fbpx

HZJZ pismeno priznao da nema temelja za donošenje odluke o epidemiji

Capak i Beroš

Kad se komunikacija prema tijelima javne vlasti odvija pozivanjem na Zakon o pravu na pristup informacijama onda je već samo po sebi jasno da tijela javne vlasti svoju dužnost prema narodu kojem bi morali služiti ne izvršavaju prema načelima koja su obvezni poštovati.

Kad se pak pravom na pristup informacijama koristi pojedinac ili jedan manji medij, onda to dodatno znači da glavnostrujaški mediji ne rade ono što bi trebali raditi, a to je prije svega neovisno, cjelovito i točno informiranje. Dana 25. studenoga službeniku za informiranje Ministarstva zdravstva poslao sam dopis koji je u skladu sa zakonom proslijeđen na postupanje Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kojim sam tražio da mi se u obliku dokumenta dostave informacije koje činjenično potvrđuju:

  • da je virus SARS-CoV-2 izoliran prema Kochovim postulatima
  • da virus SARS-CoV-2 izaziva bolest COVID-19
  • da je COVID-19 nova bolest.

Kroz iskustva s tijelima javne uprave bio sam potpuno svjestan toga da će na moju adresu pristići odgovor bez odgovora, odnosno već uigrano administrativno „odgovaranje neodgovaranjem“. Odgovor koji se nalazi u prilogu teksta jest upravo to: manipulacija kojom tijelo javne uprave glumi da odgovara odnosno odgovara samo da zadovolji formu, dok sadržajnog odgovora nema. Međutim, imajući u vidu katastrofalno loše sročeno i dostavljeno mišljenje Ministarstva zdravstva Ustavnome sudu u predmetu „maske“, korištenjem „cherry picking“ tehnike unutar tog besmislenog „mišljenja“ kojom se izabiru samo studije koje podupiru narativ, zahtjev za pravo na pristup informacijama sadržavao je još nešto – mogućnost da se onaj tko odgovara posklizne na vlastiti odgovor. I upravo se to i dogodilo. Sami tekst odgovora koji ne sadrži apsolutno ništa, a ponajmanje odgovore na postavljena pitanja završava time da se tijelo javne uprave poziva na „stručnu dokumentaciju“ kojom se potvrđuje njihov „odgovor“. To je zapravo ono što sam htio, htio sam odgovor koji će potvrditi da iza ove farse nema ničega. I htio sam da to sve bude crno na bijelom – s potpisom i pečatom ravnatelja HZJZ-a.

Naime, da bi se spojile sve točke i sve stavilo u kontekst iz kojega je vidljiva cijela slika potrebno je vratiti se malo unatrag – na dan 11. ožujka 2020. Toga dana, tog 11. ožujka 2020. ministar zdravstva Vili Beroš donosi Odluku o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovanu virusom SARS-CoV-2  Obratite pažnju na moja pitanja i na tekst istaknut plavim slovima i uočite da moj upit traži medicinski temelj takve odluke jer on je za takvu odluku nužan. Obratite pažnju i na datum – 11. ožujka. Prema tada važećem Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ministar zdravstva odluku donosi na prijedlog Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo što je i razlog zbog kojega je moj upit proslijeđen na tu adresu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo obvezan je prijedlog potkrijepiti činjenicama i to i zahtijeva moj dopis, a tako uostalom glasi i Beroševa odluka. Stoga pogledajmo koje su to činjenice koje Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi u odgovoru na dopis, a koje nastavno prema Capaku čine i podlogu Beroševe odluke. Tih je „činjenica“ prema Capakovu odgovoru šest, a one su redom na slici dokumenta:

HZJZ pismeno priznao da nema temelja za donošenje odluke o epidemiji 1

Pogledajmo svih šest:

  1. Studija s datumom travnja  koja se umjesto odgovorima na pitanja iz zahtjeva bavi usporednom patogenezom COVID-19, SARS i MERS u neljudskom modelu primata
  2. Studija identifikacije koronavirusa od 5. svibnja
  3. Na stranicama ECDC s datumom lipnja nalazi se obična vijest koja u par redaka govori o načinu transmisije bolesti
  4. Studija identične tematike i naziva kao studija pod rednim brojem 1. datirana svibnja
  5. Studija od siječnja koja se ne bavi izolacijom virusa niti pitanjima iz zahtjeva nego se bavi kliničkim značajkama pacijenata kod kojih je RT-PCR testom detektirano prisustvo virusa na ciklusu od 45 amplifikacija
  6. Studija od srpnja koja se bavi upalom pluća kod rezus majmuna

Dakle, ne samo da se samo jedna od ovih „osnova“ na temelju kojih je proglašena epidemija bavi pitanjima iz mog dopisa, koja su identična i sadržana u Beroševoj odluci nego su sve „osnove“ osim jedne datirane nakon 11. ožujka kada Beroš donosi spornu odluku. S obzirom na to da kao temelj za donošenje odluke može poslužiti samo ono što je postojeće u doba njezina donošenja postavlja se pitanje kako je moguće da kao temelj za donošenje odluke navoditi studije kojih u vremenu njezina donošenja uopće nije bilo ili pak studije koje sa sadržajem odluke nemaju nikakve veze? „Odgovor na to pitanje je nemoguć“ – rekao bi Capak.

Time što je HZJZ kao odgovor na dopis i kao svoj temelj poslao studije ili članke koji su datirani poslije 11. ožujka potvrdio je da nije postojala nikakva valjana osnova za  donošenje „Odluke o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2“, odnosno da Odluka donesena bez ikakve podloge i kao takva zapravo uopće ne postoji jer iza nje apsolutno ništa ne stoji što je ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio svojim potpisom i pečatom Zavoda.

Da stvar po Beroševu nevaljanu odluku bude još gora, ona suprotno čl. 5. i čl. 90. Ustava Republike Hrvatske nikad nije objavljena u službenom glasilu Republike Hrvatske „Narodnim novinama“, što je čini nesukladnom s Ustavom, a još je gore to što Odluka uopće ne sadrži napomenu koja se odnosi na obvezu njezina javnog objavljivanja. Gdje se objavljuje dokument kojim se proglašava epidemija? U 24sata? Na Net.hr? Na Indexu? Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnoga suda odlukom U-II-296/2006 od 27. listopada 2010., NN 126/10, i Smiljko Sokol, bivši predsjednik Ustavnoga suda, odlukama U-II-778/1998 od 22. ožujka 2000., NN 34/00, U-II-778/1998 od 22. ožujka 2000., NN 34/00, i U-II-994/2002 od 16. siječnja 2003., NN 14/03, u predmetima u kojima odluke tijela javne vlasti nisu objavljenje u „Narodnim novinama“ proglašavaju neustavnima.

Eto, takva je i odluka o proglašenju epidemije koju je potpisao Vili Beroš. Hrvatski zavod za javno zdravstvo autoru je teksta pisanim putem, s potpisom ravnatelja Zavoda i pečatom ustanove potvrdio da za Beroševu Odluku nema medicinskog pokrića, dok Ustav RH i predsjednici Ustavnoga suda potvrđuju da je ona nesukladna s hrvatskim Ustavom.

Svaka predstava ima svoj kraj, pa i ova.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
83 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tucker carlson
Gost
tucker carlson
1 godina prije

exkluzivno tvrdim da se sada nece dogoditi nish posebno.zao mi je,povraca mi se od toga,ali moze li mi netko reci sha bi se sada moglo konkretno promijeniti..mi smo banana drzava i jedino neke promjene u njemackoj bi mogle utjecati na ovu nasu koloniju.hvala.

Lui
Gost
Lui
1 godina prije

Neka fino odu u 300 pm.

Lui
Gost
Lui
1 godina prije

Nije se cijepio beroš, Plenković ni Jandroković. Svi s istim obrazloženjem. Pamet dosta

B7ranko Spehar
Gost
B7ranko Spehar
1 godina prije

Nebitna vlast u nebitnoj državi mora radit poslušno kako svjetske banke kažu.Korumpirani kakvi jesu još su im se u guzicu uvukli.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
1 godina prije

Pogledajte tekstove od prije dan-dva-tri, koji Beroš i njegovi potpisi!
Ništa on ne potpisuje. Usporedite.
A ovo je samo dokaz više da imamo političke odluke globalno zadane koje ovi naši bijednici slugani potpisaše i sad voze, do smrti, naše, jer svoju žele izbjeći.

https://www.logicno.com/politika/prvi-uspjeh-inicijative-maskama-zatvaranju-i-cijepljenju-stop-tko-kaze-da-se-ne-moze.html

https://www.logicno.com/politika/maskama-zatvaranju-i-cijepljenju-stop.html

Robert
Gost
Robert
1 godina prije

Mogu sta hoce i kako hoce. Nijedna mjera nije po zakonu. 9 miseci prijete kažavanjem za maske i dr., a da nijedna kazna nije bila propisana zakonom. Da bi prije par mjeseci prominili zakon, po kojem se moze kažnjavati. Sumrak prava i demokracije. Strasno.

A neg.
Gost
A neg.
1 godina prije

Dok god neki ljudi iz redakcije i neki komentatori budu vjerovali da je virus uzročnik bolesti jebat će nas sve ko mlade majmune. Dakle, podredno treba ukazivati na beskorisne testove i odluke nelegalnog tijela ali temelj svih pravnih radnji treba bit da bolest postoji ali da virus kojeg struka i… Pročitaj više »

Blaza
Gost
Blaza
1 godina prije

Kakve kazne bi se trebale odrediti njima (vladi, saboru, ustavnom sudu)?
Pa ne može biti da nas godinu dana tretiraju kao zadnje volove, da nam unište egzistenciju a da oni ne snose nikakve konzekvence za nezakonito maltretiranje.

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
1 godina prije

U Dalmaciji bi se reklo ja u kupe ti u špade.Kreatorima ove globalne KO VIDi Epi(z)demije,slijedom toga i njihovim egzekutorima na nižim razinama nije do logičkog dokazivanja tj. oni ne prihvaćaju snagu argumenta već argument snage.Poput najtotalitarnijih režima tako i ova KOVIDi tiranija pokušava zadovoljiti nekavu pravnu normu,proceduru, a u… Pročitaj više »

Niko
Gost
Niko
1 godina prije

hm

Slonica
Gost
Slonica
1 godina prije

Omejec Jasna nikad nije dovodila u pitanje stožer, ustavnost mjera . Jedini i prvi bio je ustavni sudac Andrej Abramović koji je u ožujku 2020 propitivao o članku 16 i 17 Hrvatskog Ustava. Izvanredno stanje je trebalo biti proglašeno odmah,i troškovi i gubici u lockdown bi išli na teret države.… Pročitaj više »

Patriot
Gost
Patriot
1 godina prije

Spavaš li mirno Beroše?

... ....
Gost
... ....
1 godina prije

Problem je u vama, tj. u portalu logicno, šta niste mutavi klimavci kao većina vaših novinarskih kolega. Tada bi ste samo mogli zaključiti da je putovanje kroz vrijeme moguće.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Redakcijo kad ce clanak o sadrzaju hakovanih dokumenata iz Brisela?
Bilo bi zanimljivo citati kako su odobrili vakcine.

Markk
Gost
Markk
1 godina prije

Šaljite ovo opoziciji.. ima li iko normalan da ovo sagleda i postavi neko pitanje ovoj odvratnoj vlasti.. unistice nas dok se neko ne osvjesti

DjK
Gost
DjK
1 godina prije

Epidemija je jedno, a pandemija nešto sasvim drugo. U svijetu je proglašena pandemija. U mnogim zemljama imamo epidemije COVIDA. Je li to bio slučaj Hrvatske? Čisto sumnjam.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
1 godina prije

Dragi Velimire, već sam jednom prigodom napisala da ste pravednik, onaj na čiji račun smo još na svijetu. Lako je meni kada to znam !

Istražuj
Member
Istražuj
1 godina prije

haha… Bravo g. Ponos… Nema veze da li ce se nesto dogoditi ili nece, jer kao sto vidimo – ista banda koja stoji i iza ove lazne “pandemije” stoji i iza nevidjenog laziranja tzv “izbopra u SAD”… Dakle – mozemo samo predpostaviti koliko se pita neko od ovih gnjida iz… Pročitaj više »

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
1 godina prije

19.10. krenulo besplatno cijepljenje protiv gripa. Nabavljeno 270.000 doza. Svuda oko nas peakovi korone od par tjedna, u Sloveniji se tek nakon 3 mjeseca navodno smiruje. A u lockdownu smo negdje od 25.10.

Slučajnost?
comment image

Pozitivna veza između kovid smrti i cijepljenjem protiv gripa kod starijih ljudi:

https://www.researchgate.net/publication/344270570_Positive_association_between_COVID-19_deaths_and_influenza_vaccination_rates_in_elderly_people_worldwide
comment image

TIKTAKTIKATAKATAK
Gost
TIKTAKTIKATAKATAK
1 godina prije

Gospodine Ponoš, između ostalog, talentirani ste detektiv. Za dokazati nedjela, trebat će nam,osim vas jednog, puno dobrih detektiva.Poštovanje.

Patriot
Gost
Patriot
1 godina prije

Capak papak veli da će se mjere popuštati kada bude dovoljno cijepljenih. Znači nikada.

Drima
Gost
Drima
1 godina prije

Rade što ih je volja Al samo ih treba od..bat.

Mirsad
Gost
Mirsad
1 godina prije

Ponoš, legenda!

burt
Gost
burt
1 godina prije

u Hrvatskoj je dosad protiv covida cijepljeno 1,20% stanovništva i to tek prvom dozom a protiv gripe je cijepljeno 13-14% stanovništva, znači da će trebati još dosta vremena da broj cijepljenih protiv covida dođe na postotak broja cijepljenih protiv gripe a od najavljenih 75%-80% cijepljenih protiv covida neće biti ništa

pero
Gost
pero
1 godina prije

E moji doktori. Hipokrat se okreće u grobu od sramote k’o janjac na ražnju. Nadam se od sveg srca da će vas zakačiti kaznena odgovornost, na bilo koji način. Na svoje diplome ste se popišali, doslovno.

NekiOvcoid
Gost
NekiOvcoid
1 godina prije

Pardon, ali u priloženom pismu se jasno spominje da se dostavljaju informacije o COVID-u, a ne o podacima na temelju kojih je proglašena epidemija. S te strane gledano, priloženi linkovi su, vjerojatno, ispravni (malo je kasno pa trenutno nemam volje provjeravati što točno piše, ali planiram to napraviti prvom prilikom).… Pročitaj više »

DostaTerora
Gost
DostaTerora
1 godina prije

Kad če ova ekipa više u rešt.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Bravo

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Gospon Velimire P. VELIKO HVALA za sve sto cinite!

đuro,čoban
Gost
đuro,čoban
1 godina prije

Pošto su naši vlastodršci samo poslušnici nema se šta komentirati kod nas.Pitam se ipak zašto cijeli svijet donosi odluke koje štete privredi toliko koliko neće pokriti nijedna odluka ,ni štampanje dolara bez pokrića ni namirivanje štete privredi ,kada su niz drugih štete nastale kao u domino efektu. Plasiranje novih količina… Pročitaj više »

xxx
Gost
xxx
1 godina prije

krunoslav capak, dipl. kret.

Vesna Šipuš
Gost
Vesna Šipuš
1 godina prije

Službena vijest srbijanske vlade je 72 umrla liječnika i liječnica. Njihova smrt poklapa se s cijepljenjem protiv korone. Pogledajte Prof. Dr. Nadu Kostić i njene intervjue.

norman
Gost
norman
1 godina prije

Treba ljudima u što većem broju otvoriti oči u smjeru: Svaka država pa i ova naša nije ništa drugo nego podružnica veće kompanije (banke). Zamislimo je kao d.o.o./d.d. znači firma, vlada bi bila neka uprava, i tako sad da nenabrajam šta jedna “prava velika kompanija” ima. Samim rođenjem nam je… Pročitaj više »

Damir Unusic
Gost
Damir Unusic
1 godina prije

Potpis na sve napisano .

Max
Member
Max
1 godina prije

Bravp .

Joe
Gost
Joe
1 godina prije

Konopac.

Muppet shou
Gost
Muppet shou
1 godina prije

PORAST DEPRESIJE, KRONICNOG STRESA, APATIJA, SIROMASTVO RAZARA HRVATSKI PUK.
GRIPA? GRIPA JE KAMILICA PREMA GORE NAVEDENIM PROBLEMIMA.
NEKA NAS BOG CUVA OD NAPADA SOTONE NA CIJELU PLANETU.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik