Južna Koreja bi mogla nabaviti nuklearno oružje

Yoon Suk-yeol
14 komentara

Južna Koreja bi se mogla naoružati taktičkim nuklearnim oružjem ako tenzije s Pjongjangom nastave rasti, rekao je predsjednik te zemlje Yoon Suk-yeol. To dolazi nakon što je sjevernokorejski lider Kim Jong-un ovog mjeseca rekao da će njegova zemlja razviti novu interkontinentalnu balističku raketu dok SAD i Južna Koreja nastoje “izolirati i ugušiti” Pjongjang.

“Ako sjevernokorejski nuklearni problem postane ozbiljniji, Republika Koreja bi mogla rasporediti taktičko nuklearno oružje ili doći u posjed vlastitog nuklearnog oružja”, rekao je Yoon, koji je postao predsjednik prošle godine, tokom sastanka vlade u srijedu, kako se navodi od strane lokalnih medija.

“Ako se to dogodi, neće potrajati dugo, a sa našom naukom i tehnologijom, mogli bismo imati nuklearno oružje prije kako vrijeme prođe”, dodao je Yoon.

SAD su povukle svoje nuklearne snage iz Južne Koreje 1991. nakon pregovora o razoružanju s Pjongjangom i Moskvom. Odnosi su se od tada pogoršali, a Sjeverna Koreja je prošle godine pojačala testiranja raketa i ugradila pravo na upotrebu nuklearnog oružja u nacionalni zakon u septembru. Eskalacija je uznemirila Seul, koji sada nastoji da ojača svoj vojni savez sa SAD i produbi saradnju sa Japanom.

Yoon je u utorak rekao da saveznici razgovaraju o održavanju novih zajedničkih vojnih vježbi, uključujući stolne i kompjuterske simulacije, kao i vježbe koje uključuju “sredstva isporuke nuklearnog oružja”.

Američki predsjednik Joe Biden je, međutim, u ponedjeljak porekao da Washington razmatra zajedničke nuklearne vježbe s Južnom Korejom.

Pjongjang je insistirao da su njegova lansiranja odgovor na američko-južnokorejske vježbe, koje Sjeverna Koreja smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Južna KorejaNuklearni ProgramSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eukolonija
1 godina prije

Sjeverna Koreja postala regionalna sila i bez podrške Rusije i Kine. Mogu Južnu Koreju i Japan za par dana riješiti. Inače Južna Koreja i Japan su Američki saveznici

Amar
1 godina prije

Ovo je priprema da amerikanci rasporede svoje nuklearno oruzje u J.Koreji,i ne radi Sjeverne Koreje vec radi Kine.

Max
1 godina prije

Sjeverna Koreja ga već ima a Južnoj Koreji to nisu dopustile SAD.

nessy
1 godina prije

Mozete vi nabaviti Bombu, ali nitko od vas nije opaljen kao Bucko. On bi vas rado poravnao, samo da vidi kako to izgleda.

Gnjida
1 godina prije

A što će uopće tim jadnicima nekakvo nuklearno oružje? Iznad njih su Sjeverna Koreja, Kina i nuklearna supersila broj jedan – Rusija. Mogu nestati s karte u roku 5 minuta. Bolje da šute.

MNK
1 godina prije

Svi ovde navijaju za Sjevernu Koreju a kad bi birali u kojoj Koreji ce zivjeti sa svojim obiteljima i iz koje zemlje proizvode koristili odgovor je jasan. Isto vrijedi za Rusiju. Nitko od vas ne koristi ruske proizvode i nitko od vas ne bi zelio tamo zivjeti. “Ruski mir” nije za zivot kao i Sjeverna Koreja.

Игор Н.С.
1 godina prije

Može Koreja ali može sutra i Iran…a onda…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI