Kina će uspostaviti špijunsku bazu na Kubi

32 komentara

Kina i Kuba su navodno postigle tajni sporazum koji bi omogućio Pekingu da izgradi objekat za elektronsko prisluškivanje na karipskom ostrvu, objavio je u četvrtak Wall Street Journal, pozivajući se na anonimne američke obavještajne službenike.

Prema pisanju tog izdanja, špijunska baza, koja bi se nalazila oko 160 kilometara od države Floride, omogućila bi kineskim obavještajnim službama da prate američki pomorski promet i preuzimaju elektronske komunikacije u cijelom jugoistočnom dijelu zemlje, u kojem se nalazi veliki broj vojnih baza.

Zvaničnici su takođe rekli WSJ da je Kina navodno pristala da plati “nekoliko milijardi dolara” Kubi za projekat i da su dve zemlje postigle načelni sporazum. Izvori izdanja nisu naveli više detalja o tome gdje će tačno baza biti izgrađena niti da li je gradnja već počela.

“Iako ne mogu govoriti o ovom konkretnom izvještaju, dobro smo svjesni – i mnogo puta smo razgovarali s – napora Narodne Republike Kine da ulaže u infrastrukturu širom svijeta koja može imati vojne svrhe, uključujući i ovu hemisferu,” Nacionalna sigurnost Glasnogovornik Vijeća John Kirby rekao je u izjavi kao odgovor na tvrdnje WSJ-a. “Pažljivo ga pratimo, preduzimamo korake da mu se suprotstavimo i ostajemo uvjereni da smo u stanju ispuniti sve naše sigurnosne obaveze kod kuće, u regionu i širom svijeta”, dodao je .

Ni kineska ni kubanska ambasada u Washingtonu još nisu odgovorile na izvještaje o navodnom dogovoru.Uprkos nepotvrđenoj prirodi izvještaja WSJ-a, brojni američki političari i stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog navodnog plana Kine da izgradi špijunsku bazu u dvorištu Washingtona.

“Uspostavljanje ovog objekta signalizira novu, eskalirajuću fazu u široj odbrambenoj strategiji Kine”, rekao je za WSJ Craig Singleton iz Fondacije za odbranu demokratije sa sjedištem u Washingtonu. “To je malo promijenilo igru”, dodao je, napominjući da je “izbor Kube također namjerno provokativan.”

Tenzije između Washingtona i Pekinga su eskalirale početkom februara, kada su američke vlasti rekle da su uočile kineski špijunski balon iznad američke teritorije i oborile ga. Peking je naveo da je balon bio samo meteorološka sonda koja je slučajno završila u zračnom prostoru SAD-a, ali američki zvaničnici tvrde da je Kina koristila uređaj za prikupljanje obavještajnih podataka.

kinaKubaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Sovjetiski Savez je imao nešto slično u Cien Fuegosu. SAD je na dometu,

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Prc iz PRC.

R M
10 mjeseci prije

Van teme. Čestitke najvećem teniseru svih vremena na plasmanu u finale. Smrt vakcinama-sloboda ljudima!

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. najprije smaknuti Castrovu obitelj koju je CIA “instalirala” na 🇨🇺 Cubu.. To su smrdljivi špijuni…

toncibalonci
10 mjeseci prije

Americka ambasada u Zagrebu????

Antee
10 mjeseci prije

Hehehehehehe baš mi drago…da vidim šta će Fashington reć

grdelin
10 mjeseci prije

sve kaj se događa je nova podjela karti,između dobra i zla

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Vec bi Ameri zapalili Kubu

Pršutar
10 mjeseci prije

Hoće li Kuba od toga išta zaraditi? Ili im to Kinezi umjesto Rusa prodaju police osiguranja? SSSR je Kubancima barem slao da imaju štogod za pojest i za popit, i za natankirat gorivom one njihove stare limuzine, ali Kinezi su zafrkani, lukaviji su trgovci od Ferengija.

nessy
10 mjeseci prije

E, ova vijest zlata vrijedi. Prislusna baza amerima pred kucnim pragom. Da su sa Kubom igrali njezno, odavno bi ih slomili. Ali njihova bahata politika sankcija i cizme, dovela im je kineze pred vrata. Neprocjenjivo.

gigi pinna
10 mjeseci prije

Ali isto je misterija da Ameri dopuštaju opstanak (doduše tu su višedesetljetne sankcije) sebi nenaklonjenog režima tu pod nosom, ali idu na drugi kraj svijeta u vojne invazije, izazivanje ratova, državnih udara…
Znam, hazarski i vojno-industrijski kompleks je moćan, ali osim Zaljeva svinja, koji je bio sprdačina, nikad nikakva vojna akcija protiv Kube nije pokrenuta. Dok je bio SSSR nakon sporazuma Kennedy-Hruščov vjerojatno su Ameri odustali od toga, a nakon pada konumizma pretpostavljali su da Kuba nije prijetnja, ali s Kinezima je neka druga priča.
Ovo je jako dobar potez Pekinga kao poruka Sotonjarama u Washingtonu da se okane Tajvana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI