fbpx

Gvatemala obećala da će zadržati i poslati natrag mnoštvo ilegalnih migranata koji kreću iz SAD-a

Gvatemala - migranti

Vlada Gvatemale obećala je uhvatiti i protjerati migrante vezane za SAD, koji su ilegalno ušli u zemlju iz Hondurasa, pozivajući se na strahove od širenja koronavirusa. Otprilike 3.000 ljudi već je prešlo gvatemalsku granicu.

Priliv migranata predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju naroda zbog mogućnosti širenja koronavirusa, rekao je gvatemalski predsjednik Alejandro Giammattei, obećavajući da će potisnuti skupinu natrag.

“Izdana je zapovijed o pritvaranju svih onih koji su nelegalno ušli u zemlju te da se sve one koji žele ući zadrži na granici njihove države”, rekao je Giammattei u televizijskom govoru.

”Nećemo dopustiti nijednom strancu, koji je na nelegalan način ušao u našu zemlju da u njoj i ostane, jer to predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje našeg stanovništva”.

U četvrtak je u zemlju ušlo oko 3.000 ljudi, od kojih se većina jednostavno progurala i prešla državnu granicu. Migranti su nakon toga uletjeli dublje u Gvatemalu. Velik broj njih koristio je i javni prijevoz, radi bržeg kretanja. Najmanje jedan migrant ubijen je dok se pokušavao popeti na kamion u pokretu, što i pokazuju fotografije koje kruže internetom.

Primijećeno je kako velike skupine migranata tijekom noći spavaju na ulicama gradova. Na te skupine budno je pazila policija.

Gvatemalske vlasti ranije su izjavile kako se očekuje da će u petak oko 3.000 migranata stići do granica zemlje. Gvatemalski direktor migracija, Guillermo Diaz, pozvao je honduraške vlasti na pojačavanje pograničnih mjera sigurnost i na pomoć u suzbijanju migrantskog toka.

Najnovija migracija najveća je otkako je koronavirus dosegao Središnju Ameriku sredinom ožujka. Koronavirus ozbiljno je utjecao na međunarodna putovanja u tom dijelu svijeta, kao i na selidbu migranata.

3 7
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Waldau
Gost
Waldau
18 dana prije

Imigranti =teroristi

Zagor
Gost
Zagor
18 dana prije

Promijenite naslov. Molim Vas. Mislim da se kreću PREMA SAD-u.
I mislim da je onaj migrant POGINUO dok se je pokušavao popeti na kamion u pokretu. Nije ubijen.

Max
Member
Famed Member
Max
17 dana prije

Imaju hrabrosti čini se.

piždro
Gost
piždro
17 dana prije

U toj latino vukojebini ljudski život je ko i pseći a ulica je zakon. Odvratno… A Honduras još gora priča..tamo je jeftina ljudska koža od ovčije…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x