Ministarstvo pravosuđa Rusije mora odlučiti o zabrani rada Greenpeacea

Greenpeace
21 komentar

Zastupnik Arhangelske oblasti Ruske Federacije, smještene u sjevernom dijelu zemlje, koja je dobila ime po središnjem gradu Arhangelsku, uputio je dokumentirani zahtjev Ministarstvu pravosuđa zemlje u kojem traži da se provjere aktivnosti takozvane međunarodne organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace, koja ima i ruski ogranak.

Aleksandar Dijatlov tvrdi kako Greenpeace ima inozemne izvore financiranja za svoje aktivnosti, te a bi zbog toga organizacija trebala biti uključena tu u registar neprofitnih organizacija koje obavljaju dužnost inozemnih agenata.

Ako se pronađe bilo kakva pravna osnova i dokažu tvrdnje Aleksandra Dijatlova, Greenpeace bi mogao dobiti zabranu za obavljanje svojih aktivnosti  na teritoriju Rusije i morat će ukloniti postojeće urede u zemlji.

Dijatlova se na ovaj korak odlučio zbog situacije koja se već nekoliko godina ne može riješiti u Arhangelskoj oblasti.

Naime, šumarski radnici i tvrtke i  ekolozi Greenpeacea se ne godinama ne mogu složiti oko granica planiranog parka prirode “Verhneiolovskij”.

Granice koje nudi Greenpeace prijete gašenju velikog broja radnih mjesta lokalnog stanovništva. Usput, sudeći prema anketama, svi stanovnici Arhangelske oblasti su u načelu protiv stvaranja parka prirode.

Šuma na Brijunima

“U njihovoj navodnoj borbi za očuvanje šuma, ekolozi su počeli igrati prljavo i njihovi postupci mogu uzrokovati značajnu štetu tvrtkama za preradu drva, na kojima se uglavnom temelji gospodarstvo regije”, rekao je Dijatlov.

“Nesumnjivo respektabilan rad Greenpeacea redovito prate oštre i javne nejasne službene izjave i zahtjevi, koji će, ako se ispune, dovesti do smanjenja sječe u Arhangelskoj oblasti, uključujući i u dostupnim šumama važnim za gospodarstvo. Ako bude tako, zaustavit će izvoz drvnih proizvoda iz Arhangelska, a to će radikalno utjecati na gospodarstvo regije i životni standard ukupne populacije Arhangelske oblasti”, dodao je Aleksandar Dijatlov, koji nije protiv parka prirode, ali ne u granicama koje određuje Greenpeace.

Greenpeace je zatražio da se potpuno zabrani sječa drva u starim šumama području Arhangelska, zbog čega, iz razumljivih razloga, nisu zadovoljni proizvođači i lokalno stanovništvo, među kojima ima mnogo onih kojima je ovaj posao jedini izvor prihoda.

Osim toga, Greenpeace zdušno radu na poništavanju dozvola tvrtkama za preradu drveta u regiji, što koči mogućnost izvoza lokalnih proizvoda na zahtjevna strana tržišta.

Prije ovog slučaja je bilo nekoliko netočnih, ali ponekad i točnih informacija o ilegalnim postupcima organizacije Greenpeace, kako ruskog ogranka, tako i kolega koji su im priskočili u pomoć iz inozemstva. U kolovozu 2012. su članovi Greenpeacea ušli na naftnu platformu Prirazlomnaja i tamo održali prosvjednu akciju. Tada su bili zatočeni, ali su ih graničari pustili. No, već u rujnu iste godine su zbog ponovljenog upada na platformu  završili u pritvoru, protiv njih je otvoren kazneni postupak i završili su na sudu. Ruski sud je akcije aktivista Greenpeacea okvalificirao kao “huliganizam” i ubrzo su pušteni na slobodu.

Platforma - kriza
FOTO: Platforma

Greenpeace je službeno međunarodna ekološka organizacija koja se bori protiv zagađivanja Zemlje i zemljine atmosfere. Greenpeace djeluje u 41 zemlji svijeta u Americi, Aziji i Europi. Greenpeace tvrdi kako, da bi zadržao neovisnost, ne prihvaća donacije vlada ili korporacija, ali se oslanja na donacije neovisnih tvrtki i ljudi koji podržavaju njihovo djelovanje. Formalno je organizacija osnovana 1971. I posljednji podaci o budžetu datiraju iz 2011 godine, kada su raspolagali s 236,9 milijuna eura. Vodstvo organizacije iz raznih ogranaka broji oko 2 500 ljudi, a računa se da Greenpeace ima oko 15 000 volontera.

Tijekom svoje povijesti, politike i ciljevi Greenpeacea su kritizirali brojne skupine, uključujući nacionalne vlade, članove industrije, bivši članovi organizacije, znanstvenici i političke skupine. Metode organizacije, poput korištenja izravne akcije, koje su opasne i po život aktivista i radnika, na primjer na naftnim platformama i drugim objektima prosvjeda, također su dovele do kontroverzi, ali i pravnih sankcija.

Ako zastupnik Arhangelske oblasti Ruske Federacije i ruski istražitelji uspiju otkriti inozemne izvore financiranja, a da nije riječ o manjim osobnom donacijama koje se mogu uplatiti i putem interneta, Ministarstvo pravosuđa bi moglo udovoljiti zahtjevu zastupnika Aleksandra Dijatlova i zabraniti rad organizaciji.

ArhangelskgreenpeaceMinistarstvo pravosuđa Rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bashar
6 godine prije

Da li zaista moramo da posečemo poslednje drvo na planeti, da bismo imali rasdna mesta? U vezi sa Greenpeace-om možda nije sve transparentno i njihove akcije su ponekad agresivne (a kako bi drugačije?), ali ja uvek navijam za šume. Ameri su posekli pola Amazonije (dobili koncesiju od propale brazilske vlade), Rusi će da poseku severne šume, šta ćemo da dišemo kroz 50-100 godina. Možda nam to nije važno, mi ćemo do tada da budemo mrtvi, a za potomstvo nas boli uvo.

krivA
6 godine prije

….istina je da je nas odnos prema prirodi “takav kakav je”! No..ako je potrebno sjeci i obarati stabla..onda…za svako oboreno drvo, posadi 1-2 nova, ali pocevsi ne od danas, ne od jucer ili od godine prije vec od 50-ak do sto godina unatrag. Mozda je i malo kasno ali vridi se potrudit. Vjerujem da je primjenjivo na mnostvo prirodnih resursa na ovoj, za vecinu, nama jedinoj Planeti. …i dugove vracamo.., bilo da smo od nekoga posudili ili bankama, ali Zemlju muzemo sadisticki..! ..IQ..

igor
6 godine prije

Dve informacije iz nizozemske: 1. Pocetni budget Greenpeace-a je bio obezbedjen od strane Royal Dutch Shell.
2. Plata direktora greenpeace-a za 2009 god je bila 120.000,00 EUR (nema informacija za kolko je danas)
Znaci od samog pocetka kompromitovani

Cigo
6 godine prije

Zalosno da takvu organizaciju zele unistiti. Jedna planeta a budala previse. Nesvrstani isto super bili a vidi sad? UNICEF, itd. Sve se planski unistava sto pohlepa, sto Politik

Ivo
6 godine prije

Greenpeace je korporacijska tvorevina za kanaliziranje narodnog bunta, slično kao i Anonymous, Antifa, itd. Zapošljava i iskrene entuzijaste koji vjeruju u tu priču, ali se pažljivo dirigira iz centara moći, ovisno o interesima oligarhije. S obzirom na stupnjeve potencijalne ekološke opasnosti, čudi me da nisu organizirali prosvjede na Aljasci kad je obama tamo naredio bušenja zbog nafte, ili u Teksasu zbog izgradnje plinovoda u Dakota rezervatu. Ne ulazeći u problematiku Sibirskih šuma, definitivno su dio geopolitike. Ako im Rusija i zabrani djelovanje, dokazati će da su civiliziraniji od demonkrata. Kad su naivci iz greenpeacea nešto pogrešno razumjeli i krenuli ometati francuske nuklearne probe u Pacifiku 1985, momentalno su im dinamitirali brod (Rainbow Warrior) u Novozelandskoj luci i pritom ubili jednog aktivista. Iza ovog terorističkog čina stajala je francuska tajna služba. Toliko o demonkracijama i ekologiji.

zna li se
6 godine prije

kakav je njihov stav o dobijanju nafte frackingom?

alan ford
6 godine prije

Greenpeace također pripada ogromnoj, gustoj mreži globalističke korporativne mafije— kao i “Amnesty International”, Human Rights Watch, Transparency International, Reporteri bez granica, Liječnici bez granica i sve ostale organizacije koje se kofol brave ljudskim pravima ili nekim drugim humanim aktivnostima. Naravno, ima u tim organozcijama iskrenih, naivnih ljudi, koji dosta misle da se bore za plememite stvari, ali oni koji vode te organizacije, pripadaju globalistčlkoj sorosevsko-rokefelerovskoj eliti i bore se za NWO.
Greenpeace je ljetos bio na prosvjedima protiv G20 u Njemačkoj i grmio samo protiv Trumpa i Putina.. Greenpeace podržava sorosevu migraciju i napada sve oni koji se protive toj migraciji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI