Francuska kupuje rukopis Markiza de Sada „120 dana Sodome“ da bi sačuvala „nacionalno blago“

Rukopis Markiz de Sad
11 komentara

Rukopis je prvobitno trebao biti na aukciji kao dio kolekcije istorijskih papira u vlasništvu francuske investicione kompanije Aristophil, koja je zatvorena prije dvije godine nakon što ju je policija osudila zbog velike “piramidalne šeme” kojom je uzimala novac investitora.

Originalni rukopis “120 dana Sodome” Markiza de Sada kupila je francuska vlada za preko 4,5 miliona eura, osiguravajući da državi ostane djelo koje je označeno kao nacionalno blago, saopštilo je u petak francusko ministarstvo kulture.

Originalni tekst pohotne klasike iz 18. vijeka imao je burnu istoriju, ali izgleda da je njegova budućnost sada sigurna nakon što je privatni dobrotvor osigurao sredstva. Ministarstvo kulture intervenisalo je na aukciji rukopisa u decembru 2017. godine, proglasivši ga nacionalnim blagom i zabranivši njegov izvoz.

U izjavi, ministarstvo je otkrilo da je za roman u ime Francuske platilo 4,55 miliona eura. Pohvalilo je tekst kao „spomenik“ koji je uticao na mnoge pisce.

Rukopis će biti dodat kolekciji Arsenalove biblioteke u Parizu, koja je ogranak francuske nacionalne biblioteke BNF.

Tekst dugačak 12 metara i sačinjen od 33 lista širine 11,3 cm povezanih u svitak, sam po sebi je neobičan. Na svitku stvorenom od fragmenata pergamenta prokrijumčarenog u njegovu zatvorsku ćeliju u Bastilji neposredno prije Francuske revolucije, Sad je napisao kontroverzno djelo o četiri bogate bludnice u potrazi za seksualnim zadovoljstvom.

Poznati aristokrata preljubnik premješten je u drugi zatvor neposredno prije nego što je zatvor Bastilja u Parizu rulja opkolila 14. jula 1789. godine, na početku francuske revolucije.

Sad je pretpostavio da je djelo ukradeno i zauvek izgubljeno, ali je nepotpuni roman spašen nakon što ga je jedan revolucionar sakrio, a markiz de Villeneuve-Trans tajno kupio.

Tek nakon što je njemački psiholog Ivan Bloch kupio knjigu i odobrio njeno prvo objavljivanje 1904. godine, postala je poznata široj javnosti. Rukopis nije objavljivan više od jednog vijeka, bio je čak i zabranjen u nekoliko zemalja, poput Ujedinjenog Kraljevstva, do druge polovine prošlog vijeka.

Prema ministarstvu, nakon što je policija Aristophil identifikovala kao „piramidalnu šemu“, francuski sudovi zaplijenili su 130.000 istorijskih papira koje je kompanija kupila za svoje investitore 2015. Kompanija Aristophil se ranije hvalila da ima najveću privatnu kolekciju francuskih književnih i istorijskih dokumenata na svijetu.

Što se tiče Markiza, čije je puno ime bilo Donatien Alphonse Francois de Sade, veći dio života proveo je iza rešetaka kao bludnik progonjen i tokom kraljevskog režima i nakon Francuske revolucije. Njegov doprinos književnosti nije bio u potpunosti cijenjen sve do 20. vijeka, kada je skandal oko njegovog pisanja ustupio mjesto boljem razumjevanju njegovih ideja mimo izraza „sadizam“, koji nosi njegovo ime.

francuskaMarkiz de Sadnacionalno blagoRukopis
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Slusao sam puno o tome rukopisu.Naravno ne mogu biti siguran sto je istina a sto pokusaj da se moj sugovornik prikaze kao vrsni poznavalac i pokusa mi prodat nesto. Navodno Privatni donor koji se spominje da je osigurao sredstva je pripadnik poznate francuske loze masona. Sam Markiz je takodjer bio nesto slicno Faucciu danas…

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Imam knjigu,dobio je,Inace je to najgora knjiga koju sam citao,govori o sexualnom mucenju na desetine nacina.Jedna od gorih mucenja je kad te ubace u bure s cavlima,pa gurnu nizbrdo po te posle iskoriste.Cisti satanizam i perverzija.

ledeno doba
2 godine prije

uskoro će valjda i “Kinsey report” u SAD-u, proglasiti nacionalnim blagom i povijesnom poveljom za borbu za prava i zaštitu djece od mrskih, zatucanih roditelja

Slonica
2 godine prije

Hrvatska otkupljuje knjige i sponzorira nakladu eminentnih mladih povjesničara, a knjige živih svjedoka bliže povjesti proglašava šundom.

TIKTAKTIKATAKATAK
2 godine prije

Hebeno nacionalno blago,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI