Kina kritikuje NATO, upozorava na ‘konfrontaciju i krizu’

Wang Wenbin
3 komentara

Svijet će i dalje biti opsjednut ratovima i geopolitičkim previranjima sve dok se NATO bude ponašao kao da se još bori protiv hladnog rata i da gvozdena zavjesa nije pala, saopćilo je u petak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

“Držanje hladnoratovskog mentaliteta vodi do antagonizma i konfrontacije”, rekao je portparol ministarstva Wang Wenbin novinarima na brifingu u Pekingu. „Kraj Hladnog rata prije više od tri decenije ne znači kraj razmišljanja nulte sume i hladnoratovskog mentaliteta. Berlinski zid je srušen, a ograda ideologije i predrasuda zasnovanih na vrijednostima i dalje stoji.”

Wang je dao svoje komentare dok je Peking obilježavao godinu dana od ruske vojne operacije u Ukrajini. Ranije u petak, ministarstvo je objavilo plan od 12 tačaka za okončanje borbi – mapu puta koju je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio kao nedostatak ” kredibiliteta” jer Kina održava bliske veze s Rusijom.

Wang je primetio da NATO, koji je formiran 1949. godine da obezbedi kolektivnu bezbednost protiv Sovjetskog Saveza, nastavlja da postoji više od tri decenije nakon raspada SSSR-a. Zapadni vojni blok “čak stalno nastoji da dosegne izvan svoje tradicionalne odbrambene zone i obima i podstiče tenzije i stvara probleme u azijsko-pacifičkom regionu”, rekao je on.

Ako se takav hladnoratovski mentalitet zadrži i ostane nekontrolisan, konfrontacija i kriza će biti ono što nam sve sprema budućnost.”

Kina je zadržala neutralnost po pitanju ukrajinske krize uprkos intenzivnom pritisku SAD i njenih saveznika iz NATO-a da osude Rusiju. Američka ministarka finansija Janet Yellen zaprijetila je u četvrtak da će se Peking suočiti s “ozbiljnim posljedicama” ako pomogne Rusiji da izbjegne sankcije Washingtona ili pruži pomoć Moskvi.

“Svakako ćemo nastaviti da jasno stavljamo do znanja kineskoj vladi i kompanijama i bankama u njihovoj nadležnosti koja su pravila u vezi sa našim sankcijama i ozbiljnim posljedicama s kojima bi se suočili zbog njihovog kršenja”, rekla je Yellen na samitu G20 u New Delhiju .

Wang je optužio Washington da primjenjuje dvostruke standarde, insistirajući na poštovanju suvereniteta Ukrajine, čak i kada SAD bezobzirno krše suverenitet drugih nacija. On je također zamjerio američkog ambasadora u Pekingu Nicholasa Burnsa što je kineski izvještaj o američkoj hegemoniji odbacio kao “grubu propagandu i nedostojnu velike sile”. Wang je rekao da “želimo da kažemo američkom ambasadoru da je diplomatija jake ruke i prinude ono što je zaista nedostojno velike sile.”

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
27 dana prije

Cudo da jos nitko nije tpucao oni gnjidu Stolterberga?

Max
27 dana prije

Hladna precizna analiza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI