Izborna predviđanja se nisu ostvarila – Ujedinjena Rusija potvrdila ugled među biračima

Vladimir Putin izbori glasanje
44 komentara

Unatoč stručnim prognozama i pozivima oporbe da ne glasaju za vladajuću stranku, Ujedinjena Rusija uspjela je zadržati većinu zastupničkih mjesta u gotovo svim regijama, javlja Der Spiegel. Također, kandidati iz Ujedinjene Rusije su pobijedili u svim regijama na izborima za guvernere.

Na regionalnim izborima u Rusiji su poznate oporbene ličnosti kojima, nije bilo dopušteno kandidiranje zbog presuda za kaznena djela, pozvale na “pametno glasanje”, piše Der Spiegel. Savjetovali su građanima zemlje da daju svoj glas za bilo koga, samo ne za predstavnike Ujedinjene Rusije. Ipak, “stranka Kremlja” je pobijedila,  zadržavši većinu zastupničkih mandata u gotovo svim regijama, napominje njemačka publikacija.

Na izborima za moskovsku Gradsku Dumu, kandidati Ujedinjene Rusije su izašli kao „neovisni“ i nisu koristili stranačke boje, što bi ih favoriziralo u odnosu na ostale kandidate. Čak i tako su osvojili 26 od ukupno 45 mandata. Tri kandidata iz takozvane „umjerene oporbe“, koju zastupa stranka Jabloko, ušla su u zakonodavnu skupštinu grada. Sva druga mjesta zauzeli su komunisti i druge političke stranke manje ili više odane trenutnom političkom kursu u zemlji.

Kandidati iz Ujedinjene Rusije pobijedili su u svim područjima na vrlo važnim izborima za guvernere regija, nastavlja Der Spiegel. To se dogodilo usprkos stranačkim prognozama koje su predviđale veliki gubitak glasova zbog činjenice da je stanovništvo nezadovoljno ekonomskom situacijom u zemlji. Za ruskog predsjednika Vladimira Putina i Ujedinjenu Rusiju, regionalni i općinski izbori bili su važan test raspoloženja ljudi. Međutim, izlaznost na regionalnim izborima je bila relativno niska. No, ovaj se podatak odnosi samo na Moskvu, gdje je izlaznost na izbore bila samo 21,36%.

Ukupna izlaznost na državnoj razini je ipak bila 41,2%, što je 3,5% više nego na prethodnim izborima 2018. godine. U svim regijama zemlje održano je 6015 izbora na različitim razinama, za guvernere, zastupnike lokalnih zakonodavnih skupština, gradonačelnike, članove gradskih parlamenata i zastupnika u Državnoj Dumi u sklopu dopunskih izbora.

U 16 regija u kojima su održani izbori za guvernere pobijedili su trenutni upravitelji. Deset ih je na izbore izašlo kao kandidati iz Ujedinjene Rusije, a šest kao „samonominirani“, među kojima je također bilo članova vladajuće stranke. Najviše glasova, 89,6 posto, dobio je guverner Transbajkalskog teritorija Aleksandar Osipov. Najmanje od svih je guverner regije Sahalin, Valery Limarenko, 56,1 posto.

Na izborima za regionalne zakonodavne skupštine, Ujedinjena Rusija dobila je većinu glasova u 11 od 13 regija. Ujedinjena Rusija pokazala je najbolji rezultat u Republici Tuvi, osvojivši 85,43% glasova. U teritoriju Habarovska pobijedila je Liberalno-demokratska stranka s 56,1%.

Na izborima za moskovsku Gradsku Dumu kandidati stranke Ujedinjena Rusija izašli su kao „samonominirani“ kandidati. 13 mandata dobili su kandidati Komunističke partije, 3 mandata oporbena stranka Jabloko i 3 Pravedna Rusija. „Samonominirani“ kandidati, de facto kandidati Ujedinjene Rusije, dobili su 26 mjesta. Iz ovih izbora se može zaključiti da je vladajuća Ujedinjena Rusija položila ispit, kao i da igrokaz s oporbenim prosvjedima u Moskvi nije željeni rezultat.

IzboriJedinstvena Rusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Gdje su oni koji su pročitali da je Ujedinjena Rusija izgubila izbore. Rekao Reuters, valjda….

Autocenzura
4 godine prije

Penzija jedne profesorice u rusiji je od 20 000 -30 000 rublji,moj kolega je nedavno bio u rusiji i kaze da su on i zena platili za obicnu veceru 5000 rublji, dakle 4 vecere u restoranu i ode penzija.Zakljucak, drzava poput rusije sa takvim resursima drzi svoje penzionere fakticki gladne dok im oligarsi kupuju jahte od 100-injak milijuna eura.Dok usporedbe radi , na drugoj strani mrskog vam i dekadentnog zapada, Norveska svim svojim gradjanim uplacuje u poseban fond pare od prodaje nafte.Dakle sa putinom ili bez, rusija je bila i ostati ce pusiona za obican narod.

Ana
4 godine prije

Nek su nama nase vodje preko pokornih soldata objasnile kako se u Rusiji zabranjuje kandidiranje kandidatima oporbe!!!!
Nakon citanja clankia znamo zasto.
Dakako, nase voljene vodje su jaaaaakkooo puno vise demokratske, pa za politicara nije potreban cist kriminalni dosje (to zbog demokracije jel). Naprotiv, za svakog obicnog gradjanina nuzna je potvrda o cistom kriminalnom dosjeu i da bi se pocesao tamo gdje sunce ne dolazi!

Zvrk
4 godine prije

UR me dobrim dijelom podsjeća na KPSS za najjačih dana. Bar po toj masovnosti. Nema tu neke ideologije nego osobne koristi.

Autocenzura
4 godine prije

Prosječna mirovina u Rusiji iznosi oko 14.000 rubalja, odnosno oko 1500 kuna, dok je u nas otprilike za trećinu veća: prema aktualnim podacima HZMO-a, prosječna mirovina u Hrvatskoj je nešto manja od 2300 kuna. Prevedeno na europsku valutu: ruski umirovljenici imaju prosječnu penziju od 200, a hrvatski od 300 eura.

Konstantin
4 godine prije

Uhhh dragi moji pobratimi & posestrice iz ex YU …. ala rasturiste A.C. …. kao beba zvecku! :o))))))

Ringo10
4 godine prije

JA zivim i radim u Australiji i imam relativno dobru placu po Australskim standardima.

Ne pada mi na pamet da tesko stecenu lovu trosim po restoranimna jer cijene su paprene.

Tu i tamo, za godisnjicu braka i jos par drugig vaznih obiteljskih datuma i to je sve.

A meni je koma kad se Hrvati nesto rugaju Rusima a Rusi imaju veci Per Capita PPP od Hrvata.

tabula
4 godine prije

Jučer na HRTu na dnevniku u 17 sati pričaju o debaklu Putina na izborima u Moskvi. Da je izgubio trećinu mjesta u skupštini iako vlast nije dozvolila opoziciji da izađe na izbore!!!. Eto tako priča javna HRT televizija koju narod MORA papreno plaćati, a informacije su joj u stilu Goebbelsa…

Fenix
4 godine prije

Ovim se pokazalo ono sto mnogi govore da je Ruska liberalna oporba jeste oporba ali samo u Moskvi u ostatku drzavevoni prakticno ni nepostoje. Oni su predstavnici visokog srednjeg staleza i bogatih i zapravo su samo Moskovska politicka opcija.

zlatan
4 godine prije

Ipak svi zaboravljaju, da je u cijelom Svijetu tako namješteno, da penzići, mislim oni prosječni, imaju najniže prihode. To objašnjava da mnogi penzići, iz bogatih skandinavskih zemalja, ili iz Njemačke, Britanije, ćive u jeftinijim zemljama. recimo na jugu Španjolske, ili Italije, ili Grčkoj. Oni poduzetnijeg duha odlaze čak u Tajland, n ajug Indije….Jasno, tamo njihova mirovina znatno više vrijedi. Još ako imaju svoj stan u domovini i iznajme ga, pa lako je njima komodno živjeti negdje drugdje.
Ok, nije da ruski penzioneri imaju takav standard, ali nisu ništa lošija sirotinja od naših penzionera,na ex-yu. Valjda smo tu negdje.
I ja sam penzić, nažalost “potjerali” su me u penziju u dobi od 60 godina. Mala jest, prijevremena, umanjena 20%, ali ima se novca od ranije, tako da nisam baš ogoljena kokoš, hahahaaaa -:)))!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI