Kako lokalna arapska pobuna na sjeveroistoku Sirije može izbrisati američke snage i njihove SDF proksije iz regiona

Američki konvoj u Siriji
10 komentara

Američke baze i osoblje sve su više napadani od strane neidentifikovanih aktera u Siriji u posljednjih nekoliko mjeseci. Politički analitičar Christopher Assad i američki vojni veteran Mark Sleboda rasvijetlili su probleme oko američkih okupacionih snaga u sjeveroistočnim sirijskim provincijama Al-Hasakah i Deir ez-Zor.

Početkom avgusta američku bazu u gradu Ash Shaddadi, u provinciji Al-Hasakah, granatirale su nepoznati militanti, prema listu Al-Vatan. Krajem maja, neidentifikovani borci u provinciji Deir ez-Zor napali su vojni konvoj američkih trupa i Sirijskih Demokratskih Snaga (SDF) sa dominacijom Kurda. Mjesec dana ranije, 20. aprila, američko vojno vozilo uništeno je u guvernoratu Al-Hasakah.

Strategija Kasem Soleimani?

“Napadi protiv ilegalnog američkog prisustva u Siriji trebali su se dogoditi nakon što su SAD poništile svoje planove povlačenja”, kaže Christopher Assad, kanadski politički analitičar sirijskog porijekla.

Uprkos Trumpovim ponovljenim obećanjima da će se povući iz regije, čini se da američka vojska ima drugačiji plan od plana administracije i kreće se u drugačijem smjeru, smatra politički analitičar. “Toliko toga je postalo jasno Sirijcima, Iračanima i Irancima koji su prije tri godine odredili da se SAD možda neće povući bez vojnog pritiska sve dok kontrolišu protok ukradene sirijske nafte”, napominje on.

Čini se da strategiju zasjede razvijaju Sirijci, Iračani i Iranci kako bi pojačali pritisak na američko prisustvo u Iraku i Siriji, rekao je Assad, koji dodaje da je generalno odgovoran za razvoj plana najverovatnije niko drugi nego Kasem Soleimani zajedno s nekim od iračkih i sirijskih plemenskih poglavara.

Soleimani, iranski general major u Islamskom revolucionarnom gardijskom korpusu (IRGC) i komandant snaga Quds, ubijen je u ciljanom napadu američkih bespilotnih letjelica 3. januara 2020. godine.

“Efikasna strategija ostat će na snazi do neizbježnog povlačenja američkih trupa iz Sirije i Iraka, tačno onako kako je Soleimani predvidio”, vjeruje politički analitičar.

Prema njegovim riječima, Trump nikako nije zainteresovan za povećane žrtve među američkim vojnim osobljem smještenim u Siriji. Analitički događaji mogu olakšati američko povlačenje iz zemlje, što bi kasnije izoliralo SDF i “učinilo ih lakom metom za turske okupacione snage” na terenu, predviđa analitičar.

“Imat ćemo puno toga za reći o onom neizbježnom mini ratu kada stignemo tamo”, napominje on.

Dva događaja koja vode ka plemenskom ustanku

Vrijeme ovih povećanih napada, koje su lokalna arapska plemena, navodno pokrenula u provincijama Al-Hasakah i Deir ez-Zor, protiv ilegalne američke vojne okupacije, prate dva posebna, ali povezana događaja, kaže Mark Sleboda, američki vojni veteran i međunarodni poslovni i bezbjednosni analitičar.

“Prvi je najava da je, do sada, nepoznata američka naftna kompanija Delta Crescent Energy LLC, potpisala sporazum sa Autonomnom upravom Kurdske administracije na sjeveroistoku Sirije koju podržava SAD, sa Bjelom kućom koja blagosilja razvoj i eksploataciju sirijskih naftnih polja pod njihovom kontrolom “, kaže on. “SAD i njihovi kurdski posrednici na istoku Sirije trenutno drže preko 90% sirijske nafte i polovinu gasa, kao i većinu plodnih poljoprivrednih površina.”

Američki vojni veteran napominje da su „mnoga lokalna arapska plemena na istoku Sirije, koja već zamjeraju američkoj de facto-kurdskoj vladavini nad područjima sa arapskom većinom, izrazila ogorčenje i neprihvatanje ove krađe sirijskih energetskih resursa“.

„Drugo, postoje izvještaji da je nakon sastanka zapovjednika SDF i američkih snaga sa vođama lokalnih arapskih plemena oko tog pitanja ubijeno nekoliko onih plemenskih vođa koji su se protivili naftnom sporazumu i odbili da se udruže sa Amerikancima.”, Ističe Sleboda.

Tri šeika iz Deir ez-Zor-a ubijena su za manje od sedmicu dana, prisjeća se:

  • 30. jula ubijen je šeik Sulejman Khalaf al-Kasar iz Al-Ukaidata;
  • 31. jula je u Al-Dahli je ubijen šeik Sulejman Al-Veis iz Al-Bakare;
  • 2. avgusta, šeik Muttshar al-Hamoud al-Hifl ubijen je na periferiji Al-Hawayej, a njegov rođak šeik Ibrahim al-Hifl takođe je ranjen u incidentu.

11. avgusta, šeici i starješine arapskog plemena Al Ukajdat sastali su se u Deir ez-Zor, navodeći da je koalicija predvođena SAD odgovorna za ubistvo plemenskih šeika u toj provinciji. Zahtijevali su da se region očisti od SDF, a lokalna kontrola vrati na područje Sirijaca. “Prepustite arapsku regiju Arapima”, istakli su. Ranije su predstavnici sirijskih arapskih plemena provalili u lokalna sjedišta SDF u gradovima Deir ez-Zor, Diban i Al-Havaij u provinciji Deir ez-Zor.

“Plemena koja drže SAD i SDF odgovornim za atentate, započela su formiranje lokalne ‘armije’ plemena koja će se oduprijeti okupaciji SAD-SDF, zauzeli su nekoliko sela i izdali jednomjesečni ultimatum američkim i SDF snagama da napuste region u potpunosti “, napominje Sleboda.

Prema vojnom analitičaru, ovo je izuzetno značajno s obzirom na to da su do nedavno plemena Al-Ukaidat i Al-Bakara bila na strani SAD i snažno surađivala sa SDF da zadrže istočnu Siriju protiv sirijske vlade u Damasku.

Ističe da je naročito Al-Ukaidat najveće pleme u Deir ez-Zor-u i navodno u cijeloj Mezopotamiji, a članovi su prisutni na obje strane sirijsko-iračke granice.

“Ovo predstavlja nagli i potpuni lokalni preokret u odanosti od SAD prema Damasku, najznačajnijih arapskih plemena u istočnoj Siriji”, sugeriše Sleboda. “Ako se ovaj lokalni arapski ustanak nastavi, on ima potencijal da američko-kurdsku SDF okupaciju arapske većine istočne Sirije učini neizvodljivom sa trenutnim relativno laganim vojnim kontigentom od samo nekoliko hiljada američkih trupa.”

Taj razvoj događaja mogao bi da ostavi SAD sa samo dvije mogućnosti: ili da pojačaju svoju okupaciju značajno većom vojnom snagom koja je u stanju da suzbije lokalno arapsko stanovništvo ili da se u potpunosti povuče, tvrdi američki veteran.

Zašto su Al-Hasakah i Deir ez-Zor toliko bitni za SAD

U međuvremenu, čini se da je predmetna sirijska regija od izuzetnog značaja za SAD.

“Ova teritorija obuhvata skoro trećinu Sirije, na preko 185 hiljada kvadratnih kilometara, 90% sirijske nafte, preko polovinu njenog gasa, tri najveće brane za proizvodnju električne energije i njene najplodnije važne poljoprivredne teritorije”, objašnjava Sleboda. “Ovo daje SAD kontrolu oko najvažnijih resursa Sirije, sprečavajući konsolidaciju i obnovu zemlje, što sada koriste da bi pokušali da primoraju na promjenu režima u Damasku ekonomskim oskudicama i ucjenama. Region istočne Sirije je takođe dostupan i može biti snabdijevan i ojačan iz američkih vojnih baza u Iraku. ”

Ideja da se okupe al-Hasakah i Deir ez-Zor prvi put je iznijeta u deklasifikovanom izvještaju Agencije za obavještajnu odbranu iz 2012. godine (DIA) koji je predvidio mogućnost stvaranja “salafističke kneževine” u pokrajinama “u cilju izolacije sirijskog režima”, ističući da je to “upravo ono što” su zapadne sile koje podržavaju opoziciju željele. Međutim, umjesto “salafista”, ovaj region sada drži SDF koji podržavaju SAD i Kurdi koji dominiraju.

“Američka vlada je znala da će njihov proksi rat protiv sirijske vlade, ilegalno naoružavanje, obuka i plaćanje sektaškim islamističkim i džihadističkim militantima za promjenu režima iscrpiti snage sirijske vlade i primorati ih da se konsoliduju kako bi zaštitile obalska područja zemlje u kojoj većina stanovništva živi “, primjećuje analitičar bezbjednosti.

Sleboda dalje objašnjava da je rezultirajući vakuum snage omogućio širenje ISIS-a (ISIL / Daesh (Daesh /ISIS / ISIL / Islamska država je teroristička organizacija zabranjena u Rusiji i mnogim drugim zemljama) iz zapadnog Iraka u istočnu Siriju, gdje su jedno vrijeme radili sa ‘pobunjenicima’ koje su podržavali SAD, prije nego što su zaposjelii istočnu Siriju i proglasili svoje salafist kalifate.

“To je dalo SAD izgovor da se ‘bore protiv terorizma’, da im je potrebno da bombarduju, napadaju i na kraju vojno zauzmu samu istočnu Siriju, uprkos tome što suverena vlada Sirije u Damasku njihovu pomoć nije tražila već je odbila”, podvlači on.

Pored ovog cilja, mnogi američki neokoni vjeruju da njihova kontrola istočne Sirije može nekako oslabiti iranski uticaj u zemlji, čime dodatno narušava takozvani šijanski polumjesec. Međutim, prema Slebodi to nije slučaj.

Prema vojnom veteranu, SAD mogu okupirati istočnu Siriju gotovo u nedogled – kao što je to slučaj u Avganistanu i Iraku – osim ako ekonomski i politički troškovi u američkim životima ne dovedu do dovoljnog političkog bijesa kod kuće.

Slaba tačka je da SAD nisu srušile sirijsku vladu u Damasku i postavile svoj vlastiti marljivi režim sličan onima u Bagdadu i Kabulu, napominje Sleboda, dodajući da je ruska vojna umiješanost osigurala da se to ne dogodi.

“Kao rezultat toga, lokalni otpor i rezultirajući troškovi neminovno će biti veći”, smatra on. “Nadam se da će to vremenski period američke vojne okupacije skratiti.”

Al-HasakahAmerička bazaDeir Ez-Zorasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Paris
3 godine prije

To samo Putin može riješiti kad se skine do pojasa i prepliva Eufrat, Usa će se istog dana bezglavo povući, neće trebati arapska hahaha vojska.

dalmata
3 godine prije

Ovo je ,napokon,prizvalo pameti sva ova plemena da,napokon,pogledaju šta in je donila USrA kuga.Ako su ova plemena(a izgleda,da su raščistili.sa korupcijom i izdajom u svojim redovima)nek Yenki dobro držu gaće.Sad je posa Sirije(čitaj Rusa)da ih dobro naoružaju,protuoklopnim sistemima i sa prenosni PA sistemima.I nagrada u zlatu za svakog Yenkija kojeg skratu za glavu.Nek sad kusaju svoja vlastita arogantna,divljačka,licemjerna govna.Udtite ih Sinovi pustinje.Nek in pustinjski sabun(pjesak) proždere kosti.

Kažun d.d.
3 godine prije

Arapska plemena konačno progledala i shvatila da je SDF samo smovin
list za dominaciju Kurda nad Arapima i to na području gdje Kurdi nikada
nisu ni živjeli.A onaj izdajnik zvan Abu Kawla,koji predstavlja Arape u DEZ MC,je
godinama bio istaknuti član Daesha,koji je porazom istih,prešao u SDF.
Nisu ljudi glupi,znaju sa koje strane puše vjetar.Uostalom,na području pod kontrolom
SDF,Arapi u školama moraju učiti po kurdskim programom.Učitelje koje ne žele
raditi pod kurdskim programom,jednostavno izbacuju iz škola.
Plus prisilna mobilizacija mladih Arapa za SDF.Kurdi nisu naučili lekciju iz Iraka,još
jednom su povjesno promašili cijeli balun.

Ringo10
3 godine prije

Okupatore se ubija gdje god se može.

sdofnvowefivnwfiwefuvnsweufvwef
3 godine prije

Ovo je osveta za one pobijene plemenske šeike od strane ciokauboja i prodanih sirijskih duša vragu.

Slovenac
3 godine prije

Ovi arapi i kurdi zaista misle da imaju saveznika na zapadu hehe topovsko meso za njih

Alex
3 godine prije

Američka vojna okupacija i pljačka dijela Sirije je samo dodatak sveopćem kaosu na Bliskom Istoku. Lokalne arapske milicije napadaju i ubijaju svakoga tko njima ne pripada, kupujući si na taj način ulaznicu u raj i grupnjak sa masom djevica. I tako nemaju nekog izbora, pa zašto da ne.

Max
3 godine prije

Iako je general poginuo strategija traje i dalje i bit će uspješna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI