Izvješća govore da bi SAD trebale razviti viziju ”Sjeverne zvijezde” u pogledu svemira

Svemir satelit
10 komentara

Više od 120 svemirskih stručnjaka, uključujući predstavnike Pentagona, pozivaju Sjedinjene Države da razviju i promoviraju pristup „Sjeverne zvijezde“ u industrijskom razvoju, kako bi zadržali američko vodstvo u svemiru.

Poticaj je uslijedio u izvješću ”Stanje svemirske industrijske baze 2020”, nakon virtualne radionice održane u svibnju na kojoj su se vidjeli vođe iz industrije, američke vlade i akademici koji su se virtualno okupili kako bi razgovarali o tome kako bi Sjedinjene Države mogle održavati dugoročno ekonomsko i vojno vodstvo u svemiru. Izvještaj uključuje šest preporuka za vladine mjere za postizanje ovog cilja, kao i četiri preporuke za usvajanje u industriji.

Tijekom događaja Centra za strateške i međunarodne studije, 28. srpnja, glavni znanstvenik svemirskog odjela, Joel Mozer, istaknuo je prvu preporuku izvještaja, koja poziva Sjedinjene Države na razvijanje vizije i strategije za „industrijski razvitak svemira“.

“Ova je preporuka posebno važna i vjerujem da se polako približavamo cilju”, rekao je Mozer, ukazujući na NASA-inu misiju Artemis, povratak lansiranih letjelica na američko tlo i uspostavljanje Svemirskih snaga, kao na pozitivne korake.

„Važnost takve vizije je potencijal pokretanja nacionalnog ponosa i usađivanja kulture napretka te naglašavanja vrijednosti STEM obrazovanja za mlade koji to traže. Korist od takve vizije je mnogostruka”, dodao je.

Glavna briga Mozera i šireg izvještaja su Kina i njeni napori u uklanjanju američke svemirske dominacije. Ti su napori vođeni dugoročnim razmišljanjem, rekao je Mozer, i treba im se suprotstaviti američka alternativa.

”Reći ću da druge nacije, posebno Kina, imaju dugoročni pogled na budućnost u pogledu svemira te da ulažu ciljane, dosljedne i dalekosežne investicije prema ostvarivanju vlastite vizije”, rekao je.

Pukovnik Eric Felt, direktor Direktorata za svemirska vozila laboratorija ratnog zrakoplovstva i koautor izvješća, naglasio je da Sjedinjene Države “ne smiju postati Kina ako žele pobijediti Kinu”.

“Ne želimo to raditi na kineski način”, rekao je Felt. „Želimo to učiniti na naš, američki način kroz korištenje naših tržišnih partnerstava i kroz našu ekonomsku moć, kroz naše vojne alate, kako bismo bili sigurni da opet možemo stvoriti ovaj kreposni krug, koji se hrani sam sobom u pogledu svemirskih, komercijalnih aktivnosti”.

Šest preporuka izvješća za djelovanje vlade glase:

–         Američka vlada objavljuje viziju i strategiju najviše razine, „Sjeverne zvijezde“, za razvoj industrijskog prostora u svemiru i osniva predsjedničku radnu skupinu za njezino izvršavanje.

–         DoD razvija planove za zaštitu, podršku i poticanje trgovine u prostoru.

–         Američka vlada radi na ekonomskom poticanju industrije, uključujući svemirske obveznice i razmjenu svemirske robe, te kroz razmjenu izvršavajući milijardu dolara postojećih financijskih sredstava DoD-a i NASA-e.

–         Američka vlada razvija okvir za stvaranje bogatstva i sigurnosti sa saveznicima i partnerima koji dijele naše zajedničke norme i vrijednosti.

–         Američka vlada isporučuje radnu snagu potrebnu za popunjavanje više od 10.000 poslova u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici ili STEM-u u zemlji.

–         Američke svemirske snage usko surađuju s poduzetnicima i inovatorima svemirske industrije na razvoju vladinih, komercijalnih i tehnoloških partnerstava koja podržavaju američku trgovinu i nacionalnu sigurnost u svemiru.

Iako izvještaj na gotovo 90 stranica ne predstavlja službeno stajalište američkih svemirskih snaga ili bilo koje druge organizacije DoD-a, vođe prostora nacionalne sigurnosti bili su snažno uključeni u njegovu proizvodnju. Pored Mozera i Felta, glavni autori izvještaja bili su brigadni general Steven Butow, direktor svemirskog portfelja Jedinice za obrambenu inovaciju i Thomas Cooley, glavni znanstvenik Direktorata za svemirska vozila Laboratorija za istraživanje zračnih snaga.

NASA
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
3 godine prije

Sanja svinja sjeverni kukuruz……….

“Glavna briga Mozera i šireg izvještaja su Kina i njeni napori u uklanjanju američke svemirske dominacije. Ti su napori vođeni dugoročnim razmišljanjem, rekao je Mozer, i treba im se suprotstaviti američka alternativa.”

Huh, njegove brige nateraše mi suze na oči……….šta god da otvore, kud god da krenu…………..nalete na Kinu. Bilo kuda Kina svuda! Pa čak i u svemiru. Da se malo manje bave Kinom a malo više sa samim sobom bilo bi jim puno lakše.

Mali Pas
3 godine prije

These are the voyages of the starship Enterprise. It’s continuing mission to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to baldly go where no man has gone before!!! Taa naaa naaaa na naa na naa…. 🙂

nekoime
3 godine prije

Mogu i Kinezi snimiti film o spuštanju na Mjesec, tako i tako posjeduju pola Hollywooda.

Max
3 godine prije

Zar će gore osnivati šoping centre?

Emiliano Zapata
3 godine prije

Opet pisete u futuru o svemiru!

Stara kuka
3 godine prije

Američkim “svemirskim stručnjacima” unatoč daleko najvećem proračunu izgleda jedino polazi za rukom smišljanje raznih zvučnih i efektnih naziva za svoje “vizije i strategije” i kukanje kako ih Rusi i Kinezi ugrožavaju

bauštelac
3 godine prije

pa ameri nisu ništa ispalili u svemir ima već devet godina šta će oni mogu se samo češkat po glavi i igrat japaneže

Dokurčilomi
3 godine prije

Ma dajte pa to se može demokratski izglasati u USA da je cijeli svemir njihov i da drugi ne smiju dalje iz Zemljine orbite.

Lucija
3 godine prije

Što ste dreku digli…?
Najvažnije da su odabrali ime…i zbilja…dobro zvuči…☺

JumpingJackFlash
3 godine prije

Dok Ameri “razvijaju viziju”, Rusi njihove astronaute vozaju gore-dole u svemir.
Džaba im ta sjajna “vizija” kad bez ruskog “svemirskog taksija” ne mogu u orbitu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI