fbpx

Izbori u Brazilu – Latinska Amerika dobila vojnu huntu i opet postaje “američko dvorište”

Jair Bolsonaro

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu pobijedio je bivši vojni časnik Jair Bolsonaro, koji sebe naziva “tropskim Donaldom Trumpom”, zbog njegovih desničarskih stavova. Prema rezultatima prebrojavanja 94 posto glasova, on je osvojio 56 posto glasova, izvještava Reuters.

Za njegovog protukandidata iz ljevičarske Radničke stranke, Fernanda Haddada, glasalo je 44% birača, koji je nakon objave rezultata najavio da će otići u oporbu. Novi predsjednik će na četverogodišnji mandat stupiti na dužnost 1. siječnja 2019.

Jair Bolsonaro je tijekom razdoblja vojne diktature u Brazilu, od 1964. do 1985. godine, služio 17 godina kao padobranac i artiljerac, a nakon pada vojne hunte je ušao u politiku. Tijekom političke karijere za zastupnika nacionalnog parlamenta izabran sedam puta. Tijekom aktualne izborne kampanje je Jair Bolsonaro (63) govorio da je američki predsjednik Donald Trump njegov idol i uzor. Zbog svojih ekstremnih desničarskih stavova ga ponekad zove “tropskim Trumpom”.

Međutim, otvoreno profašistička latinoamerička desnica koja vuče korijene iz vremena vojnih hunti se teško može uspoređivati s desnicom zemalja koje nisu živjele pod fašističkim terorom Anastasia Somoze, Augusta Pinocheta, Jorgea Videle, brazilskim generalima koji su zemljom vladali 21 godinu i drugima.

Bolsonaro je prezirno govorio o svojim političkim neistomišljenicima i zalaže se za ukidanje ograničenja slobodnog posjedovanja vatrenog oružja, što njegove protivnike podsjeća na vrijeme vojne diktature. Tijekom predizborne kampanje je davao obećanja kako namjerava osigurati sigurnost Brazilaca, kako će se boriti protiv kriminala i zemlju očistiti od korumpiranih političara, što je imalo odjeka među Brazilcima koji su umorni od stalnih skandala korupcije u vrhu vlasti i povjerovali su u obećanja “čovjeka čvrste ruke koji bi ih trebao izvesti na put blagostanja”.

No, kampanja Jaira Bolsonara neodoljivo podsjeća na onu Mauricia Macria u Argentini, koji je u samo dvije i pol godine prosperitetnu zemlju, koja je vratila sve svoje dugove i izašla na put napretka, vratio u dužničko ropstvo i upravljanje Središnje banku Argentine predao uredu Međunarodnog monetarnog fonda. Brazil vjerojatno čeka sličan scenarij, ako ne i gori.

Prije svega treba reći da Jair Bolsonaro nije Trump i Brazil nisu Sjedinjene Države, gdje razna institucionalna tijela nadziru različite razine vlasti. Čak i takva kakva jest, američka “demokracija” se ne može usporediti s novom profašističkom vladom Brazila.

Jair Bolsonaro je kao kandidat ekstremne desnice na izbore izašao pod zastavom Socijalno-liberalne stranku (PSL), što je samo dokaz da imena stranaka u Latinskoj Americi ne znače ništa. Barem ne u smislu kako se pozicioniraju u političkom spektru u Europi.

Brazilske žene su masovno ustale protiv Bolsonara i pokrenule kampanju protiv njegova izbora. Zbog njegovog ugleda kao zlostavljač je tjedan dana prije izbora imao samo 27% podrške žena. Masovna propaganda temeljena na prevarama i lažima je uspjela popraviti ovaj zaostatak i pred izbore se ovaj postotak popeo na 42%.

Brazilski izbori su nevjerojatan primjer kako ljudi vjeruju u laži i manipulacije propagande i čini se da su neki povjerovali da je Bolsonaro promijenio svoje rasistički karakter i njegov odvratan stav prema ženama?

Uobičajena lažljiva propaganda je utjecala na većinu izbora u proteklih 5 do 10 godina, počevši od medija do sofisticiranih prijevara razvijene od tvrtke Oxford Analytica (OA). Ova je tvrtka, prema brojnim izvješćima, među ostalima, dovela na vlast Trumpa u Bijelu kuću, Mauricia Macria u Casa Rosada u Buenos Airesu, Emmanuela Macrona u Elizejsku palaču i Angelu Merkel na mjesto savezne kancelarke Njemačke već četvrti put. Također se navodi da je Oxford Analytica pomagala zagovornicima Brexita. U međuvremenu su prljave metode izborne manipulacije ove tvrtke sada integrirane s mainstream medijima, uz sve obilnije financiranje iz multinacionalnih kompanija i velikih banaka.

Jair Bolsonaro, koji je ionako bio favorit na drugom krugu izborima, optužio svoga protivnika, Fernanda Haddada, da on vodi kampanju koja se temelji na “prijevarama i lažnim vijestima”, iako je činjenica da je Bolsonaro koristio novu učinkovitu strategiju i potrošio milijune dolara u kampanji protiv Haddada koristeći WhatsApp i druge društvene medije. Doslovno je slao milijune poruka grupama potencijalnih birača, a to je način kako funkcioniraju algoritmi OA.

Haddad je na tiskovnoj konferenciji u Rio de Janeiru, rekao je: “Identificirali smo masovnu i klevetničku kampanju koja se provodi putem WhatsAppa, a s obzirom na količinu poruka znamo da iza toga stoji prljavi novac, jer ova kampanja nije bila registrirana kod Vrhovnog izbornog suda.”

To je bilo nakon što je Folha de S.Paulo otkrio potencijalnu izbornu prijevaru. Časopis tvrdi kako je grupa poduzetnika vodila kampanju, uz trošak od nekoliko milijuna dolara, a pomoću raznolikih i sveprisutnih društvenih medija je kontaktirao pristaše Haddada i obasipao ih izmišljotinama o njegovoj politici i namjerama, ako postane predsjednik.

Teško je da će ova činjenica dovesti do optužnice protiv Bolsonara, budući da je podržan i od strane odlazeće  korumpirane Temerove vlade i viših sudaca koji su odbili zahtjev bivšeg predsjednika Lule da se ponovno kandidira za predsjednika.

Brazilce kratkog pamćenja čeka ružno buđenje

Nije teško zamisliti što će se dogoditi nakon izbora Bolsonara za predsjednika. Bolsonaro je izjavio da će, ako bude izabran, dati punu vlast vojsci.

“Kada budem izabran, oni koji će zapovijedati bit će časnici vojske”, rekao je Bolsonaro.

On jeste fašist, nema sumnje, ali ne “fašist” kako se u EU etiketiraju neistomišljenici na desnici, nego vjeran sljedbenik fašističkih ideologija latinoameričkih vojnih hunti.

U Brazilu je bilo i drugih vojnih fašističkih vlada, kao ona Getulia Vargasa, koji je kao vojni diktator vladao od 1930. do 1945. godine. Kada je Vargas svrgnut i počeo novi demokratski proces, novi ustav je usvojen u 1946.

No, Brazil nije duo čekao na povratak fašizma. Još jedna brutalna vojna hunta došla je na vlast vojnim udarom 1964. godine. Ova diktatura je trajala do 15. ožujka 1985. godine i tog dana je završila dolaskom predsjednika Joséa Sarneya.

Nije potrebno naglašavati da su u okviru američke “Doktrine Monroe”, prema kojoj Latinska Amerika mora biri američko dvorište,  udar Vargasa 1930. i vojni udar 1964. godine provedeni uz potporu američkog veleposlanstva u Brazilu i State Departmenta.

Bolsonaro je već od prvog kruga izbora imao punu podršku Washingtona. Nakon objavljivanja izbornih rezultata 7. listopada, odmah je primio Trumpove čestitke.

Kako je upravo potvrdio pobjedu, Brazil bi se mogao vratiti 90 godina unatrag, u nemilosrdnu vojnu diktaturu. Ali su danas stvari još gore, što pokazuje slučaj Argentine. Naime, danas, čak i u vojsci, neoliberalna doktrina je u smislu ekonomske politike gotovo “sveto pismo”.

Baš kao u Argentini, ali i drugim zemljama koje su iznova vraćene u “američko dvorište”, slijedi potpuna privatizacija svega, društvenih usluga, vode, zdravstva, potencijalno profitabilnih osnovnih infrastruktura, prirodnih resursa, a zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda je već pokrenuo Michel Temer, koji je institucionalnim državnim udarom svrgnuo predsjednicu Dilmu Rousseff.

Svjetska banka, FED i Wall Street će Brazilu nametnuti provedbu devastirajućeg programa štednje, na što je već pristao odlazeći predsjednik Temer.

Ipak, ekonomska katastrofa, ako j tumačimo kao ovisnost o Međunarodnom monetarnom fondu, Svjetskoj banci i Federalnim rezervama, mogla se pojaviti i pod Haddadom, koji je u kampanji najavio da želi surađivati s financijskom aristokracijom iz Washingtona.

To je napravio i Luiz Inácio Lula, kada je izabran 2002. godine i bio “zlatni dečko” za Međunarodni monetarni fond, jer je vjerno slijedio zadana pravila, ali je ipak uspio napraviti veliki napredak u zemlji i podići razinu blagostanja nacije. Kasnije je shvatio što se stvarno događa u brazilskom financijskom svijetu i ispravio neke od pogrešaka, ali mnogi su se programi nastavili provoditi čak i pod predsjedanjem Dilme Rousseff.

Brazil bi mogao postati Grčka Latinske Amerike, ali pomnožen sa 100

Zamislite samo politički i ekonomski utjecaj ovih politika, ne samo na Brazil nego cijeli kontinent. Brazil je daleko najveće gospodarstvo u Latinskoj Americi i 2017. je imao nominalni BDP od 2100 milijardi dolara. Zemlja od 210 milijuna stanovnika i teritorijem od 8,5  milijuna četvornih kilometara, uz najveće poznate slatkovodne rezerve na svijetu. Poslovati bez uključivanja Brazila je nezamislivo za Latinsku Ameriku i svijet. Međutim, uz neoliberalne ekonomske politike, Bolsonarov režim će imati punu ideološku i vojnu potporu Washingtona. Odmah nakon pobjede je sinoć izjavio kako će se odreći “vanjske politike kakva je vođena godinama”. To u praksi znači da bi Brazil, nakon Kolumbije, mogao postati druga zemlja NATO pakta u Latinskoj Americi.

Venezuela će se sada osjećati okružena dvjema agresivnim zemljama, militariziranim od strane Washingtona, a SAD će sa zadovoljstvom gledati i smijati se dok će Kolumbija i Brazil po njihovom naređenju budu činile ostalo.

Ali, hoće li se usuditi? Zbog ogromnog pritiska i sankcija, Venezuela aktivno radi na oslobađanju od hegemonije dolara i saveznik je s velikom zemljama multipolarnog svijeta. Nacionalna vojska je odlično opremljena, jer Hugo Chavez u vrijeme visokih cijena nafte nije zaboravio da treba kupiti moderne zrakoplove Su-30MKV i Su-35, sustave S-300 “Favorit”, helikoptere, moderne tenkove i sve što treba za obranu zemlje.

Osim toga, tu su i velika ulaganja iz Kine i Rusije i napad na Venezuelu ne bi bila jednostavna stvar, unatoč nazočnosti NATO pakta na istoku i zapadu i blizine Sjedinjenih Država, neposredno uz Karibe.

Ali vratimo se u Bolsonaru. Nakon triježnjenja, običnim Brazilcima neće biti lako probaviti vojno-fašističku doktrinu predsjednika, do sada nepoznatog u ostatku svijeta. Njihovim glasom i njihovim načinom razmišljanja se moglo manipulirati, ali nakon što se probude slijede “strukturne reforme”, eufemizam za oštre rezove javne potrošnje koju prati rasprodaja javne imovine, koje će biti deset puta teže od onih koje je proveo odlazeći korumpirani predsjednik Temer.

Patnje društva će se povećati, jer nijedna zemlja koja je provela te “strukturne reforme” nije izašla na put blagostanja, a javni dug im i dalje raste. Ako se dogodi scenarij kao u Grčkoj, ili “nešto blaži” kao u Argentini, ljudi to jednostavno neće prihvatiti.

Shvatit će da od sve ove propagandne šarade koristi ima samo nekoliko brazilskih oligarha, ali prije svega banke i transnacionalne korporacije. Hoće li prosvjedovati na ulicama? Hoće li zahtijevati drugu vladu? Hoće li se boriti za svoja prava? Brazilci još uvijek nisu vrsta ljudi koja šuti, kao Grci, koje su iscrpljeni odlukama podmukle Tsiprasove vlade, nedostatkom socijalnih i zdravstvenih usluga i gdje vlada depresija, koju, prema engleskom časopisu Lancet, prati eksponencijalni rast samoubojstava. Na izborima su Brazilci izmanipulirani, ali su možda naučili lekciju.

Brazil i BRICS

Već pod Temerom je uloga Brazila u skupini BRICS bila obična šala. Bilo je jasno da se Brazil ne bi htio pridržavati načela koja su temelj ovog saveza, a to su ekonomska neovisnost i gospodarima duga, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Federalnih rezervi.

Što će se dogoditi s Bolsonarom? On će bez sumnje izbaciti Brazil iz skupine BRICS u kojoj je s Rusijom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom.

Ali ni BRICS sam ne treba ovakav Brazil. Profašistička vlada ne može biti dio skupine, jer je ideologija Jaira Bolsonara  apsolutna negacija načela novih saveza, od Šangajske organizacije za suradnju, do BRICS-a, Euroazijske ekonomske unije i novog Kaspijskog saveza kojeg čine Azerbajdžan, Iran, Kazahstan, Rusija i Turkmenistan.

Ali više od BRICS-a i odnosa s udaljenim zemljama, još je važnije da Brazilci ne izgube  kontrolu nad situacijom i da Latinska Amerika, kontinent s vladama dijametralno suprotnih ideologija, po nečijoj suludoj zamisli ne postane “novi Bliski istok”. Zašto ne? Jedan “mali rat”, čak i najava i priče o mogućem izbijanju sukoba  između Brazila, Argentine i Kolumbije na jednoj strani, te Venezuele i saveznika na drugoj, bili bi dar s neba za američke izvoznike oružja.

No, Brazilci su izabrali bijeg u prošlost i to je bilo njihovo pravo. Ono što je sigurno je činjenica da se da se podrivanje i destabilizacija latinoameričkih zemalja, proces koji je u aktivnu fazu ušao oko 2013. u Brazilu, kasnije u Venezueli, dao rezultat i Latinska Amerika, uz nekoliko iznimki, iznova postaje “američko dvorište”.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
55 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Kad brazilci osjete benefite njegove vladavine kao argentici koji su osjetili Makrija skužit će koje su ovce…….

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  bbbb

Pitanje je kakvo im je političko ustrojstvo. Ukoliko imaju predsjednički ili polupredsjednički sistem moglo bi biti svašta. Ukoliko imeju parlamentarnu demokraciju predsjednik može isto što i čokolinda: putovati okolo i laprdati bez ikakvog smisla i moći.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Još kad su se vodile rasprave, dal će doći na vlast ili ne, o onom bradonji iz Armenije koji je rovario da na silu dođe na vlast rekao sam da je on već izabran od tame bez obzira što njegova stranka ima samo 8 posto glasova u narodu. Tip sad… Pročitaj više »

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  bbbb

dao sam ti +, zbog hrabrosti na ovom sajtu, ali stvarno ne moras biti Lazanski da skuzis da je Armenac kukavicje jaje.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  shah

Ovdje su se vodile silne rasprave prije nego je taj ciotrojanski konjić grbonjić uskoćio ko kauboj u sedlo i pustio bradu da izgleda ko muško iz špageti westerna jer je smiješan bez nje. Čim je bila prva vijest o njemu rekao sam da će biti ustolićen iako nema logike kad… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Sustav je predsjednički i kabinet ministara drži sve, a parlament ima ovlasti samo u slučaju kao u Rousseff, kada se pokida koalicija i krene svađa jedni protiv drugih. Samo treba pričekati, tko prati, tko će biti ministar obrane, na primjer, vidjet mu povijest, pa onda MUP i obavještajni aparat.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  bbbb

Ja im dajem godinu dana, jer je dio pokrenuo već Temer, kad je svrgnuo Rousseff. No, ovo je puno ozbiljnije. Ovoje ostatak vojne hunte i nije igra. Macri pokušava folirati i čak se sastajati s Kinezima, Putinom, mislim da je bio u Moskvi u siječnju, ovaj neće. Klasična zadrta vojničina… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  bbbb

Babiću, ne godi vam desnica u Južnoj Americi ali godi vam u Europi: Orban, Salvini, etc.!

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Željko

hahahaha, pa nije to ista desnica, to je proamericka desnica…

iako je brazilac koristio lijevu stranku kao ljusturu da dodje na vlast.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  shah

Pa i Caprilles u Venzueli je stranku nazvao “socijaldemokratskom” ili se tako predstavljao.

Željkova obrana
Gost
Željkova obrana
2 godine prije
Reply to  shah

A desnica u Europi nije proamerička? Hajde molim te. Koja je to južnoamerička država u NATO-u? Nije čak ni Kolumbija. Koje su to južnoameričke države nametnule sankcije Rusiji i Kini? A ova kakvi neamerička desnica u Europi je sva u NATO-u i stavlja sankcije nakon što ih Amerika nekome stavi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Željko

Lijepo stoji da je desnica u EU nešto drugo. Nijedna od jakih desnih stranaka u EU ne zaziva Hitlera, Mussolinija, Franca, Hortya, samo marginalci i oni koji nisu u vladi. Latinoamerička desnica jeste profašistička i ne može se usporediti s Orbanom i Salvinijem, posebno ne u “neoliberalnim” ekonomskim politikama. Tko… Pročitaj više »

Čvrsta obrana
Gost
Čvrsta obrana
2 godine prije

Laki – to je točno, zato jer su ljevica i desnica u Europi manje-vise iste stvari. Europska desnica je štetna kao i europska ljevica. Koje su to “jake desne stranke u EU” vrijedne spomena? Koje? Jel Obranova možda, koja je za NATO, za Ameriku, za EU, za demokraciju, za sankcije… Pročitaj više »

Pero
Gost
Pero
2 godine prije
Reply to  Čvrsta obrana

”To je prava desnica, i to je super.” – dobis plus za ovo 🙂

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Pero

Dajte ljudi ne mašite tom desnicom i ljevicom kad da boksate. Prvo treba definirati pojmove, a onda ih upotrebljavati!

Rabotnik
Gost
Rabotnik
2 godine prije
Reply to  Željko

Gdje si Umpah? (Sad te moram zamjeniti)

Kad Želja vidi brazilsku muku
Brže bolje vježba desnicu ruku.

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije
Reply to  Željko

Odlicna primjedba: Po cemu su to bolji Orban, Salvini, Zeman,….? Je li to oni nisu americki igraci?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Desnica raste po ciloj planeti, tj ekstremizam. To nije slučajno i nikako nije dobro po narod jer vodi u orvelovsku diktaturu.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Upravo to je cilj a i nukleus rašomon………

Apsolutistička obrana
Gost
Apsolutistička obrana
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Nije dobro po narod, ali s obzirom da je narod loš, dobro je u apsolutnom smislu.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije

Soros, globalisti, Deap State i ostali liberalfašhisti su protiv Bolsonaro i Trumpa, izvod je da Bolsonaro možda i nije tako loš. Bolsonaro je pobijedio na demokratske izbore, obećao je da će vovjesti smrtnu kaznu za ubice silovatelje, narkodilere, narod je htio takvu politiku i dao mu mandat da je sprovede.… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Ako je jutarnji list protiv Bolsonara tip ne može biti potpuno loš.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

krampa kritiziraju u medijima koji su u vlasništvu njegovih mentora i ahbaba a isti sve napravi što ovi zapovjede, šarada akustika. Bolzo je od iste sorte i isti su mu tvorci i gazde i isto će sve slušati ko kramp, koji narod koji brazilci koji bakraći, nahebali su sa njim… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  bbbb

Gledaj kako hoćeš ali meni ipak postoji razlika između Sorosa i Trumpa. Ne bi bio onakav rat za suca ustavnog suda da nema a i predizborna kampanja u Americi je prilično vruća. Ne bii bilo tako da ne postoji razlika.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

Nema razlike, svi slušaju istog gazdu a pretvaraju se da su u sukobu ko kad gledaš u Saboru kako se ovi kao fol sukobljavaju u mišljenjima a tu su da dižu ruke za cionistićke zakone kojim nas porobljavaju a oni samo gledaju svoj parcijalni interes da dobiju lovu, hebeš državu… Pročitaj više »

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

tocno!

Dunja
Member
Dunja
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Podrška, pre tri godine sam, oko mesec dana provela u Brazilu, to nije normalna zemlja, tamo su otimanja za stolom u restoranu(od novčanika do čoveka) normalna pojava??!! svako nekome na nečemu zavidi, zamera, ubistva, silovanja, robovi, šverc droge, ljudi, oružja…ko god da je obećavao smanjenje tog užasa, morao je biti… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Dunja

On neće ništa promjeniti ni da hoće, sad gledaj kad zarati sa Venecuelom na mig ciokaujski…………..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Dunja

U brazilskim zatvorima za svaku pročitanu knjigu zatvorenicima se skrati trajanje kazne za 4 dana.

raptor3
Gost
raptor3
2 godine prije
Reply to  Dunja

Slaze se u potpuno sa vasim misljenjem. Poslovni ljudi koje sam jednom sreoi caskao na aeodromu
skoro uvijek koriste bllindirana vozila i pratnju tijekom svoga boravka.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Najavio je još beskompromisniju borbu protiv kriminala. Tipa, da će preventivno praznit zatvore radi prisilnih radova ili da će one favele pretvorit u elitna naselja i sl. Moguće da je to ono što je privuklo glasače. Njegov protivnik Haddad je poput svojedobno Sciolija u Argentini, bezlično lice s lošom kampanjom… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Babić je to izvrsno objasnio kad je prićao kako katolicima podmeću evangeliste koji ovcama obećavaju zlatne torove i bogaćenje a ovce ko ovce ne znaju da su ovce pa bježe njima jer ovamo im govore da sve treba trpiti i moliti se pa češ u raj pa im se bogaćenje,… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Bravo, jedan od ključeva pobjede je prelazak 30% katolika u Brazilu u američke protestantske sekte. Temer je isto protestant, ali je sada pod više optužbi i za SAD je bio premekan.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Temer je sve ali nije protestant, samo se za takovog izdaje………….

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

https://telesport.telegram.hr/kolumne/na-suncu-i-sjeni/idol-i-voda/
Kad čovik zaboravi ko je i odakle je?. Jadno al već stotine puti viđeno

zax
Gost
zax
2 godine prije

Malo pretjerano. Stvar je u tome da je bivsa ljevicatska vlada potonula u korupciji. Brazilci jos placaju troskove svjetskog prvenstva npr. Brazilci su jednostavno glasali za jedinu alternativu koja im je ponudjena. A i brazil nije argentina koja je je kronicno u bankrotu zadnjih pedeset godina. A i to da… Pročitaj više »

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Prije svega treba uzeti u obzir da je Brazil skora pa nefunkcionalna drzava sa ogromnim kriminalom strasnim socaijalnim i klasnim razlikama narodu je dosta toga izabrati ce i samog Vraga samo da ih rijesi toga. Nebih rekao da ce ovaj covijek bas biti proamericki vise nekakav samoautokratski vodja. Sto se… Pročitaj više »

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije
Reply to  fenix

Balkancima niko nevalja, i Balkanci su najbolji u svemu
Pa kakav Brazil, Srbiju teba u BRIKS.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  fenix

Dobro, postojeći ugovori,ako ih ima, poslovni, moraju se ispoštovati, ili raskinuti, pa platiti penale, to je manji problem. Mene čudi da se ne mogu načuditi, da je latinska Amerika negdje 2011. došla na prag da SAD bude prisutan samo u Kolumbiji, Panami i stvarno ne znam gdje. Peru? ne znam,… Pročitaj više »

Daleka obrana
Gost
Daleka obrana
2 godine prije
Reply to  fenix

BRICS je uvijek bio besmislena organizacija. Nekakav jeftini PR sa plitkim ekonomskim vezama. Simbolični predstavnik Afrike i simbolični predstavnik Južne Amerike. Igrači su Rusija, Kina i donekle Indija. Afrika i Južna Amerika nisu čak niti pijuni nego pasivno životare.

Fašistička obrana
Gost
Fašistička obrana
2 godine prije

Ovaj članak kritizira novog predsjednika Brazila a bez da je išta negativno napisano o njemu (osim da mu je Trump uzor). Baš čitam članak na Wikipediji o fašizmu i nakon pročitanog uvodnog dijela ne vidim što je tu loše. Ako se za takve stvari zalaže i Bolsonaro onda ga podržavam.… Pročitaj više »

********* obrana
Gost
********* obrana
2 godine prije

Umjesto da lupate minuse kad se ne slažete bilo bi puno zanimljivije povesti kakvu raspravu. Naravno da ja ne podržavam Mussolinija, ali danas se riječ “fašizam” koristi za ono što se jučer zvalo desnica, zbog jeftinih pokušaja diskreditacije. Ono što je danas desnica je jučer bio centar. Današnja “desnica” uopće… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
2 godine prije

Osobno poznajem par Brazilaca koji su odrasli u favelama i koji su prosli ono najgore sto covjek moze zamisliti. Tako da iz tih prica koje sam cuo ne shvatam zasto govorite da ce nova vlast vratiti Brazil 90 godina unatrag, jer Brazil nikad nije ni bio na nekoj razini pa… Pročitaj više »

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Nešto tu nije u redu!? Desničarski diktator a zalaže se za slobodnu nošnju oružja? Da ima diktatorske aspiracije stavio bi oružje pod kontrolu da ga narod ne upotrebi za revoluciju.

Spin Pacient
Gost
Spin Pacient
2 godine prije
Reply to  Miki

Slobodno nakon policijskog sata.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Rekao bih tko ih je*e… al’ mi žao Amazone.
Nastradati će čak još više nego do sada.
A Brazilcima je očigledno potrebna doza šoka kao i Argentincima.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  tuf

Bingo, to će i dobiti………

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Konačni krah socijaldemokracije, na globalnom nivio, kao do neprepoznatljivosti izperverzirane ideje socijalizma je samo po sebi pozitivna stvar. Ta politika fokusirana je na “probleme” mikro skupina manijakalnog ponašanja i prava žena, tj. određene minorne skupine žena, kojih se i same normalne žene groze. To rade iz razloga što te skupine… Pročitaj više »

Pero
Gost
Pero
2 godine prije

Mass mediji pisu protiv Bolsonara, Logicno pise protiv Bolsonara…biti ce interesantno…

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Ma glasanje ce se ponoviti sve dok ne izaberu koga treba.

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Mucke

a, bokteneće! nemožeš do riječi od svega, lijevo, desno, centar…a sve vodi u jedno……..qarc.Ja razumijem da se mentalna vježba i čistoća duha održava diskusijom ,ali, ipak mislim da treba dati tom liku nekoliko dana, mislim, mjeseci, pa da možemo komentirati. Pa, tko uopće osim njega zna, da li je lijevi… Pročitaj više »

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Nešto mi poznato, ko da gledam naše birače (ovce) kradezea i kompanije, strašno

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Greška ove inače dobre analize je ta, što članak predstvalja dojam, kao da je Bolsonaro izvor zla, a njegovi protivnici, brazilska ljevica oličenje dobrote. Kaže autor, . sad će u Brazilu biti loše i Brazil bi mogao postati Grčka, ali još gora. Kao da je u Brazilu dosada bilo dobro… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Kada su se Index, sarajevski homić i Sorosev prdežić, Gordan Duhaček, uznemirili zbog pobjede Bolsonara, onda ta njegova pobjeda ima i dobrih stvari. Kad ništa barem zbog toga.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvat-iz-brazila-za-index-bolsonarovi-ljudi-prijete-da-ce-istrijebiti-manjine/2035862.aspx

prepri43
Gost
prepri43
2 godine prije

Ne kaže se “podrivanje” nego potkopavanje! Ono prvo kako i samo ime da naslutiti je po dri -ni!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik