Google se suočava sa zakonskim postupkom u Rusiji zbog kršenja zakona o ličnim podacima

Google
3 komentara

Ruski nadzorni organ za komunikacije Roskomnadzor pokrenuo je upravni postupak protiv Googlea, nakon što američki tehnološki gigant nije ispoštovao zakon kojim se strane kompanije obavezuju da čuvaju sve podatke o ruskim korisnicima na ruskoj teritoriji.

Google se suočava sa novčanom kaznom u iznosu do šest miliona rubalja (82.060 USD) ako regulator to potvrdi. Roskomnadzor je takođe rekao da trenutno čeka odgovor od Facebooka i Twittera, nakon što im je rečeno da ove platforme lokalizuju ruske korisničke podatke do 1. jula ili da im predstoje novčane kazne.

Ova mjera dolazi u okviru kampanje zemlje za uspostavljanje kontrole nad aktivnostima Big Techa. Tehnološke i firme društvenih medija nedavno su naišle na povećanu svijest državnih vlasti širom svijeta.

Rusija usporava rad Twittera više od tri mjeseca. Kaznena mjera uslijedila je nakon što je administracija platforme za mikro-blogove odbila da izbriše ilegalni sadržaj na zahtjev regulatora.

Vlada zemlje trenutno razmatra novu uredbu koja primorava strane tehnološke firme da otvore kancelarije u Rusiji ili se suoče sa kaznama poput zabrane oglašavanja.

Rusija je 2016. godine blokirala veb stranicu najveće svjetske profesionalne mreže LinkedIn zbog nepoštovanja zakona o privatnosti podataka u zemlji. LinkedIn se obavezao da će ostati u Rusiji i pregovarati sa regulatorom o svim uslovima, međutim, veb lokacija je i dalje blokirana.

Googlerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jomla
2 godine prije

a kazne i goovana…

Mrgud
2 godine prije

Pitanje je da li će se Google ikada finansijski oporaviti od ove prekomerne kazne od 82.060 USD!

Praetorian
2 godine prije

Rusija se otkrila da je dio ove globalisticke hobotnice. Ovo je samo igrokaz

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI