Francuska inflacija ubrzava

Francuska recesija
11 komentara

Inflacija u Francuskoj se ubrzala u aprilu, podstaknuta skokom cijena energenata, pokazuju podaci koje je objavio nacionalni statistički biro Insee.

Potrošačke cijene porasle su prošlog mjeseca za 5,9% na godišnjem nivou, u odnosu na 5,7% u martu, otkrivaju novi podaci. Rast cijena energije skočio je na 6,8% u aprilu nakon povećanja od 4,9% u martu, uglavnom zbog povećanja troškova goriva.

U međuvremenu, povećanje cijena gasa je smanjeno sa martovskih očitanja od 35,6%, što je u aprilu za 22,9% više u odnosu na isti period prethodne godine.

Cijene hrane porasle su 15% na godišnjem nivou, nešto niže od martovskih 15,9%. Pad se može pripisati sezonskom padu cijena svježe robe. Međutim, uprkos sporijem tempu rasta cijena, ekonomisti Insee-a su rekli da su rastući troškovi hrane imali značajniji utjecaj na ukupnu inflaciju od rastućih troškova energije.

Nedavno istraživanje kompanije za istraživanje tržišta Elabe pokazalo je da je 43% francuskih potrošača smanjilo kupovinu određenih namirnica zbog inflacije. Među ispitanicima, 43% je izjavilo da je smanjilo unos mesa, 34% je manje kupovalo ribu, a 27% je odustalo od kolača i keksa. Prema istraživanju, većina francuskih potrošača morala je da prilagodi svoje kupovne navike, pri čemu se 44% odlučilo za jeftiniju hranu, a 30% sada kupuje manje količine.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je u martu da očekuje da će inflacija ovog ljeta dostići vrhunac, a zatim početi da jenjava. Guverner Banke Francuske Francois Villeroy de Galhau priznao je da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka i da je i dalje glavna briga i glavni prioritet za monetarnu politiku.

U martu su francuske vlasti uvele takozvanu “antiinflacijsku korpu hrane” koja se sastoji od oko 50 osnovnih artikala i obavezale velike trgovce na malo da ne povećavaju cijene ovih osnovnih namirnica do juna.

Bruno Le MairefrancuskaInlacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
11 mjeseci prije

Meso će bit 100 Eur kg, a kukci 0.50 Eur kg i tad će reć da će gradjani demokratski odlučit šta će jest.

11 mjeseci prije

Inflacija ubrzava ili usporava kako evropa povlači ili daje subvencije. No kako se kasa prazni a zalihe eura i dolara postaju bezvrijednije tako i ” inflacija ubrzava “…
Jbg rat je ! Valja pokriti troškove ..

Stvarna inflacija je u rangu 50-300% zavisno od robe i bez subvencija ..

mentalni sklop
11 mjeseci prije

Na ovom portalu svi dobili otkaz sem njonja Miše.

Max
11 mjeseci prije

Očekivano.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

VEYRRRRRRON !!!!

Kiko
11 mjeseci prije

Prosječna plaća u Francuskoj je 2500 eura, a cijene hrane i odjeće su iste kao i u našoj regiji. Ajmo sad malo plakati nad Francuzima. Francuzi troše cca 36% plaće na hranu. Koliko se troši kod nas? Moj slučaj je da četveročlana obitelj troši cca 1500 eura mjesečno na hranu. Da mi nije apartmana na moru ne znam kako bi i kad kupio novi auto.

toncibalonci
11 mjeseci prije

Grafikon ispod naslova na francuskoj zastavi sugerise da inflacija opada??????????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI