Italijanski parlament nije uspio da pronađe većinu za formiranje nove vlade

Italija
12 komentara

Krajem prošlog mjeseca, nakon velikih kritika na način na koji je postupao sa pandemijom koronavirusa, italijanski premijer Giuseppe Conte predao je formalno pismo o ostavci, što znači da će zadatak da formira novu vladu prijeći na drugog političara.

Predsjednik italijanske poslaničke komore Roberto Fico rekao je u utorak da donji dom parlamenta nije uspio da pronađe parlamentarnu većinu za formiranje nove vlade, kao što je zatražio predsjednik države Sergio Mattarella.

“Istraživački mandat koji mi je dao predsjednik republike završava se danas. Poslije runde konsultacija sa političkim snagama koje su podržavale prethodnu vladu, pokrenuo sam raspravu o programskim pitanjima među ovim političkim snagama. Izvještavao sam predsjednika Mattarelu o ishodu mog mandata. Trenutno ostaju razlike, u svjetlu kojih nisam registrovao jednoglasnu mogućnost formiranja nove parlamentarne većine”, rekao je Fico u izjavi nakon sastanka s predsjednikom.

Zahvalio se Mattareli na ukazanom povjerenju i rekao da je bila “čast što sam mogao da dam svoj doprinos u tako delikatnom trenutku za zemlju”.

Mattarella je zauzvrat rekao da je spreman da da mandat za formiranje nove vlade koja će se baviti hitnim pitanjima.

Predsjednik je, prema riječima njegovog portparola, pozvao i bivšeg šefa Evropske centralne banke Maria Draghija. Očekuje se da će Mattarella dati Draghiju mandat za formiranje vlade.

Ekonomista će doći u palatu Quirinal u srijedu u podne (11:00 GMT).

Neformiranje nove vlade moglo bi značiti da bi Italija mogla da održi vanredne parlamentarne izbore, dvije godine prije roka.

Ranije, prošlog petka, italijanski predsjednik naložio je Ficou da održi konsultacije kako bi zemlju izvukao iz vladine krize. Ovaj takozvani istraživački mandat imao je za cilj da verifikuje mogućnost političke većine koju čine grupe koje su nekada podržavale prethodnu vladu koju je vodio Giuseppe Conte.

Zamoljen je da izvijesti o rezultatima do 2. februara.

Prije ostavke, premijer Conte, koji je predsjedavao koalicijom lijevog centra, preživio je izglasanje povjerenja u poslaničkom domu. Tada je dobio glas u Senatu, ali nije dobio apsolutnu većinu.

Izglasavanje povjerenja uslijedilo je nakon što je bivši premijer Matteo Renzi uklonio svoju liberalnu stranku, Italia Viva, iz vladajuće koalicije i rekao da će se vratiti samo ako Conte odobri niz zahtjeva.

Renzi se posebno protivi Conteovom prijedlogu da izdvoji 209 milijardi eura ukupnih sredstava EU za oporavak od krize COVID-19, što je veliki dio od 750 milijardi eura sredstava EU za spas.

Giuseppe ConteItalijanski parlamentRoberto FicoVlada
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
3 godine prije

Predsjednik Italije baš nikog drugpg nije imao za pozvati na zamjenu predsjednika vlade nego reptiila Maria Draghia. Baš dražesno 🙃🙃🙃

Umpah Pah
3 godine prije

Kip ”COGNIO MORTADELLI” ?

nekoime
3 godine prije

Može im Plenković posuditi malo parlamentarne većine, on toga ima na bacanje.

Ришона Вилон
3 godine prije

Имамо Giuseppe или Јосиф?

Zagor
3 godine prije

“Ekonomista će doći u palatu Quirinal u srijedu u podne (11:00 GMT).”

Kasnimo samo dan!!!!!!

Ovo je dokaz svim onim bezobraznicima koji govore da kasnimo desetljeća.

Tomi
3 godine prije

Salvini come back❤💖🙏💪💪

Stara kuka
3 godine prije

comment image

Max
3 godine prije

Talijanska posla.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI