Izvršni direktor Spotifya obećao 100 milijuna dolara ”marginaliziranim grupama” nakon što isječak s riječi ”crnčuga” Joea Rogana postane raširen na internetu

Joe Rogan - Spotify
39 komentara

Izvršni direktor Spotifya Daniel Ek rekao je da neće ukloniti podcastera Joea Rogana sa svoje platforme unatoč nedavno objavljenim videima na kojima on koristi pogrdnu riječ među ostalim kontroverznim izjavama.

U pismu poslanom osoblju Spotifya do kojeg je došao The Hollywood Reporter (THR), Ek je rekao, iako “snažno” osuđuje “nevjerojatno uvredljiv” jezik Joea Rogana, da se ne želi ići niz “sklisku stazu” ušutkivanja glasova.

“Želim vrlo jasno naglasiti jednu stvar, ne vjerujem da je ušutkavanje Joea odgovor”, napisao je Ek. “Trebali bismo imati jasne linije oko sadržaja i poduzeti mjere kada se prijeđu, ali ušutkivanje glasova je sklizak teren.”

Tijekom vikenda Rogan se našao u problemima, nakon što se pojavila video kompilacija u kojoj je više puta koristio riječ ”crnčuga” (bez konteksta) na svom podcastu. U jednom trenutku, Rogan je crnačku četvrt nazvao “Planetom majmuna”. Rogan se odmah oglasio na društvenim mrežama i ispričao se zbog svog jezika.

“To nije moja riječ za korištenje. Sada sam toga itekako svjestan, ali godinama sam to koristio tako, rekao je Rogan. “Nikad to nisam koristio da budem rasist, jer nisam rasist.”

“Ali kad god ste u situaciji da morate reći: ‘Nisam rasist’, zabrljali ste. I očito sam ja zabrljao”, dodao je.

Zbog toga je sa Spotifya uklonjeno čak 70 epizoda The Joe Rogan Experience.

U svom pismu osoblju Spotifya, Ek, koji je podržavao Joea Rogana čak i dok su glazbenici u znak protesta uklonili svoju glazbu s platforme, rekao je da njegova platforma vjeruje u podizanje “vrsta kreatora”, obećavajući da će ulagati u promicanje “povijesno marginaliziranih grupa”.

“Obvezujem se na inkrementalno ulaganje od 100 milijuna dolara za licenciranje, razvoj i marketing glazbe (umjetnika i tekstopisaca) i audio sadržaja povijesno marginaliziranih skupina”, rekao je.

“Ovo će dramatično povećati naše napore u tim područjima”, dodao je. “Iako bi neki možda željeli da krenemo drugim putem, vjerujem da više govora o više pitanja može biti vrlo učinkovito u poboljšanju statusa quo i potpunom poboljšanju razgovora.”

U nastavku pročitajte Ekovo cijelo pismo njegovom osoblju:

”Spotify tim,

Ne postoje riječi koje bih mogao reći kako bih na odgovarajući način izrazio koliko mi je duboko žao zbog načina na koji kontroverza o iskustvu Joea Rogana nastavlja utjecati na svakoga od vas. Ne samo da su neki od komentara Joea Rogana nevjerojatno štetni, želim jasno naglasiti da oni ne predstavljaju vrijednosti ove tvrtke. Znam da se zbog ove situacije mnogi od vas osjećaju iscrpljeno, frustrirano i nečuveno.

Mislim da je važno da ste svjesni da smo s Joeom i njegovim timom razgovarali o nekim sadržajima u njegovoj emisiji, uključujući njegovu povijest korištenja nekog rasno neosjetljivog jezika. Nakon ovih rasprava i vlastitih razmišljanja, odlučio je ukloniti brojne epizode sa Spotifya. Tijekom vikenda iznio je i vlastitu ispriku.

Iako snažno osuđujem ono što je Joe rekao i slažem se s njegovom odlukom da ukloni prošle epizode s naše platforme, shvaćam da će neki htjeti više. I želim vrlo jasno naglasiti jednu stvar – ne vjerujem da je ušutkavanje Joea odgovor. Trebali bismo imati jasne linije oko sadržaja i poduzeti mjere kada se prijeđu, ali poništavanje glasova je sklizak teren. Gledajući na to pitanje šire, kritičko razmišljanje i otvorena rasprava pokreću stvarni i nužni napredak.

Još jedna kritika koju i dalje slušam od mnogih od vas je da se ne radi samo o The Joe Rogan Experience na Spotifyu; svodi se na naš izravan odnos s njim. U prošlotjednoj gradskoj vijećnici rekao sam vam da mi nismo izdavač JRE. Ali percepcija zbog naše ekskluzivne licence implicira drugačije. Stoga sam se borio s time kako je ova percepcija u skladu s našim vrijednostima.

Ako vjerujemo u otvorenu platformu kao temeljnu vrijednost tvrtke, onda moramo vjerovati i u podizanje svih vrsta kreatora, uključujući one iz nedovoljno zastupljenih zajednica i različitog porijekla. Već smo puno radili na ovom području, ali mislim da možemo učiniti još više. Stoga se obvezujem na inkrementalno ulaganje od 100 milijuna dolara za licenciranje, razvoj i marketing glazbe (umjetnici i tekstopisci) i audio sadržaja iz povijesno marginaliziranih skupina. To će dramatično povećati naše napore u tim područjima. Iako bi neki možda željeli da krenemo drugim putem, vjerujem da više govora o više pitanja može biti vrlo učinkovito u poboljšanju statusa quo i potpunom poboljšanju razgovora.

Duboko žalim što nosite toliki dio ovog tereta. Također želim biti transparentan u postavljanju očekivanja da će ovakve vrste sporova biti neizbježne kako bismo postigli naš cilj da postanemo globalna audio platforma. Što se mene tiče, vraćam se usredotočenju na našu misiju otključavanja potencijala ljudske kreativnosti i omogućavanja više od milijardu ljudi da uživaju u radu za koje mislimo da će biti više od 50 milijuna stvaratelja. Ta misija čini ove sukobe vrijednim truda.

Rekao sam vam nekoliko puta tijekom prošlog tjedna, ali mislim da je ključno da pažljivo slušamo jedni druge i razmotrimo kako možemo i trebamo biti bolji. Proveo sam ovo vrijeme u puno razgovora s ljudima unutar i izvan Spotifya, neki su mi pružali podršku dok su drugi bili nevjerojatno beskompromisni, ali svi su me tjerali na razmišljanje.

Jedna od stvari o kojima razmišljam jest koje dodatne korake možemo poduzeti kako bismo dodatno uravnotežili izraz kreatora sa sigurnošću korisnika. Zamolio sam naše timove da prošire broj vanjskih stručnjaka s kojima se savjetujemo u vezi s tim naporima i veselim se dijeljenju više detalja.

Vaša strast prema ovoj tvrtki i našoj misiji promijenili su živote mnogih slušatelja i stvaratelja diljem svijeta. Nadam se da to nećete izgubiti iz vida. Upravo nam je ta sposobnost da se usredotočimo i poboljšamo Spotify čak i u nekim od naših najtežih dana pomogla da izgradimo platformu koju imamo. Imamo jasnu priliku da učimo i rastemo zajedno iz ovog izazova i spreman sam se suočiti s njim.

Znam da je teško da se ovi razgovori odvijaju tako javno, i nastavljam vas poticati da se obratite svojim vođama, svojim HR partnerima ili meni izravno ako trebate podršku ili resurse za sebe ili svoj tim.”

Daniel EkJoe RoganrasizamSpotify
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cipiripi
2 godine prije

Jelena Veljača independent medija…

demorion
2 godine prije

Netko prodaje cigle Spotifyu…

2 godine prije

vrijeme je da prestane sa ispricavanjem.izvlacenje izraza nigger otprije 10-15 godina,optuzbe za propitkivanje covid diktature sa relevantnim sugovornicima..daj se saberi,covjece.nitko od neprijatelja te ne smatra rasistom i teoreticarem zavjere..samo te zele ukloniti jer postavljas pitanja.i iskoristit ce bilo koje mogucnosti.da nije postavio pitanja oko obveznog cijepljenja,ne bi se pojavila kompilacija njegovih izjava otprije.koje su u biti dobronamjerne,zajebantske i izvucene iz kontexta.ispricavati se neprijatelju koji te zeli zgaziti je samoubojstvo.hebi im svima m…u i bjezi na parler ako te otjeraju.hvala.

Kos
2 godine prije

Covjek im smeta i to je to + ugostio je malonea, snimku od 3 sata koju je youtube cenzurirao (makao sa stranice), Joe rogan emisija ima daaaleko najvecu gledanost u americi, prva na ljestvici sa 12mil po emisiji, sljedeca najgledanija emisija je 2ipo mil. po emisiji .. .covjek im smeta !!!!!!!!!!!

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Ma tupavi I lijeni – vecinom .

Dupla Kamilica
2 godine prije

Sestra mi u debati prije par dana rekla da će Rogan izgubiti 100 milijuna ako se ne povuće.

ledeno doba
2 godine prije

ne treba gajiti iluzije…
da danas netko može imati svjetski koncern i biti milijarder, a da je nezavistan od kabale
Cukerberg je prijatelj Daniela Eka i bio mu je gost na vjenčanju

Lara
2 godine prije

Smeta im jer se bori protiv bijele agende kojoj se ne sviđa da itko propitkuje njene planove, sad bi manipulirali rječju niger koja nema veze s onim što on radi niti je sama rijec negativnog značenja. Isprika je ok jer zaustavlja daljnu polemiku oko nebitnog čime pokazuje da nije nasjeo na dobro nam poznatu metodu skretanja fokusa plandemičara koju koriste uvijek kada gube.
Inače Greta, Gates, Musk i slični likovi su poznati po lirskom, tankoćutnim izričaju.

ledeno doba
2 godine prije

izraz nigger ustvari ne znači ništa drugo do crn, crnac. Angliciziran izraz porijeklom od latinske riječi… negros za crn. Ima u SAD-u Rio Negro (crna rijeka), ima kod nas Crna Gora (Montenegro), a imaju u Africi dvije države Nigerija i Niger (i istoimena rijeka). ustvari, sami crnci, i to baš oni zločesti momci, reperi, kao i članovi gangsterskih bandi, međusobno jedan drugoga nazivaju nigger ustvari…nisu crnci sami izmislili cijelu tu političku korektnost. Već oni koji se prave zaštitnici crnaca , oni koji ustvari huškaju nacije i rase i religije, jedne na druge… Kabala i njena medijska mašinerija i lažna moralistička mašinerija, ovako bacanjem dimnim bombi, o rasizmu, ovom i onom “-izmu”, o diskriminaciji, itd.. samo naivcima skreću pažnju sa bitnih stvari… da ih kabala sve prca u mozak i pljačka i ujedno im svima priprema vakcinocid, bez obzira na boju kože, etničko porijeklo ili religiju… tako se ghlupim psima stalno… Čitaj više »

nonwo
2 godine prije

“Vandalizam i pljačka (BLM) nakon smrti Georgea Floyda koji su uslijedili nakon što je policija ubila Afroamerikanca Georgea Floyda(inače opetovanog kriminalca ) koštat će osiguravajuću industriju više od bilo kojih drugih nasilnih demonstracija u novijoj povijesti, pisao je Axios. Prosvjedi koji su se prošlog proljeća održali u 140 američkih gradova, a među kojima je bilo podmetanja požara, vandalizma i pljačke(sve amenovano od demokrata,tj.duboke države)) rezultirat će najmanje 1 do 2 milijarde dolara plaćenih osiguranja. Podsjetimo i na činjenicu da je u tim nemirima, usprkos proklamiranoj borbi protiv rasizma koju su organizatori prosvjeda (BLM i Antifa) isticali, u St. Louisu ubijen stariji Afroamerikanac David Dorn(77) koji je štitio trgovinu prijatelja od nasilnih prosvjednika.” Njega su brutalno i bez milosti ubili nasilnici i pljačkaši koji su provalili u trgovinu njegova prijatelja. Ironija u svemu je da je ubijen Afroamerikanc, k tome i stariji čovjek u mirovini koji je časno služio cijeli život… Čitaj više »

Lara
2 godine prije

Roman “Avanture Huckleberryja Finna” iz 1885. napisan je s gledišta neobrazovanog bijelog dječaka, koji na splavu plovi rijekom Mississippi s odraslim odbjeglim robom Jimom. Riječ “crnja” koristi se (uglavnom o Jimu) više od 200 puta. Roman je sastavljen u tada suvremenoj narodnoj upotrebi, a ne u rasističkom stereotipu, jer je Jim, crnac, simpatičan lik.
Međutim, 2011. godine, novo izdanje u izdanju NewSouth Books zamijenilo je riječ
“crnja” riječju “rob”.
Riječ rob im je prihvatljivija.

Jozo O
2 godine prije

Mislim da je ovo win win win. Za Spotify, Rogana i nas.
Ušutkaće demokratske koronafašiste tvrdnjom da će ulagati u “manjine” za koje se isti demokrati “busaju u prsa” da se oni bore. Ujedno uložiti u nešto u što su i planirali u nekom budućem periodu, jer je danas popularno ulagati u eko/održivo/potlačeno.
Sebi će Spotify osigurati profit od zlatne koke Rogana.
A mi ćemo i dalje imati medij koji nije pod pritiskom leftista popustio i ugasio glas razuma.

Biti će još pritisaka i pozivanja na “nekad rečeno” i nadam se da će izdržati, posebice sada kada dolazi proljeće/ljeto i kada će priča oko korone malo popustiti pa neće biti toliko vjetra u jedrima koronafašista.

Satiricon
2 godine prije

Spotify? To je kao neki fejkubuk, tvitać, jutub?

Tako je to. Ko zarađuje od laprdanja neka pazi šta laprda.

A ko ne neka govori šta oće… crnjo, crnčuga, kmica, mrak, taritaš…
Ovo zadnje crnje i od najcrnjeg crnca. Kategorija za se. I za nas.
Takve pogrde nema nigdje drugdje u svijetu, a oni se žale!?

Boba Lazarević
2 godine prije

Znači, Spotify se pokušava oduprijeti establishmentu i woke bagri. Taj val PC histerije se mora negdje prelomiti kad-tad. Možda je ovo početak.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Da propagira vakcine , afera se nebi pojavila…

nonwo
2 godine prije

video Joe Rogan became more powerful than the mainstream media: Rubin, youtube Prijetvornim licemjernim plandemičnim psihopatama izgleda neće uspjeti ušutkati podcast s 11 miliona gledatelja po emisiji (veći od svih msm-a).Fox svakodnevno radi emisije koje brane Rogana i slobodu govora a druge mu platforme nude milionske ugovore (Rumble) da nastavi sa onim što je započeo-govoriti istinu, i da će mu vratiti sve emisije koje je Spotify skinuo,dakle i one s dr McCoullaghom i dr Maloneom-a te su smrtno opasne za plandemijski narativ,sadržajem i gledanošću. S obzirom da je laž oko ove plandemije jedan od najvećih neprijatelja ljudi,opasnost po život , zdravlje i slobodu,medijska borba za istinu jedna je od najvećih bitaka. Povijest se ponavlja,novi heroji su “sasvim obični ljudi” koji se ne daju slomiti i rade svoj posao “kako bog zapovijeda”. Novinari koji šire istinu,liječnici koji se drže Hipokrata i normalni ljudi koji su odlučni u obrani sebe i svojih… Čitaj više »

nekoime
2 godine prije

Od sada se umjesto “nigger” mora koristiti naziv “Snow White”.

činjenica
2 godine prije

Rogan je degenerik, kao i većina voditelja kojekakvih podcasta.

nessy
2 godine prije

Ovo je ocekivano, ovaj tip smeta mnogima, pa i bilo je vrijeme da ga diskreditiraju, s razlogom ili ne. Ovo je cak bolja varijanta, moglo mu se dogoditi, da mu bane FBI i nadje, recimo, snimke pedofilije, zoofilije, ili nekrofilije. Ti sumnjivi tipovi koji smetaju, cesto imaju perverzne skolonosti, za koje nisu ni znali, dok ih FBI nadje u njihovom kompjuteru.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI