Kina kaže da je, na godišnjici haške presude o Južnokineskom moru, “otjerala“ američki ratni brod koji je bio “ilegalno” u vodama na koje Peking polaže pravo

americka mornarica u juznokineskom moru
10 komentara

Peking je još jednom pozvao SAD da odustanu od provokativnog ponašanja nakon što je američki ratni brod ušao u vode oko Paracelskih ostrva na petu godišnjicu presude protiv kineskih potraživanja u regionu.

U izjavi od ponedjeljka, Komanda južnog dijela Narodnooslobodilačke vojske saopštila je da je imala posla sa američkim ratnim brodom USS “Benfold”, koji je ušao u vode oko Paracelskih ostrva bez odobrenja Kine.

„Pozivamo Sjedinjene Države da odmah zaustave takve provokativne akcije“, navodi se u saopštenju, dodajući da se SAD moraju suzdržati od daljih poteza koji ozbiljno krše kinesku suverenost i podrivaju stabilnost Južnokineskog mora.

Američka mornarica je insistirala da sprovodi svoje redovne operacije i ne krši međunarodno pravo. „Prema međunarodnom pravu, što se ogleda u Konvenciji o morskom pravu, brodovi svih država, uključujući njihove ratne brodove, uživaju pravo nevinog prolaska kroz teritorijalno more“, izjavila je mornarica.

Neslaganje u ponedjeljak dolazi pet godina nakon što je Stalni arbitražni sud u Hagu presudio da Peking nema pravo na ogroman dio teritorije na koji i dalje polaže pravo u Južnokineskom moru na osnovu istorijske upotrebe. Na Paracelska ostrva polažu pravo i Tajvan i Vijetnam.

Američka mornarica rekla je da je njen „nevin prolazak“ kod ostrva izazov nezakonitim ograničenjima koja su na to područje postavili Kina, Vijetnam i Tajvan. „Izvodeći ovu operaciju, Sjedinjene Države pokazale su da su ove vode izvan onoga za šta Kina može legalno da tvrdi da je njeno teritorijalno more“, dodaje se u američkoj izjavi.

Uz obilata preklapanja teritorijalnih zahtjeva, Južnokinesko more nastavlja da stvara značajne geopolitičke sporove. Vode potencijalno bogate resursima sadrže stotine ostrva i grebena oko kojih se sukobljavaju Tajvan, Brunej, Kina, Malezija, Vijetnam i Filipini.

Peking je sve samouvjereniji u primjeni svoje takozvane linije sa devet crtica, istorijske teritorijalne pretenzije na gotovo cijeli plovni put. Njegova samouvjerenost stvorila je pogoršanje odnosa sa susjedima, posebno Filipinima, gdje je stanovništvo bijesno zbog upada Kine u vode i na grebene smještene u isključivoj ekonomskoj zoni Manile.

Južno Kinesko morekinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Martin
2 godine prije

Ne zaboraviti odluku Haskog suda 2016 da su izgradnja i vlasnistvo Kineza u suprotnosti sa medjunarodnim pomorskim pravom,odnosi se na ISTOCNO MORE (Vietnam )ili Juznokinesko more(Kina).Ili pretvaranje atola u otok i preuzeti ga-postati vlasnik je ilegalno.
Ne daj boze da taj sud mora zasjedati po ovoj tocki.

U prolazu
2 godine prije

Ovo kinesko izvješće, gdje kažu da su izbacili američki brod, tretira se kao lažna vijest na fejsbuku te se neda objavljivati. Što je prava istina ?

Max
2 godine prije

Ispravan i čvrst stav Kine.

Bosanac
2 godine prije

Zamisli kad bi Kina rekla uglas ……čulo bi se do ovdje bez razglasa.

uhziztdtestrdftgzhuz
2 godine prije

Ne kuže još obični kinezi da su ih potomci marka pola uveli lagano u rat kojeg će izgubiti zbog grubih brojeva nuks glava u korist stvorovog stožernog centra Čemerike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI