I što sad?: Gašenje industrije ugljena ne dovodi do smanjenja „štetnih emisija“

Rudnik ugljena
18 komentara

Zatvaranje velikog broja elektrana i rudnika na ugljen na Zapadu predstavnici takozvanom „zelenog pokreta“ mogu zabilježiti kao jednu od svojih glavnih pobjeda. Aktivisti su vjerojatno čak i uspjeli poboljšati stanje okoliša u mjestima iskopavanja i spaljivanja ugljena. Međutim, ako govorimo o borbi protiv globalnog zatopljenja, pogrom industrije ugljene nije ni dao gotovo nikakav učinak.

Američki Projekt zaštite okoliša (EIP) objavio je izvješće u kojem sugerira da je cjelokupna globalna borba protiv ugljena bila uzaludna. Naime, prema izvješću, čak i ako proizvodnja i potrošnja ugljena u svijetu neprestano opadaju, količina ispuštenih stakleničkih plinova tvrdoglavo raste.

Primjer je termoelektrana „Navajo“ na ugljen zatvorena prošlu jesen. Nakon zaustavljanja su se emisije trebale smanjiti za 16 milijuna tona godišnje, ali se to nije dogodilo. Istovremeno sa zatvaranjem termoelektrane proradio golemi petrokemijski kompleks „St. James Parish“, čiji dimnjaci ne izbacuju ništa manje štetnih emisija. Uz ovu industriju se tvornica plastike „Formosa“ proširila do punog kapaciteta i sada bilježi 13 milijuna tona štetnih emisija.

Ovo je samo jedan primjer i samo u Sjedinjenim Državama. Na globalnoj razini su stvari slične. EIP vjeruje da će se do 2025. godine volumen emisija u atmosferu povećati za dodatnih 227 milijuna tona, što će u odnosu na 2018. godinu biti neto povećanje od 30%.

Više od polovine otpada na naftnu i plinsku industriju koja se ubrzano razvija, potom slijede bušenje i proizvodnja goriva, njegov transport i prerada.

U skoroj budućnosti će u Sjedinjenim Državama istovremeno biti pušteno u pogon devetnaest LNG poduzeća, koji će u „nebo plavetnilo“ dodati još 68 milijuna tona metana i drugih štetnih emisija, barem prema ovoj teoriji.

Ekolozi su na gubitku. Kako to da se ugljen uklanja sa svjetske pozornice, ali nema plodova njihovog gorljivog aktivizma?

Draga Greta, razumiješ li u čemu je stvar. Za istinsko smanjenje emisija nije dovoljno uzeti olovku i jednostavno precrtati stari dobri ugljen s liste energenata na globalnoj razini.

Ako uzmemo u obzir da globalne potrebe za energijom neprestano rastu, logično je i očekivano da će drugi energenti popuniti praznu nišu. To može biti plin, nafta ili nuklearna energija. I zbog toga će se, na veliku žalost ledenjaka na Grenlandu, iste tone štetnih emisija, kao „molekule smrti“, koje je Greta vidjela kako izlaze iz dimnjaka kada je imala osam godina, vinuti u zrak.

Postoji samo jedan način za usporavanje globalnog zagrijavanja, a to je usporavanje potrošnje i proizvodnje svega i svačega, od benzina do zubnih implantata, od vrtnog namještaja do meteoroloških balona, od lampiona i najlonskih čarapa i čega sve ne.

Dakle, svjetske ekonomije i nacionalne vlade svjesno moraju usvojiti strategiju izumiranja, smanjiti broj radnih mjesta, doprinose proračunu i istraživačke programe. U tom svijetu neće biti mjesta ni za vlakove i ručak u kupeu na putu kroz Dansku, osim ako ta osoba u platnenoj torbici nema dvije tri mrkve iz ekološkog uzgoja u vlastitom vrtu.

Greta Thunberg na putu kroz Dansku
FOTO: Greta Thunberg na putu kroz Dansku

Zaboravite i na plastiku. Nju treba zabraniti, jer će petrokemijska i industrija plastike dati najveći doprinos povećanju štetnih emisija, kao što se vidi iz liste projekata u izgradnji samo u Americi. Aziju i Afriku da ne spominjemo. U stvari, čovječanstvo pod hitno mora početi nazadovati.

Kad smo već kod plastike, predstavnik Coca-Cole je na forumu u Davosu rekao da se najskuplja svjetska marka bezalkoholnih pića neće odreći svoje uobičajene plastične ambalaže, jer se kupcima to možda neće svidjeti.

„Staklene boce i aluminijske limenke nisu tako lagane i ne mogu se ponovo zatvoriti”, rekao je predstavnik Coca-Cole, javlja BBC.

Odbijanje Sjedinjenih Država da se pridruže europskom trendu potpunog ozelenjavanja uopće nije hir samo predsjednika Trumpa. Iza Trumpa i republikanaca stoje pohlepne američke korporacije koje ne žele platiti „zeleni porez“ ni u kojem obliku. Štoviše, to nisu samo naftne i plinske kompanije, već i proizvođači robe široke potrošnje, poput Coca-Cole, čije poslovanje, čini se, uvelike ovisi o javnom mnijenju i pljuvanja kolektiva „Greta &Co“.

Environmental Integrity / BBC

EkologijaZelena energija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive
4 godine prije

Grijanje i pregrijavanje planeta, smanjiti grijanje stanova i radnih prostora, nepotrebno je cijeli dan grijati spavace sobe koje su iinace najveci gubitnici topline, mnogi sobu griju cijeli dan a istovremeno drže prozore otvorene preko dana jedino ih navecer prije spavanja zatvore, kolike su to emisije topline koje odlaze u atmosferu. A sto je sa ostalim pomocnim prostorijama, pa i cijelim stanovima koji se cijeli dan griju i dok nitko ne boravi unutra. A uredi i proizvodni pogoni koji se griju i preko noci kada nitko ne radi u njima. A rasvjeta jedna obicna zarulja 98% energije trosi na toplinu a samo 2% na svjetlost, dok recimo fluorescentna rasvjetu daje 30 % energije na svijetlo a samo 70% na toplinu, dakle idemo na diodnu rasvjetu koja ima najmanju emisju topline, ali opet i tamo treba kao i svuda gasiti rasvjetu tamo gdje trenutno nitko ne boravi ili po hodnicima gdje rasvjete… Čitaj više »

Ive
4 godine prije

A sto se tice male Gretice ostavite dijete izmanipulirano, ona samo ponavlja kao papagajcic ono sto su je naucili, nekima je u interesu da se digne frka oko CO2 i da se uvedu novi porezi na karbonsku emisiju, da se stvori nova religija i da bude umjesto bogobjaznosi CO2 bojaznost. Neka se nadje netko tko ce se njoj i onima iza nje suprostaviti argumentima. Neka neki novinar prodje oko njene kuce ili zadje u kucu u stan i tamo vidi koliki su energetski gubici i emisije u atmosferu pa to objavi i na taj joj nacin zatvori kljun da vise ne grakce.

Amater
4 godine prije

Sve je to samo velika. Prevara …..

Alex
4 godine prije

Utovljeni ekolozi i konformisti u borbi protiv globalnog zatopljenja 😂😂😂

Vasilij Zajcev
4 godine prije

Jeste li vidjeli ovo. Gretschen ima vlastite smedje kosulje koje na javnom mjestu maltretiraju novinare koji se usude postavljati neugodna pitanja.

https://www.youtube.com/watch?v=TTXdhTwO320

Crodaemon
4 godine prije

Nema zrna logike u ovom tekstu. 1+1=2 1+0=1 a 2 je veće od 1. Iako da naglasam protivnik sam gretenizma i borbe protiv CO2 i poreza na zrak ipak pronalazim nelogicnost u tekstu.

marko
4 godine prije

Jedino riješenje je na svaku kuću staviti jednu malu vjetrenjaču, te uz nju fotoćelije.
https://www.youtube.com/watch?v=qQRVJFotQ_E
Ali problem je kako naplatiti porez od nekog tko proizvodi energiju samo za sebe.

Max
4 godine prije

Green deal je teška prijevara..

subversus
4 godine prije

Eh, što sad?
Po pitanju ugljena … ništa. Treba prelaziti na nuklearke i ravijati torij što je brže i kvalitetnije moguće. Ne zbog CO2, nego zbog drugih manjkavosti ugljena i prednosti NE.
Po pitanju CO2 … drviti svuda i svima istinu. Alternative tome nema.
Po pitanju Grete … spasiti jadno dijete od svodnika koji ju prostituiraju po svijetu i poslat ju u školu gdje joj je i mjesto. Da nauči barem nešto korisno, kad već nije prirodno inteligentna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI