Indijska vojska kaže da Kina nastavlja da preduzima “provokativne aktivnosti” za eskalaciju tenzija

Kina i Indija tenzije
9 komentara

Granične tenzije između Indije i Kine nedavno su se pojačale kao rezultat prepucavanja između trupa zemalja duž linije stvarne kontrole (LAC).

Indijsko Ministarstvo odbrane optužilo je u utorak Kinu, usred novog sukoba, za nastavak eskalacije napetosti u regionu Istočni Ladakh, naglasilo je da indijska vojska nije pribjegavala nikakvim agresivnim akcijama i potvrdilo posvećenost zaštiti nacionalnog suvereniteta.

Kina nastavlja da preduzima “provokativne aktivnosti” za eskalaciju tenzija, navodi se u saopštenju indijske vojske.

“Indija je posvećena razdvajanju i deeskalaciji situacije na LAC, Kina nastavlja preduzimanje provokativnih aktivnosti kako bi došlo do eskalacije. Ni u jednoj fazi indijska vojska nije prešla preko LAC ili pribjegla upotrebi bilo kakvih agresivnih sredstava, uključujući oružje. PLA [Kineska narodnooslobodilačka vojska] je ta koja otvoreno krši sporazume i izvodi agresivne manevre, dok je angažovanje na vojnom, diplomatskom i političkom nivou u toku”, saopštilo je indijsko Ministarstvo odbrane.

Prema indijskoj vojsci, trupe PLA su u ponedeljak pokušale da se „približe jednom od naših istaknutih položaja duž LAC“, ali su potom od toga odvraćene.

Granični sukobi su stalni element odnosa Indije i Kine, jer zemlje nemaju obilježenu granicu, već LAC, stvorenu nakon rata između država 1962. godine. Tenzije su postale zaoštrenije kao rezultat prepucavanja između graničnih snaga zemalja počev od maja.

IndijakinaLadakh granicatenzije
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
3 godine prije

BRIKS napreduje

DA se hoće dobro pomlatit po onim himalajskim stjenčugama … možda bi tad shvatili koliki su kreteni

3 godine prije zadnji put uredio Ringo10
Stara kuka
3 godine prije

Jeste li vi svjesni da se Kinezi i Indijci ovako natežu, prijete i optužuju jedni druge već 60 godina. I nikad neće zaratiti jer se nijednima to ne isplati zbog komadića kamene pustopoljine bez travke ili kakvih drugih vrijednih resursa. Nemojte zatrpavati portal ovakvim nevijestima i tako potiskivati prave i važne teme duboko dolje na stranici.

dtogihenjiugjwiorfkovswdogfmsigfr
3 godine prije

Kuhaju kafeni iz zeks ajs, žele taj teritorij da dođu pakijima na granicu sa Kinom.

Max
3 godine prije

Obje strane srljaju u rat za interese trećega. obje države imaju strašne vojne sile i nijedna ne bi pobbijedila možda bi sve završilo nuklearnim ratom pa im je bolje da stanu dok još nije prekasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI