G7 obećava da “neće dozvoliti Rusiji da pobijedi”

G7
32 komentara

Grupa sedam (G7), koja se sastoji od Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD-a, objavila je zajedničku izjavu u kojoj se u nedjelju osuđuje tekuća vojna akcija Rusije u Ukrajini.

Sedam zemalja obećalo je da nikada neće dozvoliti Moskvi da dobije “rat protiv Ukrajine” i obećalo dalju vojnu i ekonomsku podršku Kijevu.

“Ostajemo ujedinjeni u našoj odluci da predsjednik Putin ne smije dobiti svoj rat protiv Ukrajine”, navodi se u zajedničkom saopštenju. U dokumentu, objavljenom 8. maja – na dan kada većina zapadnih zemalja slavi kraj Drugog svjetskog rata u Evropi i pobjedu nad nacizmom – navodi se da nacije G7 duguju podršku Ukrajini u „sjećanju na sve one koji su se borili za slobodu u Drugom svjetskom ratu.”

G7 je optužila predsjednika Vladimira Putina da donosi “sram Rusiju i historijske žrtve njenog naroda”, kao i da krši “međunarodni poredak zasnovan na pravilima”.

Sedam svjetskih lidera koji su učestvovali na samitu u nedjelju, zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, obećali su da će pružiti daljnju finansijsku pomoć Ukrajini kako bi podržali njezine trenutne potrebe i “dugoročni oporavak i rekonstrukciju”.

U saopštenju se navodi da je međunarodna zajednica već obezbijedila i obećala Ukrajini 24 milijarde dolara, uz pohvale programa pomoći koje su pokrenuli Svjetska banka i MMF.

Kanadski premijer Justin Trudeau obećao je dodatnih 50 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini i rekao da će Ottawa privremeno ukinuti sve trgovinske carine na ukrajinski uvoz.

Obećana je i dalja vojna pomoć. „Nastavićemo da pružamo stalnu vojnu i odbrambenu pomoć ukrajinskim oružanim snagama, nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u odbrani njenih mreža od sajber incidenata i proširićemo našu saradnju, uključujući i bezbednost informacija“, navodi se u saopštenju, bez dodatnih detalja.

Osim toga, Grupa sedam je također najavila niz mjera osmišljenih da ograniče pristup Rusije „finansijskim kanalima i sposobnosti da ostvari svoje ciljeve”, obavezujući se na postepeno ukidanje „ovisnosti o ruskoj energiji” i „postepeno ukidanje ili zabranu uvoza ruska nafta”, iako nije određen nikakav konkretan rok.

Ostale mjere uključuju daljnja ograničenja ruskih banaka i finansijskog sektora, te lične sankcije protiv ruskih “elita” i članova njihovih porodica za koje se smatra da su bliski Putinu ili ga podržavaju. Sedam zemalja je također obećalo da će “nastaviti napore u borbi protiv pokušaja ruskog režima da širi svoju propagandu” i reklo je da “ugledne kompanije” ne bi trebale davati “prihode ruskom režimu ili njegovim filijalama”.

Washington je izdao vlastitu izjavu u kojoj je naznačio novu rundu sankcija Moskvi. SAD su stavile tri velika ruska emitera – Channel One, Russia 1 i NTV – na svoju crnu listu, nametnule dodatne kontrole izvoza ruskom industrijskom sektoru i nametnule lična ograničenja za oko 2.600 ruskih i bjeloruskih zvaničnika koje SAD optužuju da „podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet ili politička nezavisnost Ukrajine.”

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

G7rusijaZajednička Izjava
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Takove izjave “zapadnih”političara odmah daju naznaku da u ovome svemu nešto “smrdi”.
Isti slučaj kao kod plandemije.

mrdo
1 godina prije

Obećanje ludom radovanje, haha.
Obeć’o je bio i Hitler pobjedu rajha i lebensraum na ruskoj zemlji.

Austrija
1 godina prije

Bilo ih je ok 70-tak drzava u Afganistanu pa su izgubili I danas su zahvalni Talibanima

Ringo10
1 godina prije

A njih će neko kao pitati

eks
1 godina prije

Oni neće dozvoliti Rusiji da pobedi ? Znači, oni vode rat protiv Rusije, a ne Ukrajina. To je , valjda, jasno čak i najokorelijim rusofobima i natofilima, koji umišljaju da Ukri postižu vojne uspehe. Kada ne bude više Ukrajinaca, ovi zlotvori će morati slati svoje stanovništvo u rat protiv Rusije, a onda ne mogu više pred svojim stanovnicima sakriti svoju podlu i dvoličnu “igru”. Njihov problem je u tome što će Rusija biti pobednik. Fašizam i prikriveno robovlasništvo će vladati zapadom.

1 godina prije

Tako je mislio i Hitler.
A u ono vrijeme nije očekivao ni u snu, da če Rusija pobjediti.
Imao je najjaču armiju na svjetu…
Pa još prije njega Napoleon….
A sada?
Rusija ima največu batinu na svijetu, koju čak neče upotrebiti, ako ne zagusti..

Ja to onako
1 godina prije

To da kad bi se oni pitali.

Max
1 godina prije

Neće pomoći puste mlijarde.

Keki
1 godina prije

Kur_e se sve u 16, ali neka im, to je sve što mogu.

mrdo
1 godina prije

Južna Osetija ( bivša Gruzija) vraća se matici Rusiji, ako bude volja naroda. Referendum najavljen.

nekoime
1 godina prije

G7 – po čemu su to oni najmoćniji? Kina, Indija, Rusija su već odavno istisnule neke od članica, a Brazil i JAR su tu negdje..

Antivax
1 godina prije

Ajde odjebite više vi sa toga sotonističkoga zapada!SMRT zapadu!!!

tihobl
1 godina prije

G7 – ne mozemo dopustiti Rusiji da pobjedi, a nismo u mogucnosti da sprijecimo rusku pobjedu.

Oni su ko Andjelina Dzoli – htjela bi da je kresnem, ali od toga nema nista.

Nena
1 godina prije

G7 iliti govnara 7…

scc
1 godina prije

kolipo putlerofila ne mogu virovat!

Lucija, prva
1 godina prije

Izvještaj danas, 9.5.

“Од почетка специјалне војне операције у Украјини уништено је 160 авиона, 118 хеликоптера, 783 беспилотне летелице, 299 противваздушних ракетних система, 2.949 тенкова и других борбених оклопних возила, 342 вишецевна ракетна система, 1.423 јединице артиљеријског оруђа и минобацача и 2.769 јединица специјалних војних возила, закључио је Конашенков.”

Mrčikola
1 godina prije

Rješenje je da Rusija, kada u Ukrajini odradi planirano, prizna poraz na radost tustih vlastodržaca “zapadnog svijeta” i svih njegovih pothlađenih i izgladnjelih žitelja.😁

norbert
1 godina prije

Danas na dan evociranja poraza nacizma i fašizma kao ideologija u 20 stoljeću, svjedovci smo ponovne borbe protiv fašizma pod nazivljem NATO alijanse i borbe protiv zdravstvenoga nacizma zaogrnutog pod globalističkoga korporativizma koji teži zagospodariti Svjetom i cjelokupnom populacijom Zemlje. Kontrolirati je ekonomski i kroz eugenetiku smanjvati je (ubijati) prema njihovim (forumskim) mjerilima. Mediji (kojima sve manje ljudi vjeruje) upiru sve snage cenzurirajući slobodomisleću pamet kroz forme borbe protiv dezinformacija, što je obrnuta pila njihovih načina in-formacija… prikazujući borce za slobodu teroristima, zlomčincima, poremećenim ljudima, već viđenim arsenalom difamiranja ali neuspješno da mobiliziraju javnost na ratnu histeriju a istodobno nemaju odgovora svojoj javnosti objasniti zašto njihove sankcije pogađaju njihovo gospodarstvo i standard njihovih građana koji će se na kraju okrenuti protiv etablišmenta EU koji nema nikakvoga legitimiteta a i legalitet je pravno-demokratski upitam. (Kako su birani članovi i povjerenici EU Komisije I što li ta komisija uopće predstavlja u demokratskom smislu) Oni… Čitaj više »

Tupko
1 godina prije

G7 ne postoji. Postoji usa G1, ostalih 6 zajedno proizvode kolko i kina.

Čudan lik
1 godina prije

Znači i dalje nikome ne pada na pamet traženje mirnog rješenja???
Pa ja, lako je huškati sirotinju kada huškači znaju da njihovi životi neće biti ugroženi…

Osam Šezdeset
1 godina prije

Pitanje za sedam patuljčića, masonskih pijunčića: koje ono slovo beše, nad kutnikom, pod šestarom?

abc
1 godina prije

Govana 7

Krle
1 godina prije

Ljudi, nemojte podcijeniti bratoubilački rat. Niko se ne ubija kao braća. Ukrajinaca ima dovoljno da prije nego nestane Ukrajina, i Rusija bude ozbiljno oslabljena. Zapadu se ne žuri, polako su se primicali i nalazili svakakve mogućnosti da ekonomski naštete Rusiji. Sve ovo izgleda kao zamka koju je Zapad postavio a Rusija naivno upala. Postoji još jako mala šansa da je ovo ustvari maskirovka i da će Zapad upasti u zamku Rusije. Rusi konstantno pokazuju inferiornost iako ne bi trebalo biti tako. Vidim da puno naoružanja još nisu ni koristili a upotreba sofisticiranog oružja više mi izgleda kao testiranje i uvježbavanje posada. Mislim da Rusija još uvijek debelo zaostaje u satelitskom nadzoru i lociranju meta i to bi moglo biti veliki problem, bilo da je maskirovka ili ne. U svakom slučaju, intervencija u Siriji je bila puna iznenađenja i nerijetko su svi predviđali katastrofu a stvari su ispale sasvim drugačije. Ne… Čitaj više »

Mario
1 godina prije

sedam naci zemalja

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Zar će Rusija od njih tražiti dozvolu ili pristanak?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI