Gazprom tvrdi da će Rusija prekinuti opskrbu plinom Moldaviji ako se dug ne plati i ne potpiše novi ugovor prije 01. prosinca

plinovod Snaga Sibira
29 komentara

Nakon neuspjelih pokušaja obnove dugoročnog ugovora o plinu iz Rusije za Moldaviju, koja pati od nestašice, Gazprom je najavio da bi isporuke mogle biti zaustavljene idućeg mjeseca ako Kišinjev ne plati svoj dug.

Tvrtka kaže da je moldavska vlada stvorila krizu opskrbe plinom u kojoj se zemlja sada nalazi, te da ukupni dug Moldavije trenutno iznosi 709 milijuna dolara.

Međutim, Gazprom je inzistirao da situacija nema nikakve veze s politikom, budući da si tvrtka ne može priuštiti poslovanje s gubitkom.

Moldavija je u petak proglasila izvanredno stanje zbog nestašice prirodnog plina. Kriza se razvila usred rekordno visokih spot cijena i nakon što je u rujnu istekao ugovor s ruskim Gazpromom iz 2008.

Isporuke su nastavljene kao zaustavna mjera tijekom listopada, ali se strane nisu uspjele dogovoriti o uvjetima obnove.

Ranije u subotu, potpredsjednik vlade Moldavije Andrei Spinu, koji je predvodio plinsko izaslanstvo svoje zemlje u Moskvi, izvijestio je o nedostatku napretka u pregovorima. Ruska strana zahtijevala je “financijske i nefinancijske uvjete, uključujući podmirenje povijesnog duga”, rekao je u objavi na Facebooku, tvrdeći da je rezultirajući trošak slučaja “veći od ponuda na međunarodnim tržištima plina”.

Odgovarajući na tvrdnje, Gazprom je rekao da, iako se moldavskim vlastima možda ne sviđa cijena ruskog plina, priroda cijena je jasna i transparentna. Tvrtka je dodala da je potpisivanje novog ugovora moguće samo ako Moldavija prizna svoj dug.

S druge strane, rekao je Spinu, Gazprom je pristao povećati dnevne isporuke Moldaviji za 5 milijuna kubičnih metara do kraja listopada, donekle ublaživši tešku situaciju u zemlji.

Moldavska premijerka Natalia Gavrilita ranije je u parlamentu rekla da je pokriveno samo 67 posto potreba zemlje za plinom u listopadu, te da je za pokrivanje deficita potrebno dodatnih 16 milijuna kubičnih metara. Daljnji nedostatak može predstavljati prijetnju plinskoj infrastrukturi, upozorila je.

dugGazprommoldavijaPlinrusijaugovor o plinu
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
2 godine prije

Moldavci su izabrali vladu koja treba riješiti problem opskrbe plinom građana Moldavije. Dug za plin i nove količine plina treba Putinu platiti i to po cijeni koju kaže Putin. Ako vlada Moldavije nije u stanju platiti plin, Putin treba Moldavcima uskratiti plin, neka se smrznu, odnosno crknu

Sunseeker
2 godine prije

Pa to je ludo,ispada da Rusija treba stalno oprastati dugove I da je kriva sto drzave trose novac kao pijanac rakiju na sve I svasta osim na potrebe gradana.
Nesto mi to smrdi na profesionalnost kao u Hr..

preseren3
2 godine prije

Ima tu više, kad se več piše… Leva i desna strana Dnjepra, ona u oblasti Moldavije, ona pod nadzorom Ruskih mirovnih snaga… Zašto se ne piše više, kad se prepisuje? A priče je čak o 1,75 milijarde… Čitava situacija ima dubinu…

Gost
2 godine prije

Hghvilvivviv vivivivugtctxc6v v7vibycc

Jomla
2 godine prije

Neoliberali su takvi, nikada nisu oni nešto krivi, uvijek su u pravu, a svi drugi su krivi.
Kukaju i samo kukaju k’o razmažena derišta…

Dokurčilomi
2 godine prije

Sram i stid Putina može biti. Nisu mu platili za plin i ponovo ga traže a on ne da bez novaca. Nečuveno, predlažem Moldavcima ukapni, demokratski iz USA jer je bolji, zeleniji, čistiji i najjeftiniji.

ledeno doba
2 godine prije

kada gledate tekme Lige prvaka i druga međunarodna sportska natjecanja,– pa kada nogometaši nakon tekme daju intervjue.. u pozadini iza nogometaša se vidi cijele velika ploča sa logovima sponzora LP-a i ostalih natjecanja. Tu su naprimjer uvijek, veliki međunarodni multinacionalni koncerni: Coca-Cola, Pepsi, Lays (čips iz kompanije Pepsij), Red Bull, McDonalds, Visa, Deutsche Bank …razne druge banke.. (naprimjer na teniskom turniru u New Yorku, je i Rokefelerova banka JP Morgan),, Volkswagen, Audi, Fiat,….Nestle,..Miscrosfot, Apple..Samsung.. H&M, Ikea…. i mnogi drugi… a tu je među tim zapadsnim kabalinhim koncernima , uvijek i Gazprom, koji je također jedan od sponzora

dalje ne treba objašnjavati..

Max
2 godine prije

Tako i treba

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Moldavija je nedavno zatražila da Gazprom prepolovi cijene plina, iako ruskoj strani duguje oko 700 milijuna dolara. Gazprom se obvezao nastaviti sa isporukom plina u studenom, ako Moldavija plati svoje dugove za rujan i listopad ove godine. Ako moldavska strana ne plati isporuku plina, a novi ugovor ne bude sklopljen, onda će im Gazprom od 1.12.-og prestati izvoziti plin. U međuvremenu Moldavija, najsiromašnija europska država, zatražila od Ukrajine da joj isporuči 15 milijuna kubičnih metara prirodnog plina i to u vrijeme kad i sama Ukrajina sebi može osigurati samo dvije trećine potreba. Manevar sadašnjih prozapadnih liberala u moldavskoj vlasti je da uvjeri javnost da je za nestašicu i nastupajuće poskupljenje plina kriva Rusija. Dok umjesto vraćanja duga Rusiji, namjeravaju podići kredit za kupnju skupljeg plina iz Ukrajine. Jer ga Ukrajina prodaje po višoj cijeni nego što ga nudi Rusija. Uglavnom, osim osobnih interesa, u tijeku je prekidanje i tih veza… Čitaj više »

postenlopov
2 godine prije

Nije Putin taj koji odredjuje trzisnu cijenu plinu. On moze da ponudi jeftiniju opciju kome zeli (knpr. Srbija) ali ne moze da diktira trzisnu cijenu. Ako je trzisna cijena 1500$, a on ponudi Srbiji za 270$ to je stvar njihovog dogovora i njegove dobre volje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI