Izrael spreman osloboditi preko 700 Palestinaca

Unistena Gaza nakon Izraelskog napada
1 komentar

Izrael je pristao da oslobodi između 700 i 800 palestinskih zatvorenika u zamjenu za 40 talaca koje još uvijek drži Hamas, objavili su u nedjelju izraelski mediji, pozivajući se na zvaničnike upoznati s tim. Ako bude uspješna, zamjena bi bila dio potencijalnog sporazuma o prekidu vatre uz posredovanje SAD-a koji ima za cilj obustavljanje borbi između Izraela i oružane grupe sa sjedištem u Gazi, koja je ušla u svoj peti mjesec.

Prema Kanalu 12 i novinskom sajtu Walla, grupa zatvorenika koje je Izrael spreman da oslobodi uključuje 100 zatvorenika osuđenih za ubistvo. Neimenovani izraelski zvaničnik, koji je razgovarao za Times of Israel, bio je oprezniji, rekavši : “Trenutno se osjećamo 50/50 u pogledu šansi za dogovor.”

Izrael je također navodno spreman razgovarati o dozvoli palestinskim izbjeglicama da se vrate u sjeverni dio Gaze.

Premijer Benjamin Netanyahu ranije je odbacio prijedlog Hamasa za primirje i razmjenu zarobljenika, insistirajući da su izraelske odbrambene snage odlučne da iskorijene prisustvo militantne grupe u Gazi.

Izraelska delegacija se navodno sastala u subotu u Kataru s direktorom CIA-e Williamom Burnsom u sklopu pokušaja SAD-a da uvjeri ID da zaustavi svoju ofanzivu na Rafah, najjužniji grad Gaze, koji je prepun izbjeglicama.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je Reutersu nakon sastanka da još uvijek postoje “značajne praznine” u pregovorima, posebno u pogledu predloženog omjera Izraelaca i Palestinaca uključenih u potencijalnu razmjenu. Hamas tek treba odgovoriti na prijedlog.

Izrael je objavio rat Hamasu 7. oktobra, nakon što su militanti izveli prekogranični napad, ubivši više od 1.100 ljudi i uzevši najmanje 250 talaca. Desetine zarobljenika su kasnije oslobođene nizom zamjena, tokom jednonedeljnog primirja u novembru. Prema izraelskim zvaničnicima, u Gazi se još uvijek drži oko 130 talaca.

Više od 30.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskom bombardovanju Gaze i kopnenoj operaciji od 7. oktobra, navodi zdravstvena služba koju vodi Hamas.

HamasIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Očito im ne ide.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI