fbpx

Indijska vojska kaže da Kina nastavlja da preduzima “provokativne aktivnosti” za eskalaciju tenzija

Kina i Indija tenzije

Granične tenzije između Indije i Kine nedavno su se pojačale kao rezultat prepucavanja između trupa zemalja duž linije stvarne kontrole (LAC).

Indijsko Ministarstvo odbrane optužilo je u utorak Kinu, usred novog sukoba, za nastavak eskalacije napetosti u regionu Istočni Ladakh, naglasilo je da indijska vojska nije pribjegavala nikakvim agresivnim akcijama i potvrdilo posvećenost zaštiti nacionalnog suvereniteta.

Kina nastavlja da preduzima “provokativne aktivnosti” za eskalaciju tenzija, navodi se u saopštenju indijske vojske.

“Indija je posvećena razdvajanju i deeskalaciji situacije na LAC, Kina nastavlja preduzimanje provokativnih aktivnosti kako bi došlo do eskalacije. Ni u jednoj fazi indijska vojska nije prešla preko LAC ili pribjegla upotrebi bilo kakvih agresivnih sredstava, uključujući oružje. PLA [Kineska narodnooslobodilačka vojska] je ta koja otvoreno krši sporazume i izvodi agresivne manevre, dok je angažovanje na vojnom, diplomatskom i političkom nivou u toku”, saopštilo je indijsko Ministarstvo odbrane.

Prema indijskoj vojsci, trupe PLA su u ponedeljak pokušale da se „približe jednom od naših istaknutih položaja duž LAC“, ali su potom od toga odvraćene.

Granični sukobi su stalni element odnosa Indije i Kine, jer zemlje nemaju obilježenu granicu, već LAC, stvorenu nakon rata između država 1962. godine. Tenzije su postale zaoštrenije kao rezultat prepucavanja između graničnih snaga zemalja počev od maja.

3 4
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ringo10
Gost
Ringo10
1 mjesec prije

BRIKS napreduje

DA se hoće dobro pomlatit po onim himalajskim stjenčugama … možda bi tad shvatili koliki su kreteni

Stock
Gost
Stock
1 mjesec prije

Indija gubi rat od kine u svakoj mogućoj opciji. Žuće će namlatiti đipsije.

Stock
Gost
Stock
1 mjesec prije

Bolesnik!

Mala ris
Gost
Mala ris
1 mjesec prije

Definitivno, Indijci nemaju sanse.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Jeste li vi svjesni da se Kinezi i Indijci ovako natežu, prijete i optužuju jedni druge već 60 godina. I nikad neće zaratiti jer se nijednima to ne isplati zbog komadića kamene pustopoljine bez travke ili kakvih drugih vrijednih resursa. Nemojte zatrpavati portal ovakvim nevijestima i tako potiskivati prave i važne teme duboko dolje na stranici.

dtogihenjiugjwiorfkovswdogfmsigfr
Gost
dtogihenjiugjwiorfkovswdogfmsigfr
1 mjesec prije

Kuhaju kafeni iz zeks ajs, žele taj teritorij da dođu pakijima na granicu sa Kinom.

Šule
Gost
Šule
1 mjesec prije

Varane oni po tebi kuvaju već godinu dana daj se odluči kad će počet rat..nemoj više nagađat nismo u tarot emisiji.

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Obje strane srljaju u rat za interese trećega. obje države imaju strašne vojne sile i nijedna ne bi pobbijedila možda bi sve završilo nuklearnim ratom pa im je bolje da stanu dok još nije prekasno.

Bimbond
Gost
Bimbond
1 mjesec prije

E da kad bi još i oni bili normalni da to uvide. Đipsiji će izgubit i teritorij i rat ako ne odstupe jer Žuće ne trpe poraze. Evo krenuli su u novi okršaj upravo danas.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x