Ruski Gazprom smanjio je dotok prirodnog plina u Njemačku za 60 %; Zapadna Europa uskoro će doživjeti noćnu moru zelene energije koju je oduvijek priželjkivala

Gazprom
29 komentara

Drugi dan zaredom, ruski Gazprom, dobavljač prirodnog plina u većinskom državnom vlasništvu, smanjio je izvozne tokove fosilnog goriva u Njemačku.

U kombinaciji s prvim rezom, Njemačka sada prima samo 40 posto od normalne količine ruskog prirodnog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1, a sve zahvaljujući sankcijama protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Izvješća pokazuju da će ovaj veliki pad isporuke, ako se nastavi, iznositi oko 16 milijardi kubičnih metara prirodnog plina manje do kraja godine, odnosno oko 10 posto ukupnog uvoza plina Europske unije iz Rusije. Prvog dana Gazprom je rekao da će smanjiti protok prirodnog plina za 40 posto nakon kanadskih sankcija koje su spriječile njemačkog partnera Siemens Energy u isporuci opreme koja je prošla kroz remont. Drugi dan dogodio se dodatni rez za još 20 %.

Njemački vicekancelar Robert Habeck tvrdi da Gazpromov početni potez ipak nije imao nikakve veze s tehničkim problemima, već je bio više političke prirode. Habeck je dodao da novi razvoj događaja “jasno pokazuje da je objašnjenje ruske strane samo izgovor”.

“Očito je strategija uznemiriti ljude i povisiti cijene”, rekao je dalje.

Gazprom najavljuje još 15 % presjeka drugog plinovoda za Italiju

Gazprom je u srijedu također obavijestio talijanskog plinskog diva Eni da će također smanjiti protok prirodnog plina kroz drugi cjevovod za oko 15 posto.

“Smanjeni dotoci dvama od najvećih europskih uvoznika ruskog prirodnog plina uslijedili su nakon prethodnog zaustavljanja ruskih isporuka plina Bugarskoj, Poljskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Danskoj”, izvijestio je ABC News.

Ovo je sjajna vijest za Zapadnu Europu, zar ne? Naposljetku, ovo područje svijeta se godinama oštro protivi fosilnim gorivima, obećavajući postupno ukidanje stvari poput prirodnog plina i nafte, u korist velikih plantaža vjetroturbina i solarnih panela.

Rusija jednostavno ostvaruje tu željenu “zelenu” transformaciju daleko prije nego što se očekivalo, što ne bi trebao biti problem, zar ne? Šalimo se, naravno, jer je prirodni plin kritična komponenta modernog života. Bez njega, a i bez benzina, život kakav trenutno poznajemo bi se raspao.

Europa to brzo shvaća dok se bori sa spoznajom kako preživjeti uz pronalaženje drugog izvora prirodnog plina negdje drugdje. Nestašice, u kombinaciji s inflacijom ovim europskim zemljama ne čine nikakvu uslugu, pogotovo jer se zemlje trude osigurati nove zalihe prije sljedeće zime.

Stručnjak za energetiku Simone Tagliapietra iz briselskog trusta mozgova Bruegel poziva Europu da “ne bude samozadovoljna i neka hitno pojača koordinaciju”, kako bi kontinent bio “spreman za eventualno tešku zimu koja je pred nama”.

Tagliapietra, ABC News i drugi proturuski izvori tvrde da Rusija sudjeluje u “kratkoročnoj manipulaciji tržištem kako bi podigla cijene plina”, ali činjenica je da Rusija jednostavno odgovara na sankcije koje su uvedene protiv nje.

Proturuskim zemljama rečeno je da još uvijek mogu kupiti plin koji im je potreban, samo dok plaćaju u rubljama. To je nešto što ne žele raditi te zbog toga snose posljedice. Prema Siemens Energyju, plinska turbina koja pokreće kompresorske stanice na plinovodu Sjeverni tok 1 nedavno je odvezena u Montreal na planirani remont, nakon što je uspješno radila više od 10 godina. Međutim, zbog kanadskih sankcija, tvrtka nema načina kako vratiti tu opremu natrag Gazpromu.

Habeck, odgovarajući na to, tvrdi kako turbina ne podliježe sankcijama i da se prvo “relevantno” održavanje na njoj trebalo dogoditi tek ove jeseni. Tvrdi i da nema objašnjenja za 40-postotno, a sada 60-postotno smanjenje protoka.

gasGazpromZelena energija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ma neće Njemačka osjetiti energetski problem. U Njemačkoj su dobar dio plodnih polja pretvorili u terene za proizvodnju “zelene” energije (solarni paneli, vjetrenjače). Što bi tu moglo ići po krivu? 😀

1 godina prije

U kombinaciji sa havarijom u američkom obratu za ukapljeni plin, sa bezbričnošču EU birokrata, koji još uvijek misle, da če slomiti Rusiju sankcijama, Unija srlja u propast.
Pa i Hitlerova propaganda još je 1944 godine na svom teritoriju širila propagandu, da če dobiti rat!

Tupko Glupko
1 godina prije

“Briselski trust mozgova Bruegel”

Jesu li mu članovi Monthy Pythonovci ili društvo iz Top Liste Nadrealista? 😁
Jbg, jedni su Britanci, drugi Bosanci, niti jedni u EU, ali trebali bi ih pozvati u goste, vjerojatno bi u svojoj zajebanciji donijeli bolje odluke od ovih “Bruegel-ovaca” 😃

1 godina prije

Cijelo vrijeme zanemaruje se najbitnija činjenica “zelene energije”, NE MOŽE SE SKLADIŠTITI!
Ne može se transportovati!
A svi bilateralni ugovori za transfere među članicama prestaju u krizi! Onda je prvi DOMAČI TRG!

Partizan
1 godina prije

Je li netko od eminentnih mainstream medijskih poltrona, uhljeba i lezilebovića povezao predratnu inflaciju u nacističkoj Germaniji prije osamdeset godina i ovu sadašnju, tekuću i rastuću, inflaciju u “slobodnoj i demokratskoj” Europskoj Uniji? Nije, naravno. Do god je reklama i sjajnih novih belih zubala od porculana iz Beograda za male pare. Pozdrav Jovanović-Šprajcu, Hadžif…f…f… kao ono b(ij)eše i sličnima!

tihobl
1 godina prije

Rusi smanje isporuke svabama, a svabe zavrnu slavinu francuzima.

Max
1 godina prije

Vlastite vlade će nas unišitito glađu i hladnoćom.

Hogar Strašni
1 godina prije

Volio bih da zima bude hladna s puno snijega i malo vjetra.

antinato
1 godina prije

Na jesen počinje raspad EU.

Lucija, prva
1 godina prije

“Aeroderivativne plinske turbine za kompresorske stanice Sjevernog toka 1 isporučene su 2009. godine, priopćio je ovog tjedna Siemens Energy.
Proizvedene su u Kanadi i treba ih redovno servisirati, istaknula je kompanija, dodavši da je jedna trenutno na remontu u Montrealu.

Njemačka JOŠ UVIJEK (😄) značajan dio potreba za plinom podmiruje uvozom iz Rusije, pa se suočila s ozbiljnom nestašicom.

“Kanadska vlada aktivno razgovara s Njemačkom o tim turbinama i radimo na rješenju”, izjavio je u priopćenju objavljenom u četvrtak glasnogovornik kanadskog ministra prirodnih resursa.

Moskva je u četvrtak upozorila da bi isporuke plina mogle biti potpuno obustavljene ako se povrat opreme otegne”.

nessy
1 godina prije

U cemu je problem? Nema pumpe, nema plina. Ovo se zove majstorski potez, umjesto da Rusi upiru da im se vrati oprema (koja je pederski ‘pod sankcijama’ zadrzana), sada ce to obaviti Njemci ako hoce plin.

nessy
1 godina prije

Moja kristalna kugla kaze, za par godina ce EU na koljenima moliti Rusiju da im isporuci energente na nivou pocetka ove godine. Samo, novi ugovori ce biti potpisani, i to nece bas biti lako ostvarivo.

edinjakupovic60@gmai
1 godina prije

Winter is coming….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI