fbpx

Jo Rowling se usudila reći da se rod može promijeniti, ali spol ne. I nastao je kaos

jk rowling

Joanne Rowling, britanska je književnica poznata po svojoj seriji romana o Harryu Potteru, ali je ovih dana još poznatija po skandalu u kojem su je  kojekakve organizacije za zaštitu ljudskih prava i aktivisti optužili za mržnju i rasizam.

Dno dna. Naime, Jo Rowling je privukla pažnju medija nakon niza objava na Twitteru u kojima je branila osobu koja je ostala bez posla jer je tvrdila da “transrodne osobe ne mogu promijeniti svoj biološki spol”.

Mala digresija. U stvari, biološki spol se u doslovnom smislu te riječi zaista se ne može promijeniti. Građanki ili građaninu možete oduzeti seksualne karakteristike, provesti to nizom operacija kako bi osoba oponašala suprotni spol. U tu svrhu je možete pumpati potrebnim  dozama lijekova, možda do kraja života. Ispada da je muškarac ili žena u građanskom i socijalnom smislu, ali, naravno, ne i u biološkom.

Ali vratimo se Joanni Rowling. Ona je na svom Twitteru komentirala vijest ovom objavom: “Obuci se kako hoćeš, molim te. Nazovite sebe što god želite. Spavajte s bilo kojom odraslom osobom po vašoj volji. Živite do kraja u miru i sigurnosti. Ali otjerati ženu s posla zato što tvrdi da je spol stvarnost…?”

Tweet je eksplodirao i Jo Rowling je navukla bijes rulje željne linča zato što spisateljica ne priznaje „rod“ za spol.

Najveća organizacija za zaštitu „seksualnih manjina“ u Sjedinjenim Državama, Human Rights Campaign, odmah je reagirala, rekavši da su “Trans žene žene, da su trans muškarci muškarci, i ništa drugo. Kopiju šaljemo Jo Rowling.”

Predsjednik HRC-a Alfonso David bio je kategoričniji: „Rowling promiče zlonamjerni fundamentalizam koji prijeti cijeloj LGBTQ zajednici, posebno transrodnim mladima. Ona se mora ispričati.”

Jer odbijanje priznanja trans žena kao stvarnih žena je nož u leđa ne samo sportašima širokih ramena koji su se identificirali kao dame i pobjeđivali prave dame na biciklističkim stazama i u ringovima. To je općenito kršenje nove dogme da je “rod društveni konstrukt” i da možete biti punopravna žena, čak i ako imate čitav niz muških atributa. Ne dovodite to u pitanje i ne pitajte kako? Vjerujte da je tako i zašutite.

Uzgred, optužbe za rasizam i antisemitizam došle su uz tisuće psovki i optužbi protiv „majke“ Harryja Pottera. Rasizam je Dobbyev kućni vilenjak, “zahvalan rob”, a antisemitizam je onaj ružni rizničar koji čuva zlato u banci Gringotts.

Najneugodniji i najsmješniji trenutak za gospođu Rowling je sljedeći, jer se ona se u zapadnom svijetu smatra radikalnom feministkinjom i borcem za manjine koja je učinila više za legitimizaciju LGBT diskursa i manjina nego itko drugi.

To je zato što je jednom retroaktivno dobrog profesora Albus Dumbledore proglasila plavim, a djevojku Hermionu, također retroaktivno, obojila je u crno. Dugo se smatrala vjernim pratiteljem „progresivaca“, ali sada je nešto pošlo po zlu.

Pedesetpetogodišnja spisateljica je srušena s trona prije nego što je osvojila sljedeću nagradu za socijalnu pravednost i jednakost, a oni koje je toliko godina koristila odmah su je počeli gnjaviti.

A što je s osobom koja je dobila otkaz u dobrotvornoj organizaciji samo zbog izjave da “transrodne osobe ne mogu promijeniti svoj biološki spol”? Ništa. Ta je ekskomunicirana iz zajednice zauvijek. Ili ekskomunicirana je iz bolesne zajednice, što bi joj mogao biti poticaj da pronađe novu, gdje još uvijek ima trunke zdravog razuma.

Twitter / Jo Rowling

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Zbilja odlično osvrtanje LPa;ova je vijest stara barem jednu sedmicu, mene interesuje zašto neke vijesti obrađujete par dana kasnije mada se nikada nije desilo ovoliko “kašnenje”.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Siniša Problem ovoga portala nije kašnjenje vijesti nego struktura vijesti pa tako imamo elaborate o promjeni u kalendaru slavljenja Božića u ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi ili odnosu KP Kine i katoličke crkve u Kini, ali nema ništa o trenutnoj frci sa pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori . . . to je obrazac ponašanja maloga diteta koje kad rukon pokrije oči misli kako ga niko nevidi.
Sve se to tadi pod potpuno krivim predpodstavkama kako bi se na taj mačon generirala međunacionalna netrpeljivost, a upravo je obrnuto, jer kako će neko nešto saznat kad sluša samo jednu priču ka šta se na primjeru trenutne situacihe u CG sa hrvatskih medija pojavljuje samo vatikanska strana priče i u Hrvatskoj se priča kako se CPC i triba odvojit od SPC, jer je to i “europski”, a ništa se ne priča kako bi onda i katoličku crkvu u Hrvatskoj tribalo odvojit od Vatikana i vlasništvo KC pretvorit u državno.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Vatikan nije juga moj prijatelju, jugu ste iskoristili i ispljunuli! Vatikanu mnogo dugujete, naplata je u toku tako da i ne pomišljajte na sličnu akciju. Crnu Goru kada pominješ trebaš je pominjati kao zemlju u kojoj je u toku islamizacija, albanci i bošnjaci drže Mila za jaja, ništa bez njih ne može uraditi….svi islamisti su glasali za osamostaljenje, Milo je to prihvatio zarad novca i produžetka ostanka na vlasti, bogaćenja sebe i uskog broja ljudi oko sebe ali i tu takođe dolaze stvari na naplatu. Tužno je npr. što su hteli dati na skupštinu da se datum rođenja P.P. NJ. proglasi kao nacionalni praznik….islamisti nisu dozvolili ni da uđe u skupštinu predlog a kamo li da se raspravlja, usvoji ni u ludilu. Dakle taoci….slažeš li se samnom bar u nečem?

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

@Mlata
Ja se recimo ne slažem sa Morenovom kritikom uređivačke politike portala. Tu postoji konkurencija pa ako podbace osetiće, niko ih “neće gajiti iz ljubavi”. Inače, ovo je već ko zna koji put da se kritika ponavlja.
Sa druge strane, iako izgleda čudno ova vest je ništa manje bitna od one u Crnoj Gori – i to za nas na Balkanu. Sva politika na Balkanu je diktirana spolja a javnost napolju niti zna niti ima vremena, snage, želje… da o tome razmišlja jer su zaokupljeni svojim problemima – kao gore opisani. I ova “Milova inicijativa” je samo sprovođenje naređenja Vašingtona kako bi se isto primenilo na Kosovu.

Ali je zato tvoja izjava “Vatikan nije juga moj prijatelju, jugu ste iskoristili i ispljunuli!” strašno nepravedna posebno kada je upućena Morenu koji je komentar posvetio nepravdi od strane njegove Crkve (nije čak bitno koliko je zaista njegova Crkva ali je vezano za njegovu naciju kao što je i tvoja primedba vezana za više za naciju nego religijsko opredeljenje). Takve izjave znaju da eksplodiraju i u najtolerantnijim sredinama – čak i ako su apsolutno istinite a ti bi trebalo do sada da si shvatio da nigde a posebno kod nas ništa nije crno-belo.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

shumadinac Šta se ovoga portala tiče mogu napisat kako ima puno više dobrih članaka nego loših. Ako si primjetija kritike, onda si moga primjetit kako i stajen u obranu ovoga portala kad mi se to učini za shodno.
Također mi se čini kako se izborom tema ovi portal drži “slobodnoga tržišta” pa u odgovorima L.R. često piše i ovo šta si ti napisa, ako ti se ne sviđa ajde negdi drugo . . . ja se jednostavno nemogu složit sa tim obrascem kojega čijen i od političara, da ako ti se ne sviđa Hrvatska ajde na zapad ili istok . . . takva vrsta isključivosti je između ostaloga i do rata na ovim prostorima dovela.
Ako je i kritika to je po meni zato kako bi sve bilo raznovrsnije da bi se lakše vidila šira slika.
Evo šta ja vidin; “podržavjenje” pravoslavnih crkava se nastoji provest i u Makedoniji i i Ukrajini i odbijan prihvatit kako Vatikan nema ništa sa tim. Vidi, Hrvati lude na to šta Vatikan razgovara sa SPC o temi kanonizacije Stepinca. Ti Hrvati su isti ka i oni Srbi koji misle kako se Vatikan “opoštenija” pa usporava kanonizaciju Stepinca.
To je sve prevara rimske državice sa jednom od najjačih diplomacija i obavještajnih službi na svitu i Vatikanu nisu bitni ni Hrvati, ni Srbi ni ostali narodi. Bitna je moć i širenje uticaja na putu u jednu svijetsku religiju.
Da se vratin na nas . . . ja nebi tija u nikojem slučaju “navijat” ni za “moju” ni za “tuđu” crkvu i bitno mi je imat informacije sa svih strana . . . bitno mi je šta misliš ti o tome, Siniša i ostali . . . a to sve kako bi bolje razumija. Valjda smo toliko “narasli” kako bi shvatili kako se sa međunacionalnih podjela već prešlo na unutarnacionalne ka na primjeru Hrvatske sad kad je Srba ostalo malo pa su na tapetu bosanski Hrvati, Hercegovci, Dalmatinci . . . pa opet između Dalmatinaca na ove sa mora i one od izad brda . . . i to more ić do najsitnije čestice, sitnije i od atoma . . . a da bi se to shvatilo triba pogledat širu sliku i koja je tu uloga nacija, religija, ideologija . . .
Tribaju prekotlačni ventili jer bez njih lonac kad se grije eksplodira . . . a za sad vidimo kako se vatra permanentno održava.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Slažem se Moreno, slično razmišljamo. Tvoju kritiku uređivačke politike sam naveo kao primer da ne mislimo u svemu isto ali da se te razlike moraju oprezno kritikovati posebno kad su osetljiva pitanja. Na tekstu o Crnoj Gori se sve vrlo jasno vidi – objektivnost se gubi “brzinom svetlosti”.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

shumadinac Jasno, ja san tvoj navod o mojoj ponovljenoj kritici ovoga portala i shvatija upravo kako si napisa jer u protivnome u mojemu odgovoru definitivno nebi iša obrazlagat moje mišljenje na dugo i široko nego bi opalija ad hominem, izvriđa te, a onda bi nastavija ”dokazivat” sa nebitnim činjenicama koje i nisu nužno netočne kako ti nisi, a ja jesan u ”pravu” . . . a to je bull shit . . . opet ću se ponovit, ja želin shvatit tehnologiju nastajanja i održavanja sukoba / podjela i ukazujen na ono šta se meni čini, šta opet ne mora bit nužno najbitnije . . . i u konkretnome slučaju, raskol pravoslavne crkve u CG se nemože gledat izvan konteksta sličnih događanja u Makedoniji, Ukrajini, činjenice kako se nedavno poglavar KC Papa Frane nakon oko 1100 godin provava sastat sa poglavaron PC Patrijarhon Ćirilon . . . okay, ako neko misli kako su sva ta događanja slučajna, a stoljećima i desetljećima se po tim pitanjima nije ništa događalo, onda neka to ko god oće misli i dalje . . . i pojavljuju se raznorazne analize, a nigdi sinteze šta znači kako se nalazimo u informacijskome disbalansu. Moja reakcija se upravo na to odnosila.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

shumadinac….”čak i ako su apsolutno istinite?”

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Uzeto generalno (znači ne konkretno) Mlato, teško da ja mogu znati da je nešto apsolutno istinito ako nisam lično video, slušao, prisustvovao.

Brave new world
Gost
Brave new world
8 mjeseci prije

Moreno, koja je to sada ” vatikanska strana priče”? O čemu buncaš, ali ne znaš citat crnogorske novine pa vidi kakve su priče.
Što se praviš glup i zbunjen kad nisi!

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Brave new world Nemoj se bahatit . . . ne da se ne pravin glup nego nisan toliko glup da bi iša moje mišljenje formirat čitajući crnogorske, srpske ili hrvatske novine, a da se dodatno ne informiran i sa strane.
Pogledaj ovi video kojega ću petat po n-ti put pa ćeš možda shvatit koliko se može doznat kad se čitaju ili gledaju jednostrani mediji koji u pravilu govore i pišu isto;
https://www.youtube.com/watch?v=zHrD_iYZsag&list=LLThjX4-UH3rtgVQjAM4vFJw&index=21
Daj odgovori mi molin te šta je na primjer neki musliman iz Sarajeva, koji je pogleda i jedne i druge vijesti, moga shvatit sa ovim vijestima taj dan kad su ove vijesti bile objavljene . . .

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Hm…nisam siguran oko tvoje pretpostavke uređivačke politike. Prvo što prema naešm prostoru, po meni, zbilja imaju veoma prihvatljivu procjenu kada i o čemu pisti, dodao bih i iznenađujuće kritično pišu prema svima nama osim naravno što veoma često koriste frazu “srbijanski” a svi ostali su autohtoni pa nemaš “hrvatijanski” ili čiji već.
Drugo…članci su zbilja u redu, nisu oni krivi što zbilja sa Zapada više nemamo šta pametno i npredno čuti ali mene u suštini interesuje da li oni plaćaju članke i ako kasne da li je šta jeftinije jer ne vidim razloga da neke vijesti kasne dva dana…..naravno,bitan je broj ljudstva koji uređuje LP.
Crna Gora…izuzetno mi je žao što su Bošnjaci i Hrvati stali na stranu Mila Đukanovića,čista osveta što ih čini gorim od nas Srba;prokleti ciklus osvećivanja.

Mamic
Gost
Mamic
8 mjeseci prije

Ti si Moreno mucki prikriveni provokator, sto je meni odavno jasno al ne drugima. Rovaris tiho al kontinuirano.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Mamic Ja san se školova za “unutrašnjega neprijatelja” . . . da me vidiš vidija bi kako iman kalamare oko očiju od nespavanja jer ni po noći ne spavan nego rovarin 24/7/365 . . .

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Mamić
😃😂
Jes’ vala.
Mene je totalno isprovocirao s onim: ” Zašto je nebo plavo…”
Zbog O2 Moreno…lom svjetla, spektar
A i sa onim obreverzibilnom fizikalnom vremenu…
Moreno, biološko vrijeme, bitno za nas je – ireverzibilno…

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Mamic
O, da, da, CIA, snajka, CIA.

Tak
Gost
Tak
8 mjeseci prije

Jel to ona Rowling koja je cijelo vrijeme gurala malu Banu iz Alepa i njezine al Qaida roditelje?

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Tak Mala Bana je prij par godin počela pisat memoare ☺
Možda joj je ova i pomagala, ka šta joj je mater pomagala oko interneta kad je mala Bana imala 7 godin ☺

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Možda??? Nađi dokaze da je, a ne možda. Ja ne znam jel je ili nije, iako ima mnogo glumaca i pisaca 8ovog žanra) koji pojma nemaju, gledaju Dnevnik kao moja stara i misle da je “to -to”, to je istina…. Ne idu kasnije na internet provjeravati druge izvore i možda i nije tako.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Tko si ti da sumnjas u nesto ako su “rekli u dnevniku”?

nonwo
Gost
nonwo
8 mjeseci prije

“Rowling promiče zlonamjerni fundamentalizam koji prijeti cijeloj LGBTQ zajednici, posebno transrodnim mladima.”
Ne laje pas radi sela…
Rowling prijeti prihodima klinika za promjenu spola,proizvođačima “čarobnih napitaka” za transformaciju,čitavom pogonu za destrukciju društva i pretvorbu u Novo Normalno.Dobrobit lgbt osoba je njima zadnja rupa na svirali…

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Ima i toga nonwo ali je priča mnogo šira i dublja. Vezati se samo za ekonomski momenat (pa i taj je ovako uzet krajnje smanjen) skreće priču u drugu stranu, razvodnjava je i guši u detaljima.

Nije ovo kritika tebi koleginice već je ukazivanje na razlog zašto i kako mnoge stvari koje se dešavaju u društvu prolaze “ispod radara” – “šta mene briga što će neka klinika zarađivati ili neće, kao da nema važnijih problema”. Ali kada bi stvari sagledali na pravi način sa posledicama koje će direktno trpeti…

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Glavni cilj je unistenje tradicionalnog drustva, sa naglaskom na obitelj. Stvaranje pojedinaca, koji nisu sigurni ni u svoj spol, ni naciju, ni povijest svoje obitelji, nego slusaju sto im se kaze i sretni su zbog toga.

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Jednom rečenicom si zaokružio temelj razaranja.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Ajde, da se i mi jednom slazemo.

AJeTo
Gost
AJeTo
8 mjeseci prije

Revolucija jede svoju djecu. Dobar tek!

Ermess
Gost
Ermess
8 mjeseci prije

Pun mi kufer rodne ideologije, a vrh kriminala je bračni par lgbt iz škotske koji žele svog 5 godišnjeg sina kirurški kastrirati da naprave od njega djevojčicu, i to im zakon dozvoljava. Trebali bi na doživotni zatvor zbog nasilja nad djecom, kao i donosioci takvih zakona.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Slazem se.
Medutim, nazalost, nece se promjenit nista dokle god budemo tipkali po tipkovnici!

Zax
Gost
Zax
8 mjeseci prije

Poznata kao osoba koja se zalagala otvorene granice za migrante i za multikulturalno drustvo. U praksi nije udomila nijednog migranta u nekoliko svojih ogromnih nekretnina koje posjeduje. A zivi u djelu engleske koja ima najmanji postotak migranata i u kojem su 99% stanovnika bijeli englezi. Tipican slucaj licemjernog libtarda. Tako da sad gustam u ovom medijskom lincu. Dozivljava ono sto je ona radila drugima

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Bijeli englezi, malo si se zeznuo, tamo žive 99% čouzeni.

alfa33
Gost
alfa33
8 mjeseci prije

A izgleda da je ludilo zarazno,ovo je već epidemija gluposti a lijeka nigdje na vidiku. Kako je počelo,u budućnosti nas čeka da bi moglo biti heteroseksualne veze zabranjene,ako je ovo nekakva ljudska evolucija onda idemo prema potpunom samouništenju svoje vrste.

Sarmat
Gost
Sarmat
8 mjeseci prije

alfa33,
ne brini, ovo nije epidemija gluposti već samo briga zanemarivo malog postotka ljudi ali koji su tako medijski glasni i nametljivi da se čini da ih je mnogo. Svijet je biološki i dalje u golemom postotku podijeljen na žene (XX kromosomke) i muškarce (XY kromosomce). Prve imaju uterus i vaginu, a drugi testise i penis. Kao uostalom i svi sisavci.
I to je to. Sve ostalo je mužnja vola i nema potrebe gubiti na to vrijeme.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
8 mjeseci prije

Normalni ljudi žive u nekoj apatiji i stvari koje se dešavaju oko njih postale su im nebitne , ponekada stvarno imam osjećaj da HARRP radi punom parom i da je već sjebao mozgove kod većine ljudi na zapadu ! Sve dok normalni ne udare cipelom od sto kao Hruščov i ne kažu dosta je ova poremećena stoka će nas jebavati bez milosti u mozak !comment image

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Kajzer
Ja sam o tome pisala već nekoliko puta: sumnjala i na kemiju…ali činjenica jest da li nemamo nikakve – organizacije.
Zato se i okomljuju na crkve i obitelj, jer su posljednje organizacije koje su ostale…bole bilo je u Jugi toga…

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

I odabrani kad su protiv programa tame i stvora za čitav svijet nađu se na ciljniku. A te njene hijeroglife treba zabraniti jer programiraju mozgove djece.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Trebate uvesti rubriku Morbodni kutak za svedjane sto jedu meso, dugodovstine raznih trandzi i sl.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Toliko o slobodi govora. Mozes biti “slobodan”, trubiti na sva usta, dok prihvacas bolesnu agendu, stvorenu da doslovno, unisti tkivo drustva, obitelj. Mislim na tradicionalnu, normalnu obitelj. E sada, ako se ne slazes, pa se to jos usudis javno reci, naglo “sloboda govora”, vise ne postoji, a ti postajes….znate vec sve te nazive, da ne ponavljam. Ako ovo nije esencija cenzure, u najcistijem obliku, onda ja zbilja ne znam, kako bi cenzura trebala izgledati. Ovi moderni cenzori, spremni su nekome doslovno unistiti zivot, nista manje nego oni Staljinovi nekada, ako ne pjevas njihovu pjesmu. Cak mi se cini da su oni Staljinovi bili objektivniji i njezniji. Kako se moze dozvoliti da manjina, terorizira vecinu, i namece svoj, neprirodni nacin zivota?

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Ova gender rodna histerije je dosegla točku ludila . Ja sam muško kao takav sam se rodio i takav ću umrijeti! Sve ostalo je pranje mozga.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Taj njezin Heri Poter je ništa drugo nego promocija crne magije i pedofilije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
39
0
()
x