Humanitarni koridor u Istočnoj Gouti – Putin: “Nećemo vječno trpjeti napade”

Sirijska vojska kraj tenka
29 komentara

Civilno stanovništvo Istočne Goute se masovno obraća sirijskim udrugama za ljudska prava sa zahtjevom za evakuaciju, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Prema predstavnik Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, generalu  Vladimiru Zolotuhinu, protekli dan se povećao broj pritužbi stanovnika Istočne Goute pravnim stručnjacima za pružanje pomoći i da im se osigura evakuacija iz područja pod kontrolom četiri terorističke skupine u Istočnoj Gouti.

Ranije je ruski ministar obrane, general armije Sergej Šojgu, posebnom predstavniku glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Siriju, Staffanu de Misturi, poslao objašnjenje o složenim humanitarnim aktivnostima koje se provode u Istočnoj Gouti za spašavanje civila.

Podsjetio da je od 27. veljače za izlazak civila iz Istočne Gouta, u blizini grada Doume i Erbina, po nalogu ruskog predsjednika određena humanitarna pauza i da u to vrijeme jedinice sirijske vojske zaustavljaju kampanju protiv terorista.

Osim toga, pripremljen je humanitarni koridor s pristupom području Al-Wafddiena u kojem se preuzimaju civili. Planira se otvaranje humanitarnih koridora iz At-Tanfa i naselja Rukban, područje na istoku zemlje koje je pod kontrolom američke koalicije.

U pokušaju da se riješi stanje u Raqqi, general Šojgu je predložio da se što prije uspostaviti međunarodna humanitarna komisija pod okriljem Ujedinjenih naroda, koja će procijeniti što se zapravo događa u Raqqi. Međutim, u Sjedinjenim Državama su rekli kako nema smisla stvarati povjerenstvo pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Sada Rusija i sirijske vlasti rade sve što je moguće kako bi se osigurala humanitarna pauza u Istočnoj Gouti, ali teroristi nastavljaju granatiranje koridora i predgrađa Damaska, tako da civili ne mogu izaći iz okruženja. Danas je započeo treći humanitarni prekid vatre u predgrađu Damaska, koji svaki dan traje od 9:00 do 14:00.

Dan prije je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio nadu za rješavanje situacije u Siriji.

humanitarni koridor sirija
FOTO – Humanitarni koridor koji bi svaki trebao biti prohodan od 9:00 do 14:00, kada sirijska vojska obustavlja napade u Istočnoj Gouti

“Ako svi zajedno pokušamo normalizirati situaciju u zemlji u cjelini i Istočnoj Gouti, imat ćemo uspjeha. Ako se svi ne pokušamo odreći nekih trenutnih taktičkih i političkih prednosti, tada će sve ovo biti neučinkovito. No, nadam se suradnji i rješavanju ove situacije, uključujući u Istočnu Goutu”, rekao je Vladimir Putin nakon razgovora s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurtzom.

Također je podsjetio da posljednja rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kaže kako teroristi u predgrađu Damaska ​​njome nisu obuhvaćeni.

Putin: “Hoćemo li to vječno trpjeti? Nećemo, naravno.”

“Oni stalno provode napade, neki put raketne i minobacačke udare i do 80 ili 50 puta na dan”, rekao je ruski čelnik, podsjetivši da su projektili padali i na područje ruskog veleposlanstva i trgovinske misije.

Istodobno, ruski predsjednik je istaknuo da će ruske vlasti nastojati uspostaviti politički dijalog u Siriji, ali izgledi za rješavanje sukoba u Siriji ovise o zaraćenim stranama.

“Mi ćemo stvarnim radom nastojati pokrenuti ustavni postupak i dobiti novi temeljni zakon zemlje, što će dovesti državu do pune normalizacije”, rekao je Vladimir Putin.

Jutros je general Vladimir Zolotuhin, koji prati svakodnevno primirje u Istočnoj Gouti od 9:00 do 14:00 i humanitarni koridor za evakuaciju civila, rekao kako terorističke skupine provode minobacačke napade na koridor , što su činili i jučer.

Pomoćnik tajnika Vijeća sigurnosti Rusije zadužen za međunarodnu sigurnost, Aleksandar Venediktov, izjavio je da su teroristi u Siriji odustali od velikih vojnih operacija i sada primjenjuju taktiku gerilskog rata.

VIDEO – Pripreme i uspostava humanitarnog koridora u Istočnoj Gouti

 

general Vladimir ZolotuhinHezbollahISILIslamska državaIstična GoutaKalifatNATOUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Baobab
6 godine prije

Nešto mi ne štima ova karta jer Muhayam al Wafideen koridor se nalazi zapadno, kod Haraste. Ili sam ja nešto pogrešno shvatio…

Mercury
6 godine prije

Da li itko zna da li je bar 10 civila uspjelo izaći?

Riddick
6 godine prije

Guta po mnogo čemu podseća na Alepo, osim sto se ovde radi o većem broju ljudi i manji je strateški značaj , sve ostalo je isto: hemijski napadi ,mejnstrim propaganda , pretnje i lažna emocionalnost Anglo Američkog političkog establišmenta, manipulisanje brojem žrtava radi političkih ciljeva i naravno teroristi naj gore vrste koji se prestavljaju kao borci za slobodu.
PS.
Ako nekog interesuje evo kako se oružije krijumčari u terorističke enklave.
https://youtu.be/08ro5UhwSFY

burt
6 godine prije

jučer je objavljena vijest da je prema obavještajnim podacima Iran napravio permanentnu bazu 12 km sjeverozapadno od Damaska, u bazi djeluju pripadnici iranskih Quds jedinica, u bazi se nalaze rakete zemlja-zemlja kratkog i srednjeg dometa, također su objavljeni neki detalji iz izvještaja UN-a o uvozu zabranjenog materijala koji se može koristiti za izgradnju pogona za proizvodnju kemijskog oružja u Siriju iz Sjeverne Koreje preko brodarske kompanije sa sjedištem u Kini koja je već na crnoj listi jer je vojni materijal prevozila iz S. Koreje osim u Siriju još i u Mianmar, prema izvještaju komisije UN za kemijsko oružje Assad je imao 1000 tona bojnih otrova ali nije ih sve uništio nego su mu ostale još zalihe sarina i klora koje koristi veći dio klora i manji sarina, prema obavještajnim podacima postoji velika vjerojatnost da sjevernokorejski naučnici još djeluju u vojnim instalacijama i centrima za istraživanje Barzehu, Hami, Adri, u pet… Čitaj više »

čitatelj portala
6 godine prije

Civili teroristima služe kao živi zid.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI