John Kerry spreman sjesti za pregovarački stol s Assadom

John Kerry
7 komentara

Američki državni tajnik John Kerry je rekao da je spreman izravno pregovarati sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom.

“Pokušavamo pronaći načine kako sjesti za pregovarački stol, ali Assad za to nikada nije izrazio želju. Rusija je rekla da je Assad spreman doći za pregovarački stol i ja podržavam pokušaje da se oni održe”, rekao je John Kerry na sastanku ministara vanjskih poslova NATO pakta u Bruxellesu, prenosi DW.

Podsjetimo da je jučer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Države da su prekinule  pregovore o Siriji. Prema ruskom ministarstvu vanjskih poslova su SAD u posljednji trenutak promijenile svoje uvjete, stoga je pregovore bilo nemoguće održati.

“Shvatili smo da je nemoguće održati ozbiljne razgovore s našim američkim partnerima … Teško je razumjeti tko tamo donosi odluke, ali očito postoji mnogo ljudi koji žele potkopati autoritet i inicijative Johna Kerryja” , rekao je Lavrov.

John Kerry je na to odgovorio kako  “nije svjestan bilo kakvog specifičnog odbijanja pregovora ili nekog novog plana od strane Sjedinjenih Država”.

Ova izjava Kerryja u Bruxellesu je svakako novost u američkoj diplomaciji, ali da nešto ipak nije u redu potvrđuje zajedničko priopćenje čelnika SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Kanade, koji su iskazali spremnost u provedbi “restriktivnih mjera” protiv pristaša sirijskog predsjednika Assada. To je za RIA Novosti potvrđeno u zajedničkom priopćenju ovih šest zemalja.

“Mi smo spremni razmotriti dodatne restriktivne mjere protiv pojedinaca i subjekata koji djeluju za ili u ime sirijskog režima”, navodi se u priopćenju.

Osim toga, treba napomenuti da su zemlje pozvale Rusiju i Iran da utječu na sirijske vlasti oko situacije Aleppu, misleći pri tome na prekid oslobodilačke akcije sirijskih snaga i saveznika u istočnom Aleppu.

U međuvremenu je, kao što smo ranije izvijestili, došlo do dogovora između Rusije i Turske, prema kojem su sve proturske islamističke skupine u istočnom Aleppu pristale položiti oružje i otići za Idlib. Na otpor do posljednjeg su se odlučili teroristi skupina Al-Nusra Front i Noureddin Al-Zenki, te pojedinci drugih skupina koji su im se pridružili u posljednjem džepu otpora na jugoistoku okružene enklave.

john kerry
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Assade ni mrtav nemoj prisitati na ove podvale, laže odabrani čim zine.

Georgij Žukov
7 godine prije

Na Assadu je da ostane dosljedan i ne pregovara sa dusmanima , dusmane valja poraziti do nogu a nakon toga bagri ponuditi amnestiju u tu bagru savrseno prezentira americko smece od covjeka kerry.

Osoba C
7 godine prije

Assad je dao intervju u kojem je rekao da će oslobađanjem Allepa biti napravljen ogroman korak ka završetku rata u Siriji. Svakom realnom promatraču je jasno da će se tako oslobođeni vojni efektivi upotrijebiti negdje drugdje (zračne snage trenutno ,,omekšavaju,, Idlib). Za očekivati je da će se bez obzira na medijsku galamu ISIL-ovih sponzora, jer im ništa drugo i ne preostaje, stvari na terenu sada brže odvijati. Enigma je ponašanje Turske kad se sirijske snage približe sjevernim granicama zemlje i pozicioniranje Kurda. Kada se zauzmu pregovaračke pozicije, a Assadu sada to dobro ide, krenuti će pregovori. Medvedev je još ranije izjavio da kraj rata u Siriji nije moguć bez političkog dogovora. Očito je tko sada drži adute u ruci. A ova ponuda odlazećeg, nema nikakvu težinu. Teško se sjetiti neke slične situacije, a da su SAD tako marginalizirane i de facto stavljene u ulogu posmatrača.

t0mekk
7 godine prije

Jednom se več družio sa amerikancima u Damasku. Pa svi znamo kako je završilo.

Slika iz 2010comment image

jale
7 godine prije

Ozbiljnim političarima i liderima svojih naroda i država Vladimiru Putinu i Basharu Al-Assadu, ni na kraj pameti nije razgovarati sa odlazećim pajacem Kerryjem jer on više ne predstavlja ništa i nikoga.

Dr. Strangelove
7 godine prije

Ne vjeruj US-ranima ni kad ti nude maslinovu granu.

Morski
7 godine prije

A poslije tog dogovora neka Assad ode u Ohio i tamo sjedne pregovarat sto ce Amerikanci sa tom saveznom drzavom..wtf, o cemu mi pricamo ovdje..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI