fbpx

Izborna predviđanja se nisu ostvarila – Ujedinjena Rusija potvrdila ugled među biračima

Vladimir Putin izbori glasanje

Unatoč stručnim prognozama i pozivima oporbe da ne glasaju za vladajuću stranku, Ujedinjena Rusija uspjela je zadržati većinu zastupničkih mjesta u gotovo svim regijama, javlja Der Spiegel. Također, kandidati iz Ujedinjene Rusije su pobijedili u svim regijama na izborima za guvernere.

Na regionalnim izborima u Rusiji su poznate oporbene ličnosti kojima, nije bilo dopušteno kandidiranje zbog presuda za kaznena djela, pozvale na “pametno glasanje”, piše Der Spiegel. Savjetovali su građanima zemlje da daju svoj glas za bilo koga, samo ne za predstavnike Ujedinjene Rusije. Ipak, “stranka Kremlja” je pobijedila,  zadržavši većinu zastupničkih mandata u gotovo svim regijama, napominje njemačka publikacija.

Na izborima za moskovsku Gradsku Dumu, kandidati Ujedinjene Rusije su izašli kao „neovisni“ i nisu koristili stranačke boje, što bi ih favoriziralo u odnosu na ostale kandidate. Čak i tako su osvojili 26 od ukupno 45 mandata. Tri kandidata iz takozvane „umjerene oporbe“, koju zastupa stranka Jabloko, ušla su u zakonodavnu skupštinu grada. Sva druga mjesta zauzeli su komunisti i druge političke stranke manje ili više odane trenutnom političkom kursu u zemlji.

Kandidati iz Ujedinjene Rusije pobijedili su u svim područjima na vrlo važnim izborima za guvernere regija, nastavlja Der Spiegel. To se dogodilo usprkos stranačkim prognozama koje su predviđale veliki gubitak glasova zbog činjenice da je stanovništvo nezadovoljno ekonomskom situacijom u zemlji. Za ruskog predsjednika Vladimira Putina i Ujedinjenu Rusiju, regionalni i općinski izbori bili su važan test raspoloženja ljudi. Međutim, izlaznost na regionalnim izborima je bila relativno niska. No, ovaj se podatak odnosi samo na Moskvu, gdje je izlaznost na izbore bila samo 21,36%.

Ukupna izlaznost na državnoj razini je ipak bila 41,2%, što je 3,5% više nego na prethodnim izborima 2018. godine. U svim regijama zemlje održano je 6015 izbora na različitim razinama, za guvernere, zastupnike lokalnih zakonodavnih skupština, gradonačelnike, članove gradskih parlamenata i zastupnika u Državnoj Dumi u sklopu dopunskih izbora.

U 16 regija u kojima su održani izbori za guvernere pobijedili su trenutni upravitelji. Deset ih je na izbore izašlo kao kandidati iz Ujedinjene Rusije, a šest kao „samonominirani“, među kojima je također bilo članova vladajuće stranke. Najviše glasova, 89,6 posto, dobio je guverner Transbajkalskog teritorija Aleksandar Osipov. Najmanje od svih je guverner regije Sahalin, Valery Limarenko, 56,1 posto.

Na izborima za regionalne zakonodavne skupštine, Ujedinjena Rusija dobila je većinu glasova u 11 od 13 regija. Ujedinjena Rusija pokazala je najbolji rezultat u Republici Tuvi, osvojivši 85,43% glasova. U teritoriju Habarovska pobijedila je Liberalno-demokratska stranka s 56,1%.

Na izborima za moskovsku Gradsku Dumu kandidati stranke Ujedinjena Rusija izašli su kao „samonominirani“ kandidati. 13 mandata dobili su kandidati Komunističke partije, 3 mandata oporbena stranka Jabloko i 3 Pravedna Rusija. „Samonominirani“ kandidati, de facto kandidati Ujedinjene Rusije, dobili su 26 mjesta. Iz ovih izbora se može zaključiti da je vladajuća Ujedinjena Rusija položila ispit, kao i da igrokaz s oporbenim prosvjedima u Moskvi nije željeni rezultat.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
44 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Gdje su oni koji su pročitali da je Ujedinjena Rusija izgubila izbore. Rekao Reuters, valjda….

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Plaču negdje u ćošku …

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Penzija jedne profesorice u rusiji je od 20 000 -30 000 rublji,moj kolega je nedavno bio u rusiji i kaze da su on i zena platili za obicnu veceru 5000 rublji, dakle 4 vecere u restoranu i ode penzija.Zakljucak, drzava poput rusije sa takvim resursima drzi svoje penzionere fakticki gladne dok im oligarsi kupuju jahte od 100-injak milijuna eura.Dok usporedbe radi , na drugoj strani mrskog vam i dekadentnog zapada, Norveska svim svojim gradjanim uplacuje u poseban fond pare od prodaje nafte.Dakle sa putinom ili bez, rusija je bila i ostati ce pusiona za obican narod.

Malo istine ne škodi
Gost
Malo istine ne škodi
1 godina prije

Idi na Booking i pogledaj najbolje hotele i restorane u njima, pa ćeš vidjeti da te prijatelj malo laže, a tako i ti nas. 🙂

U Rusiji je kupovna moć puno veća nego u Hrvatskoj.

Super restoran, a cijena 750 rublji.

Pokaži mi u Hrvatskoj ili Njemačkoj nešto slično?

https://www.tripadvisor.rs/Restaurant_Review-g298484-d12513366-Reviews-Bryanskiy_Byk-Moscow_Central_Russia.html
comment image

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

E jaka restorana ni posudje nemaju. A i meso im je nepeceno. Kod mene i u menzi dobijes posudje i escajg.
Staljina njima preba vratiti pa nebi taj restoran posluzivao na papiru otrgnutom od dzaka.

bana
Gost
bana
1 godina prije

zar je kod nas ovdje na Balkanu nešto bolje-U Hrvatskoj 30 % umirovljenika imaju penziju ispod 2500kn-neki i manje -za 40 godina radnog staža-Pa ti izađi na večeru u restoran-ne znam zašto spominješ Norvešku–kakve to ima veze sa Rusijom i s nama–Oni (Norveška) su neki drugi svijet i za -amere i druge evropske zemlje

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

BANA, oko 50% ih ima manje od 2.500 ili 2.600 kuna. Privilegiranu penziju ima oko 15% penzionera, ali na tih 15% odlazi oko 65% svog mirovinskog fonda……….možda mi podaci nisu točni, ali nisam puno pogriješio.
Znači nas 85% troši samo oko 35% mirovinskog fonda!

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije

Profesori gimnazije sa punim stažom imaju 350-380 evra penziju u Srbiji….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nemoj brate, tako ti svega. Plaće nisu menadžerske, ali jedi u Esplanadi i isto ćeš za 4 večere dati plaću. Obična večera??? Penzija jedne profesorice u Rusij. Gdje u Rusiji? U Moskvi ili Petrogradu ili Irkutsku ili Ingušetiji? Jer variraju o uplatama u penzioni fond. Ti baš svemu vjeruješ. Eto već laž i to lako provjerljiva, jer je sad bila povišica mirovina: Dobre vijesti za umirovljenike u Moskvi. Gradska uprava povećala im je socijalnu mirovinu za dvije tisuće rubalja mjesečno, dakle NKV bez punog staža, a prof sigurno ima puno više). Od 1. rujna ta je odluka već stupila na snagu, a u prvih deset dana u mjesecu bit će uračunati svi za povećanje. Kao rezultat toga, gradski standard za minimalni dohodak socijalne kategorije umirovljenika u glavnom gradu porastao je sa 17,5 tisuća na 19,5 tisuća rubalja. Odakle ti 20 000 za prof i puni staž? Tako ti svega? Članak: Пенсия москвичей с сентября увеличится на две тысячи

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Autocenzura

Prosječna mirovina u Hrvatskoj je “2800” kuna.

Ovo Valentinovo mi je frend za sebe i ženu platio večeru 700 kn..dakle, četiri večere i ode penzija.

Sa Zapadom za “leđima/čitaj guzicom..”, Hrvatistan će i dalje biti teška pušiona za običan narod.

Ti na osnovu jednog “običnog ručka” sudiš i procjenjuješ cijelu državu, koja je površinom najveća na svijetu, i ima najviše stanovnika u Europi.

Nemaš ti blage veze, samo pišeš standardnu rusofobnu propagandu.

P***!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ma stvar je što je 20 000 socijalna mirovina s 15 godina staža ili invaliditetom.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Nije loše, nije loše….
Kod nas prosijek penzije je nekih 200 eura, čini mi se da je minimalna 100 eura…i sada zamisli tog kolegu koliko bi se najeo od minimalca u Banja Luci.
Jbt…..koja vukojebina!!!!!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

GDP PPP per capita —- Hrvatska = 26 221 $………. Rusija —- 29 267 $……. To je drago djete sve što treba ,da znaš….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ali svi zaborave taj PPP, a to je važnije za stanovnike od nominalnog BDP-a

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Bez PPP, ne može, da se usporedi bilo šta između različitih država….A ono što je najgluplije od svega su takve usporedbe, kao što ju je napisao Autocenzura, jer ne govori potpuno ništa o ničemu….

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Samo još da dodam….Sa GDP PPP po glavi možemo, da kažemo, da prosječni Rus živi malo bolje, nego prosječni Hrvat i to je sve….Ali i to, samo, kad ne uključujemo socialnih transfera….

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Tako je Laki, jer, taj PPP kaže da: ja u Zadru kuglicu sladoleda plaćam hebenih 10 kuna! A Rus će je u Rusiji platiti 4 ili manje. Jer eto, njihov PPP je veći od našeg.

A to neki ne kuže, nego misle ako imaš veću plaću u “zapadnoj zemlji”, da si odma bogatiji i možeš si priuštiti više od prosječnog Rusa, a ne uzimaju u obzir/izračun druge stavke: troškove života, cijene nekretnina, kamate kredita, omjer domaće proizvodnje u ukupnoj potrošnji domaćeg stanovništva itd.

A tu Hrvatistan debelo puši u odnosu na Rusiju.

Eto da nešto i nauče neki. 😜

P***!

igi
Gost
igi
1 godina prije

….to ti je ono kada možeš kod imperijalista saznati koliko je ljudi stradalo od komunista a podatak koliko je komunista stradalo od druge strane ići će nešto – puno – teže…tj. podaci se izvlače nepotpuno i selektivno….tako bi u jednom banalnom primjeru trebalo znati da u rusiji lita goriva je cca5.00 kuna dok je u hrv cca10.00..treba vidjeti komunalne cijene,cjene grijanja,elektrike….hm,…alkohola,duhana,higijenskih potrepština…u rusiji su jeftiniji ljekovi proizvedeni u hrvatskoj nego u samom zagrebu.. i ostalog i na osnovu toga donositi zaključke…

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Samo si zaboraviobroj stanovnika…..

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Autocenzura
Ne mrziti, ne lagati, jer mržnja i laž izazivaju bol osobi koja to upotrebljava i prakticira.
LP

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

AUTOCENZURA, hahaaa, a imam ja prijateljicu u SAD, trenutno je kući u Hrvatskoj, penzija oko 600 dolara. Koliko može biti večera u nekom skupome restoranu negdje u SAD-u? Koliko je neka skupa večera u nas? Većina naših penzionera ima penziju manju od 2.500 ili 2.600 kuna. Šta mogu sa tim?
Usput, ruski penzioneri, kao i mnogi drugdje, imaju brojne privilegije. Pouzdano znam, preko 65 godina, besplatan javni prijevoz u svome gradu, veliki popust na željeznice, ne plaćaju za zdravstvo.
Ne znam kako je u drugim ex-sovjetskim državama, ali nedavno mi je jedna gospođa iz Litve, ima preko 75 godina, objasnila neke privilegije koje oni imaju. I oni imaju subvencije u penziji za javni promet i tako nešo slično. Ok, imamo to i kod nas, iznad 65 godina, imaju i u Americi.
No, i u Rusiji, Ukrajini iex-sovjetskom prostoru i kod nas na ex-yu, ipak se starije generacije sjećaju socijalizma, tako da su im sa tim dotacijama, ponešto dali. Da ne plaču za tim socijalizmom.

Ne manje važno. Veliki broj ljudi u SAD, recimo, nemaju svoje nekretnine. Mi smo u socijalizmu, mnogi od naših roditelja, dobili stanove, koje smo mogli otkupiti. Ja svoj koji sam naslijedio od roditelja, još otkupljujem. I vidi vraga, ako ga prodam, imam lovu o kojoj nisam ni sanjao. Ista je situacija i na bivšem sovjetskom prostoru. Znači i u Rusiji, vjerojatno i u Ukrajini, Bjelorusiji itd….stanove koje su dobili u socijalizmu, sada su ih otkupili i vlasnici su. Baš sam nedavno čitao o tome. Mnogi su u npr.centru Moskve ili nekog drugog velikog grada, prodali te svoje otkupljene stanove i došli do značajne love.

Kako sam bio u SSSR-u, u doba socijalizma, upoznao neke ljude, znam i to, da su osim dobivanja stanova od strane poduzeća, i oni kupovali stanove. Ako odete na Googel earth, i detaljno pogledate snimke okolice velikih ex-sovjetskih gradova, vide se nizovi kuća sa vrtovima. To su bile vikendice u sovjetskom dobu. Znači nije da su bili baš tolika sirotinja.
Preporučam posebno pogledati okolicu Moskve, posebno prema istoku, Peterburga, i Kijeva u Ukrajini. Oko Kijeva najviše toga ima jugoistočno od grada, duž lijeve obale rijeke Dnjepra.

Uvijek očekujem od ljudi koji su negdje bili nešto više, a ne samo lupetanje. A ok, koliko ih ima da su negdje bili, a pojma nemaju gdje su bili.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Autocenzura, a usput, večerati ionako nije zdravo. Važnije je dobro doručkovati, i ručati, večerati ništa ili samo jogurt ili kefir.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

A šta se tiče socijalnih razlika, i tih tajkunskih mega-jahti od 100 milijuna eura ili dolara, hahaaa, a gdje to nema socijalnih razlika? U SAD-u ih nema? Hm, hm? Ili u Britaniji, zar itko zdravog mozga misli da tamo nema extra bogataša? U prirodi kapitalizma su socijalne razlike, inače ne bi bio kapitalizam.
U razvikanoj Skandinaviji, ima i tamo nemogućih razlika. Samo se njihovi bogataši ne razmeću….
Zna li itko, kako se zove onaj superbogati Rus, fizičar, koji lovu ulaže u znanje, mlade, obrazovanje?
Ili onaj indijski superbogataš nasljednik važne obitelji Tata. Ima samo 1% dionica mega tvrtke TATA, i od tih 1%, opet većinu ulaže u mlade, obrazovanje, znanje, sirotinju!

denis
Gost
denis
1 godina prije

Ti baš želiš izigravati glupsona?

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije

Ili Vaš prijatelj laže Vas, ili Vi pokušavate da slažete nas….ovih dana sam bila u Budvi, na plažama ima oko 20% Rusa…od toga je 80% običan svet, frizerka sa mužem frizerom(Moskva) i dve male ćerke, ima stan od 30m2 koji je kupila prošle godine, a u Moskvi stanuje u državnom stanu….

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

@Autocenzura Kakva je penzija profesorice bila, u odnosu na restoran, prije 20 godina? Sto se tice restorana i mirovina u Hrvatskoj, a jos gore u BiHn neka te umirovljenik odvede u blo koji restoran i plati ti veceru, ima sve muke ovog svvijeta da vidi! Usput, mislis da je puno drugacije u zapadnim zemljama za postene radnike umirovljenike;?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ana mi u Bosni o svojim penzionerima brinemo. Nedamo im da po restoranim zakrcuju arterije. Nas penzioner kad ustane popije caj umjesto nezdrave kave, pa onda ide u prirodu da nabere koprive. Znas li koliko je to zdravo?

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Platili veceru za dvoje 5000 rublji ? Ili je laz, ili su jeli duple porcije jastoga punjenih tartufama i popili 5l vina iz 1849 ili je konobar odlucio da odere ovcice. Penzija od 500$ je po plateznoj moci slicna penziji od 1500$ u Srbiji jer je npr litra goriva 0,4 centa dolara dok je u Srbiji 1,2 centa dolara, kutija pristojnih cigara je 0.5 centi dolara dok je u Srbiji 2,5 dolara, hleb, mleko i mlecni proizvodi takodje 3 puta jeftiniji dok su ostale prehrambene namirnice u Moskvi, Piteru i Rostovu tek nesto nize nego u Srbiji dok su u provinciji skoro pa duplo nize. Gas i struja su najeftiniji na svetu jer gasa imaju koliko hoce a termo/hidro elektrana i nuklearnih elektrana najvise na svetu. Kod nas prosvetni radnici nemaju 500$ penziju a sve placaju 3 puta vise.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Prijatelj te, blago rečeno, farbao slagavši kako je on svjetska faca koja daje 1/4 ruske mirovine za večeru. Ali pusti ga neka hrani svoj ego lažima.

tabula
Gost
tabula
1 godina prije

Ili je taj tvoj prijatelj teški Minhauzen ili je ta profesoriva teška dilajla. Imati penziju od 20.000 i plaćati ručak 5.000…? Hajd’ ti ipak još jednom razmisli o budalaštini koju si ovdje izrekao.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Nek su nama nase vodje preko pokornih soldata objasnile kako se u Rusiji zabranjuje kandidiranje kandidatima oporbe!!!!
Nakon citanja clankia znamo zasto.
Dakako, nase voljene vodje su jaaaaakkooo puno vise demokratske, pa za politicara nije potreban cist kriminalni dosje (to zbog demokracije jel). Naprotiv, za svakog obicnog gradjanina nuzna je potvrda o cistom kriminalnom dosjeu i da bi se pocesao tamo gdje sunce ne dolazi!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Vratar na porti Gradskog poglavarstva ima potvrdu da nije bio u zatvoru.
A Gradonačelnik je u zatvoru k’o kod kuće.
Zato je onaj prvi vratar……, a ovaj drugi šef….. vratara…
Zbog potvrde……
P.S.
Bez barem tri mjeseca u zatvoru, nema pravog političara.
Kaže Bandić. Šef vratara…..
A on sigurno nije neupućen……..
Iako…. i to se malo ofucalo.
Prije ako nisi bio u zatvoru, nisi mogao biti šef države.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

UR me dobrim dijelom podsjeća na KPSS za najjačih dana. Bar po toj masovnosti. Nema tu neke ideologije nego osobne koristi.

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Prosječna mirovina u Rusiji iznosi oko 14.000 rubalja, odnosno oko 1500 kuna, dok je u nas otprilike za trećinu veća: prema aktualnim podacima HZMO-a, prosječna mirovina u Hrvatskoj je nešto manja od 2300 kuna. Prevedeno na europsku valutu: ruski umirovljenici imaju prosječnu penziju od 200, a hrvatski od 300 eura.

Brahman
Member
Brahman
1 godina prije

Pogledam tako cijene bilo čega u Rusiji, u ovom slučaju živežnih namirnica jer se ipak radi o mirovinama i umirovljenicima, višestruko niže u odnosu na Rvacku. Dakle, citiram priku iz Zadra: “Pljuc!”

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Da, neke stvari i do 10 puti jeftinije!

eks
Gost
eks
1 godina prije

Sada treba proveriti koliki su troškovi života ( struja, voda, voće, povrće, meso, mleko, …) i uporediti , pa onda može biti ozbiljnije analize. bez toga je veoma indikativno zlonamerno.

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije

Uhhh dragi moji pobratimi & posestrice iz ex YU …. ala rasturiste A.C. …. kao beba zvecku! :o))))))

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

JA zivim i radim u Australiji i imam relativno dobru placu po Australskim standardima.

Ne pada mi na pamet da tesko stecenu lovu trosim po restoranimna jer cijene su paprene.

Tu i tamo, za godisnjicu braka i jos par drugig vaznih obiteljskih datuma i to je sve.

A meni je koma kad se Hrvati nesto rugaju Rusima a Rusi imaju veci Per Capita PPP od Hrvata.

tabula
Gost
tabula
1 godina prije

Jučer na HRTu na dnevniku u 17 sati pričaju o debaklu Putina na izborima u Moskvi. Da je izgubio trećinu mjesta u skupštini iako vlast nije dozvolila opoziciji da izađe na izbore!!!. Eto tako priča javna HRT televizija koju narod MORA papreno plaćati, a informacije su joj u stilu Goebbelsa…

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Ovim se pokazalo ono sto mnogi govore da je Ruska liberalna oporba jeste oporba ali samo u Moskvi u ostatku drzavevoni prakticno ni nepostoje. Oni su predstavnici visokog srednjeg staleza i bogatih i zapravo su samo Moskovska politicka opcija.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Ipak svi zaboravljaju, da je u cijelom Svijetu tako namješteno, da penzići, mislim oni prosječni, imaju najniže prihode. To objašnjava da mnogi penzići, iz bogatih skandinavskih zemalja, ili iz Njemačke, Britanije, ćive u jeftinijim zemljama. recimo na jugu Španjolske, ili Italije, ili Grčkoj. Oni poduzetnijeg duha odlaze čak u Tajland, n ajug Indije….Jasno, tamo njihova mirovina znatno više vrijedi. Još ako imaju svoj stan u domovini i iznajme ga, pa lako je njima komodno živjeti negdje drugdje.
Ok, nije da ruski penzioneri imaju takav standard, ali nisu ništa lošija sirotinja od naših penzionera,na ex-yu. Valjda smo tu negdje.
I ja sam penzić, nažalost “potjerali” su me u penziju u dobi od 60 godina. Mala jest, prijevremena, umanjena 20%, ali ima se novca od ranije, tako da nisam baš ogoljena kokoš, hahahaaaa -:)))!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik