Francuska zabranila reklamni sadržaj za e-bicikl jer se njime ”diskreditira cjelokupna automobilska industrija”

Francuska zabrana reklame e-bicikla
9 komentara

Reklama prikazuje sliku crnog, sjajnog automobila sa slikama prometnih gužvi, zagađenja i vozila u slučaju nužde. Francuski promatrač reklama rekao je da je ova reklama neuravnotežena i da stvara “klimu straha”.

Televizijska reklama za novi e-bicikl zabranjena je u Francuskoj, zbog toga što se njome navodno na negativan način prikazuje automobilska industrija.

Francuski promatrač reklama, ARPP skinuo je reklamu za novi e-bicikl nizozemske tvrtke VanMoof, s obrazloženjem da ta reklama “diskreditira cijeli automobilski sektor”.

Reklama koja je premijerno predstavljena 6. lipnja, u sebi sadrži crni, sjajni automobil s rafinerijama nafte, prometnim gužvama i blještavim vozilima za hitne slučajeve. Automobil se na kraju rastopi, dok novi e-bicikl stoji uspravno na svom mjestu, nakon čega se na zaslonu pokaže treperavi logotip “Vrijeme je da se (biciklom) odvezemo u budućnost”.

ARPP je u pismu VanMoofu napisao: “Slike tvornica/dimnjaka i nesreća stvaraju klimu straha. Oni će se morati prilagoditi”.

Nizozemska biciklistička tvrtka odgovorila je na pritužbe objavom na svojoj internetskoj stranici. Glavni direktor VanMoofa, Taco Carlier, rekao je da je tvrtka oduvijek svjesna da ta reklama nije “vaša uobičajena reklama za bicikle”.

“Zbunjujuće je kako je automobilskim poduzećima dopušteno zatvaranje očiju o pitanju njihovih ekoloških problema, no kada netko javno kritizira to stanje, on dobiva cenzuru”, rekao je suosnivač Tiers Carlier.

Tvrtka je kritizirala ARPP zbog toga što nije prikazao reklamu, usprkos obećanjima u vezi s promjenom njihove politike u vezi s reklamama. U objavi se također navodi da su promatračke službe za reklamiranje u prošlosti pozivane zbog njihove pristranosti od strane nevladinih organizacija, poput Greenpeacea i Médecins Sans Frontièresa.

Stéphane Martin, predsjednik ARPP-a, odgovorio je na to u razgovoru za novinski kanal Franceinfo, rekavši: “To je klasičan odgovor na pitanje u vezi s našom neovisnošću i privlačenje medijske pozornosti tako što se viče: ”Cenzura!”.

Rekao je da si oni ne mogu priuštiti to da druge industrije prikazuju u “lošem svjetlu”, navodeći da je to važan uvjet za “poštenu konkurenciju”.

Reklama se i dalje prikazuje na nizozemskoj i njemačkoj televiziji.

 

ARPPgreenpeace
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stock
3 godine prije

Mislim da ce se i mnoge druge organizacije ukljuciti u ovu kampanju.
Prije svega KKK jer je bicikl na slici crn.
Zatim feministicke organizacije redom jer je bicikl muski.
A zatim i oni koji su misljenja da ga je (bicikl) trebalo pitati kako se on osjeca.
Da li je muski, zenski ili djeciji.
Kada smo kod tog – djeciji…
Vjerujem da ce se i raznorazne opskurne pedofilne organizacije pobuniti zbog cinjenice da je na slici bicikl za odrasle.
Koga jos briga za koronu, cipovanje, glad, ratove i slicne gluposti?

Kurjaca
3 godine prije

Za 20 god gledat cemo europu kao na Peking 80tih .par automobila i 100 000 bicikla na cesti. I onda komunizam zaostao pa lomunisti su vozili bicikle pre 40 god

Perun
3 godine prije

Fenomenalna reklama i rijetko vidjeno autorsko djelo, direktor VanMoofa, Taco Carlier….Vizionar,Mudrac i umjetnik….Gledao sam reklamu i
to je korak od 7 Milja u prezentaciji ,to je prava umjetnost ….Svaka mu cast zasluzuje Nobelovu nagradu za zastitu okolisa na planeti Zemlji a i sire…

corona idiot
3 godine prije

nastavi li ovo ludilo i dalje ovako, hm, mozda jednog dana tocak izumimo;)

Max
3 godine prije

Koja glupost.

Bumerang
3 godine prije

Odlicna reklama, dugo ne vidjeh nesto tako dobro. Nizozemci su poznati po vrhunskom dizajnu ali ovo je vrh.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI