HZJZ pismeno priznao da nema temelja za donošenje odluke o epidemiji

Capak i Beroš

Kad se komunikacija prema tijelima javne vlasti odvija pozivanjem na Zakon o pravu na pristup informacijama onda je već samo po sebi jasno da tijela javne vlasti svoju dužnost prema narodu kojem bi morali služiti ne izvršavaju prema načelima koja su obvezni poštovati.

Kad se pak pravom na pristup informacijama koristi pojedinac ili jedan manji medij, onda to dodatno znači da glavnostrujaški mediji ne rade ono što bi trebali raditi, a to je prije svega neovisno, cjelovito i točno informiranje. Dana 25. studenoga službeniku za informiranje Ministarstva zdravstva poslao sam dopis koji je u skladu sa zakonom proslijeđen na postupanje Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kojim sam tražio da mi se u obliku dokumenta dostave informacije koje činjenično potvrđuju:

  • da je virus SARS-CoV-2 izoliran prema Kochovim postulatima
  • da virus SARS-CoV-2 izaziva bolest COVID-19
  • da je COVID-19 nova bolest.

Kroz iskustva s tijelima javne uprave bio sam potpuno svjestan toga da će na moju adresu pristići odgovor bez odgovora, odnosno već uigrano administrativno „odgovaranje neodgovaranjem“. Odgovor koji se nalazi u prilogu teksta jest upravo to: manipulacija kojom tijelo javne uprave glumi da odgovara odnosno odgovara samo da zadovolji formu, dok sadržajnog odgovora nema. Međutim, imajući u vidu katastrofalno loše sročeno i dostavljeno mišljenje Ministarstva zdravstva Ustavnome sudu u predmetu „maske“, korištenjem „cherry picking“ tehnike unutar tog besmislenog „mišljenja“ kojom se izabiru samo studije koje podupiru narativ, zahtjev za pravo na pristup informacijama sadržavao je još nešto – mogućnost da se onaj tko odgovara posklizne na vlastiti odgovor. I upravo se to i dogodilo. Sami tekst odgovora koji ne sadrži apsolutno ništa, a ponajmanje odgovore na postavljena pitanja završava time da se tijelo javne uprave poziva na „stručnu dokumentaciju“ kojom se potvrđuje njihov „odgovor“. To je zapravo ono što sam htio, htio sam odgovor koji će potvrditi da iza ove farse nema ničega. I htio sam da to sve bude crno na bijelom – s potpisom i pečatom ravnatelja HZJZ-a.

Naime, da bi se spojile sve točke i sve stavilo u kontekst iz kojega je vidljiva cijela slika potrebno je vratiti se malo unatrag – na dan 11. ožujka 2020. Toga dana, tog 11. ožujka 2020. ministar zdravstva Vili Beroš donosi Odluku o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovanu virusom SARS-CoV-2  Obratite pažnju na moja pitanja i na tekst istaknut plavim slovima i uočite da moj upit traži medicinski temelj takve odluke jer on je za takvu odluku nužan. Obratite pažnju i na datum – 11. ožujka. Prema tada važećem Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ministar zdravstva odluku donosi na prijedlog Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo što je i razlog zbog kojega je moj upit proslijeđen na tu adresu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo obvezan je prijedlog potkrijepiti činjenicama i to i zahtijeva moj dopis, a tako uostalom glasi i Beroševa odluka. Stoga pogledajmo koje su to činjenice koje Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi u odgovoru na dopis, a koje nastavno prema Capaku čine i podlogu Beroševe odluke. Tih je „činjenica“ prema Capakovu odgovoru šest, a one su redom na slici dokumenta:

Pogledajmo svih šest:

  1. Studija s datumom travnja  koja se umjesto odgovorima na pitanja iz zahtjeva bavi usporednom patogenezom COVID-19, SARS i MERS u neljudskom modelu primata
  2. Studija identifikacije koronavirusa od 5. svibnja
  3. Na stranicama ECDC s datumom lipnja nalazi se obična vijest koja u par redaka govori o načinu transmisije bolesti
  4. Studija identične tematike i naziva kao studija pod rednim brojem 1. datirana svibnja
  5. Studija od siječnja koja se ne bavi izolacijom virusa niti pitanjima iz zahtjeva nego se bavi kliničkim značajkama pacijenata kod kojih je RT-PCR testom detektirano prisustvo virusa na ciklusu od 45 amplifikacija
  6. Studija od srpnja koja se bavi upalom pluća kod rezus majmuna

Dakle, ne samo da se samo jedna od ovih „osnova“ na temelju kojih je proglašena epidemija bavi pitanjima iz mog dopisa, koja su identična i sadržana u Beroševoj odluci nego su sve „osnove“ osim jedne datirane nakon 11. ožujka kada Beroš donosi spornu odluku. S obzirom na to da kao temelj za donošenje odluke može poslužiti samo ono što je postojeće u doba njezina donošenja postavlja se pitanje kako je moguće da kao temelj za donošenje odluke navoditi studije kojih u vremenu njezina donošenja uopće nije bilo ili pak studije koje sa sadržajem odluke nemaju nikakve veze? „Odgovor na to pitanje je nemoguć“ – rekao bi Capak.

Time što je HZJZ kao odgovor na dopis i kao svoj temelj poslao studije ili članke koji su datirani poslije 11. ožujka potvrdio je da nije postojala nikakva valjana osnova za  donošenje „Odluke o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2“, odnosno da Odluka donesena bez ikakve podloge i kao takva zapravo uopće ne postoji jer iza nje apsolutno ništa ne stoji što je ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio svojim potpisom i pečatom Zavoda.

Da stvar po Beroševu nevaljanu odluku bude još gora, ona suprotno čl. 5. i čl. 90. Ustava Republike Hrvatske nikad nije objavljena u službenom glasilu Republike Hrvatske „Narodnim novinama“, što je čini nesukladnom s Ustavom, a još je gore to što Odluka uopće ne sadrži napomenu koja se odnosi na obvezu njezina javnog objavljivanja. Gdje se objavljuje dokument kojim se proglašava epidemija? U 24sata? Na Net.hr? Na Indexu? Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnoga suda odlukom U-II-296/2006 od 27. listopada 2010., NN 126/10, i Smiljko Sokol, bivši predsjednik Ustavnoga suda, odlukama U-II-778/1998 od 22. ožujka 2000., NN 34/00, U-II-778/1998 od 22. ožujka 2000., NN 34/00, i U-II-994/2002 od 16. siječnja 2003., NN 14/03, u predmetima u kojima odluke tijela javne vlasti nisu objavljenje u „Narodnim novinama“ proglašavaju neustavnima.

Eto, takva je i odluka o proglašenju epidemije koju je potpisao Vili Beroš. Hrvatski zavod za javno zdravstvo autoru je teksta pisanim putem, s potpisom ravnatelja Zavoda i pečatom ustanove potvrdio da za Beroševu Odluku nema medicinskog pokrića, dok Ustav RH i predsjednici Ustavnoga suda potvrđuju da je ona nesukladna s hrvatskim Ustavom.

Svaka predstava ima svoj kraj, pa i ova.

CovidhrvatskaHZJZPandemija
Pretplatiti se
Obavijesti o
83 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tucker carlson
3 godine prije

exkluzivno tvrdim da se sada nece dogoditi nish posebno.zao mi je,povraca mi se od toga,ali moze li mi netko reci sha bi se sada moglo konkretno promijeniti..mi smo banana drzava i jedino neke promjene u njemackoj bi mogle utjecati na ovu nasu koloniju.hvala.

Lui
3 godine prije

Neka fino odu u 300 pm.

Lui
3 godine prije

Nije se cijepio beroš, Plenković ni Jandroković. Svi s istim obrazloženjem. Pamet dosta

B7ranko Spehar
3 godine prije

Nebitna vlast u nebitnoj državi mora radit poslušno kako svjetske banke kažu.Korumpirani kakvi jesu još su im se u guzicu uvukli.

ZAGREPCANKA
3 godine prije

Pogledajte tekstove od prije dan-dva-tri, koji Beroš i njegovi potpisi!
Ništa on ne potpisuje. Usporedite.
A ovo je samo dokaz više da imamo političke odluke globalno zadane koje ovi naši bijednici slugani potpisaše i sad voze, do smrti, naše, jer svoju žele izbjeći.

https://www.logicno.com/politika/prvi-uspjeh-inicijative-maskama-zatvaranju-i-cijepljenju-stop-tko-kaze-da-se-ne-moze.html

https://www.logicno.com/politika/maskama-zatvaranju-i-cijepljenju-stop.html

Robert
3 godine prije

Mogu sta hoce i kako hoce. Nijedna mjera nije po zakonu. 9 miseci prijete kažavanjem za maske i dr., a da nijedna kazna nije bila propisana zakonom. Da bi prije par mjeseci prominili zakon, po kojem se moze kažnjavati. Sumrak prava i demokracije. Strasno.

A neg.
3 godine prije

Dok god neki ljudi iz redakcije i neki komentatori budu vjerovali da je virus uzročnik bolesti jebat će nas sve ko mlade majmune.
Dakle, podredno treba ukazivati na beskorisne testove i odluke nelegalnog tijela ali temelj svih pravnih radnji treba bit da bolest postoji ali da virus kojeg struka i mediji ‘krive’ nije njen uzročnik!

Blaza
3 godine prije

Kakve kazne bi se trebale odrediti njima (vladi, saboru, ustavnom sudu)?
Pa ne može biti da nas godinu dana tretiraju kao zadnje volove, da nam unište egzistenciju a da oni ne snose nikakve konzekvence za nezakonito maltretiranje.

branimir zrilić
3 godine prije

U Dalmaciji bi se reklo ja u kupe ti u špade.Kreatorima ove globalne KO VIDi Epi(z)demije,slijedom toga i njihovim egzekutorima na nižim razinama nije do logičkog dokazivanja tj. oni ne prihvaćaju snagu argumenta već argument snage.Poput najtotalitarnijih režima tako i ova KOVIDi tiranija pokušava zadovoljiti nekavu pravnu normu,proceduru, a u zapadno europskim demokracijama nekakav privid demokracije.

3 godine prije zadnji put uredio branimir zrilić
Niko
3 godine prije

hm

Slonica
3 godine prije

Omejec Jasna nikad nije dovodila u pitanje stožer, ustavnost mjera .
Jedini i prvi bio je ustavni sudac Andrej Abramović koji je u ožujku 2020 propitivao o članku 16 i 17 Hrvatskog Ustava.
Izvanredno stanje je trebalo biti proglašeno odmah,i troškovi i gubici u lockdown bi išli na teret države.
Pojedini saborski zastupnici nazivali su stožer ,nezakonitim ali su na izvanrednim sjednicama sve nepravilnosti ozakonili.
Po narodski, ,pojeo vuk magare

Patriot
3 godine prije

Spavaš li mirno Beroše?

... ....
3 godine prije

Problem je u vama, tj. u portalu logicno, šta niste mutavi klimavci kao većina vaših novinarskih kolega. Tada bi ste samo mogli zaključiti da je putovanje kroz vrijeme moguće.

tihobl
3 godine prije

Redakcijo kad ce clanak o sadrzaju hakovanih dokumenata iz Brisela?
Bilo bi zanimljivo citati kako su odobrili vakcine.

Markk
3 godine prije

Šaljite ovo opoziciji.. ima li iko normalan da ovo sagleda i postavi neko pitanje ovoj odvratnoj vlasti.. unistice nas dok se neko ne osvjesti

DjK
3 godine prije

Epidemija je jedno, a pandemija nešto sasvim drugo. U svijetu je proglašena pandemija. U mnogim zemljama imamo epidemije COVIDA. Je li to bio slučaj Hrvatske? Čisto sumnjam.

čudila se aman ja
3 godine prije

Dragi Velimire, već sam jednom prigodom napisala da ste pravednik, onaj na čiji račun smo još na svijetu. Lako je meni kada to znam !

3 godine prije

haha… Bravo g. Ponos… Nema veze da li ce se nesto dogoditi ili nece, jer kao sto vidimo – ista banda koja stoji i iza ove lazne “pandemije” stoji i iza nevidjenog laziranja tzv “izbopra u SAD”… Dakle – mozemo samo predpostaviti koliko se pita neko od ovih gnjida iz “vlade i drzave” Hrvatske… Pa oni se vise boje ovih Hazarskih sotpnjara – nego vlastitog naroda i bilo kojeg zakona… Vide kako Hazarske sotonjare – napravise nevidjenu prevaru u samoj SAD… Onda kontaju – “dobro je, nisu me Hazari jos odstrijelili, a i dace mi koju kintu kad poubijam dovoljno Hrvata”… Ipak rado cu jos jednom sazeti vase pitanja i “odgovore” ovih klovnova iz HZJZ… ZAHTJEV – dostavti informacije koje činjenično potvrđuju: da je virus SARS-CoV-2 izoliran prema Kochovim postulatima da virus SARS-CoV-2 izaziva bolest COVID-19 da je COVID-19 nova bolest. . Klovnovski “ODGOVOR” iz HZJZ sa “detaljnim objasnjenjima”: Studija… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

19.10. krenulo besplatno cijepljenje protiv gripa. Nabavljeno 270.000 doza. Svuda oko nas peakovi korone od par tjedna, u Sloveniji se tek nakon 3 mjeseca navodno smiruje. A u lockdownu smo negdje od 25.10.

Slučajnost?
comment image

Pozitivna veza između kovid smrti i cijepljenjem protiv gripa kod starijih ljudi:

https://www.researchgate.net/publication/344270570_Positive_association_between_COVID-19_deaths_and_influenza_vaccination_rates_in_elderly_people_worldwide
comment image

3 godine prije zadnji put uredio 4e 65 6b 64 6f 2e
TIKTAKTIKATAKATAK
3 godine prije

Gospodine Ponoš, između ostalog, talentirani ste detektiv. Za dokazati nedjela, trebat će nam,osim vas jednog, puno dobrih detektiva.Poštovanje.

Patriot
3 godine prije

Capak papak veli da će se mjere popuštati kada bude dovoljno cijepljenih. Znači nikada.

Drima
3 godine prije

Rade što ih je volja Al samo ih treba od..bat.

Mirsad
3 godine prije

Ponoš, legenda!

burt
3 godine prije

u Hrvatskoj je dosad protiv covida cijepljeno 1,20% stanovništva i to tek prvom dozom a protiv gripe je cijepljeno 13-14% stanovništva, znači da će trebati još dosta vremena da broj cijepljenih protiv covida dođe na postotak broja cijepljenih protiv gripe a od najavljenih 75%-80% cijepljenih protiv covida neće biti ništa

3 godine prije zadnji put uredio burt
pero
3 godine prije

E moji doktori. Hipokrat se okreće u grobu od sramote k’o janjac na ražnju. Nadam se od sveg srca da će vas zakačiti kaznena odgovornost, na bilo koji način. Na svoje diplome ste se popišali, doslovno.

NekiOvcoid
3 godine prije

Pardon, ali u priloženom pismu se jasno spominje da se dostavljaju informacije o COVID-u, a ne o podacima na temelju kojih je proglašena epidemija. S te strane gledano, priloženi linkovi su, vjerojatno, ispravni (malo je kasno pa trenutno nemam volje provjeravati što točno piše, ali planiram to napraviti prvom prilikom).

Što se linkova tiče, da li bi bilo moguće dobiti ih u kao linkove, a ne kao sliku?

I zadnje pitanje: Kako bismo bili što objektivniji u donošenju vlastitog mišljenja, na kojem se tako puno inzistira, da li bi se ovdje mogao postaviti link na originalno pismo poslano u HZJZ? Ili sken istoga?

DostaTerora
3 godine prije

Kad če ova ekipa više u rešt.

Bosanac
3 godine prije

Bravo

Emiliano Zapata
3 godine prije

Gospon Velimire P. VELIKO HVALA za sve sto cinite!

đuro,čoban
3 godine prije

Pošto su naši vlastodršci samo poslušnici nema se šta komentirati kod nas.Pitam se ipak zašto cijeli svijet donosi odluke koje štete privredi toliko koliko neće pokriti nijedna odluka ,ni štampanje dolara bez pokrića ni namirivanje štete privredi ,kada su niz drugih štete nastale kao u domino efektu. Plasiranje novih količina novca će tek kasnije pokazati svoj efekt u vidu inflacije koja će (vezno za dolar)povući cijeli svijet.

xxx
3 godine prije

krunoslav capak, dipl. kret.

Vesna Šipuš
3 godine prije

Službena vijest srbijanske vlade je 72 umrla liječnika i liječnica. Njihova smrt poklapa se s cijepljenjem protiv korone. Pogledajte Prof. Dr. Nadu Kostić i njene intervjue.

norman
3 godine prije

Treba ljudima u što većem broju otvoriti oči u smjeru: Svaka država pa i ova naša nije ništa drugo nego podružnica veće kompanije (banke). Zamislimo je kao d.o.o./d.d. znači firma, vlada bi bila neka uprava, i tako sad da nenabrajam šta jedna “prava velika kompanija” ima. Samim rođenjem nam je dodjeljeno ime prezime oib, kroz obrazovanje nam se opere mozak i pokaže nam se di nam je mjesto. Oni koji budu jako dobri i poslušni dobiju svoje mjesto pod suncem, oni koji previše pitanja postavljaju se u izolaciju (bolnice, zatvori). Svi smo mi u poslovnom odnosu sa našom državom. Kada dođete na sud prvo vas IDENTIFICIRAJU po imenu prezimenu broju i korjenu (ime oca), onog trenutka kada potvrdite sve te podatke (koje svi u prostoriji ionako znaju) Vi doslovno prihvaćate igrati po njihovim pravilima. Jeste li se ikada pokušali praviti blesavi na sudu? probajte, zanimljivo je… I da ne zaboravim,… Čitaj više »

Damir Unusic
3 godine prije

Potpis na sve napisano .

Max
3 godine prije

Bravp .

Joe
3 godine prije

Konopac.

Muppet shou
3 godine prije

PORAST DEPRESIJE, KRONICNOG STRESA, APATIJA, SIROMASTVO RAZARA HRVATSKI PUK.
GRIPA? GRIPA JE KAMILICA PREMA GORE NAVEDENIM PROBLEMIMA.
NEKA NAS BOG CUVA OD NAPADA SOTONE NA CIJELU PLANETU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI