Izvještaj pokazuje da se Francuska protivi ideji zajedničkog financiranja za NATO

Francuska se protivi ideji zajednickog ulaganja u NATO
22 komentara

Francuski je predsjednik Emmanuel Macron 2019. izrazio sumnju u učinkovitost članka 5. Ugovora o NATO-u koji predviđa da je napad na jednu državu članicu “napad na sve njezine članice”.

Francuska je očito jasno stavila do znanja da se snažno protivi ideji glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da bi države članice trebale zajednički financirati veći dio rada saveza, izvijestio je Reuters u petak.

Vijest je citirala neimenovani izvor francuskog ministarstva oružanih snaga koji je rekao da “ako je ideja brutalno povećati doprinos zemalja zajedničkim proračunima i promijeniti filozofiju NATO-a, prelazeći s nacionalne odgovornosti na razrješavanje odgovornosti, odgovor Francuske bit će očito ne.”

Izvor je dodao da za francusku vladu “nije pitanje NATO-a u odnosu na Europu, već NATO-a u odnosu na nacionalnu obranu svake države članice”.

Budući da je Francuska već ispunila NATO-ov cilj da potroši 2 % svog BDP-a na obrambeni proračun saveza, Pariz je i dalje otvoren za saslušanje protuargumenata i detalja koji se odnose na prijedlog Stoltenberga, navodi insider.

Stoltenberg poziva za veće izdvajanje sredstava za NATO

Izjave su uslijedile nakon što je šef NATO-a u veljači obećao da će pozvati ministre obrane država članica “da povećaju financiranje NATO-a” za “temeljne aktivnosti odvraćanja i obrane” saveza.

“Sve te vojne sposobnosti pružaju saveznici, a oni koji pružaju te sposobnosti također pokrivaju sve troškove. Moj je prijedlog da NATO treba pokriti neke od tih troškova”, dodao je Stoltenberg.

Inzistirao je da bi “više zajedničkog trošenja” pokazalo “snagu” predanosti država članica da se međusobno brane prema članku 5 Ugovora o NATO-u.

“I to bi pridonijelo pravednijoj podjeli tereta”, naglasio je glavni tajnik NATO-a usred izvještaja da prijedlog predviđa ubrizgavanje oko 20 milijardi dolara u zajedničke proračune tijekom 10 godina.

Reuters je također citirao nekoliko neimenovanih diplomata koji su rekli da se taj prijedlog vidi kao odgovor na dugogodišnje napetosti EU-a sa SAD-om, koji je više puta optužio svoje europske saveznike da nisu dovoljno pridonijeli vlastitoj obrani.

Stoltenbergova ideja nadalje navodno pokušava riješiti prethodno upozorenje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o trenutnoj neučinkovitosti NATO-a, koji je formiran 1949. godine kako bi sadržavao navodnu vojnu prijetnju iz tadašnjeg SSSR-a.

Macron tvrdi da je NATO ”klinički mrtav”

U intervjuu za The Economist 2019. Macron je ustvrdio da je NATO proživljavao “kliničku smrt” zbog nedostatka koordinacije i američke nepredvidljivosti pod tadašnjim POTUS-om Donaldom Trumpom.

Francuski predsjednik također je bacio sumnju na učinkovitost članka 5. Ugovora o NATO-u, koji kaže da je “napad na jednu članicu NATO-a napad na sve njegove članice”.

“Ne znam, ali što će sutra značiti članak pet?”, rekao je Macron.

Francuska ministrica obrane Florence Parly u to je vrijeme brzo reagirala, tvrdeći da Macron nije mislio na kliničku smrt NATO-a, već je htio jasno staviti do znanja da “nitko ne smije zanemariti krizu kroz koju je savezništvo prolazilo”.

U studenom 2018. Macron je inzistirao na tome da bi EU trebala imati “stvarnu europsku vojsku” neovisnu o SAD-u i NATO-u, kako bi se mogla obraniti od navodnih prijetnji koje dolaze iz Washingtona, Pekinga i Moskve. Nakon što je ideju podržala Merkel, Berlin i Pariz dogovorili su se o stvaranju zajedničkog zrakoplova i borbenog sustava, pozivajući druge europske države da se pridruže projektu.

emmanuel macronfrancuskajens stoltenbergNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
2 godine prije

Slažem se ovdje s Francuzima. NATO je ionako američka igračka pa neka ju oni i plaćaju. NATO Amerikancima služi samo kao nekakvo međunarodno pokriće, svojevrsni smokvin list koji prikriva njihovu kolonijalističku i intervencionističku politiku i de facto okupaciju velikog broja europskih zemalja (osobito Njemačke) i Japana. Bez NATO-a Amerikanci ne bi imali nikakvu ispriku za držanje svojih okupacijskih trupa u Europi, Japanu i brojnim drugim zemljama koje je’l da “štite” ili im “donose demokraciju”. Također većinom simobolično sudjelovanje vojnika drugih NATO država u američkim kaubojskim “donošenjima demokracije” služi i raspršivanju odgovornosti i posljedica jer se bijes njihovih žrtava (osobito muslimana) usmjerava ne samo na Amerikance, nego i na njihove “NATO saveznike” odnosno vazale. Pritom se naravno ti vazali uglavnom ništa ne pitaju kad se odlučuje o bilo čemu bitnom. I naravno NATO svojim postojanjem uljuljkava zemlje članice u nekakvu lažnu sigurnosti istovremeno ih spriječava u pokušajima izgradnje vlastitih samostalnih oružanih… Čitaj više »

Moshe
2 godine prije

Harač rajo …..kad niste mogli sami rješit austurijskog kaplara sa plačajte,red bi bilo da pola ide u Moskvu

Jesus Bin Joseph
2 godine prije

nek pristanu pod uvijeton da su plače i penzije iste

Max
2 godine prije

NATO neće nikoga od nas braniti.

2 godine prije

Naslov texta
“Izvještaj pokazuje da se Francuska protivi ideji zajedničkog financiranja za NATO”
Sugerira da Francuska želi sama finansirati.
Ili sam ja polupo lonćiće?

Mali Mujica
2 godine prije

NATO ili ti North Atlantic Terorist Organisation potrebno je pod hitno RASFORMIRATI rastaviti na sastavne dijelove jer samo povećavaju mogućnosti za izbijanje ww3 i sve isključivo u interesu superbogatih uglavnom amerikenjaca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI