Iran nije Libija, Irak ili Sirija i teško je osvojiva tvrđava

Iranske snage - vojna vježba
30 komentara

Nedavni nemiri u Iranu su otvorili pitanje pitao je li sve tako glatko u unutarnjoj politici ove države. Neki stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi se u Iranu mogao ponoviti scenarij Sirije, Iraka ili Libije.

Međutim, mnogi zaboravljaju da Iran, za razliku od navedenih zemalja, ima tisućljetnu tradiciju državnosti u približno istim i danas postojećim granicama. Osim toga, nevjerojatno je da se zaboravlja da postoji i nešto što znanstveni krugovi zovu “perzijski identitet”.

Na primjer, malo tko je upućen u činjenicu da su nacionalne manjine široko zastupljene u vladi i državnim strukturama Islamske Republike. Skoro 20 milijuna iranskih državljana, kojih ima 81 milijun, čine etnički Azeri, koji sebe više smatraju građanima Irana, nego Azerbajdžana. Mnogo je od njih među šiitskim klericima, ali i među predstavnicima najviših vojnih, političkih i gospodarskih elita. Nakon Islamske revolucije 1979. je u zemlji u prvi plan došao iranski zajednički identitet. Među Perzijancima ima manje brojnih naroda, kao što su Tališi, Gilaki, Mazanderani, Luriani i Bahtiari. Nije bilo ozbiljnih političkih problema ni s iranskim Turkomanima ili Afšarima.

Potencijalno opasna etnička skupina u multinacionalnoj državi su Kurdi, unatoč činjenici da su ovdje manje politizirani nego u Turskoj, Iraku ili Siriji. Kurda ukupno u Iranu ima oko 5 do 6 milijuna ljudi. Među njima prevladavaju suniti, ali ima i šiita. Sjedinjene Države i Izrael godinama protiv Irana pokušavaju igrati na “kurdsku političku kartu”.

Tako je nastala stranka PJAK, na kurdskom Partiya Jiyana Azad Kurdistanê, oružana skupine koja vodi puzajući gerilski rat u udaljenim područjima iranskog Kurdistana, gdje vrši upade s područja Turske ili protekle godine s teritorija Iraka.

Međutim, među iranskim Kurdima oni ne čine većinu i mogu se smatrati “odmetnicima”. Iranska vlada obraća pozornost na Kurde, ističući kako problemi ovog naroda nisu strani ni drugima u zemlji.

Druga moguća “bolna točka” su iranski Baluči, suniti na jugu zemlje, usko povezani sa svojom plemenskim subraćom u Afganistanu i Pakistanu. Po  načinu života su uglavnom nomadi.

Socio-ekonomska situacija Balučistana je tradicionalno komplicirana. Regija je slabo razvijena, granica između Irana i Afganistana je “polutransparentna”. Dakle, situacija u iranskom Balučistanu je složenija nego s Kurdima. U međuvremenu, Balučistan je strateški važna tranzitna regija, koja Iran povezuje s Kinom i drugih zemalja jugoistočne Azije. To u Washingtonu vrlo dobro znaju i godinama računaju na pokret sunita Balučistana, kojeg je teško homogenizirati.

Kao što smo rekli, Iran se ne može usporediti sa Sirijom, Irakom ili Libijom, jer govorimo o ujedinjenoj državi, s manjim potencijalnim točkama žarišta.

Elita u zemlji je umjereno domoljubna. Iran zapravo ima dvije vojske. Prva su redovite Oružane snage Islamske Republike, a druga Iranska revolucionarna garda koja raspolaže svim vrstama naoružanja.

Iran Balochistan
FOTO:Iran, područje Balochistan

Za razliku od Sirije ili Iraka, Iran nije dio nekada bivše države, nego drevna civilizacija koja ima stabilne povijesne tradicije, što je važna ideološka podrška državi.

Podsjetimo da je Iran kontinuirano okružen američkom vojnim snagama iz različitih smjerova. Invazija Afganistana 2001. je dovela američke snage i NATO na granice Irana na istoku. Potom je na zapadu zemlje uništen Irak, koji je pretvoren u rasadnik međunarodnog terorizma i kurdskog separatizma.

U 2011. godini je na red za uništenje došla Sirija. Danas se protiv Irana igra na iste geopolitičke karte, od “Obojene revolucije” iznutra, koju sanjaju manje prozapadne skupine i liberali, do etničkih napetosti u kojima se SAD i Izrael služe Kurdima i Balučima, koje žele naoružati  i gurnuti ih u hibridni rat protiv vlade u Teheranu.

Saudijska Arabija igra veliku ulogu u pokušajima stvaranja sektaških podjela između sunita i šiita, a prijetnja izravnom vojnom intervencijom Sjedinjenih Država i Izraela je konstantna.

Iran je kao strateški saveznik Rusije i  ekonomski saveznik Kine kao suverena država pod stalnim pritiskom. Pokušaj uništenja Irana je u geopolitičkom smislu puno ozbiljniji od raspada Iraka, Sirije ili Libije. Iran je posljednja “ideološka utvrda” u islamskom svijetu koja je suprotstavlja američkoj hegemoniji.

Hibridni rat se već vodi, ali se borbene operacije provode se na širem području, od Siriji do Iraka i od Jemena do Afganistana. Međutim, ove borbe bi mogle biti uvod u velike vojne sukobe. No, paradoks je da je u uvjetima zapadnih sankcija Iran samo ojačao svoj geopolitički utjecaj i jedno je od tro velika carstva koje nikada nije nestalo s lica zemlje. Ostala dva su Kina i Rusija, zemlje koje su na strani Teherana. Stoga bi SAD i Izrael dva puta trebali promisliti prije nego što odluče poduzeti oštrije mjere protiv Islamske Republike.

iran americke baze
FOTO: Američke baze u susjedstvu Irana

Globalistička elita u panici – Bivša carstva se ujedinjuju protiv nas

BalochistanHezbollahNATOPJAK
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mercury
6 godine prije

Pa objektivna analiza bi trebala dati i potencijalno problematične aspekte: 1.) Opcija financiranja oporbe je uvijek opasna i izaziva ogromne probleme. Međutim tu se daju zabraniti svi legalni putevi novaca putem razno raznih organizacija. 2.) Za puno muke i problema, potrebno je samo ubaciti u igru puno oružja. Oružja sigurno ima na pretek. A dotok oružja će se teško zaustaviti. Pitanej je samo tko ima volje i novaca to financirati. Jer tu se radi o milijardama. 3.) Opcija pritiska “međunardone zajednice” vrlo vjerojatno neće proći što za sada pokazuje nuklearni sporazum. Ali nametanje hrpa sankcija bi donijelo hrpu problema. 4.) Izazivanje incidenata je uvijek popularna stvar. Vjerujem da se svi sjećaju kako su bradonje bile uspješne dok su radile asimetrični rat. Kada se pojavila linija bojišnice, metode ratovanja se mijenjaju. Na žalost, Amerima je dovoljno samo da Iran gurnu u kaos. Ostalo će odraditi nezadovoljan narod i onda imaš pune… Čitaj više »

Internet je velik I poucan. Tv I novine off
6 godine prije

Bankarske hijene kruze I kruze okolo plijena.
Site su hijene ali pohlepa ih izludjuje do bezumlja. Strasno sto planeta pati zbog 300 hijena od 80 I vise godina.

shumadinac
6 godine prije

“Drevna civilizacija, ravnomerna zastupljenost…” – zaboravite logiku u ovakvim pitanjima. Da je logika dovoljna Libija bi bila neosvojiva tvrđava branjena do poslednje kapi krvi od strane svog stanovništva. Ali ubili su jedinog koji je zaista brinuo o njima kao psa.

Za postizanje prave stabilnosti države neophodan je njen jak informativni rad, tačnije propaganda. Ali da to ne bi otišlo u negativnu stranu neophodno je omogućiti slobodnu, otvorenu raspravu što bi opet dovelo do ograničavanja države. Očigledno da je kompromis neophodan.

mike penis
6 godine prije

lako irancima kad im je vrhovni vođa hrvat-kameni

Petar Veliki
6 godine prije

Iran i Rusija su za anglosaške lopove isto što je nekad bila Kina, Australija, Indija,….Oni bi sve prirodne resurse u zamenu za nominalan toaletni papir i prozapadnu kotroliranu demokratiju. Inače su totano poludili jer tih par besramno bogatih zemalja ne mogu nikako da osvoje. Kako ono reče Albright: “How is it fair if a territory like Siberia belongs to only one country?” i “It is terribly unfair for Russia to have so much of the world’s natural resources.” 🙂

Marin
6 godine prije

Kad je ono prije neku godinu podpisan sporazum s Iranom o atomskoj energiji, protivio se samo Izrael. Ne djeluje li Trump kao izraelski pijun?

Rus
6 godine prije

E da hoce doci dan kad ce strucnjaci, experti, pentagon, cia i slicni na celu sa cionistima ostaviti na miru sva ziva bica na ovoj, jedinoj nam planeti. Istorija i povjest Persije nam pricaju sami za sebe, ne trebaju nikakvi strucnjaci iz pomenutih organizacija. Samo treba uciti iz isotije povjesti!
Inace, u Iranu sam bio 20ak puta, u njihove 2 najbitnije luke,ljudi su srdacni, prijatni, obrazovani i profesionalni… Engleskim se sluze bolje nego Balkan i nemaju predrasude prema nikome. To je moje iskustvo…
Zelim im da izdrze!!!

hiber
6 godine prije

Na žalost, autorski članak barata sa kontradiktornim pojmovima. S jedne strane islamska (šiitska) republika, s druge strane nacionalne manjine i iranski zajednički identitet. To zajedno ne ide, jer je karakter Irana islamistički, a u parlamentu se to ogleda kroz zastupljenost manjinskih vjerskih zajednice uključivši i židove, odnosno Iran je zapravo preteča u svom islamističkom karakteru. Međutim, Kurdi su im, u zakašnjelom formiranju nacionalnog identiteta, direktna oprečnost, jer s jedne strane pripadaju iranskoj grupi naroda (pa se izrazito razlikuju od turkmenskih grupa naroda posebno Turaka), ali matična struja je izrazito svjetovna. Posljedica je da su daleko bliži Asadu što se ogleda u činjenici da u Siriji svi sukobi kurda i SAA brzo zgasnu, a trenutni im jedino Asad drži stranu. Ali on je davno pretvoren u marionetu. Drugi manje glasan protivnik turske intervencije je pak Iran kojima to ne ide u prilog jer svaki poginuli kurd u Afrinu stvara stotinu svjetovnih… Čitaj više »

čitatelj portala
6 godine prije

Neće biti ništa od smjene “režima” u Iranu.
Prejaka su oni zemlja da bi nasjeli na McDonald’s priče. LOL

Nekoime
6 godine prije

Vjerojatno su američki vojno-politički analitičari izračunali da kako bi u velikom sukobu poginulo ako 600 milijuna Kineza, Rusa i Iranaca, ali upola manje Amerikanaca, što su odlični izgledi.

Vrane
6 godine prije

Razlike postoje, ali naročito bitne su u sferi vojne spremnosti. Gadafi je zanemario vojnu spremnost, počeo je štedjeti na vojsci a ulagati u infrastrukturu i financije. Irak je ratovao od 90te kad je bila prva invazija pa cijelo vrijeme do druge invazije, oslabio je u tom ratu-iscrpio se. Prvi put ameri i ostali nisu mogli ni prismrditi preko granice, drugi put je išlo bez problema prelazili su preko slabo branjenih ruševina. Sirija nije mislila da je toliko interesantna ikome i nije se opako pripremila koliko je trebala. Tako i jest prizvala napad. Iran je sva ova desetljeća budan i spreman.

Arnold
6 godine prije

Perziju se nemoze unistit lako kao sta se nadaju ameri i zidovi stara je to drevna nacija

burt
6 godine prije

kakve veze ima drevna civilizacija Perzija sa vjerskim fanatičnim kultom koji je preuzeo vlast 1979 u Iranu, isto tako kakve veze ima povjest korejskog naroda sa bolesnim komunističko-ateističkim kultom nametnutom u doba Staljina i Maoa, razni diktatori uvijek sebi pripisuju povjesno-spasiteljsku funkciju dok se njihovi kultovi ne raspadnu, i Tita su proglašavali ocem i ujediniteljem jugoslavenstva pa je ta nametnuta ideja pala skupa sa komunističkim režimima u Europi, prava je istina da su vođe vjerskog kulta u Iranu opasni ekstremisti koji hoće nuklearno oružje za svoje apokoliptične ciljeve a takav je i bolesni komunistički diktator u S. Koreji, oba ta režima su prijetnja zapadnoj civilizaciji i njezinim tekovinama slobodi i demokraciji, poglavito se podmukli zločinac Kim potpuno oteo kontroli, oružje je došlo u krive ruke i ako se takvi luđaci organiziraju nikome nam nema spasa i zato se mora djelovati bez milosti prema luđaku Kimu a nakon njega i ostalima… Čitaj više »

fbslo
6 godine prije

Iran,
jedna od retkih zemalja, poput S. Koreje i Sirije, koja ne zna šta je to IMF;
PA treba to, da se izpravi, jel tako, Ameri?

fbslo
6 godine prije

Iran,
jedna od sve brojnijih zemalja, koja prodaje naftu/plin i za druge valute osim dolara?
Pa, treba, da se to izpravi, jel tako Ameri?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI