Francuska pokazuje interesovanje za razvoj Sjevernomorskog puta, kaže ruski zvaničnik

Sjevernomorska ruta
1 komentar

Francuska se više ne protivi razvoju Sjevernomorske rute, ali da bi projekat učinila privlačnijim međunarodnim partnerima, Rusija bi trebalo da se pobrine da bude ekološki prihvatljiv, rekao je u četvrtak Nikolaj Korčunov, ambasador Ruskog Ministarstva spoljnih poslova i visoki zvaničnik Arktičkog savjeta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je 2018. godine, pozivajući se na globalno zagrijavanje i nestajanje leda u Arktičkom moru ljeti na sjevernoj hemisferi, izjavio da bi razvoj arktičkog brodskog puta mogao da ubije planetu, podsjetio je Korčunov.

“Prije dva mjeseca imao sam konsultacije sa francuskim arktičkim ambasadorom. Opovrgao je ovu izjavu, izvinio se u ime predsjednika i rekao da je Macron shvatio da je pogriješio i da je Francuska zainteresovana za razvoj Sjevernomorske rute”, izjavio je Korčunov na sastanku radne grupe pri Savjetu za razvoj Dalekog istoka, Arktika i Antarktika.

Korčunov je primijetio da je 2018. nevladina organizacija sa sjedištem u SAD, Ocean Conservancy, pokrenula kampanju protiv arktičkog brodskog prometa, koju je podržalo od šest od deset najvećih svjetskih kompanija za brodski transport kontejnera i neki vrhunski svjetski brendovi, uključujući Nike, GAP i H&M. U isto vrijeme, dodao je Korčunov, kompanije iz Južne Koreje, Japana, Kine i Norveške odbile su da se pridruže kampanji.

“Brodski prevoz će imati budućnost ako to bude ne samo ekonomski opravdano, već i ekološki. Faktor životne sredine preuzima prioritet, pa sada, naravno, moramo uzeti u obzir koju vrstu goriva će koristiti kontejnerski brodovi ledolomci kada se odlučimo za tranzitnu šemu“, naglasio je.

Zvaničnik je dalje pozvao Rusiju da pojača napore na osiguranju zaštite morskog okruženja i njegove biološke raznolikosti, kao i na pravovremeno rješavanje drugih postojećih pitanja tokom razvoja brodske rute.

U maju je Rusija preuzela dvogodišnje predsjedavanje Arktičkim savjetom, međuvladinim forumom koji ima za cilj promociju partnerstva i koordinacije između država regiona, koji  čine Rusija, Kanada, Danska, Finska, Island, Norveška, Švedska i Sjedinjene Države.

francuskarusijaSjevernomorska ruta
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar
2 godine prije

Francuska je optužila Rusiju za “preuzimanja vlasti” u Srednjoafričkoj Republici, priznajući da je suradnja CAR-a s ruskim “plaćenicima”.

CAR je postao ključno područje u kontroverzi oko uloge plaćeničke skupine Wagner u Africi, koju navodno vodi sjenoviti poduzetnik Jevgenij Prigožin na koga je Zapad uveo sankcije.

” U Srednjoafričkoj Republici su ruski plaćenici zauzeli vlast”…usprkos francuskoj Legiji Stranaca, rekao je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian……..
*
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian kaže da trenutno ne postoje uvjeti za pristupanje Ukrajine NATO-u.
*
Le Drian se založio za potrebu nastavka i održavanja dijaloga s Moskvom, jer je, prema njegovim riječima, “Rusija Europa i ona se neće nigdje pomaknuti”.
*
Le Drian je naglasio potrebu za “stalnim pritiskom” na Rusiju

2 godine prije zadnji put uredio Petar
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI