Francuski bivši ministar unutarnjih poslova optužen za prikrivanje dokaza o smrti 80-godišnjakinje koja je ubijena suzavcem kojeg je policija bacila u njezin dom

Francuska 2018. - Gasni suzavac
1 komentar

Kći 80-godišnjakinje, ubijene suzavcem koji je ubačen u njezin stan prije dvije godine od strane francuske policije, podnijela je kaznenu prijavu protiv Christophea Castanera, ministra unutarnjih poslova.

U stan Zineb Redouaneje prije dvije godine policija je, u obračunu sa Žutim prslucima, ispalila suzavac. Stručnjaci su procijenili da je granata suzavca, koja je pogodila Zineb, letjela brzinom iznad 97 km/h. Ubrzo nakon što ju je pogodila granata, starica je preminula u bolnici. Izvještaj o incidentu koji je nastao početkom ove godine, oslobodio je policiju od bilo kakve odgovornosti.

Međutim, nedavna istraga koju je provela francuska nevladina organizacija Disclose, koristeći rekonstrukcije istraživačke skupine sa Sveučilišta u Londonu, proturječila je tom izvješću i tvrdila da je policajac koji je ispalio granatu, ciljao prema stambenim zgradama.

Zbog rezultata otkrića, Zinebina kćer, Milfed, podnijela jekaznenu prijavu protiv Castanera, odnosno obnašatelja pozicije ministra Ministarstva unutarnjih poslova u vrijeme majčine smrti.

Odvjetnik njezine kćeri Yassine Bouzrou više je puta optužio bivšeg ministra i ostale za ometanje pravde, a sada ga u službenoj tužbi optužuje za prikrivanje i ometanje dokaza.

Castaner, koji trenutno vodi vladajuću La République En Marche! stranku, u više je navrata tvrdio da smrt Zineb Redouane nije bila povezana s granatom suzavca. 2019. godine, rekavši da je jedna obična laž da je policija odgovorna za njezinu smrt, Castaner je dodatno izjavio za francusku radio-postaju Inter kako “mora doći kraj razgovorima o policijskom nasilju.”

Prigovor će se sada saslušati pred Cour de Justice de la République; posebnim sudom koji je osnovan za procesuiranje u slučajevima nedoličnih ponašanja ministara.

Christophe Castanerfrancuska
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Svatko treba odgovarati za zločine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI