Kako uništiti Rusiju? Izvještaj Rand Korporacije za 2019.: “Preterano proširenje i debalansiranje Rusije”

Amerika i Rusija
51 komentar

Primorati protivnika da se nepromišljeno širi kako bi ga debalansirao, a zatim ga uništi. Ovo nije opis džudo držanja, već plan protiv Rusije koji je razradila Rand Corporation, najutjecajniji think tank u SAD-u. Sa osobljem od hiljada stručnjaka, Rand se predstavlja kao najpouzdaniji svjetski izvor za obavještajne i političke analize za lidere Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Rand Corp se ponosi time što je doprinijela razradi dugoročne strategije koja je omogućila Sjedinjenim Državama da pobijede u Hladnom ratu, prisiljavajući Sovjetski Savez da troši vlastite ekonomske resurse u strateškoj konfrontaciji. Upravo je ovaj model bio inspiracija za novi plan, “Overextending and Unbalancing Russia“, koji je objavio Rand.

Prema njihovim analitičarima, Rusija ostaje snažan protivnik Sjedinjenih Država u određenim fundamentalnim sektorima. Da bi se izborili s ovim protivljenjem, SAD i njihovi saveznici morat će slijediti zajedničku dugoročnu strategiju koja iskorištava ranjivost Rusije. Tako Rand analizira različita sredstva pomoću kojih se debalansira Rusija, navodeći za svako vjerovatnoće uspjeha, koristi, troškove i rizike za SAD.

Analitičari Randa procjenjuju da je najveća ranjivost Rusije ona njena ekonomija, zbog velike ovisnosti o izvozu nafte i plina. Prihod od ovog izvoza može se smanjiti jačanjem sankcija i povećanjem izvoza energije iz Sjedinjenih Država. Cilj je obavezati Evropu da smanji uvoz ruskog prirodnog gasa i zamijeni ga tečnim prirodnim gasom koji se transportuje morem iz drugih zemalja.

Drugi način dugoročnog destabilizacije ruske ekonomije je podsticanje emigracije kvalifikovanog osoblja, posebno mladih Rusa sa visokim nivoom obrazovanja. U ideološkom i informacionom sektoru bilo bi neophodno podsticati unutrašnje osporavanje i istovremeno potkopavati imidž Rusije u eksterijeru, isključivanjem iz međunarodnih foruma i bojkotom međunarodnih sportskih događaja koje organizuje.

U geopolitičkom sektoru, naoružavanje Ukrajine omogućilo bi SAD da iskoriste centralnu tačku vanjske ranjivosti Rusije, ali to bi moralo biti pažljivo izračunato kako bi se Rusija držala pod pritiskom bez klizanja u veliki sukob u kojem bi pobijedila. U vojnom sektoru, SAD bi mogle da uživaju velike koristi, uz niske troškove i rizike, povećanjem broja kopnenih trupa iz zemalja NATO-a koje rade u antiruskoj funkciji. SAD mogu uživati ​​velike vjerovatnoće uspjeha i velike koristi, uz umjerene rizike, posebno ulažući uglavnom u strateške bombardere i rakete dugog dometa usmjerene protiv Rusije.

Napuštanje INF Ugovora i postavljanje u Evropu novih nuklearnih projektila srednjeg dometa usmjerenih na Rusiju dovelo bi do velikih vjerovatnoća uspjeha, ali bi predstavljalo i velike rizike. Kalibracijom svake opcije za postizanje željenog efekta – zaključuju analitičari Randa – Rusija bi na kraju platila najtežu cijenu u sukobu, ali bi i SAD morale uložiti ogromne resurse, koji stoga više ne bi bili dostupni za druge ciljeve.

Ovo je također prethodno upozorenje o predstojećem velikom povećanju vojne potrošnje SAD/NATO-a, na štetu socijalnih budžeta. Ovo je budućnost koju za nas planira Rand Corporation, najutjecajniji think tank Duboke države – drugim riječima, podzemni centar stvarne moći zahvaćen ekonomskim, finansijskim i vojnim oligarhijama – koji određuje strateške izbore ne samo SAD, već i čitav zapadni svijet. “Opcije” predviđene planom u stvarnosti nisu ništa više od varijanti iste ratne strategije, čiju cijenu u žrtvama i rizicima plaćamo svi mi.

Izvor : Globalresearch

RANDrusijaSADuništenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Šest meseci pre smrti Či energija (prana) prestaje da ulazi u organizam i počinje ističe iz tela. Tako čovek može da predvidi svoj kraj. Slični tokovi raznih procesa su jasno vidljivi u SAD. Sve se rastače. No RAND to ne može da predvidi. Isti procesi su zahvatili i RAND.

Adriana
1 godina prije

Ipak, gdje je Kina u toj jednadžbi?

nepoželjni
1 godina prije

Ma, zar ovakvi planovi ne bi trebali biti strogo čuvana državna tajna ?

Ova tzv “rand korporacija” mi prije liči na tvornicu lizalica nego na “obavještajne analitičare(?)
…. pa, kako otkrivanje svojih planova neprijatelju, može pomoći u njihovom ostvarenju?

No u americi sve nenormalno postaje normalno a normalno postaje nenormalno…ali volio bi čuti Ruse što kažu na te američke “planove uništenja Rusije)”

Legendarni Grk
1 godina prije

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je raketama Kalibr uništeno 50 generala i oficira Oružanih snaga Ukrajine. Udarac na centar odlučivanja je ipak zadat, i to tačno u vreme sledećeg sastanka.Rakete „Kalibar“ pogodile su komandno mesto ukrajinskih trupa u blizini sela Široka Dača u Dnjepropetrovskoj oblasti. Poginulo je više od 50 generala i oficira Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov. Time je udar na centre odlučivanja ipak zadat, na šta su ranije upozoravali predstavnici ruskih vlasti. U vreme udara Kalibrima, u kontrolnom centru je održan sastanak komandnog štaba Aleksandrijske operativno-strateške grupe. Prema rečima Konašenkova, likvidirani su i predstavnici Generalštaba Ukrajine, kao i komanda kahovske grupe. Među učesnicima sastanka bili su i komandanti desantnih snaga koje deluju na Zaporoškom i Nikolajevskom pravcu. Podsetimo, predstavnici Rusije su obećali da će udariti po centrima za donošenje odluka u Ukrajini u svetlu sve češćih napada na civilno stanovništvo… Čitaj više »

eks
1 godina prije

Kmečala su svi ovi rusofobi kojima je za sva zla zapada kriv Putin.

eks
1 godina prije

Klasična priča američkih psihopata. Svo zlo dolazi od Vašingtona i Londona.

Day to
1 godina prije

Clanak je informativan

1 godina prije

Čitav taj kolektivni zapad, sa svim gloopim političarima, svim tink-tankovima, več 20 godina voza jedan čovijek. Voza jih ko majmune na ringlšpilu!
Zove se Putin.

tihobl
1 godina prije

Vidjeli smo kako prva mjera djeluje +90 milijardi u dva mjeseca. Vidjeli smo kako druga mjera djeluje – iz RF su pobjegli peto i sestokolonasi, a mladi skolovani rusi se vracaju u zemlju.Nece ljudi da im djecu maltretiraju po ulicama zapadnih gradova i da rizikuju da ih ljekar odbije primiti. I treca mjera im je podbacila – slabo je slanje kopnenih trupa od strane saveznika. Tacno je da poljaci masovno ginu, ali broj je nedovoljan da zaustavi napredovanje rusa, a kamoli za potiskivanje. Cetvrta mjera – napustanje raketnih sporazuma je ono sto analiticari nezapadnih zemalja predlazu RF, jer ameri nebi izdrzali trku u naoruzanju obzirom da zaostaju sa hiperosnicima. Ovi idioti predlazu isto idiotskom predsjedniku. Timfej Bordacov porucuje rusima da ce ovaj rat trajati 20-25 godina. Porucuje im da za ove uspjehe nisu zasluzni oni, vec idiotski lideri i idiotske elite zapada. Porucuje im da nije vrijeme za slavljenje, vec… Čitaj više »

nekoime
1 godina prije

Kada su tako pametni, zakaj je Amerika bankrotirala?

Sardelino
1 godina prije

Biće da je taj Rad korporacija jedan veliki influenser. Pomamili se za klikove.
Bolje bi im bilo da love mušice.

gargamel
1 godina prije

Problem je sto EU ima nekih 500 miliona stanovnika, znaci ostaje trziste od 6-7 miliojardi.Opsti je utisak da oni koji su isprovocirali ovaj sukob, traze nacin da izadju is svega ovoga( nemislim na Rusiju), samo kao sto sam vec napisao, Rusiji odgovara trenutna situacija i nece stati, dok ne sprovedu svoje ciljeve.Zasad Rusija djeluje vani sa 10% svojih kapaciteta, ono glavno se cuva za ozbiljnije konfrotacije.

ZZ Top
1 godina prije

Ostavimo sankcije Rusiji po strani, nesto nevidjeno u povijesti, cak i Ruski sportasi su izbaceni iz svih asocijacija 4.reicha. Zasto? Zbog toga sto je RF nakon 10. godina ukrajinskog granatiranja i kulrurocida u nad Ruskim stanovnistvom u regijama Donbas i Lugansk, odlucila zastiti svoje sunarodnjake i bracu. U medjuvremenu usa, eu, v.b salju enormne kolicine dolara i eura,oruzja, municije i placenika ukrajinskom nazi rezimu. Tim oruzjem se unistavaju vojna sredstva i ziva si sila RF te i dalje granatiraju civilni ciljevi u selima i gradovima sa pretezito Ruskim stanovnistvom. Najnovija isporuka raketnih sistema iz V..B je rezultirala potapanjem Ruskih brodova i gadjanje platformi una podrucju krimske obale, sto je napad na RF jer Krim je de facto i de jure Ruski teritorij. E sada se ja pitam, sto bi bilo da je to isto uradila RF kad je Nato napao Jugoslaviju?? Da su poslali raketne sisteme kojima ce vojska Jugoslavije… Čitaj više »

Гавран
1 godina prije

Iz pitanja se vidi kome sistemu razmišljanja pripadaš. Gospodari ili niš. Ljudska normalnost ne postoji.

m.ivanisevic
1 godina prije

Znamo njihove mokre snove.

tuf
1 godina prije

Veliki nedostatak američkih think-tankova je njihovo kompletno, gotovo religijsko, uvjerenje u američku izuzetnost. Do one nezdrave mjere kakvu bi čovjek očekivao od gledatelja Hollywood-Pentagon filmova, neobjektivno navijački, s visoka (odnosno trona) oni pumpaju što javnost i naručitelji analiza očigledno žele čuti. Onda se analize razbiju o stijene stvarnosti, pa bježe kao zadnje pi…e iz Afganistana, u Iraku danas strijepe jel će ih poklopiti kakav projektil u bazi koja je od iračke vlade proglašena neželjenom, a o krivim procjenama oko ruskog preživljavanja nikad viđenog napada sankcijama da i ne govorimo. Možemo se samo nasmijati, znajući da ionako američki “obrambeni” sektor prelijeva (čitaj: pere) milijarde dolara plaćajući konzultacijske, analitičke tvrtke u kojima najčešće sjede njihovi bivši zaposlenici.

Bosanac
1 godina prije

Oni se godinama uništavaju, a sve preko naših leđa.

gigi pinna
1 godina prije

Pa koliko samo Hrvatskoj studenata medicine mazne Austrijapreko “stipendija” od 250 ojra mjesečno, počevši od 3.-e godine studija? Što se time ne pozabavite malo?
Rusija se pripemala na sankcije i na rat, zato joj i ide po planu. RAND i njima slični nikako da shvate da današnja Rusija nije niti blizu onom rasulu od SSSR-a iz ’80-ih.

gigi pinna
1 godina prije

Znakovita je i rečenica da treba pod svaku cijenu izbjegavati veliki sukob sa Rusijom, jer bi ga vjerojatno ona dobila. A ukrajinski korisni idioti su preslabi da oslabe Rusiju politički, vojno i ekonomski, na duge staze. RAND je izgleda napravio jedan dribling previše.

Max
1 godina prije

Sve ide prema tom planu.

nessy
1 godina prije

Imali su dobre ucitelje, GB, najomrazenije kolonizatore od svih, majstore za ‘podjeli pa vladaj’.

Rimtutituki
1 godina prije

Sve najtajnije planove doznam pred granapom uz pivu,nas trojica vise ociju nego zuba,sve znamo o tajnim planovima.ma dajte mojim vas

goran
1 godina prije

treba cijeli svijet ustat na noge i sravnit ameriku cijelu sa zemljom da se nikad više ne osovi na noge to treba napravit.
samo ratove kuhaju po svijetu i siju mržnju i strah ko nacisti za vrijeme 2 sv rata,to treba sasjeći u korijenu.

tadija
1 godina prije

Ovo je ogavno slušati,što oligarhija priprema.Jel to za sve neuspjehe u zadnjih tristo godina koje su imali sa Rusijom.
Rusiju nitko neće baciti na koljena,zapamtite,pa ni globalisti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI