Je li Erdogan izdao Putina i što slijedi?

Erdgoan-Putin
234 komentara

Rusija je u pravu što je uznemirena. Baš dok se nasilje rasplamsava u istočnoj Ukrajini – na ruskoj granici – ispostavlja se da Turska snabdjeva bespilotnim lejtelicama kijevski režim, što samo može učiniti sukob eksplozivnijim.

Postoje stvarni strahovi da bi se vojna alijansa NATO-a pod vođstvom SAD i Rusija mogle umiješati u širi rat. Ima malo sumnje da režim koji podržava Zapad, u Kijevu, namjerava da eskalira sedmogodišnji rat u istočnoj Ukrajini zbog svoje pretpostavljene prednosti uključivanjem snaga NATO-a.

Posljednjih nedjelja postojala je stalna kampanja artiljerijskog granatiranja ukrajinskih snaga pod komandom Kijeva protiv civilnih centara u otcijepljenom istočnom regionu. Potonji su uglavnom naseljeni etničkim Rusima koji su u februaru 2014. godine odbacili državni udar podržan od Zapada koji je na vlast doveo trenutni kijevski režim. Režim je započeo vojnu ofanzivu na istočni Donbas, koja se nastavlja već sedam godina, mada neprijateljskom kampanjom niskog intenziteta.

Etnički ruski separatisti su sve vrijeme uspijevali da zadrže kijevske snage zadivljujućom hrabrošću i teškom vojnom odbranom. Rusija poriče da je umiješana u vojnu podršku separatistima na terenu, ali Moskva pruža političku i humanitarnu podršku ljudima koji su  pod nemilosrdnom opsadom kijevskih snaga, uglavnom pripadnika neonacističke milicije koja prezire rusku kulturu kao što su to radili njihovi genocidni prethodnici tokom Drugog svjetskog rata i Konačnog rješenja Trećeg rajha.

Sada kada se Turska uključuje u rat, sukob će eskalirati. Ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenkog prošlog vikenda ugostio je u Istanbulu turski lider Redžep Tajip Erdogan. Erdogan se zarekao da će podržati ukrajinski „teritorijalni integritet“.

Ovu retoričku intervenciju Turske u ukrajinskom ratu pratio je porast u snabdjevanju ratnim brodovima i dronovima kijevskog režima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvan je da upozori na poteze sila NATO-a, uključujući Tursku, koje podstiču militaristički stav Kijeva. Prema mirovnom sporazumu iz Minska iz 2015. godine, kijevski režim je obavezan da dodijeli autonomiju istočnom regionu. Ovo nikada nije sprovedeno i čini se očiglednim da Kijev kreće u puko odbacivanje Minska pojačavanjem vojne kampanje.

Intervencija Turske podsjeća na rat prošle godine između Azerbejdžana i Jermenije zbog sporne teritorije u Nagorno-Karabahu. Upravo je isporuka dronova i druge vojne opreme od strane Turske dala Azerbejdžanu odlučujuću prednost. Taj sukob na južnoj ruskoj granici takođe je bio razlog za uzbunu u Moskvi zbog njene bezbjednosti. Tek je razumnim posredovanjem Moskve četvoromjesečni rat na kraju ugušen.

Čini se da turski predsjednik Erdogan ponovo napreže mišiće kako bi proširio svoj uticaj na regione Crnog mora i Kavkaza, ovog puta isporučujući ukrajinskim snagama pod komandom Kijeva tehnologiju bespilotnih letjelica koja „mijenja igru“.

Očigledno je da je posljednje učešće Turske u ukrajinskom sukobu izazvalo u Rusiji mnogo zaprepašćenja. Napokon, Rusija je nekad pozdravljala prijateljske odnose sa Ankarom i obrnuto. Ipak, ovdje je Ankara koja pokušava da ostvari dobit na račun potencijalne ruske boli.

Tek nedavno, Rusija je dalje proširila prodaju svog naprednog sistema PVO S-400 na Tursku. Taj strateški važan dogovor izazvao je bijes u Washingtonu i ostalim članicama NATO. Ali Erdogan je zanemario prigovore Zapada i nastavio sa kupovinom S-400.

Turski predsjednik uznemirivao je evropske lidere oko pitanja vezanih za islam, migracije i ljudska prava. Prošle nedjelje se činilo da je Ankara sračunato uvrijedila predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen tokom samita kada je odvedena da sjedne u zadnje redove.

Lukav i razdražljiv, Erdogan ima smisla da uvrijedi mnoge svjetske lidere i čini se da izaziva nezadovoljstvo. Može se sigurno pretpostaviti da turski lider nikada nije stvarno oprostio Rusiji zbog vojne intervencije u Siriji krajem 2015. godine koja je okrenula ploču kriminalnim ambicijama Ankare za izazivanje promjene režima u Damasku.

Zapaljiva intervencija Turske u sukobu oko Nagorno-Karabaha prošle godine izgleda da je sračunata zbog osvete. Takvao je i Erdoganova igra moćći u Ukrajini. Ako se taj rat rasplamsa, tada će se na Moskvu izvršiti neizmjeran pritisak da zaštiti etničke Ruse u Donbasu koji su na udaru vatre. Ako Rusija povuče taj potez, zapadni mediji će to prikazati kao „rusku agresiju“ na Ukrajinu. Ukrajina već ima podršku Washingtona i NATO. Rezultat bi mogao biti katastrofalna eskalacija.

Ruski predsednik Vladimir Putin poznat je po svojoj sposobnosti u geopolitičkom igranju šaha. Ali šta se dešava kada igrate šah sa nekim poput Erdogana koji je nemilosrdan napadač s leđa?

erdoganrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
234 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Sto ce biti?
Ni jednom od njih dvojice nece past dlaka s glave!
100%
A narodi?
Kao i uvijek radit ce za njih ili proljevat krv…

Realist62
2 godine prije

Ako Rusija ne može rješiti problem par desetaka dronova onda i nije velesila

2 godine prije zadnji put uredio Realist62
preseren3
2 godine prije

Što slijedi? Zabrana čarter letova u Tursku i ograničenje na samo jednu službenu avionsku liniju. Samo u glavni grad.To znači milijarde manje iz turizma…. Možda opet zabrana uvoza voća…

SULE
2 godine prije

Rusiju Erdogan ponizava u Siriji jer NEDA Asadu da oslobodi cijeli teritorij a Putin mu ne smije pomoć zbog Turske-tako će proći i u Ukrajini

mario
2 godine prije

Nevjeruj Podlorganu. Rusi su u Armeniji zarobili turski dron i sada sigurno imaju efikasnu obranu koju mogu isporučiti dombasu, bar u vidu elektronskog ometanja. Igra je postavljena da Ukrajinci napadnu, Rusija se umiješa, a onda nastupa sotoniziranje ruske”agresije”. Nažalost Podlorgan je na strani zločinaca-sotonista-pedofila, iako je potpisao sa Rusima izgradnju nuklearne elektrane, s 400, turizam, izvoz poljop.proizvoda itd. Primjetno je da u isto vrijeme Rusi pojačano eliminiraju teroriste u Siriji.. Dakle, zločinci simultano stvaraju prijetnje na svim prostorima oko Rusije, računajući na iscrpljivanje Rusije, a Rusi čekaju da covid agenda iscrpi i oslabi zločinačku alijansu što je neminovno i skoro.

duki
2 godine prije

Davno smo na ovom portalu a i šire zaključili da je sultančina u biti K.V.P. (kako vjetar…..)
Zato svaki njegov potez odiše sumnjom! A mi ovakvim polutipovima kao i hunima dajemo da nam sve kupe od otoka.marina zemlje,banaka ma fuj ! Ma kad se već mora prodati daj to ljudima-biznismenima sa zapada !
E ali oni su pokušali pa smo ih x-puta naguzili!!pa više neće ! Kažu :jebite se vi i Hrvatska!! Kada se naučite ponašati fer mi dolazimo , a za sada eto vam vaših okupatora koji vas jebu već 700 godina !
Neka vam ga zavlačei dalje !!
Mađari i turci su sedam stoljeća žurili za izlazom na Jadran !SADA SU JAKO BLIZU !!!
🙈🙉🙊ne vidim.ne cujem .se.em !😇😇

Tomi
2 godine prije

Ne verujem da se Rusi sekiraju oko toga , ja se ne bi ljutio tob prihvatio kao izazov bilo bi zanimljivo gledat okrsaj turski dron Vs BMP-3 Dervivastaya 57mm. Ako Ruska tehnika stvarno tolko vredi dab mogla da se nosi sa flotom dronova onda bi to samo islo Putinu na ruku da pokaze da vladaju i na tom podrucju ako nemaju neka ostaju iza svojih granica

Tomi
2 godine prije

Pustite vi te price Logicni lukavi su i jedan i drugi znaju da igraju vise igara odjednom

JTM
2 godine prije

“Ruski predsednik Vladimir Putin poznat je po svojoj sposobnosti u geopolitičkom igranju šaha. Ali šta se dešava kada igrate šah sa nekim poput Erdogana koji je nemilosrdan napadač s leđa?”
Odgovor: Izravan udar na glavnu osobu u Turskoj (ali ne politički udar). Stvar oko koje će se u konačnici spremni sporazumjeti i Rusija i zapad. Takvih udara kroz povijest bilo je bezbroj i najčešće od samo jedne strane, a ovdje bi lako moglo biti od obje strane. Tako će biti riješeno i zatvoreno ovo pitanje.

Prle
2 godine prije

Svi oni su jedna te ista klika. Lako se dogovore oko podijele posla,ali oko podijele plijena nastane klanje. Stvaraju privid da su suprostavljenje strane sa razlicitim interesima,a iza kulisa suradjuju punom parom. Ne treba nasjedati na ove podjele tko je za koga vec treba uvidjeti sustinu,to jest zasto oni to sve rade i radi koga i na ciju stetu.

ledeno doba
2 godine prije

Erdogan “izdao” Putina…ha, ha, ha ustvari nije nikada ni bio na njegovoj strani Erdogan je najveći glumac od sviju, još veći nego princ Bin Salman Pa zašto je Rusija uopće išla u savezništvo sa Turskom, prije 5 godina, nakon onog kofol sprečenog puča protiv Erde Nakon sklapanja tog saveza, Erdogan je stalno potpomgao kabaline ISIL-ovce u Siriji, da bi onda pokrenuo agresiju na sjevernu Siriju u kurdskim područjima. Kurdi su također debilini pijuni u igrokazima kabalista. SAD koji ih je kofol štitio povukao se. Turska armija je zauzela sjeverni dio Sirije, sa njemačkim tenkovima Leopard, koje Merkelica redovno isporučuje Erdi. I inače ona i cijeli EU lijepo surađuju sa njim, po pitanju izbjeglica i u svim ostalim pitanjima, a Erdo je bio i na onoj donatorskoj konferenciji za cjepivo, početkom svibnja, zajedno sa Merkelicom, Makronom, Contijem, Sanchezom, Kurčićom.. braćom Bin Salmanom i Netanjauom,.. kao i Plenkijem i Anom Brnabić… Sve… Čitaj više »

2 godine prije

Geopolitika nikad nije bila jednostavna za razumevanje, previše je faktora koji ukazuju na različite stvari tako da je lako zalutati. Zato se pre svega treba držati najbitnijih detalja. Ova priča je ušla u aktivnu fazu obaranjem ruskog aviona od strane Turske. Tada sam govorio da to nije Erdoganova ideja, da on ne ide silom već lukavstvom protiv jačeg – da je to pokrenuto iz Vašingtona. Javili su se oni koji su potencirali sukob tadašnjeg premijera Davutoglua sa njim kao da su zaboravljali da je baš u to vreme Erdogan “punio do vrha” zatvore gotovo bez ikakve ozbiljnije kritike Zapada – kao da nije lako mogao da ukloni Davutoglua što je u učinio, kada je ovaj odigrao svoju ulogu. Onda je došao “puč” u kome je Putin “spasio” Erdogana 🙂 Tu sam se već iznervirao na nerazmišljanje mnogih (bilo je to vreme iskusnijih komentatora) koji su tako lako progutali priču koja… Čitaj više »

2 godine prije

“… Ruski predsednik Vladimir Putin poznat je po svojoj sposobnosti u geopolitičkom igranju šaha. Ali šta se dešava kada igrate šah sa nekim poput Erdogana koji je nemilosrdan napadač s leđa?…” Stvarno…? Ajde…? Meni je prosto nevjerovatno da jos ima ovako naivnih ljudi – koji vjeruju u “geopoliticku” (idiotsku) zvaku kao u – ikonu… Pa u kutoni – je sve toliko postalo prozirno – da sam pomislio da samo Shumadinac (i Saker) to jos ne vidi… Ljudi moji, pa onaj kukavac Saker je jos prije pola godine opisivao do u detalj – ogromnu kolicinu oruzija i ojne opreme koju je onaj Izraelski drzavljanin i “predsjednik Ukrajine” (Zelenski) – poslao prema Dombasu… I tada je kukavac zaglupljeni – Saker detaljno opisivao iste one “turske dronove” – koje je koristio Azerbedzan protiv Karabaha, a koji su nanijeli teske gubitke Gruzijcima … (Dakle puno se Goyimske krvi prolilo na Judaizerski oltar tada… sada… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Žx
Suze Roni
2 godine prije

Svasta!! Erdogan prevario Putina?! Hlebinci ovdje prisutni vjeruju da Putin nije znao tko je lazljivi turcin prcin! Turci ce tek pusiti, a ako se Erdogan isao osvecivati, tek cete vidjeti kako ce ga Putin kazniti. Onaj puta ga je spasio od smrti u avionu……..

Dinarosaurus
2 godine prije

Oba du kripto’jebreji…i imaju istog gazdu.

Zig zvjeri
2 godine prije

Psihici sa logicnog opet cenzuriraju svako kriticko slovo napisano na racun patuljka iz Kremlja.
Bitno da za sebe kazu da se bore protiv cenzure i pri tome kritiziraju druge portale i medije a njima samima kao da je uskrsli Berija urednik tekstova i cenzor komentara.

Tek kad skuze da zbog cenzure umjesto 500 komentara imaju 5 po tekstu, ublaze cenzuru jer od necega se mora zivjeti.

2 godine prije zadnji put uredio Zig zvjeri
mislim
2 godine prije

Ruski predsednik Vladimir Putin poznat je po svojoj sposobnosti u geopolitičkom igranju šaha.
jbg, a svi igraju poker , a u toj igri ima i blefiranja.

gigi pinna
2 godine prije

Rusija još nije toliko jaka da može otvoreno otpiliti i Tursku i EU i Izrael – nije saveznik “kak’ spada” niti sa Sirijom (gotovo svakodnevni hazarski napadi, trećina zemlje još je pod okupacijom), niti sa Iranom. U Libiji i Nagornom Karabahu, a prije toga u Idlibu “izbajraktarili” su Turci ruske “saveznike”, a ovi i dalje nastavljaju sa Turskim tokom, sa prodajom S-400 Ankari?! WTF?!
Ukrajina? Trebalo je odmah sa Krimom anektirati teritorij sve do rijeke Dnjeprar i završena priča za sva vremena. Znam, to je još barem 10-ak milijuna sirotanovića, ali sredile bi se stvari i ekonomski s vremenom.

dfnvaesfvnaewfvawouf
2 godine prije

Braća po krvi samo dobro glume zadane uloge za jego koji to puše.

dfnvaesfvnaewfvawouf
2 godine prije

Bratu Zelenskom Eđi će prodati dodatnih tridesetak Barjaktara.

Ришона Вилон
2 godine prije

На главне и једине манипулаторе сви заборављамо, а не треба. “We are not denying and are not afraid to confess that this war is our war and that it is waged for the liberation of Jewry… Stronger than all fronts together is our front, that of Jewry. We are not only giving this war our financial support on which the entire war production is based, we are not only providing our full propaganda power which is the moral energy that keeps this war going. The guarantee of victory is predominantly based on weakening the enemy forces, on destroying them in their own country, within the resistance. And we are the Trojan horses in the enemy’s fortress. Thousands of Jews living in Europe constitute the principal factor in the destruction of our enemy. There, our front is a fact and the most valuable aid for victory.” Chaim Weizmann, President of the World… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Ako Ukrajinci krenu Donbas čeka spreman znajući da se bori na život i smrt dobro naoružan PZO sustavi su tu rakete radari el ometanje pa neće TB2 tako lako letjeti. A bude li Erdogan pakovao Putinu platit će to skupo.Armenci su bili obbrzglavljeni i izdani Donbas nije.

dfnvaesfvnaewfvawouf
2 godine prije

Eđi koji je dobio ulogu zlog policijota širi kaos na sve strane za tatu stvora a Nosferatu kao niže rangirani ga mora slušati i dozvoljavati mu sve pa i prodavati rakete i ponizno dozvoliti da se ciokaubojgusari približe Moksvi skroz do Kremlja a ovaj mudro razmišlja o sljedećem potezu.

Mladen
2 godine prije

Daj im ti onaj Dolac sta ti ga je Dida ostavia u nasljedstvo ispod Mosora ili Biokova pa neka tamo naprave pogon za proizvodnju auto dijelova za poznate marke ruskih automobila .

ratm
2 godine prije

RS – 28 Sarmat. Inace dobro sluzi i kao pročišćivač zraka protiv raznih virusa i stvara distancu među ljudima čak veću i od 2 metra. Stvoritelj Pravog novo-normalnog stanja! Automatski oduzima moć svim moćnicima.Ma, jednostavno Multipraktik!…Svi planovi o stvaranju tzv. Novog svjetskog poretka tad padaju u vodu tj. u vatru. 🙂

2 godine prije zadnji put uredio ratm
A neg.
2 godine prije

Početkom plandemije prestala je postojati geopolitika a s njom i države navedene u tekstu.

Gof36
2 godine prije

Ne vjeruj Danajcima niti kad darove donose.

Bosanac
2 godine prije

Neka Putin pošalje Čečene da sredi okupatore. Oni su takođe sa Kavkaza kao i Erdo ali su mnogo gori i krvoločniji od njegovih “vojnika”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI