Iran: Trump je ignorant i njegov govor mržnje je za srednji vijek

trump
13 komentara

“Trumpov govor mržnje i ignoranta u Ujedninjenim narodima pripada srednjem, a ne  XXI vijeku i nije vrijedan odgovora”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif. “Nitko nije budala da vjeruje u njegovu lažnu empatiju za iranski narod”, rekao je Zarif.

Usred prijeteće retorike i optužbi, koje su posebno upućene Sjevernoj Koreji i Venezueli, Trump je rekao kako je Iran “korumpirana diktatura koja se krije iza demokracije”.

Trump je rekao kako Iran, koji je odigrao ključnu ulogu u potpori sirijskoj vladi u borbi protiv ”Islamske države” i drugih terorističkih skupina, “podupire terorizam”.

“Trump je sramotni neznalica, koji je zanemario iransku borbu protiv terorizma, što samo pokazuje njegov nedostatak znanja”, izjavio je u intervjuu za agenciju Fars iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Trump je napao i nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine, kojeg je nazvao “najgorim što su Sjedinjene Američke Države ikada učinile”, te rekao kako Iran mora zaustaviti svoju navodnu “potragu za smrću i uništenjem”.

Izlazak Sjedinjenih Američkih Država iz takvog sporazuma imao bi visoku cijenu, što znači da nakon takve odluke nitko više neće imati povjerenja u Ameriku”, prije Trumpovog obraćanja Općoj skupštini Ujedinjenih naroda je rekao iranski predsjednik Rohani u intervjuu za NBC.

Rohani je rekao ”da će Iran, ako Sjedinjene Američke Države izađu iz nuklearnog sporazuma, razmotriti povratak na prethodne aktivnosti, kako bi razvio mirnu nuklearnu tehnologiju za proizvodnju energije”.

“Dakle, nikada nećemo krenuti prema proizvodnji nuklearnog oružja, baš kao što u prošlosti nikada nismo namjeravali krenuti prema tom putu. Uvijek je to bio civilni program”, potvrdio je Rohani.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je kasnije rekao novinarima kako je jedini način da iranski nuklearni dogovor ostane na snazi ”​​njegova promjena”. Iran je još jednom odbacio ideju o novim pregovorima o sporazumu.

Iranski nuklearni sporazum, potpisan 2015. godine između Irana i stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, zajedno s Europskom unijom, rezultirao je odustajanjem Irana od razvoja nuklearne energije u zamjenu za ukidanje sankcija. Iako je međunarodna zajednica uvelike pohvalila sporazum, Trumpova administracija je pozvala na njegovo poništavanje i zauzela je “teži pristup” prema Iranu.

ISILIslamska državaMohammad Javad ZarifNATOUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

DA SE NE ZABORAVI! ✩NA DANAŠNJI DAN – 1943.✩ Odluka o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj Narod Istre, Hrvatskog Primorja, Dalmacije i svih Jadranskih otoka u zajednici s junačkom Narodnooslobodilačkom vojskom Hrvatske, oslobodio je svoje krajeve ispod jarma talijanskih tlačitelja. Vlast u tim krajevima prešla je u ruke Narodnooslobodilačkih odbora – jedinih organa demokratske narodne vlasti, koju naš narod priznaje. Na osnovu tih činjenica, kao i na osnovu načela o samoodređenju naroda, što su ga proklamirali naši veliki saveznici Sovjetski Savez, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske donijelo je slijedeće zaključke: 1. Proglašuju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, s kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo i ostali kvarnerski otoci predani Italiji. 2. Proglašuju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, sklopljeni između izdajnika hrvatskog naroda i… Čitaj više »

A lerik
6 godine prije

Trump je zamalo s ovim “najgore što su SAD ikad učinile” (zaboravio atomske na Hiroshimu i Nagasaki bez razloga)i plagirao Benjamina Netanyahua iz 2015. nakon potpisivanja sporazuma s Iranom. Netanyahu je tad rekao da je taj sporazum povijesna greška. Ovo Trumpovo od nekidan bi bilo kao malo zakašnjeli eho izraelskog razočaranja. Zapravo i nije. Trump je samo ponovio ono o čemu je nekoliko dana prije ovog govora (do)govorio s Netanyahuom. Reakcija Irana je očekivana, ali ona austrijskog predsjednika o američkoj objavi rata EU (u Trumpovom govoru) baš i nije. Pa slizavanjem s Izraelom i promicanjem njegovih interesa, Trump gubi EU. Kojoj je ionako dosta trpljenja gospodarskih šteta zbog ruskih sankcija. Bilo bi olako zaključiti kako je Trump glasnogovornik Izraelaca. Još do prije neki dan su ga američki mediji optuživali za šurovanje s Rusima. Vidimo predstave za javnost.U kojima majstori manipulacije pomno biranim akcijama izazivaju predvidljive reakcije. A te reakcije i… Čitaj više »

Željko
6 godine prije

Citam vijesti na engleskom i nalazim da su danas Trump i Melanija pozirali tri sata jer su skoro svi gosti zeljeli da se fotogarfiraju sa njima, kuda naša draga planeta Zemlja ide pitam se!! Pise da se cekalo po pola sata za prigodu za fotografiranje!! Trump se fotografirao i sa predsjedavajucim Predsjednistva BiH Draganom Covicem, ali se on ne hvali kao Vucic, prijatelj svih na planeti Zemlji, koji se cetiri puta rukovao sa Trumpom u 22 sekunde!!

Mate
6 godine prije

A što lažu brale! Najprije su odustali od sporazuma u Minsku, pša od “nuklearnog” sporazuma s Iranom, pa Sirija….Tko će im više u svijetu vjerovat?

Franjo
6 godine prije

Americki zidovi cvile li ga cvile, podudlali su ga na medjunarodnom planu i sad da bi ostali relevantni mogu samo cvilit i prijetiti. Trump je nesto kao narikaca.

Franjo
6 godine prije

Dva senilna starca rex i trump traze malo paznje u UN a gospodar Benjamin vice k nozi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI