Izrael i saveznici presreli nadolazeće iranske bespilotne letjelice

Izraelski F-15 IDF
20 komentara

SAD i drugi zapadni saveznici navodno pomažu Izraelu u odbrani od iranskih zračnih napada odmazde, raspoređujući borbene avione i drugu odbranu da presreću dolazeće dronove i krstareće rakete prije nego što stignu do izraelske teritorije.

Američke snage su počele da obaraju bespilotne letelice (UAV) na nebu iznad Iraka i Sirije, prema nepotvrđenim izveštajima izraelskog emitovanja. Više od 100 iranskih kamikaza dronova uklonile su američke i britanske snage prije nego što su stigle do zračnog prostora zapadnog Jerusalema, javio je izraelski vojni radio.

Izraelski i britanski borbeni avioni su navodno lansirani da presretnu iranske bespilotne letelice iznad Jordana. Britanski piloti su navodno poletjeli sa Kipra nakon što je Iran počeo lansirati bespilotne letjelice samoubice na Izrael u subotu navečer, u očiglednoj odmazdi za raketni napad ranije ovog mjeseca u kojem je ubijeno sedam vojnih oficira u iranskom konzulatu u Damasku.

Uz obećanje Teherana na osvetu, američki i izraelski lideri su se posljednjih dana pripremali za napade. Američki predsjednik Joe Biden prekinuo je vikend posjetu svojoj kući na plaži u Delawareu ranije u subotu, vrativši se u Bijelu kuću kako bi se sastao sa svojim savjetnicima za nacionalnu sigurnost. “Posvećeni smo odbrani Izraela”, rekao je Bajden prije početka racija dronovima. “Podržaćemo Izrael. Mi ćemo pomoći u odbrani Izraela, a Iran neće uspjeti.”

Lokalni emiter Kanal 12 izvijestio je da su, osim rojeva dronova, na Izrael lansirane i krstareće rakete. Pobunjenici Huti u Jemenu lansirali su bespilotne letjelice prema Eilatu, navodi agencija. Huti i druge milicije koje podržava Iran pojačale su napade na izraelske i američke ciljeve širom Bliskog istoka od početka rata između Izraela i Hamasa prošlog oktobra.

Iransko ministarstvo odbrane upozorilo je svoje susjede da ne dozvole Izraelu da koristi njihov zračni prostor za napade na Teheran. Iran je lansirao bespilotne letjelice Shahed sa svoje teritorije, a dronovi su očigledno prošli kroz irački i sirijski zračni prostor na putu za Izrael.

Izrael se sprema za višednevne sukobe s Iranom, a očekuje se i izraelski odgovor na subotnje zračne napade, javila je televizija KAN. Ranije u subotu, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari upozorio je da će Iran “snositi posljedice zbog odluke da dalje eskalira situaciju”.

iranIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
15 dana prije

Americka govna su jedva docekala, vrijeme je da gljive pocnu rasti po Americi..

15 dana prije

Napao Iran?!? Eto “iznenađenja”. Osim možda za one što su stalno ponavljali da “mule nemaju mooda”.
Izraelski ratni kabinet odmah doneo odluku o oštrom odgovoru! Eto još jednog “iznenađenja”.
————————
Pa će onda Iran da donese odluku o još odlučnijem odgovoru, pa Izrael… pa atomke…

Ima li nešto što nismo znali?

Nekoime
15 dana prije

Presreću dronove bolje nego Ukrajinci. Uskoro će nosačima aviona presretati hipersonične rakete.

Max
15 dana prije

I u to su bile uključena sve prozapdne snage u regij i potrošili najmanje dvije mlijarde dolara kako bi zaustavili rojeve jeftinih dronova. Mit o izraelskoj obrani pokazao se ništavnim bez pomoći saveznika.

FELIX
15 dana prije

NESTO SU JIH CAK ISRAELCI OBORILI, DALI UPPSTE IMAJU PRAVO DA SE BRANE, VEROVATNO BI VAS VECINU VISE RAZVESELILO KAD BI BIO IRANSKI NAPAD USPESAN, NEMOJTE I NA NESTO ZABORAVITI KAO STO BOG KAZNJAVA ZIDOVE TAKO JIH I VOLI TAKO DA NECE DOPUSTITI NJIHOVOG UNISTENJA. IRAN SIGURNO NIJENAPAO ISRAEL JER BI MU OTELI ZEMLJU NEGO SAMO SA JEDNOM NAMJEROG DA UNISTE ZIDOVSKU DRZAVU, JER TEK ONDA CE DOCI NJIHOV MESIJA, BAREM TAKO ONI VERUJU – PROVERITE DALI JE TO TACNO. NA ZALOST TO JE TEK POCETAK NA KRAJU NI EVROPA NECE BITI POSTEDZENA..

kiza
15 dana prije

Jordanci najveća govna arapskog svijeta, znam da Iranci nisu Arapi, ali bi Jordan mogao biti preplavljen izbjeglicama iz Gaze, i mislim da im je u interesu stati uz bilo koga ko je protiv izraela(namjerno malo slovo).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI