Kanada optužuje Peking za “nepromišljeno” letenje

Kineski ratni zrakoplov J-10
17 komentara

Kanadski šef odbrane optužio je kineske vojne pilote za “opasne” manevre iznad Istočnog kineskog mora, nakon što su ratni avioni Narodne oslobodilačke armije ranije u ponedjeljak presreli kanadski osmatrački avion.

Komentarišući nalet, ministar odbrane Bill Blair rekao je da je “veoma zabrinut” zbog “neprofesionalnih” postupaka kineskih pilota, koji su se navodno približili kanadskom nadzornom avionu dok je patrolirao brodskim putevima kako bi izvršio sankcije protiv Sjeverne Koreje.

“Bilo je, iskreno, opasno i nepromišljeno. A takva ponašanja nikada nisu prihvatljiva i mi ćemo to na najprikladniji način izraziti Narodnoj Republici Kini”, dodao je.

Blair je dalje napomenuo da kineska vojska redovno komunicira s kanadskim snagama koje učestvuju u misijama provođenja sankcija pod vodstvom UN-a, ali je rekao da je najnovija interakcija dovela kanadsko osoblje u opasnost.

Kanadski Global News ranije je izvijestio da je jedan od kineskih aviona zujao kanadskim CP-140 Aurora sa udaljenosti od samo pet metara i ispalio nekoliko raketa. Novinske ekipe Radio Kanade i Global Newsa bile su u avionu tokom incidenta.

General-major Iain Huddleston, koji je također svjedočio tom susretu, kasnije je rekao novinarima da je kanadski avion u to vrijeme bio “čvrsto u međunarodnom zračnom prostoru” , također opisujući kinesko presretanje kao “veoma agresivno” i “neprofesionalno”.

Taj poziv dolazi više od godinu dana nakon sličnog incidenta u ljeto 2022., kada je Ottawa optužila Peking da uznemirava kanadske patrolne avione koji nadgledaju Sjevernu Koreju. Ranije ove godine, američka vojska je takođe tvrdila da je kineski pilot izveo “nepotrebno agresivan” manevar u blizini američkog aviona koji je leteo iznad Južnog kineskog mora. I SAD i Kanada pojačale su svoje vojno prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu posljednjih godina, a američki predsjednik Joe Biden naredio je skoro mjesečni tranzit spornog Tajvanskog moreuza od preuzimanja dužnosti 2021.

kanadakinaManervri
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moje Ime AD 1995
6 mjeseci prije

od kad Istočno kinesko more oplahuje obalu Kanade?

Max
6 mjeseci prije

Rutinska stvar.

tihobl
6 mjeseci prije

… opasno i nepromišljeno lete iznad Istočnog kineskog mora…… da je kineski pilot izveo “nepotrebno agresivan” manevar iznad Južnog kineskog mora…

Jos malo pa ce ih poceti zapisavati ko rusi.

Tranzistor
6 mjeseci prije

Avijoni koji manevrisu na brodskim drumovima mogu da izazovu ekolosku katastrofu ako se sudare sa letecim tankerima.

nastran
6 mjeseci prije

koji qur.c ima kanasski avion tražiti u bilo kojem kineskom moru..i po kojem pravu??? svinjarije!

Sir Oliver
6 mjeseci prije

Ah glupi Kanađani tražite vraga pa bi ga mogli i naći.

Realno
6 mjeseci prije

Čuj ovog pederčine, on je zabrinut što čajnizeri vrše prelete u svojim vodama, a nije zabrinut što gura nosinu u dupe u kojem mu nije mjesto. Ajde bre.

Nekoime
6 mjeseci prije

Totalni neprofesionalizam kineskih pilota. Trebali su srušiti kanadski avion.

Annabella
6 mjeseci prije

Opet stara priča – moraš biti prijavljen da glasaš. Zar je zbilja tako teško urediti to s glasanjem, ima drugih portala koji nemaju takvih problema?

Josip
6 mjeseci prije

A koji kurac vi Kanađani imate tražiti iznad kineskog mora? Kinezi trebaju srušiti sve nepozvane goste..

Ante
6 mjeseci prije

Jadni Kanađani, trebaju Kinezi sa Rusima patrolirati uz obale Kanade i Amerike malo sa Rusima.

Al nije zabrinut šta plješću
6 mjeseci prije

i pomažu naciste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI