Francuski predsjednik Macron kaže da je 300 sirijskih militanata poslato u Baku preko Turske

Emmanuel Macron
35 komentara

Ranije je turska vlada odbacila navode o plaćenicima iz Sirije koji su bili prisutni u regionu Karabah, gdje se jermenske i azerbejdžanske snage već nekoliko dana intenzivno bore.

300 sirijskih militanata upućeno je u Baku preko turskog grada Gaziantepa da se bore u Karabahu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na samitu EU u petak.

“Mogu da potvrdim da je, prema našim podacima, 300 militanata napustilo Siriju da bi preko Gaziantepa stiglo u Baku. Ti militanti su identifikovani, oni su članovi džihadističke grupe koja djeluje u blizini Alepa”, rekao je Macron.

Izvještaji o plaćenicima iz Sirije regrutovanim za borbu u regionu Karabah pojavili su se ranije, ali nisu dobili tačne dokaze. CNN je ranije tokom dana izvijestio o sirijskim militantima u tom području, pozivajući se na sirijskog državljanina koji se navodno prijavio za raspoređivanje.

Situacija je u nedelju eskalirala u regionu Karabah, pri čemu su se obje strane u sukobu međusobno optuživale za provociranje. U Jermeniji je proglašeno vanredno stanje i opšta mobilizacija. Azerbejdžan je proglasio djelimično vanredno stanje i djelimičnu mobilizaciju i zatvorio svoje aerodrome za sav međunarodni vazdušni saobraćaj osim za Tursku.

Ankara je među rijetkim državama koje su otvoreno izrazile podršku jednoj strani u sukobu, obećavajući da će podržati Baku “svim sredstvima”.

Evropske zemlje su više puta pozvale strane da odmah prestanu sa borbama i vrate se pregovorima. “Pozivamo na trenutni prekid neprijateljstava. Preduzimamo zajedničke napore sa drugim međunarodnim akterima da obnovimo politički dijalog u okviru OEBS grupe iz Minska”, rekao je u petak predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel.

U međuvremenu, ruski stalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebencija rekao je da Rusija ne vidi političku volju među stranama da okončaju sukobe, dodajući da Rusija ne podržava jednu stranu u odnosu na drugu, već se zalaže za prekid vatre i rješavanje sukoba.

ArmenijaAzerbajdžanBakufrancuskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
3 godine prije

Koji cinizam od Macrona. A kada Rusi i Sirijci žele očistiti Siriju od te iste gamadi, onda ti s svojim “izuzetnim” prijateljima galamite na sva zvona da su ugrožene tisuće civila i da je to ratni zločin. A sada ti nije pravo kad Erdo drži kontrolu nad glavosječama i šalje ih gdje god mu zatreba. Umjesto da ste podržali Ruse u čišćenju i zauvjek se riješili većine extremista. Neka, neka i tebi će doći iz du*eta u glavu, samo kasno. Najgori predsjednik kojeg je Francuska ikada imala.

Nil 1
3 godine prije

Veliki pozdrav iz Armenije
Konačno da zaustavljam genetiku azerima

Ante
3 godine prije

Erđo ima tvrtku RENTA ĐIHAD.
😂😂😂😂😂

Mars
3 godine prije

Erdo povlaci konce i to je svima jasno imate snimke i gledajte sta radi tehnika i koje su mogucnosti tako da je bolje armencima da se povuku na svoje granice jer bi mogli ostati i bez njih. Francuzi i rusi ce i unadogled pozivati i optuzivati ovog ili onog ali konkretno nista nece uraditi to srbi najbolje znaju kada je francuska provodila a rusija podrzala neke napade na srbiju.Bolje mir nego babin pir kada nemaju kuda nego kroz bospor .

nekoime
3 godine prije

Jesu li to oni isti militanti koje je Francuska slala u Siriju preko Turske?

Max
3 godine prije

Točno je to. Nadam se da će bradonje netko srediti. To je Erdoganovo maslo a mediji pišu da je Kurdski PKK na strani Armenije I raspoređen u Gorskom Karabahu da bi se borio protiv Azera i Turaka.

vbk
3 godine prije

“Neki američki političari lažu i varaju to imaju kao naviku”, rekao je kineski glasnogovornik. “

Oni zlonamjerno stvaraju političku konfrontaciju i podrivaju multilateralnu suradnju. Sjedinjene Države, suprotno trendu vremena, postaju najveći razarač postojećeg međunarodnog poretka i pokušavaju svim sredstvima vratiti svijet u ‘doba džungle’. 

Zex
3 godine prije

Makaron ti da išta znaš nebi babetinu oženio..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI