General Haftar upozorava talijansku vojsku da se ne približava Libiji: ”To će biti invazija”

General Haftar
11 komentara

Jučer je general Kalifa Haftar, vrhovni zapovjednik Libijske Narodne Armije, dao intervju za talijanski list Corriere della Sera u kojem kritizira talijansku vladu i ministra unutarnjih poslova Marca Minnitija, koji sklapa sporazume s fantomskom vladom u Tripoliju i plemenskim milicijama, dok njegova  vojska kontrolira više od tri četvrtine zemlje.

Nije zadovoljan ni rezultatima nedavnog susreta u Parizu, gdje se pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Macrona dogovorio s takozvanim premijerom Fayezom Al-Sarrajem o zajedničkom djelovanju protiv islamističkih skupina i borbi protiv ilegalne imigracije.

Emmanuel Macron je obećao da će učiniti sve što je potrebno da Haftarova vojska uspije u svom radu, ali do sada nije učinio ništa.

Za ”premijera” Fayeza Al-Sarraja je rekao kako ozbiljno krši sporazume potpisane u Parizu 25. srpnja, gdje se jasno kaže da se sve odluke između njegove ”vlade”, Zastupničkog doma u Tobruku i Libijske Narodne Armije moraju biti usklađene.

Kao što može zaključiti iz intervjua razgovora, talijanska vlada je još jednom pogriješila u vezi Libije i premijer Gentiloni se kladio na krivog čovjeka, Fayez Al-Serraja, koji jedva da kontrolira nekoliko četvrti Tripolija. Talijanska vlada je ovim pokazala da ne priznaje generala Haftara, pravog vladara Libije, koji je nepoželjan vlastima u Rimu zato što ga podržavaju Rusija i Egipat, zemlja s kojom je Rim prekinuo odnose zbog neriješenog ubojstva talijanskog ”studenta” Giulia Regenia. Tko je uopće odredio da se na temelju nerazjašnjenog ubojstva mora određivati vanjska politika Rima prema Kairu? Talijanske obavještajne službe ministru vanjskih poslova Alfanu kao da nisu rekle da je Giulio Regeni nije bio ”običan student na proputovanju u Egiptu”.

Naime, Giulio Regeni je bio student Cambridgea i više od 10 godina živio u Velikoj Britaniji. Ranije su dva docenta poslala Giulia Regenia da provede ”istraživanje” u Kijevu, gdje je mladi Talijan imao ukrajinsku zaručnicu, a zatim u Kairo, gdje je u nerazjašnjenim okolnostima ubijen početkom prošle godine.

Tamo su ga poslale Anne Alexander i Maha Abdelrahman, koje na “sveučilišnom” programu na Cambridgeu vode “Centar za istraživanje umjetnosti, društvenih i humanističkih znanosti” (CRASSH), kojim  predsjedava poznati “mirotvorac” Martti Ahtisaari, finski birokrat koji je u ime Sjedinjenih Država ili, ako baš hoćete, Ujedinjenih naroda, vodio misiju na Kosovu, ali i diljem svijeta, od Sjeverne Irske, Središnje Azije, Roga Afrike, do Namibije, Indonezije i Iraka, a gdje god je bio, ostavio je samo nered i plodno tlo za buduće oružane sukobe.

“Istraživačka” institucija za koju je radio Giulio Regeni, CRASSH, u slučaju Ukrajine imala iste rusofobne i pronacističke stavove trockista britanske Socijalističke radničke partije (SWP), pozivajući na intervenciju NATO pakta da se Krim i Ukrajina “oslobode od agresije Putinovog hibridnog rata”. Ista bulumenta podržava i separatizam Tatara na Krimu, kojega također podržavaju neonacisti ”Desnog sektora” u Ukrajini, naci-islamistički ”Sivi vukovi” iz Turske, koji su aktivni i u borbama u Siriji.

Sad se vratimo na smrt Giulia Regenia u Kairu, zbog čega Rim nema odnose s Kairom. Naime, njegova “istraživačka” institucija CRASH kroz podršku Tatarima, izravno ili neizravno, podržavaju i Muslimansko bratstvo, tvorevinu britanskih kolonijalnih vlasti u Egiptu, a poznato je da je Muslimansko  bratstvo veliki neprijatelji egipatskog predsjednika Al-Sisija.

Kako da ove informacije nisu imali ministar Angelino Alfano i Marco Minniti? Potonji bi trebao razumjeti nešto o situaciji u Libiji, a ne da dijeli diplomatske šamare generalu Haftaru, vladi u Tobruku, Egiptu, Rusiji, čak u određenoj mjeri i Francuskoj.

Haftar prijeti talijanskim brodovima: ”Bez naše dozvole ulazak u libijske vode je invazija”

”Razgovarajte s voditeljem koji kontrolira regiju Cirenaika. Nije bilo konzultacija s nama. Nisam vam dao zeleno svjetlo. Sarraj je ozbiljno prekršio sporazume koji izričito kažu da potezi ove vrste moraju biti usklađeni među nama”, rekao je general Haftar, koji se oštro protivi dolasku talijanskih brodova u libijske vode, što je Rim dogovorio s premijerom ”vlade” koja ne odlučuje ni o čemu.

Od samog početka u gotovo sat i pol razgovora je general Kalifa Haftar jasno rekao da u ovom trenutku ne namjerava  bombardirati talijanske vojne brodove u Libiji, ali objašnjava razloge svog ogorčenja na talijansku vladu i premijera u Tripoliju, Fayeza Al-Sarraja.

Novinar Lorenzo Cemonesi podsjeća da se s libijskim generalom sreo u jordanskom glavnom gradu, dok se pripremao za posjet Moskvi u narednim danima. General Haftar je rekao ”kako Libija s Rusijom ima povijesno dobre odnose, ali da, koliko mu je poznato, Rusi nemaju planove za izgradnju vojne baze u Cirenaiki”.

Generale, možete li objasniti zašto ste početkom kolovoza rekli da bi mogli napasti talijanske vojne brodove u teritorijalnim vodama vaše zemlje? 

General Kalifa Haftar: Prvo želim ponoviti da su Libija i Italija prijatelji. Mi smo prevladali nasljeđe fašističke agresije. I samo zato što su naši odnosi izvrsni, želimo se boriti protiv svakoga tko ih pokuša uništiti. U Italiji su na odmoru i zbrinuti su naši ranjenici. Imamo dugogodišnje gospodarske odnosa. Ali ja također moram reći da mi Libijci čuvamo našu neovisnost i suverenitet. Nitko bez dozvole vojnim sredstvima ne može ući u naše teritorijalne vodama. Bila bi ti invazija i moramo se braniti. To je naše pravo i dužnost, iako je svatko tko nas je napao bio puno jači od nas. To vrijedi i za Italiju, kao i bilo koje druge zemlje.”

No, dolazak talijanskih brodova je rezultat dogovora između Rima i Fayeza Al-Sarraja u kontekstu kontrole tranzita migranata. Vi dobro znate da nemamo agresivnih namjera. Gdje je problem?

General Kalifa Haftar: Nije bilo konzultacija s nama. Nisam vam dao zeleno svjetlo. I ne samo to, nitko nije rekao ništa. Bio je to svršen čin, nametnut bez konzultacija s nama.

Dakle, brodovi talijanske mornarice u luci Tripolija i okolici su i dalje potencijalne mete? 

General Kalifa Haftar: Ne, nije tako. To nije isključivo stav protiv Italije. To se odnosi na bilo koje strano vojno plovilo, koje postaje legitiman cilj, ako ne koordinira svoje akcije s našom vojskom.

Optužili ste Fayeza Al-Sarraja da ne poštuje sporazume potpisane u Parizu 25. srpnja pod pokroviteljstvom predsjednika Macrona? 

General Kalifa Haftar: Apsolutno. Sarraj je ozbiljno prekršio one sporazume koji izričito kažu da se potezi ove vrste moraju uskladiti među nama. No, prekršili su ga i u Rimu. Oni su  suodgovorni i znaju da Sarraj nema ovlasti da omogući vašim brodovima da uđu u naše teritorijalne vode. On nije ni tražio moje mišljenje, pa čak ni od njegovog predsjedničkog vijeća. To je bio njegov osobni izbor. Nelegitiman i nezakonita.

Vi se u siječnju rekli da imate redovite kontakte s talijanskim tajnim službama. Nisu li vas one obavijestile? 

General Kalifa Haftar: Ništa. Nitko mi ništa iz Italije nije rekao. Za mene je to bilo pravo iznenađenje. Nakon što sam osobno prosvjedovao i tražio ispriku, obećali su da će istražiti kako bi vidjeli gdje se pogriješilo u Rimu.

Je li ovo neuspjeh sporazuma u Parizu? 

General Kalifa Haftar: Ne baš. Ja još uvijek vjerujem u te ugovore, jer oni ostaju jedina platforma na kojoj će se graditi tranzicija i pokušati ublažiti patnje libijskog naroda. Također mislim da izbore u Libiji možemo održati sljedećeg ožujka, kako je planirano u Parizu, a vjerojatno i ranije.

Dakle, Sarraj ostaje partner, iako svaki put kada ste razgovarali s njom, njegovi saveznici su vas oštro napadali?

General Kalifa Haftar: Sarraj je stavljen na probu, da vidimo može li se držati svoje riječi, iako do sada nikada nije uspio zbog svojih strukturnih slabosti. To dokazuje njegovi najnoviji potezi. On je već pogazio obećanja s našeg sastanka u Abu Dabiju u proljeće. Njegov problem je što ovisi o miliciji i nema redovitu vojsku kao što je naša. Osim toga, pod pritiskom je skupina krijumčara i kriminalaca koji upravlja tranzitom migranata u Tripoliju.

Ipak, posljednjih nekoliko dana se čini da se krijumčarenje migranata u Italiju smanjilo. Ali tokovi rastu u Španjolskoj. Što predlažete?

General Kalifa Haftar: Problem migranata se neće riješiti na našoj obali. Ako više ne budu išli moram, moramo ih ostaviti ovdje, što nije moguće. Sporazumi vašeg ministra unutarnjih poslova Minnitija s plemenima i milicijama iz naše pustinje su palijativna i krhka rješenja. Umjesto toga, moramo zajedno raditi da zaustavimo protok na 4000 kilometara pustinje južne libijske granice. Moji vojnici su spremni. Mi kontroliramo više od tri četvrtine zemlje. Ja sam imam ljude, ali mi nedostaju sredstva. Macron me je pitao što nam treba. Poslao sam mu popis.

Na primjer?

General Kalifa Haftar: Obuka za graničare, streljivo, oružje, ali posebice oklopna vozila, džipovi za pijesak, dronovi, senzori, naočale za noćni vid, helikopteri, materijal za izgradnju oružanih kampova za 150 ljudi, vrlo pokretnih i smještena na svakih 100 kilometara.

Koliko to košta? 

General Kalifa Haftar: Procjenjujem oko 20 milijardi dolara za razdoblje od 20 ili 25 godina, što bi trebale dati europske zemlje, ujedinjene u kolektivnom naporu.

Ogromna količina novca, svejedno! 

General Kalifa Haftar: To je ništa u odnosu na novac kojeg Europa izdvaja za Erdogana. Turska uzima 6 milijardi od Bruxellesa za kontrolu puno manjeg broja sirijskih izbjeglica i nekih iz Iraka. Mi u Libiji mora zadržavati velike tokove ljudi koji dolaze iz cijele Afrike. Ako svaka europska vlada bude sudjelovala u toj pomoći, taj iznos postaje smiješan.

Ovdje dolazimo na razgovor o vašoj predanosti u borbi protiv terorizma. No, još uvijek postoji realna opasnost ISIL-a u Libiji, čak i nakon njegovog prividnog poraza u uporištu Sirte prošle jeseni? 

General Kalifa Haftar: Opasnost je puno manja. U Bengaziju i u pustinji pod našom kontrolom smo ih porazili. Ostalo je oko 300 opasnih militanata ISIL-a u Derni i 200  u Sabrati.

Početkom lipnja su milicije iz Zintana, vaši saveznici, oslobodile najstarijeg sina Muammara Gaddafija, Saifa Al-Islama. Jeste li vi imali kakvu ulogu u tome?

General Kalifa Haftar: Ne, i nikada nisam ga nisam vidio od kada je pušten. Saif me nikada nije pitao za bilo kakvu pomoć. On je libijski građanin kao i svaki drugi, s obvezama i dužnostima. Doba Gaddafija je stvar prošlosti, iako znam da bi mnogi od njegovih bivših pristaša danas voljeli da se vrati.

Sudeći prema izjavama generala Haftara i odnosa Rima prema njegovoj vojsci, koju ne priznaju SAD i EU, Italija će vjerojatno platiti visoku cijenu podvrgavanju volju SAD-a i Bruxellesa. Zapravo, to je cijena koja se plaća kada su političkoj ”eliti” puna usta ”više Europe” i ”moramo prepustiti ustupiti suverenitet”, kako su govorili i radili Matteo Renzi, Angelino Alfano, premijer Gentiloni, predsjednik Mattarella i njihovi suradnici, ne samo po pitanju Libije i imigrantskoj krizi, nego svim važnim pitanjima za zemlju u proteklih nekoliko desetljeća.

Kalifa HaftarUpozorenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bnbnn
6 godine prije

oni sorosevi doktori bez granica, koji su u suradnji sa trgovcima ljudima, taksirali te jadnike, su se povukli jer su libijci pucali po njima.

Laki Topalović
6 godine prije

Haftar je upravo doputovao u Moskvu…….

17 novembar
6 godine prije

haftar trazi 20 milijardi mislim da je ovim dao svoju cijenu koliko kosta brisel daje turskoj milijarde za finansiranje terorista pod izgovorom da pare idu za izbjeglice oko talijanski brodova moze da bude lazni napad za izgovor za intervenciju jer bogate talijanske porodice zele da vrate svoju koloniju u kojoj su pocinili ogromne zlocine i da poprave ekonomiju u zemlji inace haftar je pokazao pravo lice izdajom gadafija kako sam kaze vrijeme gadafija je proslo istalno ide u moskvu da vidi koliko oligarsi nude a koliko zapad zivio GADAFI najveci sin afrike

Martinov
6 godine prije

Možete li popraviti grafiku naslovnice? Vrlo često glavni naslovi stranice nisu čitljivi. Malo truda, za veliku korist.
Pozdrav.

Jan313
6 godine prije

cia mossad operativac, več je dobio miljune u oružju od Izraela a sad bi još od EU

stipa
6 godine prije

Što sutra očekivati od CIA plaćenika protiv vlastitog naroda?!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI