fbpx

I što sad?: Gašenje industrije ugljena ne dovodi do smanjenja „štetnih emisija“

Rudnik ugljena

Zatvaranje velikog broja elektrana i rudnika na ugljen na Zapadu predstavnici takozvanom „zelenog pokreta“ mogu zabilježiti kao jednu od svojih glavnih pobjeda. Aktivisti su vjerojatno čak i uspjeli poboljšati stanje okoliša u mjestima iskopavanja i spaljivanja ugljena. Međutim, ako govorimo o borbi protiv globalnog zatopljenja, pogrom industrije ugljene nije ni dao gotovo nikakav učinak.

Američki Projekt zaštite okoliša (EIP) objavio je izvješće u kojem sugerira da je cjelokupna globalna borba protiv ugljena bila uzaludna. Naime, prema izvješću, čak i ako proizvodnja i potrošnja ugljena u svijetu neprestano opadaju, količina ispuštenih stakleničkih plinova tvrdoglavo raste.

Primjer je termoelektrana „Navajo“ na ugljen zatvorena prošlu jesen. Nakon zaustavljanja su se emisije trebale smanjiti za 16 milijuna tona godišnje, ali se to nije dogodilo. Istovremeno sa zatvaranjem termoelektrane proradio golemi petrokemijski kompleks „St. James Parish“, čiji dimnjaci ne izbacuju ništa manje štetnih emisija. Uz ovu industriju se tvornica plastike „Formosa“ proširila do punog kapaciteta i sada bilježi 13 milijuna tona štetnih emisija.

Ovo je samo jedan primjer i samo u Sjedinjenim Državama. Na globalnoj razini su stvari slične. EIP vjeruje da će se do 2025. godine volumen emisija u atmosferu povećati za dodatnih 227 milijuna tona, što će u odnosu na 2018. godinu biti neto povećanje od 30%.

Više od polovine otpada na naftnu i plinsku industriju koja se ubrzano razvija, potom slijede bušenje i proizvodnja goriva, njegov transport i prerada.

U skoroj budućnosti će u Sjedinjenim Državama istovremeno biti pušteno u pogon devetnaest LNG poduzeća, koji će u „nebo plavetnilo“ dodati još 68 milijuna tona metana i drugih štetnih emisija, barem prema ovoj teoriji.

Ekolozi su na gubitku. Kako to da se ugljen uklanja sa svjetske pozornice, ali nema plodova njihovog gorljivog aktivizma?

Draga Greta, razumiješ li u čemu je stvar. Za istinsko smanjenje emisija nije dovoljno uzeti olovku i jednostavno precrtati stari dobri ugljen s liste energenata na globalnoj razini.

Ako uzmemo u obzir da globalne potrebe za energijom neprestano rastu, logično je i očekivano da će drugi energenti popuniti praznu nišu. To može biti plin, nafta ili nuklearna energija. I zbog toga će se, na veliku žalost ledenjaka na Grenlandu, iste tone štetnih emisija, kao „molekule smrti“, koje je Greta vidjela kako izlaze iz dimnjaka kada je imala osam godina, vinuti u zrak.

Postoji samo jedan način za usporavanje globalnog zagrijavanja, a to je usporavanje potrošnje i proizvodnje svega i svačega, od benzina do zubnih implantata, od vrtnog namještaja do meteoroloških balona, od lampiona i najlonskih čarapa i čega sve ne.

Dakle, svjetske ekonomije i nacionalne vlade svjesno moraju usvojiti strategiju izumiranja, smanjiti broj radnih mjesta, doprinose proračunu i istraživačke programe. U tom svijetu neće biti mjesta ni za vlakove i ručak u kupeu na putu kroz Dansku, osim ako ta osoba u platnenoj torbici nema dvije tri mrkve iz ekološkog uzgoja u vlastitom vrtu.

Greta Thunberg na putu kroz Dansku

FOTO: Greta Thunberg na putu kroz Dansku

Zaboravite i na plastiku. Nju treba zabraniti, jer će petrokemijska i industrija plastike dati najveći doprinos povećanju štetnih emisija, kao što se vidi iz liste projekata u izgradnji samo u Americi. Aziju i Afriku da ne spominjemo. U stvari, čovječanstvo pod hitno mora početi nazadovati.

Kad smo već kod plastike, predstavnik Coca-Cole je na forumu u Davosu rekao da se najskuplja svjetska marka bezalkoholnih pića neće odreći svoje uobičajene plastične ambalaže, jer se kupcima to možda neće svidjeti.

„Staklene boce i aluminijske limenke nisu tako lagane i ne mogu se ponovo zatvoriti”, rekao je predstavnik Coca-Cole, javlja BBC.

Odbijanje Sjedinjenih Država da se pridruže europskom trendu potpunog ozelenjavanja uopće nije hir samo predsjednika Trumpa. Iza Trumpa i republikanaca stoje pohlepne američke korporacije koje ne žele platiti „zeleni porez“ ni u kojem obliku. Štoviše, to nisu samo naftne i plinske kompanije, već i proizvođači robe široke potrošnje, poput Coca-Cole, čije poslovanje, čini se, uvelike ovisi o javnom mnijenju i pljuvanja kolektiva „Greta &Co“.

Environmental Integrity / BBC

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

Grijanje i pregrijavanje planeta, smanjiti grijanje stanova i radnih prostora, nepotrebno je cijeli dan grijati spavace sobe koje su iinace najveci gubitnici topline, mnogi sobu griju cijeli dan a istovremeno drže prozore otvorene preko dana jedino ih navecer prije spavanja zatvore, kolike su to emisije topline koje odlaze u atmosferu. A sto je sa ostalim pomocnim prostorijama, pa i cijelim stanovima koji se cijeli dan griju i dok nitko ne boravi unutra. A uredi i proizvodni pogoni koji se griju i preko noci kada nitko ne radi u njima. A rasvjeta jedna obicna zarulja 98% energije trosi na toplinu a samo 2% na svjetlost, dok recimo fluorescentna rasvjetu daje 30 % energije na svijetlo a samo 70% na toplinu, dakle idemo na diodnu rasvjetu koja ima najmanju emisju topline, ali opet i tamo treba kao i svuda gasiti rasvjetu tamo gdje trenutno nitko ne boravi ili po hodnicima gdje rasvjete rade satima. Idemo isto tako sa termoizolacija zidova i fasada i stropova kao i podova ili prozore sa troslojnim staklom tako da mozemo imati vece staklene povrsine i time vise dnevnog svjetla odmah znaci i manje rasvjete. I ne samo da skupo placamo to razbacivanje energijom nego i doprinosimo globalnom zatopljenju. Nekada smo imali standard da radni prostori trebaju imati temperature izmedju 12 i 20 stupnjeva ovisno o vrsti posla, danas se toga nistko ne drzi po uredima su usred zime uglavnom svi u kratkim rukavima ili samo u kosuljama. Nadalje pogledajmo koliko smu klima uredjajima nakitili fasade a to su veliki potrosaci energije i emiteri topline. Vratimo se starom dobrom provetravanju otvorenim prozorima koji moraju biti zatvoreni kada radi klima. Samo pazljivim postupcima mozemo smanjiti i preko 30% potrosnje energije. Dakle ako uzmemo kredit za energetsko poboljsanje time bismo u par godina otpaltili investiciju ali istovremeno smanjili emisije temperature u atmosferu i globalno zatopljavnaje.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Čini se kako pišeš bez veze. Grijanje i hlađenje planeta je evidentno od njegovog postanka i za sad znamo samo koliki je relativni ljudski uticaj, ali neznamo iznos koliko je to relativno u apsolutnom iznosu jer je zemlja u daljoj i dalekoj prošlosti bivala i toplija i hladnija nego danas.

Kod grijanja stambenih prostora vrlo bitna je izolacija kako pišeš, ali ovo sa grijanjem samo dok se u prostoru boravi je besmisleno jer za bazično zagrijavanje stana, kad je stan ohlađen na temp okoline, potrebno je 12 sati, a za zagrijavanje kuće 24 i više.
Ovo sa velikim prozorima kako bi se dobilo više svijetla je također besmisleno jer veliki otvori opet znače lakši prijelaz topline kroz staklene otvore i više se ljeti izgubi na hlađenje tih prostora nego što se na svijetlu uštedi.

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

Spacevoodoo
E moj tiupane veliki, polupismeni ja nisam rijeci rekao da ne postoje prirodni utijecaji, vec kako smanjiti emisje izavane ljudskim djelovanjem. Ja sam gore samo pisao o ustedi i smanjenoj toplinskoj emisji u atmosferu. Energetski pasivne kuce koje za cjelokupno zagrijavanje trosobnog stana trose manje od 100W energije po satu a i tu energiju dobivaju iz obnovljivih prirodnih izvora. Ili kuca gradjena od slame metar debeli zidovi, zbuka (gips) izvana i iznutra, slamnati krov i preko njega drvena sindra, dnevnu sobu griju sa 1 svijecom.
Ti za to nisi cu ti si po tom pitanju jos u 7 stoljecu ili mozda jos u kamenom dobu.
mogu ti dokazati na mom stanu da se grijanje u spavonicam ukljucuje samo sat vremena prije odlaska na spavanje. a moja spavonica potpuno iskljucen radiator i temperatura ne pada ispod 14 C samo od prolaska cijevi za grijanje kroz pored konstantno otvorenog prozora, idealno za spavanje ali i klimatsko podrucije jer temperatura rijetko kada dodirne 0C ili da padna na -1 do -3C.
Zamisli da postavis diodnu rasvijetu i da umijesto 98% obicnih zarulja emitiras samo ispod 5% topline, koliko ces ustedjeti.
Ili kuca gradjena od slame metar debeli zidovi, zbuka (gips) izvana i iznutra dnevnu sobu griju sa 1 svijecom.
No ostani ti i dalje u kamenom dobu.
Ljudi moraju svoj utijecaj nastojati svesti na minimum a ono sto priroda (sunce) radi mi na to nemozemo utijecati nego nastojati tu energiju iskoristiti mozda sa skalarnim valovima, kada to napravimo ostavriti cemo Teslin san o neogranicenoj besplatnoj energiji za sve.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

“Grijanje i pregrijavanje planeta, smanjiti grijanje stanova i radnih prostora” . . . je napisala moja prababa.

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Spacevoodoo
Daj sine promijeni nick u recimo TUPKO GLUPKO mnogo bolje bi ti pristajalo.
Ne zamjeri na ovome, ja imam jednog sina koji je isto kao i ti ni brige ni pameti a ni volje da radi, on bi kao i ti bio Mlatimudan Ono mlati mudima i netko ga za to dobro placa.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Oko štednje, ne samo energije, nego i ostalih prirodnih resursa, koje treba svesti na najmanju moguću mjeru slažem se s tobom.

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

A sto se tice male Gretice ostavite dijete izmanipulirano, ona samo ponavlja kao papagajcic ono sto su je naucili, nekima je u interesu da se digne frka oko CO2 i da se uvedu novi porezi na karbonsku emisiju, da se stvori nova religija i da bude umjesto bogobjaznosi CO2 bojaznost. Neka se nadje netko tko ce se njoj i onima iza nje suprostaviti argumentima. Neka neki novinar prodje oko njene kuce ili zadje u kucu u stan i tamo vidi koliki su energetski gubici i emisije u atmosferu pa to objavi i na taj joj nacin zatvori kljun da vise ne grakce.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

foto :
Sretan put
i dobar tek srećo !
Bolje ti je
da ispadneš smiješna,
nego li da ispadneš
iz vlaka.

Amater
Gost
Amater
7 mjeseci prije

Sve je to samo velika. Prevara …..

Alan Ford
Gost
Alan Ford
7 mjeseci prije

Tako nekako.
Iako nitko do sada nije iznio nikakve vjerodostojne dokaze da antropogena emisija CO2 uzrokuje povećanje temperature na planeti, evo i u ovom tekstu, kao i u pojedinim komentarima se očito podrazumijeva kao da je to stvarno tako. O dokazima se stalno govori nešto kao o konsenzusu znanstvenika, ali takav zapravo ovdje ne postoji. Postoji manipulacija. Počevši od poistovjećivanja tj. miješanja pojmova zatopljenja i zagađivanja okoliša, pa nadalje.
Ovaj primjer je samo još jedna potvrda tvrdnje/teorije da se upornim ponavljanjem bilo kakve priče, svejedno da li je istinita ili ne, postiže to da većina u nju povjeruje. A primjera koji potkrijepljuju ovu metodu manipulacije je bezbroj.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Utovljeni ekolozi i konformisti u borbi protiv globalnog zatopljenja 😂😂😂

Vasilij Zajcev
Gost
Vasilij Zajcev
7 mjeseci prije

Jeste li vidjeli ovo. Gretschen ima vlastite smedje kosulje koje na javnom mjestu maltretiraju novinare koji se usude postavljati neugodna pitanja.

https://www.youtube.com/watch?v=TTXdhTwO320

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Na malu Greticu je steta trositi vrijeme, njen mentalni sklop nije u stanju shvatiti u kojem zecu lezi grm, ona samo kao papagaj kvoca, tu i tamo pusti koju umijetnu suzu. Ona ne misli niti govori o dobrobiti za cijeli ljudski rod vec samo za uski krug odabranih.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
7 mjeseci prije

Nema zrna logike u ovom tekstu. 1+1=2 1+0=1 a 2 je veće od 1. Iako da naglasam protivnik sam gretenizma i borbe protiv CO2 i poreza na zrak ipak pronalazim nelogicnost u tekstu.

marko
Gost
marko
7 mjeseci prije

Jedino riješenje je na svaku kuću staviti jednu malu vjetrenjaču, te uz nju fotoćelije.
https://www.youtube.com/watch?v=qQRVJFotQ_E
Ali problem je kako naplatiti porez od nekog tko proizvodi energiju samo za sebe.

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

To je samo djelomično rješenje … nema svuda ni vjetra ni sunca stalno odnosno dovoljno. A kada se uzme cijena (ne samo novčana nego i ekološka) proizvodnje i zbrinjavanja fotonaponskih sustava i akumulatora pa primjeni na ‘svaku kuću’, to je katastrofa odgođena za 5-10 godina u slučaju akumulatora i 15-20 u slučaju ćelija …
Što se poreza tiče stoji … iako uopće ne bi bilo teško napraviti sustav odbitaka, ali pare su pare.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Green deal je teška prijevara..

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Eh, što sad?
Po pitanju ugljena … ništa. Treba prelaziti na nuklearke i ravijati torij što je brže i kvalitetnije moguće. Ne zbog CO2, nego zbog drugih manjkavosti ugljena i prednosti NE.
Po pitanju CO2 … drviti svuda i svima istinu. Alternative tome nema.
Po pitanju Grete … spasiti jadno dijete od svodnika koji ju prostituiraju po svijetu i poslat ju u školu gdje joj je i mjesto. Da nauči barem nešto korisno, kad već nije prirodno inteligentna.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
18
0
()
x