Kina kaže da je ”otjerala” američki razarač

Americki ratni brod u juznokineskom moru
4 komentara

Kineska vojska je “otjerala” američki razarač koji je navodno plovio u blizini ostrva Paracel (Xisha) u Južnom kineskom moru, saopštila je u srijedu komanda Južnog pozorišta Narodne oslobodilačke armije (PLA).

Peking tvrdi da je razarač vođenih raketa USS Benfold “nezakonito ušao u kineske teritorijalne vode“. Kao odgovor, „Komanda Južnog teatra PLA-a organizovala je pomorske i vazdušne snage da prate, nadgledaju, upozoravaju i oteraju” brod, navodi se u saopštenju PLA.

“Činjenice još jednom pokazuju da Sjedinjene Države nisu ništa drugo do ‘tvorac sigurnosnog rizika u Južnom kineskom moru’ i ‘razarač regionalnog mira i stabilnosti’”, dodaje se.

U međuvremenu, 7. flota američke mornarice potvrdila je da je njen razarač krstario pored ostrva, rekavši da je „potvrđivao prava i slobode plovidbe“ u skladu sa međunarodnim pravom. Jedan od njegovih ciljeva bio je da izazove „ograničenja nevinog prolaza“ koja su nametnuli Kina, Tajvan i Vijetnam.

„Nezakonita i široka pomorska potraživanja u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi mora, uključujući slobodu plovidbe i prelijetanja, slobodnu trgovinu i nesmetanu trgovinu i slobodu ekonomskih prilika za obalne nacije Južnog kineskog mora“, navodi se.

Ovo nije prvi put da je USS Benfold krstario područjem u blizini Paracelskih ostrva. U januaru, nakon što je otkrila razarač, pekinška vojska je krenula, šaljući snage da „upozore “ američki ratni brod.

Suverenitet nad Paracelskim ostrvima polažu Kina, Vijetnam i Tajvan, iako Peking de fakto kontroliše arhipelag. Južno kinesko more je dugo bilo sporna tačka između SAD-a i Kine, posebno oko Tajvana. Iako Washington ne polaže pravo ni na jednu teritoriju u regiji, proglasio je svoju posvećenost “slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”.

Južno Kinesko morekinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Kao i slobodnom i otvorenom tržištu plina i nafte.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Run baby run ! You can run but you can’t hide 😉 .

Max
1 godina prije

Česta pojava.

nessy
1 godina prije

Kina je u Juzno-Kineskom moru, napravila, sto je vec naumila. Ameri nikako da shvate da to nije Zapadno-Americko more. Posto danas postoji (zahvalimo USA), samo jedno medjunarodno pravo, pravo jacega, imamo ovu situaciju. USA mogu samo zujati tamo, provocirati (forsirati slobodnu plovidbu), a i to do momenta kada Kina odlucno kaze – dosta. Kina je napravila ono sto USA radi desetljecima, sirom svijeta. Pravom i snagom jacega, uzeli su nesto, sto bi trebali dijeliti sa nekim susjedima. Pa nije valjda da su domorodci sretni u svih 700 vojnih baza koje USA imaju sirom svijeta. Ovdje barem nema domorodaca, i jedina stranka koja se aktivno buni je udaljena desetine tisuca kilometara. I jos to nastoje prikazati kao borbu za necije slobode, a ne obranu svog imperijalizma, sto je valjda svima jasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI