tri p
1 godina prije

A ja mislio da je evropa ujedinjena….

Samuraj
1 godina prije

Njemačka, okupirana zemlja od Amerike, isto kao i Japan.

Koliko su jadni govori činjenica da imaju spreman sjeverni tok 2, unatoč tome što je sabotiran, a zna se od koga, to je brz popravak, dakle, koliko je Njemačka jadna govori činjenica dok im stanovništvo štedi na grijanju, dok se američki narod grije po običaju. A imaju samo otvoriti pipu i to je to. A ne smiju. Jadno. 🤦🏻‍♂️

Nadam se da će ponosni njemački narod uzdignuti glavu i reći dosta zapadnom imperijalizmu, kao i u konačnici i cijela Europa.

Amerika, a tu mislim na njihovu duboku državu koja Ameriku drži u šaci je dakle – europski neprijatelj broj jedan. To ne govorim ja, to govore činjenice.

Max
1 godina prije

Francuze brinu nuklearna i automobiska industrija.

abc
1 godina prije

Teško EU kad je vode ovi pederčiči na gornjoj sliki.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI