Kijev: ”Sabotaža na našem tržištu plina je djelo Rusije”

Gasovod, turski tok, cijevi, ventili
15 komentara

Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman je situaciju na tržištu ukapljenog plina nazvao ”sabotažom”, budući da cijene tekućeg plina za kućanstva i automobile bilježe snažan rast proteklih tjedana. Naravno za sve su krivi ”zli Rusi”.

Umjesto da se žali na ”svemoćne Ruse”, koji su opet nešto smislili samo kako bi Kijevu zagorčali život, postavlja se pitanje zašto se premijer nije obratio prijatelju Jamesu Mattisu, dragom gostu iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je tijekom nedavne proslave Dana neovisnosti toliko nahvalio Ukrajinu da je mogao obećati kako će SAD učiniti nešto po tom pitanju. Konačno, nije li Trump nedavno u Varšavi rekao kako će američki dobavljači zadovoljiti potrebe za plinom svih europskih partnera. Sada ima priliku da se dokaže, iako je prilično komplicirano iz Amerike prebacivati plin u bocama, a novih terminala nema i neće ih ni biti, jer Turska nije dala dozvolu za prolazak kroz Bospor za toliko tankera koliko se kanilo slati u LNG projekt u Odesi.

Nagli porast cijena ukapljenog plina ima sve znakove dosluha na tržištu. Ovo je sabotaža protiv Ukrajine Moramo zaštititi domaće potrošače, obične građane”, rekao je Grojsman.

Grojsman je relevantna ministarstva  pozvao da riješe situaciju na tržištu i da saznaju uzroke nekontroliranog povećanja cijene plina, te što poduzeti da se smanje cijene.

Ovo je posljedica monopola i sada zahtijevam da državne agencije poduzmu odlučnu akciju i da provjere sve informacije. Koliko uzimaju trgovci, tko sada radi na tržištu, koji su izvori opskrbe gorivom, te da ove podatke dostave na stol predsjednika Ukrajine. Treba sklopiti jasan sporazum s akterima na tržištu i oni trebaju prihvatiti mjere smanjenja cijena u narednim tjednima”, rekao je Grojsman.

Ukrajinski proizvođači ukapljenog prirodnog plina, Ukrgasdobiča, Ukrnafta, Ukrtatnafta i privatne tvrtke ne pokrivaju više od 20% tržišta, ostatak Kijev uvozi iz Rusije, Bjelorusije, Kazahstana i drugih zemalja.

Ministarstvo gospodarstva je ranije reklo da su manjak ukapljenog plina na tržištu i povećanje njegove cijene ”djelo Rusije”.

gasGaspromJamesu MattisuPlinUkrtransgazVladimir Grojsman
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomica
6 godine prije

“Moramo zaštititi domaće potrošače, obične građane”, rekao je Grojsman.”
Ovo me je posebno dirnulo.

Podravec
6 godine prije

Ovo je već i bogu i vragu dojadilo, moroni ukrajinski

Moreno
6 godine prije

Sve će bit u redu kad Amerikanci počmu prodavat ruski plin Ukrajini po američkom cjenama. Tad će ovi isti govorit kako su osigurali sigurnost i stabilnost dobave plina.

apolo
6 godine prije

Ukrajinu vode budale. Samo od tranzita plina iz Rusije su imali milijardu dolara. Unistiti takve dogovore koji donose cistu dobiti i od Amerikanaca kupovati plin i ugljen po duplo vecim cijenama mogu samo oni. Jednom kad ustane gladni narod ima sve politicare da podavi u moru.

EU dismr
6 godine prije

Monty Python’s The Meaning of Life
“Who steal a Gas ? Ukrogas holly crap !” – John Cleese

Georgij Žukov
6 godine prije

sta se tu ima cuditi , ajmo baciti oko onako povrsno na situaciju na korejskom poluotoku , japanci i amerikanci koji su bacili prve dvije i posljednje atomske bombe upravo na japan su u koaliciji protiv sjeverno korejske narodne armije koja upozorava da u slucaju napada na svoj teritorij nece birati sredstva za obranu .

Georgij Žukov
6 godine prije

jebena neka vremena , ne smijes se vise ni braniti , jer to nije demokratski 🙂

emi
6 godine prije

Putin hakovo

igi
6 godine prije

Jadnici ušli su u mašinu u kojoj će im ameri isušiti do zadnje kapi krvi a oni će to bezpogovorno gledati,ali nije mi za žaiti taj narod kojima je izgleda najveće dostignuće uvući se u šupak americiRusi su im davali milijarde dolara za protok plina a oni su pri tom vrtili palčevima a toga kod amera nema jer kod njih nema besplatnog ručka.Ima li itko čiste svijesti da mi objasni kako jedna nacija ima 400 milijuna stanovnika i najveći vojni buđžet na planeti u stvari veći od svih ostalih na svijetu i opet da zadrži primat kao najbogatija država….možda američkom radniku dan traje 72 sata a nama ostalim 24 h. ili je u pitanju modus operendi prevare,manipulacije,otimačine….tko će ga znati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI