fbpx

“Hunta” u Brazilu vuče svoje prve poteze – Pozdravlja Izrael i pokušava protjerati Kinu

Bolsonaro

Novi predsjednik Brazila Jair Bolsonaro, bivši dugogodišnji “časnik” profašističke vojne hunte u zemlji, koji se nakon svrgavanja vojne diktature 1985. počeo baviti politikom, priopćio je kako će Brazil, kao što su učinile Sjedinjene Države, veleposlanstvo zemlje u Izraelu iz Tel Aviva premjestiti u okupirani  Jerusalem.

“Kao što sam ranije naglašavao tijekom svoje kampanje, namjeravam preseliti brazilsko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem. Izrael je suverena država i mi to moramo poštovati”, objavio je Bolsonaro na Twitteru.

Nema sumnje da će ova odluka izazvati negativne reakcije među Palestincima i ostatku slobodnog svijeta i zemljama koje poštuju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i drugih tijela ove, iako neučinkovite, jedine relevantne međunarodne organizacije.

Bolsonaro je u svojim intervjuima izjavljivao da bi Izrael trebao imati pravo sam odlučiti gdje je njegova prijestolnica, upravo kao što je Brazil 1960. godine svoju prijestolnicu prebacio iz Rio de Janeira u Braziliju.

Izraelski režim Jeruzalem smatra svojim gradom s vječnom prijestolnicom židovskog naroda, dok Palestinci drže da je Istočni Jeruzalem glavni grad njihove buduće države, koju bi trebali činiti ostatci ostataka povijesne Palestine.

Izrael je Jerusalem okupirao u ratu 1967. i kasnije ga anektirao odlukom koja nikada nije priznata od nijedne zemlje u svijetu, sve do dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću u kojoj se palestinskim pitanjem bavi njegov zet Jared Kushner, pripadnik ultracionističkih krugova u Sjedinjenim Državama.

No, ovo je tek početak i potvrda radikalnih promjena unutarnje i vanjske politike koju je najavila profašistička vlada Brazila na čelu s Bolsonarom.

Bolsonaro Brazil
FOTO – Slavlje Bolsonarovih pristaša na ulicama brazilskih gradova

Suca koji je obezglavio protivničku stranku Bolsonaro imenovao ministrom pravosuđa

Podsjetimo, prema rezultatima drugog kruga nedavno održanih predsjedničkih izbora u Brazilu je Bolsonaro dobio 56% glasova, a njegov protukandidat Fernando Haddad 44%. Već u prvom krugu je bilo jasno da se Haddad, kandidat radničke stranke bez imalo karizme, ne može suprotstaviti Bolsonaru, koji je imao nevjerojatni podršku lokalnih korporativnih i zapadnih medija, kao i većine zapadnih vlada. No, za sigurnu pobjedu je trebalo ukloniti bivšeg predsjednika Luiza Inácia Lule da Silve, koji uživa veliki ugled među Brazilcima i da bi spriječio argentinski scenarij u Brazilu, namjeravao se kandidirati na ovim izborima.

Tada je interveniralo pravosuđe, a savezni sudac Sérgio Moro je prije izbora u procesu “Lava Jato” bez ikakvih dokaza bivšeg predsjednika Lulu da Silvu osudio na 12 godina zatvora.

Sérgio Moro će u vladi predsjednika Jaira Bolsonara sada biti ministar pravde i javne sigurnosti Brazila. Pritvor i zabrana najpopularnijeg političara u zemlji da sudjeluje na izborima su otvorili put profašističkoj brazilskoj desnici da pobijedi na predsjednički izborima, a za svoje odluke će sudac Moro biti nagrađen ministarskim kabinetom.

“Prihvatio sam prestižni poziv”, rekao je novinarima sudac Sérgio Moro nakon dvosatnog sastanka s bivšim časnikom vojne hunte u predsjedničkoj rezidenciji Barra de Tijuca. Bolsonaro je dao uobičajena obećanja “kako će glavni cilj njegove uprave biti borba protiv organiziranog kriminala i pranja novca”.

Sudac Sérgio Moro, novi ministar pravosuđa, posljednjih godina je pokušao prikazati kao “simbol borbe protiv korupcije”, a dodao je i “kako će s određenim žaljenjem morati napustiti 22 godine magistrature”, te prihvatiti prijedlog Bolsonara.

“Međutim, izgledi za provedbu snažnog programa za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, poštujući Ustav, zakon i pravo, doveli su me do ove odluke”, rekao je sudac koji je osudio Lulu, zatvorenog bez dokaza i kojem je odbio sve žalbe nakon uhićenja.

“U praksi, to znači konsolidiranje napretka borbe protiv kriminala i korupcije u posljednjih nekoliko godina i riskirat ću zastoj za veće dobro. Operacija “Lava Jato” će se i dalje voditi u  Curitibi s hrabrim lokalnim sucima”, priopćio je Sérgio Moro

Moro je bio mozak operacije “Lava Jato” i uspio je zatvoriti poslovne ljude i političare, ali se u tom procesu usredotočio isključivo na bivše čelnike Radničke stranke, iako se tijekom procesa opoziva svrgnute predsjednice Dilme Rousseff dokazalo da su korupcijskom skandalu “Petrobras” sudjelovala samo dvojica pripadnika ove stranke, dok su svi ostali bili iz drugih stranaka koji su upravljačku strukturu naftnog brazilskog diva ušli ili na pokrajinskoj razini ili kroz članstvo u utjecajnim strankama na saveznoj razini. Uhićenja su često kao valjani dokaz uzimala samo takozvana “deluxe priznanja” samih optuženih.

Mora se priznati da je posao u Brazilu vođen vrlo strpljivo i sustavno, a sve je počelo prvim demonstracijama protiv bivše vlade Dilme Rousseff zbog poskupljenja javnog prijevoza u Sao Paolu u ljeto 2013. Od toga se prešlo na korupciju, a krajnji cilj je bio svrgnuti Dilmu Rousseff i uhićenje Lule.

Sérgio Moro ga je na kraju uspio optužiti da je navodno dobio stan u naselju Guaruja od jedne građevinske tvrtke. Međutim, presuda je donesena iako Lula nigdje nije upisan u registar kao vlasnik stana u predgrađu Sao Paola, a cijeli je proces izgledao poput čistki u totalitarnim režimima, samo kako bi se konačna presuda donijela prije predsjedničkih izbora.

Lula da Silvu, koji je vladao Brazilom između 2003. i 2011. godine, trebao je biti kandidat na izborima u listopadu ove godine i bio je favorit u svim anketama. Početkom travnja je sudac Moro naredio njegovo uhićenje, nakon što je Savezni regionalni sud IV potvrdio kaznu koju je odredio sudac i čak je povećao sa 9 na 12 godina zatvora.

Bivši predsjednik se sam predao i od tada je zatvoren u Curitibi. Zadržao je svoju kandidaturu do posljednjeg trenutka, kada je poništena od strane izbornog pravosudnog tijela. Nakon njega je kao protukandidat Bolsonaru imenovan Fernando Haddad. Haddad je uspio ući u drugi krug, kao što smo naveli, ali je bivši vojni “časnik”, ako se časnikom može nazvati netko tko 17 godina služio fašističkoj vojnoj hunti u Brazilu, dobio izbore s 55 posto glasova.

Bolsonaro i “problemi” s Kinom

Novi predsjednik je s prvim odlukama pokazao da će pratiti odluke američke uprave, a suradnja s Kinom se nikako ne uklapa u njegovu viziju nove vanjske politike Brazila.

No, ovdje nastaje problem, jer Brazil u Kinu izvozi 20% od ukupnog godišnjeg izvoza zemlje, a 80% izvoza brazilske soje završava također u Kini.

Kina trenutno pokušava pronaći zajednički jezik s novom vladom, barem što se tiče ekonomske razmjene i daljnje obostrano korisne trgovine. Osim toga, od 2003. je Kina u brazilsko gospodarstvo uložila 124 milijarde dolara i trgovinska razmjena između dvije zemlje je u godinama prijateljskih odnosa dosegla 75 milijardi dolara.

No, Bolsonaro ovdje igra na kartu nacionalizma, iako bez ikakvih dokaza, jer ih ne može ni priložiti. Istupa u javnosti i tvrdi kako Kina jeste najveći trgovinski partner Brazila, ali i grabežljivac koji želi dominirati ključnim sektorima gospodarstva.

No, statistike govore drugačije i za vrijeme predsjedanja Lule da Silve je s kineskim ulaganjima i jačanjem trgovine rastao i standard Brazilaca. Uspon brazilskog gospodarstva i rast standarda velikog dijela stanovništva, koje je izvučeno iz siromaštva, od dolaska na vlast Lule da Silve nije nikakva tajna.

No, Bolsonaro igra na kartu špiljskog nacionalizma i tvrdi kako Kina ne ulaže, nego kupuje Brazil.

“Kinezima ne smijemo dopustiti da posjeduju brazilsku zemlju ili kontroliraju ključne industrije. Kinezi ne kupuju u Brazilu. Oni kupuju Brazil”, izjavio je Bolsonaro.

Novi predsjednik tvrdi da je tvrtku za proizvodnju molibdena, u koju je Kina uložila 1,7 milijardi dolara, Brazil mogao razviti sam. Govorio je i o zalihama niobija, koji se koristi kao aditiv čelika kako bi ga učinio jačim i lakšim, a koristi se u automobilima, zgradama, mlaznim motorima i nizom drugih aplikacija. Brazil kontrolira oko 85 posto svjetske ponude i Bolsonaro želi da “njegova nacija” iskoristi prednosti ovog bogatstva. Lijepo zvuči, ali povijest Latinske Amerike uči da će profit od rudnih bogatstava završiti svugdje, samo ne za socijalna izdvajanja i poboljšanje standarda običnih Brazilaca.

Bolsonaro
FOTO: ilustracija, protesti Bolsonarovih pristaša

Dužnosnici u Kini su do sada poslali dva izaslanstva na nižoj razini da utvrde mogućnost daljnje suradnje. Iako je šest visokih rukovoditelja u kineskim tvrtkama, koje su ranije poslovale u Brazilu, za Reuters navodno reklo da na Bolsonarove izjave gledaju s različitom razinom zabrinutosti, državni vrh Kine se za sada suzdržava od davanja bilo kakvih izjava.

Osim toga, Peking još pamti Bolsonarov prijateljski posjet Tajvanu i izjave bivšeg “časnika” kako je to “prevarena kineska pokrajina”. Bolsonaro je u veljači postao prvi brazilski predsjednički kandidat koji je posjetio Tajvan, od kada je ’70-ih Brazil kao jedinu kinesku vladu priznao onu u Pekingu.

Kinesko veleposlanstvo u Brazilu je tada izdalo priopćenje kojim osuđuje Bolsonarov put na Tajvan kao “napad na suverenitet i teritorijalni integritet Kine”.

Ratoborni stav bivšeg “časnika” vojne hunte je u suprotnosti s vladama ostatka Latinske Amerike i većine zemalja u svijetu koje pozdravljaju povoljne kineske investicije, zajmove i robu.

Nije jasno kako će se nositi s moćnim brazilskim poduzetnicima i rudarskim industrijama kojima je Kina nezamjenjiv kupac.

Primjerice, dionice brazilskih rudnika Vale SA, najvećeg svjetskog proizvođača željezne rude, prošlog mjeseca bile vrlo tražene i skočila im je cijena zbog kineske potražnje za visokokvalitetnom rudom.

Brazilska ekonomija je iskoristila i Trumpov trgovinski rat protiv Kine. Peking je drastično smanjio kupnju američke soje i popunio nedostatak s onom iz Brazila. Brazilski izvoz soje u Kinu je ove godine bilježio rast od 22 posto i 80% zaliha predviđenih za izvoz je prodano u Kinu.

Jorge Arbache, bivši tajnik za međunarodne poslove u ministarstvu planiranja Brazila, kazao je kako će Brazilu biti bolje da ne pili granu na kojoj sjedi.

“Brazil si ne može dozvoliti luksuz da odustane od svog najvećeg trgovinskog i investicijskog partnera. Nema ni jedne ekonomije na svijetu koja može zauzeti prostor kojeg zauzima Kina”, rekao je Arbache.

Kineski diplomati su se sastali s Bolsonarovim najvišim gospodarskim savjetnikom Paulom Guedesom početkom rujna, kako bi razmotrili bilateralne odnose.

Kineska delegacija je rekla kako Brazil vidi kao partnera, a ne konkurenta.

“Bez obzira na desnicu ili ljevicu, želimo razgovarati i unaprijediti dobar razvoj odnosa Kine i Brazila, od kojih, vjerujemo, prednosti imaju obje zemlje”, rekao je čelnik kineske delegacije Qu Yuhui.

Odlazna administracija brazilskog predsjednika Michela Temera je pokušala privatizirati državnu energetsku tvrtku Eletrobrás, ali ovakva privatizacija treba odobrenje brazilskog Kongresa.

brazil

Bolsonaro je rekao da je protiv prodaje imovine Eletrobrása, jer bi zbog najbolje ponude “završila u kineskim rukama”.

Do danas Bolsonaro nije pojasnio kako će zaustaviti kineske investicije koje smatra nepoželjnima. Brazil nema tijelo poput američkog odbora za inozemna ulaganja, koji ocjenjuje posljedice stranih ulaganja u američke tvrtke na nacionalnu sigurnost i može blokirati “neprijateljska ulaganja”.

Bolsonaro treba pažljivo postupati i s ogromnim poljoprivrednim i turističkim klubom koji kontrolira više od 40 posto mjesta u Kongresu. Bogati zemljoposjednici pretežno podupiru Bolsonara, ali su jasno rekli da će održavati dobre odnose s Kinom, njihovim najvećim i najvažnijim kupcem.

“Gospodarstvo je mnogo važnije od propagande za dobivanje glasova. Njega jednostavno ne možete mijenjati bez ozbiljnih posljedica”, izjavio je za Reuters izvršni direktor jedne brazilske poljoprivredne kompanije.

Kina je sigurno najveći brazilski partner, po ulaganjima u brazilsko gospodarstvo i najveće izvozno tržište na kojem završava petina brazilskog izvoza. Ako bivši kapetančić brazilske artiljerije, gdje je od 1971. do 1988. prvo služio u 9. artiljerijskoj padobranskoj pukovniji, a kasnije kao niži zapovjednik terenske artiljerije vojne hunte, ostvari svoje “suverenističke” prijetnje,

Kinu će u Brazilu zamijeniti poznati američki dobročinitelji i ulagači. Kina vjerojatno ima izlaznu strategiju za zahlađenje ili prekid veza s Brazilom, ali to neće biti problem Pekinga, čak ni Bolsonara i njegovih suradnika, nego običnih Brazilaca. No, u konačnici, oni su ga izabrali, baš kao što su Argentinci izabrali nesposobnog Mauricia Macria i sada uzalud demonstriraju ulicama Buenos Airesa i drugih gradova u zemlji, jer je Macri je ključeve Središnje banke Argentine već dao uredu Međunarodnog monetarnog fonda, koji je preuzeo nadzor nad financijama, fiskalnom politkom i ekonomijom Brazilu susjedne i bliske zemlje.

Izvori: TeleSUR / Reuters / Radio la Voz

Izbori u Brazilu – Latinska Amerika dobila vojnu huntu i opet postaje “američko dvorište”

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
47 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Nije mi ih žao. Uz sve mane država Latinske Amerike, Silva i Rousseff su izvukli nevjerojatan boj, na desetke milijuna, iz onog sloja “ekstremnog” i “običnog” siromaštva. Nisu uspjeli svih 200 i nešto milijuna, točno. Ima favela i kriminala, ali s ovim “kapetančićem”, koji je to čin u RH, nemam… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Velika je americka ambasada u brazilu! 45.000.000 glasaca!?! I svi sa pravom glasa u brazilu!

Minus Collector
Gost
Minus Collector
2 godine prije

U RH sigurno ne bi do majora dogurao.

tak
Gost
tak
2 godine prije

Satnik

octopus
Gost
octopus
2 godine prije
Reply to  tak

talk@ Urar

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  octopus

Rusija i kima su izgubile uticaj u južnoj americi, usa ih je ponovo istisnula iz argentine i brazila, ostali su samo u propaloj venecueli i nikaragvi. Ovime se potvrđuje da je latinska amerika usa dvorište.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  velebit2

Znači nije više BRICS, ostaje samo RICS, za sada!

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana
2 godine prije
Reply to  velebit2

Nikaragva podupire Tajvan tako da Kina niti tu nema utjecaj. Ali polako, politika prati ekonomiju.

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije

U zadnje dvije godine kina i rusija su izgubile uticaj u južnoj americi naročito u dvije najznačajnije zemlje: argentina i brazil, tako je latinska amerika ostala usa dvorište. ostala im je raspadnuta venecuela koja će ići u desno i nikaragva u kojoj traju veliki nemiri.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Lijepo je počeo, svaka čast. Šta je sljedeće bombardiranje Jemena?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Vidjet ćemo. Baš me zanima ovo s Kinom. Bez Kine su mrtvi. SAD ne znaju kud će sa svojom robom, posebno sojom. Ako se bude kur*io , Xi Jinping mu neće dati drugu priliku. Kinezi će prodati će udjele u kompanijama i tako naplatiti ulaganja i otići drugdje. Ne treba… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ko zna kako ce se sve odigrati..Pare govore usta se sprdaju…I u brazilu vole pare a u poslu s usa para nema tj ti si donji… Mozda tamo usa ima kontrolu nad medijima ali nema sigurno nad zeludcima.. Danas odbiti kineska ulaganja i saradnju je pucanj u glavu..Znaju to u… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Nije no na sjeveru je Venecuela kojoj je Trumpu trn u oku ( “u dvorištu”). Kina računa na naftu iz te zemlje druge, po količini nafte, u svijetu. Brazil ima jako dobru vojnu industriju i vojnu opremljenost ( za latinsku ameriku , vojni buđet od 24,5 miljardi USD i potencijalno… Pročitaj više »

Mladen
Gost
Mladen
2 godine prije

Profasisticki časnik i israel hmmm

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Mladen

Ne podudara ti se…. 🙂 Baš čudno. Vojska izraelskog režima ima doktrinu korištenja vojne sile s ciljem etničkog čišćenja, a sve vlade od ’48. širenje “životnog prostora” ili “lebensrauma”. Jel te to podsjeća na nešto iz XX stoljeća?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Mladen

Profašistički časnik i cionisti?

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

‘Ukrajinsko rješenje’, Brazil proda soju SADu, naravno po nižoj cjeni, a SAD to proda Kini po cjeni po kojoj on to, opet naravno, hoće.

tak
Gost
tak
2 godine prije
Reply to  kiki

uz ove nove tarife na soju, teško

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Kapetančić, hunta i fašist. Lijepe titule. U fašisitičkom manifestu iz 1919.g fašisti su tražili uvođenje minimalca za radnike, ograničenje rada na 8-satno radno vrijeme, sudjelovanje radnika u upravama privatnih poduzeća, nacionalizaciju industrije oružja, snažni i progresivni porez na bogatstvo i kapital. Kad bi danas netko to zastupao, bismo li ga… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik- Lako je napisati (dobar) program. Pa je to uspjelo i fašistima. Kakav god im bio manifest po njemu ih nećemo pamtiti nego po zlu koje su učinili. Isto kao što Nemcova i Navalnog (gdje ih samo nađe) nećemo pamtiti kao državnike nego kao hohštaplere. Jedini dio koji potpisujem je… Pročitaj više »

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Piretis

Eto, Nemcov i Navalni su toliko bitni protukandidati da im Putin svojim potezima pridaje na popularnosti – koju nemaju, niti će ju ikada imati.
Za Kineze potpis! Kada zio-nazijima dođe crnio petak, ova ekipa sa istoka će ih pokušati zamijeniti. A tek smo onda na.ebali.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

“U fašisitičkom manifestu iz 1919.g fašisti su tražili uvođenje minimalca za radnike, ograničenje rada na 8-satno radno vrijeme, sudjelovanje radnika u upravama privatnih poduzeća, nacionalizaciju industrije oružja, snažni i progresivni porez na bogatstvo i kapital. Kad bi danas netko to zastupao, bismo li ga nazvali fašistom? Ili suverenistom?” I onda… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Žukov Taj dio kojeg si citirao, imaš google, potraži Fascist Manifesto, 1919 pa onda reci jesam li korektno citirao. Što se tiče zatvora i tvoje propale države – uljepšao si, ušminkao. Ispod 15 godina ništa. I gubitak svih građanskih prava nakon možebitnog izlaska. Naravno da ni jednom rječju ne opravdavam… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

soa,ti si veliki zagovornik fašizma. Očekivano od tebe doduše, s obzirom da podržavaš liberalni sustav,koji je u osnovi fašistički,s usa kao predvodnikom. Žukov je bio u krivu s one 2 godine,kao i ti sa tih 16. Tebe i takve kao ti u ono doba ne bismo nikad pustili da izađete.… Pročitaj više »

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nigdje nije naveden kao fašist nego da je bio dugo časnik u profašističkoj vojnoj hunti. Da li je sporno da je vojna hunta bila profašistička? Ko je fašiste i nazvao fašistima? Kako su zaboravili u manifestu navesti da će pljačkati i trpati ljude u logore, pa ih ubijati na sve… Pročitaj više »

Niko
Gost
Niko
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Hajde reci ti meni i kad su bili kandidati koliko su dobilip glasova nikad vise od 15%skupa

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kupo-prodaja oružja se ionako ne odvija na slobodnom tržištu (natječaji i sl.), već direktnom pogodbom, akko tobože ne bi oružje palo u “krive ruke”, tj. neprijatelju. Saudi barabija i IzraHELL su tako uzorne zemlje da dobiju oružje kojegod požele.. Bio vojno-industrijski kompleks privatni ili državni isti drek. A to su… Pročitaj više »

octopus
Gost
octopus
2 godine prije

BRICS?

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

Mnogo je tu kontraverzi, recimo BRICS je jedno bitnih pitanja. Ovaj kapetancic artiljerije udara na zicu nacionalizma a to bi mogao biti mac sa dvije ostrice koji bi ga mogao stajati glave.

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  IVE OLDTIMER

Ive,
nema više BRICS, sad je samo RICS

Šuplja obrana
Gost
Šuplja obrana
2 godine prije

Problem sa Latinskom Amerikom je da se tamo uglavnom izmjenjuju socijalisti i pro-američki desničari, i zato od tih država nikad ništa.

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije
Reply to  Šuplja obrana

Nekaj slićno kao sa Hrvatskom

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Stephen.

A ne pajdo, u nas u RH su jednaki, malo svjetonazorski se svađaju, ali je unutarnja i vanjska politika i SDP i HDZ i glavnim crtama ista istijana

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Pričekajmo 100 dana, tako se kaže, pa da vidimo kako će se stvari razvijati, mene osobno najviše zanima riješavanje kriminala, ako to smanji za 80% onda ga podržavam ali nekako mi se vidi da ništa od toga, možda stvari budu duplo gore.

Zare
Gost
Zare
2 godine prije

Hunta?? Oprostite al bili su demokraticno izvoljeni od vecine naroda. Ako im je nova politika proAmericka i Izraelska, samo zbog toga ne mozete ih nazvat “huntom”..logicno ovo od vas je stvarno “lame”

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Zare

Kao što je demokratski oborena prethodna demokratska vlast. Sve ustavno 🙂

Zare
Gost
Zare
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Bili su izbori, narod je glasovao i izglasovao

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Zare

Tako je , sada neka pola brazila strpa u konc logore , koga boli kita , pa nije ovo 1941 g pa ce se naci budale koji ce goli, bosi i bez oruzja stati pred fasisticke tenkove , da bi im samo 70 godina kasnije pisali po grobovima , drugi… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Zare

Ako nisi primijetio navodnike….

Musa K.
Gost
Musa K.
2 godine prije
Reply to  Zare

“Hunta” je samo zbog toga sto ne odgovaraju ideološkom profilu većine komentatora na ovom portalu (a izgleda i samog portala, iako se prezentira kao neitralan-ideološki).

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

Da su nasi politicari po cijeloj ex YU bili malo mudri pa prodali industriju Kinezima, danas bi ta industrija radila, ljudi bi bili zaposleni a nebi bili u Irskoj Njemackoj ili… Zamislimo samo Sisak sa zeljezerom koja radi punim kapacitetom, ili Prvomasjku koja radi ili Energoinvest u BiH ili… Nasi… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Rusi, ako zele bit jaki na globalnoj razini se moraju pocet uplitat u izbore drugih zemalja. Sad su izgubili “B” iz BRICS-a a jos…..Ameri rovare od stvaranja. To je drzava koja samo rovari i tako vec 3 stoljeca. Stvoreni su da bi rovarili. Sa njima nemos na lipo, nikako. Al… Pročitaj više »

deno
Gost
deno
2 godine prije

Gledat ćemo največi debakl Kina -Brazil 8:0

Patak
Gost
Patak
2 godine prije

Koja histerična retorika…

NSU
Gost
NSU
2 godine prije

I nama je general-major FT za centar županije na silu nametnuo selendru zvanom Pazin.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Umjesto da ovaj zio-nazi pavijan (IsraHELL First!) bude zahvalan što bedasta Kina kupuje njegovu GMO soju on im još prijeti. Brzo će ovaj aterirati jer će stvoriti i previše neprijatelja.
Ako retardirani Brazilci nisu prepoznali Haddada kao Lulinu zamjenu bolje nisu niti zaslužili.

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije

A zašto autor teksta nije iznio i drugu stranu priče o tome kako je ljevica i njene dvije perjanice kojima pridaje gotovo svetački status, unistila brazilsko gospodarstvo u proteklih 15 godina i bila povezana sa destruktivnom korupcijom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik