Iz Poljske optužuju Trumpa i Erdogana da u EU bude izumrle demone ksenofobije i rasizma

Jarosław Kaczyński
42 komentara

Na parlamentarnim izborima u Poljskoj je očekivano pobijedila Stranka pravo i pravda, koja je u socijalnom pogledu populistička, a u nacionalnom tvrdo konzervativna stranka. U tome je tajna što je poboljšala rezultat s 37,6 posto od prije četiri godine na 45 posto prošle nedjelje.

Veliki uspjeh Stranke pravo i pravda je iznad svega nagrada birača za izdašnu socijalnu politiku. Jaroslawu Kaczynskom i njegovom timu je uspjelo osvojiti često zanemarenog „malog čovjeka“ iz manjih gradova i sela, koji se osjeća pregaženim u tranziciji. Dječji doplatak, trinaesta i četrnaesta mirovina, porezne olakšice za mlade i minimalna plaća za sve upotpunjeni su neprestanom patriotskom retorikom. To je, uz protuimigrantsku politiku, bio recept Kaczynskog za pobjedu na ovim izborim, piše DW.

Uvjerljiva pobjeda populista ne bi bila zamisliva bez podrške moćne Katoličke crkve. Nastavlja se savez „prijestolja i oltara”. Odgovor na to je povratak antiklerikalne ljevice na političku scenu. Iskustvo iz drugih katoličkih zemalja poput Španjolske pokazuje da ovakav savez koristi političarima, ali dugoročno može imati fatalne posljedice po crkvu, zaključuje DW.

Međutim, to nije tema ovog članka, obzirom na očekivane rezultate izbora, već želimo prenijeti razmišljanja utjecajnog poljskog lista, koji ne vidi što se događa u Poljskoj, ali zato vidi „kako  Trump i Erdogan u Europi žele probuditi izumrle demone ksenofobije i rasizma“.

Američka izdaja Kurda i ulazak Turske u sirijski sukob su pritisnuli EU uza zid, izjavio je poljski novinar Bartosz Wieliński. U članku za list Gazeta Wyborcza on pretpostavlja da Erdogan djeluje gotovo u dosluhu s Trumpom, a obojica su zainteresirani za novi val migranata koji se slijevaju u Europu, što će dovesti do novih previranja.

„Zapadni svijet reagira na tursku vojnu operaciju na sjeveru Sirije. Još jedna europska država zamrzava prodaju oružja Ankari. Kancelarka Merkel snažno zahtijeva da turski predsjednik Erdogan zaustavi operaciju i povuče svoje trupe. A kako je Amerika reagirala?”, pita se poljski novinar Bartosz Wieliński.

“Nadam se da će se Kurdi povući. Teško je pobijediti silu koja imaju zrakoplovstvo. Kurdi ga nemaju”, rekao je predsjednik Trump.

„Ovo je još jedna nepoštena izjava američkog predsjednika o novoj fazi sukoba u Siriji“, smatra autor članka.

„Trump je već dao zeleno svjetlo turskom predsjedniku Recepu Erdoganu da uđe na sirijska područja koja su okupirali Kurdi, a istodobno je povukao svoje jedinice odatle, koje su ih štitile od Turaka. A onda, kada su ga optužili da je zabio Kurdima nož u leđa, tvrdio je da Kurdi nisu pomogli Sjedinjenim Državama tijekom iskrcavanja u Normandiji“, prisjeća se novinar.

“Najvjerojatnije će listopad 2019. godine ući u povijest kao trenutak kada su Sjedinjene Države izgubile povjerenje međunarodne zajednice”, sugerira autor.

„Međunarodna zajednica je izdala Kurde mnogo puta i zatvarala oči pred represijama koje su uslijedile pod turskom ili arapskom vlašću. Devedesetih godina Amerika je Kurde, za vrijeme Prvog zaljevskog rata, nagovarala da se suprotstave Sadamu Husseinu, a kad su to učinili, onda ih je prepustila njihovoj sudbini. Međutim, nikada prije to nije bilo popraćeno takvim demonstrativnim cinizmom i nepažnjom glede mogućih posljedica”, naglašava autor.

“Ako vidimo odlučnost u potrazi za inkriminirajućim dokazima o Joeu Bidenu, Trumpovom navodnom suparniku na izborima sljedeće godine, postavlja se pitanje je li Erdogan dao Trumpu razlog za diskreditaciju protivnika, Trump je zauzvrat zatvorio oči onim pred oni što turski vojnici rade u Siriji. Američka vojska, koja se povlači s kurdskih teritorija, kaže da se stidi svoje države.  S njima se teško ne složiti”, napominje autor.

„Sada Turska ulazi u sukob, kao članica NATO saveza i formalno kandidat za ulazak u EU, koja je dužna poštivati humanitarne vrijednosti, stoga su Erdogan i Trump ponovno pritisnuli EU uza zid EU. UN procjenjuje da je nakon višednevnog turskog napada oko 200 tisuća ljudi već napustilo dom. Oni, zajedno s tisućama onih koji su prisiljeni živjeti u Turskoj, mogu ući u Europu i probuditi umiruće demone ksenofobije i rasizma. U tom scenariju, četiri godine nakon migrantske krize, Europu bi čekao još jedan šok, a moguće je da upravo to treba Trumpu i Erdoganu“, rezimira poljski novinar Bartosz Wieliński u članku za list Gazeta Wyborcza.

Dakle, novinar iz zemlje koja je prvak rasizma, ksenofobije, rusofobije, germanofobije i svih drugih fobija ne vidi problem kod kuće, jer je ta retorika korisna za prikupljanje političkih bodova vladajuće Stranke pravo i pravda, ali politike Trumpa i Erdogana su posebno opasne, jer hipotetski dogovor dvojice vođa može uzrokovati migrantsku plimu s Bliskog istoka prema EU.  Srećom, Kurdi su u međuvremenu postigli dogovor s Damaskom, što znači i s Rusijom, tako da se vjerojatno izbjegao najcrnji scenarij. Ali kritiviti isključivo Trumpa i Erdogana, i to iz Poljske, za ono što se zaista moglo dogoditi, najblaže rečeno je nekorektno i neprofesionalno.

Wyborcza

ksenofobijakurdirasizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno tko
4 godine prije

Baš su se pravi nacionalisti i revanšisti oglasili. Nema podmuklije nacije.

nije bitno tko
4 godine prije

A Poljaci bi Amerikancima zidali vojne baze i američku vojsku gostili na svoj trošak. Sve, da napakoste Rusiji.
E jado naivna.

Brave new world
4 godine prije

Možda je poljski novinar uznemiren činjenicom i pravilom da su USA napustili Kurde te spoznao da bi se i njima isto moglo dogoditi jednog dana.
Spoznaja da USA gleda samo svoje interese nije teško izvediv zaključak.
Pouka svega je da bi svaka država trebala gledati isključivo svoje interese, a ne se lakomiti za interesima trenutnog jakog saveznika koji ti u poljskom slučaju kaže da si u opasnosti i onda baš od njega kupuješ desetke milijardi dolara vojne opreme.
Uza svu vojnu opremu koju nabave i za teško zamisliti scenarij da ih Rusija napadne, utvrda Poljska ne bi izdržala niti 48 sati kao ni Hitlerov atlantski bedem 44′.

Aaa
4 godine prije

Logika Kršćanskog: “Manje crnaca – manje rasizma” 😂

samo tako
4 godine prije

Frapantno je kako vide trn u oku drugoga a ne vide gredu u svom oku. Europe je nevina ?

Crni žutokljunac
4 godine prije

Ako izuzmemo nepostojanje samokritičnosti,u suštini nisu daleko od istine.Kako će udio muslimana rasti u Evropi,rast će i rasizam i ksenofobija prema njima.Vidimo da se planski radi na dovođenju muslimana u Evropu preko igrača koji rade za elite,radi izazivanja kaosa u budučnosti.Ne vjerujem da će Evropa šaptom pasti,več će se jedan dio autohtonog stanovništva pobuniti protiv takvog scenarija,a pogotovo,ne ako već kad dođe do trzavica i osjete se ugroženi.

Red Dog
4 godine prije

Zanimljivo je kad on, koji igra na to, kaze to, ali u pravu je. Valjda zato sto zna.
Evropa jeste ksenofobicna. 2 miliona 2015 ju je izbacilo iz koloseka. Sada oni koji ne igraju na kartu ksenofobije ne mogu opstati. Promenila su se pravila skroz. Ranije je ksenofobija bila izuzetak. Sada je glavno pravilo.
2015 je bila za Evropu sta je bio 9/11 za USA i 2008 za svet. Prekretnica.

Tomisantak
4 godine prije

“Ali kritiviti isključivo Trumpa i Erdogana, i to iz Poljske, za ono što se zaista moglo dogoditi, najblaže rečeno je nekorektno i neprofesionalno.”

puki
4 godine prije

DW (deutsche well), njemacki val je njemacka drzavna radio i TV za inozemstvo, namjenjena propagandi Merkelicine i Soroseve politike
glavna urednica DW-a, Ines Pohl,antiruska i antipoljska lezba, ranije je bila urednica novina Tageszeitung-glasila Zelenih

” Gazeta Wyborcza” je glavno leglo Sorosevaca u Poljskoj, glavni urednik GW-e je Adam Michnik pripadnik izabranog naroda, Sorosev i Netanjahuov burazer

eritowenrogneworgoqrgqewrgfqewrf
4 godine prije

Nije još skužio tko mu je koknuo tabra i tko ih gura da ginu bez veze za babilonske ciljeve.

nije bitno tko
4 godine prije

Iz Poljske optužuju Trumpa i Erdogana da u EU bude izumrle demone ksenofobije i rasizma

Poljska ksenoobija je jedna od najgorih. Poljaci ko Poljaci. Niso đabe vicevi o njima.

nije bitno tko
4 godine prije

Poljaci su ljubomorni na Ruse, što su svetska velesila. Ko je Poljacima kriv, što su 500 godina lizali vatikanske guzsice i napadali Rusiju za interese zapada. A Rusi jih uvjek natamburali i kao ratni pljen oduzimali teritorije, koje su prije toga imperializirali Poljaci.
Svak ko pozna istoriju, znati če, šta sam hteo reči. Poljaci ni dana nisu došli pameti. Još uvjek su ostali zapadne podguzne muve.

Ivex
4 godine prije

Uževši u obzir da se autor poziva na pedersko liberalni Njemački DW onda što je čudno Poljaci su u pravu zar velika migrantska kriza nije počela gle čuda kada je Euro počeo razbijati dolar kada je Eu popisala trgovinske ugovore s Kinom i Rusijom te od jebala Amere s njihovom g mol hranom Eu kompanije obrisale pod s Američkim na njihovom tlu. Tu je pederski DW malo da iskaze razocaranje pobjedom Prava i Pravde.

Ivex
4 godine prije

Neka si objasnio neke stvari ovih ljevičarima, ali neka i njih ovaj portal je dobar jer okuplja ljude svih uverenja i stavova pa da nešto naučimo jedni od drugih neka je i krivo bolje je od bezličnosti lažne patetike i stavljana svega na krivo.Nepriljatelj je isti više volim dobra ljevičara koji će ukazati na stvarne probleme nego magarca ljevičara koji priča o socijali s čekom od neke udruge.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI