Indija je na vrh svojih strateških naftnih rezervi došla s 19 dolara po barelu nafte

Indija nafta
4 komentara

Indija je upotrijebila ultra niske cijene sirove nafte početkom ove godine kako bi napunila svoje strateške naftne rezerve naftom po vrijednosti od 19 dolara po barelu, čime je uštedjela gotovo 700 milijuna dolara, objavilo je u ponedjeljak indijsko Ministarstvo nafte i prirodnog plina.

“Iskoristivši niske cijene sirove nafte na međunarodnom tržištu, Indija je u travnju i svibnju 2020. kupila 16,71 milijuna barela (mbbl) sirove nafte i napunila sva tri strateška rezervata nafte stvorena u Vishakhapatnamu, Mangaloreu i Paduru”, objavilo je ministarstvo u izjavi u kojoj se citira ministrica nafte DharmendraPradhan koja je poslala parlamentu pisanu izjavu.

Prosječni trošak po kojem je Indija kupila sirovu naftu u travnju i svibnju bio je 19 dolara po barelu, u usporedbi s cijenom nafte od 60 dolara po barelu u siječnju 2020. Zahvaljujući najjeftinijoj nafti u godinama, s početkom u drugom tromjesečju, Indija je uštedjela 685,11 milijuna dolara kod uvoza sirove nafte, priopćilo je Ministarstvo.

Indija je, poput najvećeg svjetskog uvoznika nafte, Kine, u travnju iskoristila najniže cijene nafte od posljednjih nekoliko desetljeća kako bi se opskrbila sirovom naftom.

Kao rezultat toga, Indija je platila znatno manje za sirovu naftu koja se uvozila između travnja i srpnja 2020., u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zbog znatno nižih cijena nafte i nižih količina uvoza, do kojih je došlo uslijed smanjene potražnje za gorivom.

Zbog pada međunarodnih mjerila cijena nafte, indijski račun za uvoz sirove nafte iznosio je 12,4 milijarde dolara u travnju i srpnju, odnosno u prvom tromjesečju indijske fiskalne godine. Za tu je svotu Indija uvezla 57,2 milijuna tona sirove nafte, u usporedbi s uvozom od 74,9 milijuna tona, u vrijednosti od 36,2 milijarde dolara za isto razdoblje 2019., rekao je Pradhan prošli tjedan u parlamentu.

Potražnja za gorivom u Indiji, koja se smanjila za 60 posto tijekom početnog zaključavanja u cijeloj zemlji, ponovno je pala u kolovozu, što je najveći mjesečni pad od travnja; razlog za to su lokalizirane blokade i mjere restrikcije zbog koronavirusa.

Količine uvoza nafte u Indiji također bi mogle biti razlog za zabrinutost na tržištu nafte; uvoz je u lipnju pao na najniži nivo u posljednjih od pet godina, dok je uvoz u srpnju pao na najnižu razinu u posljednjih deset godina, zbog lokalnih blokada i truda oko održavanja rafinerija.

BarelNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
buga
3 godine prije

Slučajna država vjerovatno nije napunila strateške rezerve po tako niskim cjenama nafte, naši će kupovati kad cjena barela bude 100 dolara.

Max
3 godine prije

Kupovali su dok je bilo jeftino.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI