Kakvi Rusi?! Pentagon je potpisao kapitulaciju pred koronavirusom

Americka vojska maska
69 komentara

U analizi o financiranju ukrajinske vojske smo naveli kako je američka vojska odlučila smanjiti kupnju serije nosača zrakoplova poput nosača „USS Gerald R. Ford“, koji su trebali zamijeniti nosače zrakoplova klase „Nimitz“.

„Sve opasnije protubrodsko oružje koje su izgradili protivnici i eskalirajući troškovi i problemi s brodovima mogli bi dovesti do odluke da se grade manji i jeftiniji brodovi. Iako američka mornarica voli nosače zrakoplova. Kineska protubrodska balistička raketa DF-21D, “ubojica nosača zrakoplova”, ili rusko hipersonično oružje „Kinžal“ mogli bi ozbiljno oštetiti ili čak potopiti nosač zrakoplova. Takav gubitak eliminirao bi jednog od jedanaest nosača iz borbenih snaga američke mornarice, ali bi uništio i gotovo 80 zrakoplova i ubio gotovo 5000 Amerikanaca“, piše specijalizirani  portal Popular Mechanics, a više vojnih publikacija navodi kako bi se s revizijom troškova umjesto 10 do 12 nosača zrakoplova klase „Ford“ mogla graditi samo 4. Sada se problemu dodaje manjak sredstava zbog izbijanja epidemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama, koja zemlji prijeti recesijom i proračunskim manjkom puno većim od planiranih 1000 milijardi dolara godišnje, što je postalo pravilo pri izradi američkog proračuna proteklih godina.

Sada su Sjedinjene Države zamrznule izgradnju sustava proturaketne obrane u Poljskoj, čija je sama ideja dovela to urušavanja odnosa između Moskve i Washingtona. Projekt nove poljske superbaze, nazvan “Fort Trump”, također je također revidiran i podijeljen u nekoliko dijelova. Kakve veze imaju koronavirus, Poljska, američki izbori i američka vojna doktrina usmjerena protiv Rusije, ali i Kine?

Američka baza u Redzikowu za proturaketni sustav SM-3 Block IIA trebala je biti “kruna arhitekture sustava proturaketne obrane NATO pakta“ i za presretanje balističkih raketa koje bi, na primjer, bile lansirane iz središnje Rusije, ako NATO i Ruska Federacija ikad budu u ratu. Izgradnja baze započela je u pozadini postkrimske histerije i trebala je završiti 2018. godine, ali stvari su i dalje tu gdje jesu, a sada je Pentagon službeno obustavio financiranje projekta, što je medijima potvrdio kongresmen Mike Rogers.

Navodno je čitav problem u škotskom izvođaču radova, kompaniji „John Wood Group“, koja se nije mogla nosila sa svojim zadatkom, probila je rokove i napuhala trošak projekta jedan i pol puta, za više od 270 milijuna dolara. Ako pronađu drugu kompaniju, nastavit će s izgradnja. Ako ne…?

Još jedan vojni projekt Pentagona u Poljskoj, nova vojna baza „Fort Trump“, odgođen je ranije, kada je Trumpu trebao novac za zid na granici s Meksikom, a zatim je odgođen promijenjen „do daljnjeg“.

Kako je nedavno potvrdilo Ministarstvo vanjskih poslova Poljske, umjesto jedne superbaze, kako se prvobitno pretpostavljalo, pojavit će se šest do sedam malih, posebne za zapovjedništvo, posebne za pilote i tako dalje. Za to će se uglavnom koristiti stari objekti iz vremena Varšavskog ugovora, koji će se renovirati. Ili „baze“ možda neće ni biti neće biti.

U medijima kruže glasine, kako u Poljskoj tako i Sjedinjenim Državama, da će se morati odustati od mnogih skupih inicijativa Pentagona u Europi i na drugim kontinentima. I Washington i Varšava to pokušavaju objasniti s desecima razloga s različitim stupnjevima uronjenosti u teorije zavjere, ali nijedan od njih nije dovoljno uvjerljiv. Jedina iznimka u tom smislu je banalna i svima razumljiva.

Kao što je nekoć rekao poznati ruski oligarh Boris Berezovski, “bilo je novca, novca će biti, ali sada nema novca.”

Nije da je Sjedinjenim Državama ili Pentagonu zaista ponestalo novca, jer članovi sekte „vječnog duga“ računaju na daljnje mogućnosti zaduživanja američke države. Međutim, kao da svjedočimo tipičnom slučaju kada osoba počinje štedjeti na sitnicama, jer je suočena s potrebom da hitno potroši ogromnu količinu novca.

Sjetite se kako je sve počelo. Vladajuća stranka u Poljskoj, kleronacionalistička frakcija Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog, osim uobičajene konzervativne retorike aktivno koristi i rusofobiju i redovito se obraća Poljacima ciljajući na njihove nacionalne komplekse povezane s Rusijom. „Moskva pravi revizionističke planove, ona je glavna prijetnja poljskoj slobodi i općenito agresor koji samo što nije prešao poljske granice“, manje ili više su poruke koje Poljaci slušaju svaki dan, a samo stranka Pravo i pravda narodu može jamčiti sigurnost od agresivnih težnji Kremlja.

I to djeluje. Naravno, ljudi puno više cijene Pravo i pravdu zbog zavidnog gospodarskog rasta zemlje, ali rusofobija i alarmizam su također važan dio njenog biračkog tijela. Međutim, ovaj propagandni trik nije besplatan i nameće određene obveze. Drugim riječima, birači žele dokaz da se uspješno suprotstavljate „agresivnim planovima Moskve“.

Upotreba sustava proturaketne obrane, povećanje američkog kontingenta u Poljskoj i izgradnja superbaze „Fort Trump“ trebali su biti vrlo čvrst dokaz.

Sam Trump, koji je s radošću izašao u susret Poljskoj, imao je puno većih interesa osim svog prezimena u imenu baze. Prvo, osigurat će dodatne ugovore za američko vojno-industrijski kompleks, koji je tradicionalno u savezu s republikancima. Drugo, paradoksalno, uštedjet će novac.

Sadašnji stanar Bijele kuće uspio se posvađati s glavnim europskim akterima, partnerima u NATO paktu, u samo nekoliko mjeseci svog predsjedanja. Od Njemačke, Francuske, Italije i drugih, on je zahtijevao reviziju trgovinske politike i povećanje nacionalnih obrambenih proračuna na 2% BDP-a u vrijeme kad je postalo moderno „smanjivati ih u korist okoliša i socijalnih programa“.

Poljska je bila jedina velika zemlja koja ga je upoznala, odmah i radosno. Kao stranka umjerenih euroskeptika, Pravo i pravda se kontinuirano orijentira prema Washingtonu i nije željela propustiti priliku raditi kao Trumpov lobist u Europskoj uniji.

Dakle, pod izgovorom nove vojne arhitekture u blizini ruskih granica, Trump je zaista postao ratni predsjednik, što proizlazi iz njegovog priznanja i stupanja na snagu “Zakona o vojnoj proizvodnji”, koji će Bijeloj kući omogućiti da vodi privatne tvrtke. Jedino što je neprijatelj odjednom postao koronavirus, a ne Rusija. Za koga je sada virus opasniji, za Sjedinjene Države ili za Trumpa osobno, pitanje je na koje ćemo tek dobiti odgovor.

U svakom slučaju, pripremaju se ogromna sredstva za borbu protiv koronavirusa i posljedica epidemije.

Pravila igre su jasna. Koronavirusni indeks Dow Jones već se urušio, brišući sve dobitke Trumpovog predsjedništva. Ako stvarna proizvodnja propadne i nezaposlenost naglo poraste, Trumpu prijeti velika opasnost da ne bude potvrđen za drugi mandat na izborima u studenom ove godine, iako je donedavno njegov reizbor bio takoreći neizbježan. Rejting mu je već pao za pet bodova, na 44 do 46 posto, ovisi o anketama.

Veliki gubici u prvom i drugom kvartalu apsolutno su neizbježni, ali ako barem u trećem uspije ostvariti rast, moći će se reći da su posljedice epidemije više i manje uklonjene i Trump mirno može čekati izlazak na birališta. Zbog toga je američka riznica sada pod šokom i preživljava s programom državne pomoći bez presedana. Riječ je o najmanje 1000 milijardi dolara.

Plan uključuje tromjesečnu poreznu stanku, plaćena bolovanja, iako ne svima, subvencije pogođenim sektorima gospodarstva i beskamatne kredite za mala poduzeća. Šlag na ovoj torti su najave o dodijeli po tisuću dolara svakom Amerikancu kako bi se podržala potražnja potrošača.

Međutim, ovaj izuzetno skup plan spašavanja treba potvrditi Kongres, ali tamo čak i mnogi demokrati, Trumpovi zakleti neprijatelji, podržavaju njegovu inicijativu. Naravno, ne svi, jer ima i onih kojima je pobjeda na izborima na jesen važnija od pomaganja ljudima.

Nasuprot tome, mnogi republikanci nisu zadovoljni programom, iako je Trump njihov predsjednik. Takva opsežna intervencija u gospodarstvu uz tako značajan trošak sredstava poreznih obveznika i neizbježno povećanje javnog duga jednostavno je u suprotnosti s njihovom ideologijom.

Ministar financija Stephen Mnuchin mora uhvatiti članove iz svoje stranke, prikazujući im katastrofalnu sliku bliske budućnosti s nezaposlenosti od 25%. Naime, ovo su predviđanja za kratki rok, „dok ne prođe epidemija“, jer je postupak otpuštanja u Sjedinjenim Državama krajnje jednostavan za poslodavce, koje ne obvezuje ništa slično poput europskih zakona o radu. Naravno, Mnuchin će uvjeravati kolege i kako ne mogu dopustiti težak poraz Trumpa na predsjedničkim izborima, jer bi to značio i poraz republikanaca u Kongresu.

U tim ekstremnim ekonomskim uvjetima birači će očito preferirati demokrate, koji i obećavaju socijalnu pravdu, iako je jasno da ta obećanja neće ispuniti. Ali su u strahu velike oči.

Za Trumpa je sada glavna stvar da napravi radikalan zaokret, ali kao iskusan poduzetnik on dobro zna kako trošenje tako ogromnih sredstava neće ukloniti strah. Pokušavajući smanjiti probleme u budućnosti, njegova se uprava priprema rezati druge troškove i zamrznuti već pokrenute projekte.

Možda nesigurnost u situaciji s poljskim bazama ima korijen upravo u toj spoznaji, a ako tako ostane to će biti dobro po europsku sigurnost, jer će se Europa udaljiti od perspektive da bude „nuklearni poligon“ potencijalnog ili stvarnog sukoba dvije svjetske supersile.

U slučaju usvajanja plana režima štednje, koji je u manjoj ili većoj mjeri siguran, Trump će biti prisiljen da odustane od prethodno dogovorenih troškova.

Informacijska konfrontacija Rusije? Pomoći Ukrajini? Rezovi u mornarici? Daljnje raspoređivanje sustava proturaketne obrane? Sve je dobro gdje se može uštedjeti. Za Poljake, naravno, to nije obećavajuće, ali oni tu ne mogu napraviti ništa, baš kao ni kod odluke o fragmentaciji baze „Fort Trump“ na nekoliko manjih vojnih „bazica“, što je daleko od velebnog projekta kojeg je Poljacima obećavao Jaroslaw Kaczynski.

Breaking Defense 1 / Breaking Defense 2

Rusi i Ukrajinci napokon sami – Šanse ukrajinske vojske nakon rezanja troškova i odlaska Amerikanaca

NATOPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

OBZNANA O COVIDU :

Veliki vezir Al Podvali :

KO VIDI,VIDI !
KO NEVIDI PROGLEDATI NEĆE !

izvor ”Lučka Kapetanija”
Banja Luka

Savonarola
4 godine prije

Drage hrvatice i hrvati, nemojte paničariti! Nema respiratora,nema problema imamo dovoljno crkava. Nema doktra,no problem,jedan pop 20 ljecnika.Nikad nismo bili jaci.Dio smo euro atlanskih integracij i NATOa dodatno ojacani vatikanskim ugovorima.

Crodaemon
4 godine prije

Kad citam ovo pomislim da samo USA ima problem s koronom.

shumadinac
4 godine prije

“Navodno je čitav problem u škotskom izvođaču radova, kompaniji „John Wood Group“, koja se nije mogla nosila sa svojim zadatkom, probila je rokove i napuhala trošak projekta jedan i pol puta, za više od 270 milijuna dolara. Ako pronađu drugu kompaniju, nastavit će s izgradnja…” – Problem je jednostavno rešiti, neka unajmi neku kinesku kompaniju. Oni su duplo jeftiniji i ispunjavaju rokove.

Alex
4 godine prije

I nad popom ima pop…priroda je jača od svakog… Što veća arogancija,no veći pad. No,Ameri će se izvuć, ali će zato njihovi sateliti popušiti…po dobru kubu…svaki.

shumadinac
4 godine prije

Imao neki čovek veliko stado ovaca. Nije mogao sam da ih gaji pa je morao da unajmi više čobana. Čobani su u početku odlično radili ali se stado uvećavalo tako da je vlasnik morao da angažuje sve više čobana. Vremenom su čobani postali lenji i bahati, zahtevi su im postajali sve veći a sve češće je “nestajala” po neka ovca. Vlasnik je nabavio i pse koji su značajno pomagali čobanima ali je to bio razlog više da čobani “puste mozak na otavu”. Sada je vlasnik u velikoj dilemi – da li da napusti posao ili da nešto promeni u organizaciji. I tada odluči da instalira električnu čobanicu… Priča je vrlo slikovita, vrlo dobro oslikava našu psihologiju i još bolje prikazuje trenutno stanje. Novac je odličan način da se kontroliše masa, način koji se koristi milenijumima. Ovcama odgovara da za sigurnost daju mleko i vunu ali zahtevi postaju sve veći i… Čitaj više »

Milanče
4 godine prije

Nisam imao namjeru više pisati o koronavirusu,ali ovaj podatak moram postaviti da vidite kako mediji manipuliraju sa informaicjama,stvari oni pisu dezinformacije oko mrtvih u Italiji. Prema posljednjim informacijama, 19. ožujka 2020. od koronavirusa u Italiji je umrlo 450 ljudi. Naravno, tužno je, ali skužio sam da mi ovdje nešto nedostaje. Nakon ovog izvještaja, zanimalo me koliko ljudi umire u Italiji od drugih dijagnoza bez koronavirusa. I jesu li ti ljudi zapravo umrli od koronavirusa? ” Stanovništvo Italije u 2019. godini: 60,4 milijuna Smrtnost u Italiji: 2017 ….. 10.4 umrlih / 1.000 stanovnika godišnje: 628.160 dnevno: 1.720 2018 …… 10.5 umrlih / 1.000 stanovnika, tj. Godišnje: 634.200 ili dan: 1.737 2019. …… 10.6 umrlih / 1.000 stanovnika godišnje: 640.240 dnevno: 1.754 Od umrlih, više od 99% imalo je drugu bolest. Prema Talijanskom nacionalnom institutu za zdravlje (ISS) od 17. ožujka, raspodjela morbiditeta onih koji su umrli od posljedica koronavirusa bila je… Čitaj više »

logično
4 godine prije

Možda će sutra biti i ribljeg gripa, jer ponekad proizvodimo viruse kontrolišući ih. To je komercijalni posao. Kapitalističke kompanije proizvode viruse tako da mogu da stvaraju i prodaju vakcine. To je vrlo sramotna i loša etika. Vakcine i lekovi se ne smeju prodavati. U Zelenoj knjizi tvrdim da lekovi ne smeju da se prodaju i da ne mogu biti komercijalizovani. Lekovi treba da budu besplatni, a vakcine treba besplatno davati deci, ali kapitalističke kompanije proizvode viruse i vakcine, jer žele da zarade na tome. Zašto nisu besplatni? Trebali bismo ih besplatno davati, a ne prodavati.
Oni će sami stvoriti viruse i prodavati vam lek. U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rešenje koje već imaju

Moamer Gadafi 2009 UN NY

DCE
4 godine prije

Ne razumijem, Kina i Rusija,Kuba šalju pomoću u Italiju radi lakše borbe sa korona virusom? Malo mi je to čudno i nelogično, ili?

Roki
4 godine prije

Babic i pentagon ne nikako ne podnose ali babicu znaj sa rogatim se ne bode pa ti jedino ostaje da ovako stavljas udarne naslove i places ispod njih. Svi mi znamo kakvo je amerika zlo ali brate ti previse places i nadas se propasti tog zla pa i ovi textovi postaju monotoni a nikada doci ta propast i prava kapitulacija. Daj bar jedan text, analizu napisi u realnom vremenu i pravom stanju a malo to preskoci sto pises navijacki… Popadase ti ovi navijaci za tobom a nikada docekati propast amera o kojoj ti sanjas.

Seno777
4 godine prije

Majmuni, umjesto da hvalite sve što je rusko, napišite da vam se desio zemljotres i da su majke sa bebama morale na ulicu.

ANTINWO.HR
4 godine prije

SMRT globalističkim sotonskim silama tame!Držimo se braćo Hrvati.Uz BOGA I KRISTA protiv antikrista

Vostok
4 godine prije

Pozdrav svima! G. Babić, molijo bi, da nam napišete neko analizu povodom današnje informacije “Sputnika”, po kojoj Rusija u Italiju šalje medicinski pomoč. Navodno šalje 8.brigada od preko 100 lječnika i medicinskog osoblja. Ponudženo pomoč je italijanska vlada i vojska prihvatila. Ako je ova informacija tačna, to bi bila največja pobjeda Putina i Šojguja u smislu političkog i moralnog kraha Nato saveza, nesposobnog zapada na čelu sa Amerikom i gnilom Evropom. Pozdrav svima a posebno Zagrebčanima! Ostanite zdravi i hrabri.

Mali Mujo
4 godine prije

Ja otprije znam da navodno nema 100% cistokrvnih poljaka, jer je u svakome barem 10% zidovska krvi. A sada iz ovoga vidim da i poljaci imaju svoje ujake i cedomire koji su Djavlu prodali dusu.

Kažun
4 godine prije

Минобороны России завершило создание авиационной группировки для доставки помощи Итальянской Республике в борьбе с коронавирусом. На аэродроме «Чкаловский» сосредоточены 9 самолетов Ил-76 ВКС России, к вылету готова группа численностью около 100 человек. Rusko Ministarstvo obrane dovršilo je stvaranje zrakoplovne skupine za pružanje pomoći Talijanskoj Republici u borbi protiv koronavirusa. U zračnom luku Chkalovsky koncentrirano je 9 zrakoplova Il-76 ruskih zrakoplovnih snaga, skupina od oko 100 ljudi spremna je za let. @mod russia Russia to send military virologists, medical equipment & medical specialists to Italy, Russian MoD said. 8 mobile brigades with disinfesting & other equip will be flown to the most affected areas of Italy. Vid shows a military plane taking off to Wuhan end of Jan to evacuate ppl Rusija će poslati vojne virologe, medicinsku opremu i medicinske stručnjake u Italiju, priopćila je rusko min. obrane. 8.mobilna brigada s dezinfekcijskom i drugom opremom letjet će u najugroženija područja Italije.… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Fort trump što li će još smisliti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI