Francuskog ministra digitalne ekonomije ne uznemiravaju optužbe za favorizovanje u istrazi COVID-19

Cedric O
1 komentar

Francuski državni sekretar za digitalnu ekonomiju Cedric O rekao je da ga ne brine istraga koju je otvorilo Nacionalno finansijsko tužilaštvo(PNF), o aplikaciji za praćenje Tous Anti Covid osmišljenoj da pruži informacije o korisniku u vezi sa COVIDOM-19, zbog sumnje u favorizovanje u određivanju firme za održavanje aplikacije.

PNF je potvrdilo da je pokrenulo preliminarnu istragu nakon povezane žalbe koju je u proljeće prošle godine podnijelo udruženje za borbu protiv korupcije Anticor. Udruženje je tvrdilo da nije pronašlo dokumente za javne ugovore za aplikaciju koju podržava država, za koju je najavljeno da će je privatne kompanije razviti besplatno, dok je njeno održavanje fakturisano u iznosu do 300.000 eura (365.000 USD) mjesečno, ugovor koji podliježe obaveznom raspisivanju tendera. Vlada je, međutim, imenovala kompaniju za skladištenje podataka Outscale, podružnicu francuske vodeće softverske kompanije Dassault Sistems, za dobavljača bez poziva za druge ponude.

“Da li sam zabrinut zbog pokretanja istrage? Ne”, rekao je Cedric O  emiteru Franceinfo, podsjećajući da je on pokrenuo projekat i naglašavajući da su poštovana potrebna pravila.

Ministar je objasnio da vlada nije raspisala tendere za ugovor o održavanju iz razloga kao što je nedostatak vremena, s obzirom na to da bi postupak trajao mjesecima i “najveću garanciju” koju je dala kompanija Outscale.

Takođe je procijenio ukupne troškove aplikacije, uključujući njen razvoj, održavanje i komunikaciju, na 7 miliona eura.

Aplikacija Tous Anti Covid pokrenuta je 2. juna 2020. godine pod početnim nazivom Stop Covid. Prema Cedricu O, do danas je aplikaciju preuzelo 16,5 miliona, a dizajnirana je da sadrži korisničke informacije o testovima na koronavirus, vakcinaciji i istoriji zaraze.

Cedric OCovidfrancuska
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Lopovslka posla svuda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI