Kina kritikuje NATO, upozorava na ‘konfrontaciju i krizu’

Wang Wenbin
3 komentara

Svijet će i dalje biti opsjednut ratovima i geopolitičkim previranjima sve dok se NATO bude ponašao kao da se još bori protiv hladnog rata i da gvozdena zavjesa nije pala, saopćilo je u petak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

“Držanje hladnoratovskog mentaliteta vodi do antagonizma i konfrontacije”, rekao je portparol ministarstva Wang Wenbin novinarima na brifingu u Pekingu. „Kraj Hladnog rata prije više od tri decenije ne znači kraj razmišljanja nulte sume i hladnoratovskog mentaliteta. Berlinski zid je srušen, a ograda ideologije i predrasuda zasnovanih na vrijednostima i dalje stoji.”

Wang je dao svoje komentare dok je Peking obilježavao godinu dana od ruske vojne operacije u Ukrajini. Ranije u petak, ministarstvo je objavilo plan od 12 tačaka za okončanje borbi – mapu puta koju je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio kao nedostatak ” kredibiliteta” jer Kina održava bliske veze s Rusijom.

Wang je primetio da NATO, koji je formiran 1949. godine da obezbedi kolektivnu bezbednost protiv Sovjetskog Saveza, nastavlja da postoji više od tri decenije nakon raspada SSSR-a. Zapadni vojni blok “čak stalno nastoji da dosegne izvan svoje tradicionalne odbrambene zone i obima i podstiče tenzije i stvara probleme u azijsko-pacifičkom regionu”, rekao je on.

Ako se takav hladnoratovski mentalitet zadrži i ostane nekontrolisan, konfrontacija i kriza će biti ono što nam sve sprema budućnost.”

Kina je zadržala neutralnost po pitanju ukrajinske krize uprkos intenzivnom pritisku SAD i njenih saveznika iz NATO-a da osude Rusiju. Američka ministarka finansija Janet Yellen zaprijetila je u četvrtak da će se Peking suočiti s “ozbiljnim posljedicama” ako pomogne Rusiji da izbjegne sankcije Washingtona ili pruži pomoć Moskvi.

“Svakako ćemo nastaviti da jasno stavljamo do znanja kineskoj vladi i kompanijama i bankama u njihovoj nadležnosti koja su pravila u vezi sa našim sankcijama i ozbiljnim posljedicama s kojima bi se suočili zbog njihovog kršenja”, rekla je Yellen na samitu G20 u New Delhiju .

Wang je optužio Washington da primjenjuje dvostruke standarde, insistirajući na poštovanju suvereniteta Ukrajine, čak i kada SAD bezobzirno krše suverenitet drugih nacija. On je također zamjerio američkog ambasadora u Pekingu Nicholasa Burnsa što je kineski izvještaj o američkoj hegemoniji odbacio kao “grubu propagandu i nedostojnu velike sile”. Wang je rekao da “želimo da kažemo američkom ambasadoru da je diplomatija jake ruke i prinude ono što je zaista nedostojno velike sile.”

Gvozdena zavjesakinaSADWang Webin
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Cudo da jos nitko nije tpucao oni gnjidu Stolterberga?

Max
1 godina prije

Hladna precizna analiza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI