Iran kritikuje ”neodgovornu” retoriku Kijeva

Nasser Kanaani
14 komentara

Tvrdnje Ukrajine da Iran isporučuje dronove Rusiji su “neodgovorne” i neistinite, saopćilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova. Primjedbe Teherana uslijedile su kao odgovor na optužbe pomoćnika ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Mihaila Podoljaka, koji je prošle sedmice tvrdio da Teheran “planira da poveća snabdijevanje Rusije raketama i bespilotnim letjelicama”.

U objavi na Twitteru, zvaničnik iz Kijeva je pozvao međunarodnu zajednicu da prijeđe sa “nefunkcionalnih sankcija” protiv Irana na “destruktivnije alate – likvidaciju pogona, hapšenje dobavljača”.

“Optuživanje različitih strana, uključujući Iran, neće pomoći Ukrajini, njenom narodu i rukovodstvu zemlje”, rekao je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani tokom brifinga u ponedjeljak.

Iran odbacuje tvrdnje ukrajinskih vlasti i “posebno ovog ukrajinskog zvaničnika”, rekao je on, misleći na Podoljaka.

“Smatramo ovu prijeteću retoriku neodgovornom… i svu političku i pravnu odgovornost za takve izjave prebacujemo na ukrajinsku vladu”, insistira Kanaani.

Teheran nije strana u rusko-ukrajinskom sukobu, ali je spreman pomoći stranama u rješavanju krize na miran način, dodao je.

Načelnik štaba iranskih oružanih snaga, general-major Mohammad Hossein Baqeri, također je odbacio tvrdnje Ukrajine i SAD-a da su moskovske bespilotne letjelice Geran-2 zapravo bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed-136. Te izjave su “dio neprijateljskog psihološkog ratovanja”, tvrdi on u članku objavljenom u nedjelju. Prema Baqeri, sama pojava ovakvih optužbi pokazuje da Zapad priznaje efikasnost iranskih bespilotnih letelica.

U svom govoru pred američkim Kongresom u srijedu, Zelenski je ustvrdio: „Iranski smrtonosni dronovi poslani Rusiji u stotinama postali su prijetnja našoj kritičnoj infrastrukturi. Tako je jedan terorista pronašao drugog.”

Podoljak je ranije dao još oštrije izjave u vezi sa Iranom, insistirajući da bi “moglo biti moguće izvesti udare na pogone za proizvodnju dronova i balističkih projektila” u zemlji. Teheranu ne bi trebalo dozvoliti da i dalje “nekažnjeno” isporučuje bespilotne letjelice Moskvi, rekao je u televizijskom intervjuu početkom novembra.

Rusija insistira da se oslanja samo na lokalno proizveden hardver za svoju vojnu operaciju u Ukrajini, koja je u toku od kraja februara. Iransko ministarstvo vanjskih poslova samo je potvrdilo slanje male serije dronova u Rusiju prije izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva.

iranMihail Podoljakukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

ehhh vidim da zelenko postenjacina odreduje tko je terorista a ko nije ,,,normalno ,on nije

ףךפםן
1 godina prije

Meni osobno je Iran draga zemlja dok se ne počnu prijetiti da ce nas uništiti.

Max
1 godina prije

Zapad kleveće Iran

Amar
1 godina prije

Taktika amerikanaca u vezi sa ukrajinom je svakog momenta sve jasnija.Ova arogantna prica je pokusaj da se Rusija (i saveznici) sto vise isprovocira i da se sto vise unisti ukrajina.Zato Zelenski stalno prica nebuloze,za koje i djeca znaju da nemaju smisla.Kada ukrajina bude totalno razvaljena onda su je amerikanci mislili predati Rusiji,da je Rusija obnavlja sto bi naravno dovelo do njihovog ekonomskog unistenja.Bilo mi je jako cudno kada su Rusi napustili Herson da u zapadnim medijima to bas nisu pozdravili kao pobjedu,uglavnom su samo pisali da je tamo sve unisteno.Ovo je plan B,a plan A je bio da Rusija za par mjeseci bankrotira,sto se zahvaljujuci dobroj Ruskoj pripremi nije dogodilo.Sama amerika je u velikim problemima,i ovo je bio zadnji pokusaj da se Rusija unisti,rasparca i da nafta i plin budu za zapad besplatni.Plan gospodje Olbrajt se ipak nece ispuniti.Rusija i Kina su napale dolar kao svjetsku valutu, a amerikanci znaju… Čitaj više »

Sir Oliver
1 godina prije

Baš me zanima za čiji interes Ukrajina blati Iran. Amerika ili Izrael .

tihobl
1 godina prije

Младићи узраста од 18 и 29 година из Чикага и Филаделфије имају више шансе да погину у ватреном обрачуну у опасним деловима града него што је то случај са америчким војницима на фронту у Ираку или Авганистану, показују резултати студије коју је објавила мрежа ЈАМА (Часопис америчке лекарске асоцијације).

Истраживачи са Универзитета Браун и Универзитета у Пенсилванији објавили су студију која открива да је за војно стасале мушкарце из најопаснијих делова Чикага опасност од смрти у оружаном нападу три пута већа од оне у Авганистану и скоро четири пута већа од опасности у Ираку.

tihobl
1 godina prije

Godišnji izveštaj Renda Pola: 482.276.543.907 dolara iz državne kase bačene uludo Na primer, 118.000 dolara dato je Nacionalnoj naučnoj fondaciji za studiju o tome da li će zlikovac iz Marvelovog filma Tanos zaista moći da pucne prstima dok nosi rukavicu beskonačnosti (rezultat: verovatno neće). Ta suma obuhvata i 2,3 miliona dolara koje je koristio Nacionalni institut za zdravlje (NIH) za eksperiment koji uključuje ubrizgavanje kokaina štencima, te skoro 200.000 dolara koje je Ministarstvo odbrane (DOD) potrošilo za Starbaksove espreso aparate. Izveštaj je otkrio da je Ministarstvo odbrane, pored pomenutih espreso mašina, kupilo i neadekvatne kamuflažne uniforme vredne 28 miliona dolara. Uniforme sa “šumskom šarom” bile su planirane za pustinjske predele Avganistana. Nacionalni institut za zdravlje takođe je potrošio značajnu količinu novca. To uključuje 2,1 milion dolara za podsticanje Etiopljana da nose cipele, tri miliona dolara za borbe hrčaka kojima su ubrizgani steroidi, 2,3 miliona dolara za ubrizgavanje kokaina štenadima bigla, 1,1 milion… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Шкотска би могла да се нађе под утицајем Русије, ако се успешно одржи референдум о њеној независности, изјавио је експерт за спољну политику Азим Ибрахими.

Englezi se boje ako se Skotska odcijeo da ce joj Putin ponuditi finansijsku pomoc da se oporavi ekonomija. Opet taj Putin. Fino su smislili englezi – ako se skoti odcjepe natjerace sve vazale da im uvedu sankcije sve dok ne zamole ponovni prijem u Britaniju. Nepredvidljivi Putin im kvari ovaj genitalni plan.

Sun
1 godina prije

Sve je jadnije biti Ukrajinac, hvala zapadu.

nessy
1 godina prije

Pa ako je i istina, u cemu je problem? Zasto se saveznici ne bi pomagali. Pogotovo sto se puno shupaka udruzilo, pod USA batinom, protiv njih?

Zigi
1 godina prije

Nije mi jasno da sada Iran negira trgovinu sa rusima kad je prije nekih mjesec dana bila vijest da su to doista iranski dronovi, ali prodani daleko prije sukoba, drugo, zašto se uopće odgovaraju na te nazovi optužbe , jer su za sada još uvijek suverena država sa pravima da trguju s kim hoće?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI