Kina i Rusija nisu napustile Sjevernu Koreju – Pyongyang dobiva potrebnu naftu

Sjeverna Koreja u crvenom
39 komentara

Na prijedlog Sjedinjenih Američkih Država, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 22. prosinca jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji. Nove sankcije Pyongyangu uvedene su nakon posljednjeg lansiranja interkontinentalnog projektila 29. prosinca. Njima se zabranjuje izvoz u Sjevernu Koreju oko 90 posto naftnih proizvoda. Izvoz sirove nafte se ograničava na milijun barela godišnje. Također je naređen povratak u domovinu svih državljana Sjeverne Koreje koji rade u inozemstvu u roku od 12 mjeseci.

Sjeverna Koreja je upozorila sve one koji su glasovali za rezoluciju da će se suočiti s gnjevom Pyongyanga, iako bi ovo mogla biti samo retorika državnog vrha. Sudeći po dosadašnjem iskustvu, malo je vjerojatno da će se Sjeverna Koreja sukobiti s onima koji joj jamče sigurnost, a to su Kina i Rusija.

Nakon priopćenja o uvođenju novih sankcija, sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova je poručilo kako je ovaj čin ravan “objavi rata”.

Juče je priopćeno da je jedan ruski tanker isporučio naftu Sjevernoj Koreji, a prekjuče da su kineski brodovi rijekom nafte napunili sjevernokorejska skladišta.

Nakon uvođenja sankcija je CNN izvijestio kako je novi paket sankcija protiv Pyongyanga odobren čak i od strane Rusije i Kine, zemalja koje održavaju trgovinske odnose sa Sjevernom Korejom. Jednoglasna odluka Vijeća sigurnosti obećava da će nove sankcije nanijeti znatnu štetu sjevernokorejskom gospodarstvu, naravno, ako sve zemlje strane koje su glasovale budu ispunile svoje obveze, zaključuje CNN.

Rusija i Kina Sjevernu Koreju nisu prepustili sudbini

Sankcije koje su predložile Sjedinjene Države protiv Sjeverne Koreje su uvijek kao glavni cilj imale potrošnju nafte. Smanjenje uvoza sirove i rafinirane nafte je jedna od poluga kojima Washington želi slomiti vladu u Pyongyangu. SAD žele do te mjere smanjiti mogućnost opskrbe civilnog stanovništva, kao i kopnenih snaga, što bi u konačnici utjecalo na razvoj raketnog programa.

Na ovu logiku sankcija Peking i Moskva nikada nisu pristajali i uvijek su bili protiv ovakvog kažnjavanja Sjeverne Koreje, posebno iz dva razloga. Prvi je opasnost od nekontrolirane reakcije Kim Jong-una, a drugi je patnja civilnog stanovništva koje bi ostalo bez goriva.

Nakon napetosti u rujnu, kada je Kim Jong-un naredio testiranje balističkog projektila, na oštru reakciju Washingtona, koji je tražio oštre sankcije protiv Sjeverne Koreje i prijetio uništenjem malog kineskog i ruskog susjeda, Vladimir Putin je dao izjavu koju u Bijeloj kući očito nisu razumjeli.

“Rusija osuđuje testove Sjeverne Koreje, ali korištenje sankcija bilo koje vrste je u ovom slučaju beskorisno i neučinkovito. U Sjevernoj Koreji će, ako bude potrebno, jesti travu, ali se svog balističkog i nuklearnog programa neće odreći sve dok se ne budu osjećali sigurnima”, rekao je ruski predsjednik početkom rujna.

Podsjetio je na povijest Iraka i likvidaciju Saddama Husseina, koji nije imao oružje za masovno uništenje, ali je pod izgovorom traženja tog oružja bio uništen i ubijeni su on i članovi njegove obitelji.

To je sve što znam, a toga svega se sjeća i Sjeverna Koreja, dodao je Putin na konferenciji za novinare.

Unatoč činjenici da su Rusija i Kina glasali za sankcije Ujedinjenih naroda o prekidu isporuka nafte Sjevernoj Koreji, ipak su uspjeli promijeniti izvorni nacrt rezolucije i izbjeći pomorsku blokade predloženu od strane Sjedinjenih Država, uz prateću crnu listu teretnih brodova koji trguju sa Sjevernim Korejom.

Kineska podrška sankcijama je dalje presudna u krizi na Korejskom poluotoku, budući da Peking čini oko 90% ukupne trgovinske razmjene sa Sjevernom Korejom. Samo kineska podrška sankcijama može imati učinak na sankcije koje je nametnulo Vijeće sigurnosti.

To je potpora koju Sjedinjene Američke Države traže i zahtijevaju, posebice Trumpova administracija, koja umjesto dijaloga i pokušaja suradnje to traži optužujući kinesku vladu da nikada nije učinila dovoljno da slomi Sjevernu Koreju i da se spriječi napredak njenog balističkog i nuklearnog programa.

I upravo zbog kineske provedbe novih naftnih sankcija dolaze ozbiljne optužbe iz Južne Koreje i Sjedinjenih Država “kako Peking zapravo zaobilazi odluku Ujedinjenih naroda”. Međutim, retorika kojom SAD komunicira s Kinom je “Vi to morate!”, a ne “Zar se nismo dogovorili da ćemo zajedno riješiti ovaj problem?”. Bijela kuća u političkom diskursu ne poznaje ovakve izjave. Sve se svodi na ultimatum i prijetnje.

Prije četiri dana je južnokorejski Chosun Ilbo objavio fotografije snimljene od strane američkih špijunskih satelita. One navodno pokazuju kineske naftne tankere koji su se priključili sjevernokorejskim kako bi obavili pretovar sirove nafte. To bi se od listopada dogodilo najmanje 30 puta.

Govorimo o razdoblju od početka službenog uvođenja sankcija na isporuke nafte i prije sankcija predloženih od strane Sjedinjenih Američkih Država, odobrenih u Vijeća sigurnosti.

Sjevernokorejski trgovački brod “Rye Song Gang 1” je snimljen 19. listopada, čime je prekršena rezolucija Vijeća sigurnosti 2375, usvojena nakon testiranja prve hidrogenske bombe 3. rujna ove godine. Južnokorejski list koji je objavio fotografije vjeruje da nema prave strategije kineske vlade, ali da Peking zatvara oči pred “krijumčarenjem”.

Naime, Kina ne želi da Sjeverna Koreja ostane bez nafte, bez koje ne bi mogla preživjeti tešku zimu u ovom dijelu Azije. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da je Kina drastično smanjila trgovinske i gospodarske transakcije sa Sjevernom Korejom. Naime, službeni kineski carinski podaci govore da već u studenom nije bilo isporuka nafte. Ali govorimo o službenim podacima carine, gdje ne bi ni smjelo stajati da Kina isporučuje naftu svom susjedu.

Peking je službeno priopćio kako nema nikakve veze s aferom koju je izmislio južnokorejski Chosun Ilbo.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Hua Chunying, izjavio je kako ne zna za satelitske snimke koje je objavio Chosun Ilbo, koji je također objavila i internetska stranica američkog Ministarstva financija.

Međutim, američko ministarstvo podsjeća da se kršenje sankcija smatra samo trgovina između brodova izričito navedenih u spisku na kojem su imenovana plovila koja podliježu kaznenim mjerama. Na zahtjev za više informacija o tome jesu li kineski brodovi zapravo pretovarali krijumčarenu naftu na sjevernokorejske brodove, glasnogovornik kineskog Ministarstva obrane, Ren Guoqiang, ponovio je kako Kina u potpunosti provodi sankcije Ujedinjenih naroda i odbacuje bilo kakve tvrdnje o trgovini između kineskih i sjevernokorejskih brodova.

“Situacija koju ste spomenuli uopće ne postoji”, zaključio je Ren Guoqiang. Međutim, kategoričko poricanje, koje proturječi fotografijama, imalo je malo odjeka, osobito u Južnoj Koreji, koja je oštro reagirala na objavljivanje fotografija, ističući da se ilegalna trgovina dogodila odmah nakon što su usvojene sankcije.

Za isto se optužuje i Rusija. Navodno su ruski tankeri također isporučivali naftu Sjevernoj Koreji, ali zapadni mediji dodaju kako nema dokaza da iza toga stoji ruska država.

Prema zapadnim izvorima, ruski su tankeri Sjevernoj Koreji isporučili naftu najmanje tri puta proteklih mjeseci, prekrcavajući teret na sjevernokorejske brodove na otvorenom moru, omogućujući tako preživljavanje svog azijskog susjeda, tvrde dva viša izvora iz zapadnoeuropskih sigurnosnih službi.

“Petrokemijski proizvodi su pretovarivani izravno s ruskih na sjevernokorejske brodove u nekoliko navrata ove godine, čime su prekršene sankcije”, rekao je za Reuters vječni “anonimni izvor” iz sigurnosnih službi.

No, “drugi izvor” je potvrdio trgovinu naftom između ruskih i sjevernokorejskih brodova, ali je istaknuo kako nema dokaza da je u najnovije transfere upletena ruska država.

“Nema dokaza da ruska država to podupire, ali ruski brodovi omogućuju preživljavanje Sjeverne Koreje”, rekao je.

Obojica se pozivaju na mornaričke obavještajne podatke i satelitske snimke brodova koji isplovljavaju iz ruskih dalekoistočnih luka prema Pacifiku.

Ministarstvo vanjskih poslova i ruska Carinska služba su odbili odgovoriti na pitanje o ovoj navodnoj trgovini. Vlasnik jednoga broda optuženog za krijumčarenje nafte u Sjevernu Koreju je opovrgnuo bilo kakve poslove ove vrste.

State Department je u priopćenju pozvao Rusiju i druge članice Ujedinjenih naroda da “strogo primjenjuju” sankcije protiv Sjeverne Koreje.

U slučaju da Rusija i Kina doslovno primjene sankcije, to bi za Sjevernu Koreju značilo katastrofu. Možda bi se i urušila vlada Kim Jong-una, a za nekoliko godina bi čuli Rexa Tillersona kako komentira smrzavanje i smrt sjevernokorejske djece kao “nešto što se isplatilo”.

Podsjetimo na poznatu izjavu bivše američke državne tajnice Madeleine Albright, kada je bila zamoljena da komentira smrt pola milijuna iračke djece koja su umrla zbog sankcija na kojima je insistirao Washington, kada je rekla “kako je izbor bio težak, ali se isplatilo“.

sjeverna koreja
FOTO – Satelitska snimka navodne trgovine kineskog i sjevernokorejskog broda “Rye Song Gang 1”

ANALIZA: Sankcije Sjevernoj Koreji i teorije o ruskoj i kineskoj krivnji za krizu

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alerik
6 godine prije

Očito su Kina i Rusija prijetvorne kad govore o poštovanju međunarodnog prava. Najprije glasaju za sankcije protiv Sjeverne Koreje, a onda im ilegalno isporučuju naftu. Prije toga su se potrudili da im isporučuju kompletnu logistiku za održavanje nuklearnog programa. Ovog puta su Amerikanci u pravu, a ovi drugi pokazuju kakav će sutra biti taj multipolarni svijet u kojem će se Rusija i Kina ponašati prema svojim satelitima upravo kao što to čini i SAD danas.To što nije upletena ruska država, nego je samo riječ o ruskoj nafti i ruskim tankerima je priča za malu djecu. Ruska balkanština, ništa više.

Seljak
6 godine prije

Jeste da je tekst o S. Koreji, ali bih pitao zna li ko nesto pouzdanije o tome sta se dogadja u Iranu?

Kažun
6 godine prije

Pa,kaj je ovdje sporno?USA hebe Ruse i Kineze gdje god stigne,teroriste i
ubojice proglašava borcima za slobodu,blokira sve rezolucije o Izrahellu,
izvozi demokraciju-rastura države po svojim potrebama.Normalno da će im
ovi vratiti kajlu gdje god stignu.

shumadinac
6 godine prije

“Situacija koju ste spomenuli uopće ne postoji”, zaključio je Ren Guoqiang kao što Pentagon na tvrdnju da američke snage evakuišu vrh ISIL-a izjavljuje “nemate nikakve dokaze”.
Svi se prave ludi ali rade ono što su namerili.

bbbb
6 godine prije

Samo izjava Xia i Nosferatua da će Koreju i Iran braniti nuks ratom može djelovati razumno, sva ostala prenemaganja dokazuju da su pod istom čizmom.

dalmata
6 godine prije

To je to.Napokon su i Rusi i Kinzi zaigrali po taktu koji igraju USrA i zapad stalno.S kim si taki si.Odlicno. Nek sad licemjeri i lazovi laju na Misec,karavan(Ruski i Kineski) ide dalje

antun comb
6 godine prije

ahahaaa, ne nisu, nego ko jajare sa sabackog vasara svercaju naftu. da imaju muda rekli bi vozimo im naftu ili bilo sto drugo, i sto nam mozete, ajde zaustavite nas. ahahaaaa. ajde neka neko stavi sankcije nekoj drzavi iza koje stoji amerika. koji ste vi looser-i. evo vam bratskog site http://jna-sfrj.forum-aktiv.com/ pa se nedje nadjite i uz burek i vodku mjerite ciji je veci, ahahaaaaaa….i usput ostavite i po koji komentar po stranim medijima ko sto sam ja upravo na daily mailu……. There have never been warmongers in the history of the world more potent than the UK in its prime. 500 years of destruction. Englanders fought two Opium wars with China to force them to take opium they produced in India for their goods. The UK was the biggest drug dealer the world has ever known. How many lives did that ruin? England was indeed the world biggest bully and… Čitaj više »

Zvonko
6 godine prije

USA je 50 godina TOP sila međunarodnog zla.U ima “demokracije” ubijaju i pljackaju..Kada ne mogu ubiti pričaju o međunarodnom pravu.Primjera je pregrst odnosno izuzetak je kada nije tako.Stvoreni su na masovnim zločinima i genocidu prema indijanskom narodu a po istom obrascu ANGLO AMERI funkcioniraju i danas: laž, pljačka,ubojstvo.

Dan Dare
6 godine prije

Sankcije protiv Sjeverne Koreje ionako sluze samo za izgladnjivanje jednog malog ali ponosnog naroda i moralno je ispravno krsiti ih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI