Francuski ministar ekonomije kritikovao je Njemačku zbog odlaganja odobravanja plana pomoći EU za ublažavanje posljedica koronavirusa

Bruno Le Maire
2 komentara

Francuski ministar za ekonomiju, finansije i oporavak, Bruno Le Maire, grdio je Njemačku zbog odlaganja paketa pomoći EU za Covid-19, nakon što je najviši sud te zemlje pauzirao ratifikaciju prošle nedelje.

Prošle godine EU se složila da usmjeri 750 milijardi eura (884 milijarde dolara) na ublažavanje ekonomske štete izazvane pandemijom. Svih 27 država članica bloka moraju formalno da potpišu plan oporavka, a samo 16 do sada je to učinilo.

Le Maire je kritikovao „države poput Njemačke koje nameću dodatna odlaganja“, pozivajući se na nedavnu odluku najvišeg suda u zemlji da obustavi proces ratifikacije.

„Obećao sam Francuzima da će evropski novac stićći početkom ljeta, početkom jula“, rekao je ministar u petak za TV kanal CNews.

„Voljeo bih da Evropa shvati da ne bismo trebali čekati prije nego što budemo mogli da potrošimo taj novac“, rekao je Le Maire, pozivajući zemlje EU da ubrzaju ratifikaciju plana oporavka kako se „istorija ne bi ponovila“.

Le Maire je pohvalio SAD rekavši da je „američka konjica stigla na vrijeme“ u pogledu usvajanja planova pomoći Covid-19. „Voljeo bih da i evropska konjica stigne na vrijeme“, rekao je.

Njemački Ustavni sud privremeno je blokirao predsjednika zemlje da potpiše plan oporavka EU prošle nedelje kako bi se bavio tužbama podnijetim protiv njega. Tužitelji uključuju desničarsku stranku Alternativa za Njemačku (AfD) i građansku grupu pod nazivom Citizens ’Vill Alliance, koja se zalaže protiv masovnog trošenja sredstava bez kontrole i uslova, tvrdeći da krši evropski zakon.

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je novinarima u ponedeljak da je “presudno” da sve države EU ratifikuju paket za oporavak od koronavirusa prije kraja juna. U međuvremenu, Reuters je izvjestio da bi njemačkom sudu trebalo tri mjeseca da ispita pravne izazove.

CovidEvropafrancuskaKoronavirusnjemačkaPandemija
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Francuzi su bankrot. Ni ovi dostampani evri ih ne mogu spasiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI