George Soros: Raspad EU „praktično nepovratan“ proces – Frexit, Nexit, Fixit,…

George Soros - Rapad Europe neminovan
0
0

Evropska Unija je „prestala da zadovoljava potrebe i težnje svojih građana“, kazao je George Soros pozivajući na ujedinjenje radi očuvanja EU. Milijarder je upozorio da bi dezintegraciju EU bilo skoro nemoguće izbjeći.

„Britaniji će na eventualno biti bolje ili neće nego drugim zemljama kada napusti EU, ali njena ekonomija i stanovništvo će značajno propatiti“, napisao je Soros u komentaru na portalu Project Syndicate.

„Katastrofalni scenario čijeg su se obistinjenja mnogi bojali postao je stvarnost i on čini dezintegraciju EU praktično nepovratnim procesom“.

Finansijski kolaps u Velikog Britaniji je gori od bilo koje krize u posljednje tri decenije. U samo 10 minuta trgovanja na londonskoj berzi u petak, FTSE indeks koštao je britansku ekonomiju 164 milijarde dolara, kada je dostigao svoju najnižu vrijednost u posljednjih 31 godinu.

„Svjetska finansijska tržišta će najvjerovatnije dugo biti u metežu, dok se dugi, komplikovani proces političkog i ekonomskog razlaza sa EU završi“, napisao je Soros u svojoj analizi nakon referenduma o Brexitu, navodeći da će „posljedice po realnu ekonomiju biti uporedive jedino sa finansijskom krizom 2007-2008.“

„Brexit će otvoriti put drugim antievropskim snagama u EU. Zapravo, malo nakon što su rezultati referenduma objavljeni, francuski Nationalni Front je pozvao na „Frexit“, a holandski populista Geert Wilders je promovisao „Nexit“.“

U Finskoj je već više od 10 hiljada ljudi potpisalo peticiju za održavanje „Fixita“.

Škotska vlada je pokrenula inicijativu za usvajanje zakona o drugom izjašnjavanju o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva kako bi zaštitila svoju poziciju u EU. Sjeverna Irska je takođe izrazila jaku želju za ostankom u Uniji.

BrexitfixitfrexitKriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI